Promocja dzienniczek ciąży dla przyszłej mamy dziecka!

W pomieszczeniu, w którym jest Twoje dziecko nie powinno być w zasięgu dziecka małych przedmiotów, które z łatwością mogłoby włożyć do buzi, a to grozi uduszeniem się. Jeżeli chodzi o drzwi [...]

czytaj dalej

Jak uniknąć anemii w ciąży?

Jestem w ciąży i mam nie najlepsze wyniki badań krwi. Chciałabym się zapytać jak uniknąć anemii?


Pozdrawiam,
Ania



Odpowiedź - jakie spożywać produkty by uniknąć anemii w ciąży:

 

Powinna Pani szczególnie w czasie ciąży wzbogacić swoją dietę o produkty zawierające żelazo:

 

  • mięsne: wołowinę, wątrobę i indyka;
  • owoce morza: ostrygi, małże;
  • rośliny: strączkowe (np. bób), soczewicę.

Wspomagają wchłanianie żelaza np.:

  • sok pomarańczowy;
  • brokuły.

W celu lepszego wchłaniania się żelaza należy unikać:

  • kawy i innych napojów zawierających kofeinę;
  • herbaty.


Drukuj
Oceń ten artykuł
(15 głosów, średnia ocena 2.53 na 5)

Komentarze

ja też mam problemy z żelazem,biore witaminy i żelazo w tabletkach,staram się odżywiać dobrze a moja morfologia nadal wychodzi taka sama,czyli zła juz niewiem co mam jeść by to zmienić,a jestem już w 6 miesiącu ciąży,proszę o poradę.
Imię/Nick *
Email (W celu weryfikacji i powiadomień)
Kod   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Dodaj swój komentarz
Anuluj
hej dziewczynay ja tez tak mialam jadlam kaszanke i watrubke i zaraz wynik sie poprawił :) duzo sałat, kiwi jak to wam nie pomoze to zaszczyki witamina B12 . POwodzenia
Imię/Nick *
Email (W celu weryfikacji i powiadomień)
Kod   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Dodaj swój komentarz
Anuluj
herbata z pokrzywy pomaga, dużo warzyw zielonych łączyć z sokami najlepiej ręcznie wyciskanymi takie mają naturalne witaminy
Imię/Nick *
Email (W celu weryfikacji i powiadomień)
Kod   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Dodaj swój komentarz
Anuluj
Szkoda, że ten kto zamieścił te rady nie podpisał się, więc chyba jest to zestawienie zrobione sugerując się tylko zawartością witamin w produktach, ale już ten ktoś nie zwrócił uwagi na inne składowe tych produktów, czy nadają się dla kobiety w ciązy. Dlaczego, ponieważ np. na wątróbkę trzeba uważać, ponieważ zawiera oprócz żelaza dużo witaminy A, która w nadmiernych ilościach jest niebezpieczna dla płodu. Z tego co lekarze też zabraniają to owoce morza, podobnie jak sery pleśniowe ze względu na bakterie i w serach pleśnie w nich zawarte, również niebezpieczne dla płodu.
Imię/Nick *
Email (W celu weryfikacji i powiadomień)
Kod   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Dodaj swój komentarz
Anuluj
Imię/Nick *
Email (W celu weryfikacji i powiadomień)
Kod   
Dodaj swój komentarz

X

Darmowy kurs o ciąży, porodzie i macierzyństwie. Zapisz się teraz!

Kurs przeznaczony jest dla kobiet w ciąży.
Obejmuje 25 lekcji, które są wysyłane, co 2 dni.
Zapraszam Cię, już dziś na 1 lekcję. Katarzyna Płaza