Dzienniczek ciąży - sklep internetowy Brioko.pl

Przepisy i uwagi żywieniowe.

5 lata 7 miesiąc temu - 5 lata 7 miesiąc temu #625588 przez izzybell
Tak jak sugerowałyście będziemy tutaj umieszczać fajne przepisy, artykuły, czy ciekawostki o żywieniu naszych pociech.
Proszę, żeby nie prowadzić tu luźnych rozmów, bo zrobi nam się bałagan :)


Do każdego dodanego przepisu postarajcie się określać grupę wiekową
Np. ryż z jabłkami (+4mc)

:):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):)

Rozszerzanie diety niemowlęcia karmionego piersią
0-6 miesiąc życia

Niemowlęta, których mamy karmią piersią powinny dostawać mleko na żądanie przez pierwszych 6 miesięcy życia, jeśli mamy chcą aby maluch wcześniej zaczął próbować nowości, to mogą rozpocząć urozmaicanie diety gdy dziecko skończy 5 miesiąc życia.

1)zupa-przecier jarzynowy jednoskładnikowy (gotowana marchewka,1 raz dziennie).
W przecierach może znajdować się tłuszcz ale tylko i wyłącznie masło, oliwa z oliwek lub niskoeurykowy olej rzepakowy.

Nowy (2007) schemat żywienia niemowląt karmionych piersią zaleca wprowadzanie glutenu w małych ilościach w 5 miesiącu życia. Dlatego należy do przecieru warzywnego dodawać ugotowaną kaszkę manną (2-3g- pół łyżeczki suchej masy kaszki manny).

7-9 miesiąc

Nadal dziecko karmione jest piersią na żądanie. Po ukończeniu przez nie 6 miesiąca -posiłki dodatkowe,czyli zupy jarzynowe z gotowanym mięsem oraz z kleikiem zbożowym glutenowym.Do zupek co drugi dzień należy podawać ugotowane ½ żółtka jaja. Pomiędzy 7 i 9 miesiąc życia dziecko może i powinno zacząć jeść kaszki-kleiki zbożowe ryżowe, kukurydziane ale również glutenowe np. kaszki pszenne bezmleczne. Wprowadzenie do diety dziecka kaszek jest bardzo ważne ze względu na zwiększoną w nich zawartość żelaza.

Dodatki:sok owocowy, przecier z owoców (nie więcej niż 150 ml dziennie).
Najbardziej neutralnymi owocami są: jabłko, jagody. gruszka, morele,

10 miesiąc

W tym miesiącu dziecko może już zacząć jeść obiadek złożony z dwóch dań. To znaczy z zupy z kleikiem/ kaszką glutenową a mięsko podawane oddzielnie z warzywami jako drugie danie, do drugiego dania możesz też podawać ryż lub ziemniaczki. Oprócz soków owocowych maluch może zacząć pić kompoty, może również dostawać do rączki między posiłkami niewielkie ilości chlebka, biszkoptów czy sucharków.

11-12 miesiąc

Obiad dwudaniowy. Na II danie oprócz warzyw i mięska - ryż lub ziemniaczki, posiłek ten zaczyna więc przypominać obiad jaki jedzą dorośli.

Do zup nie dodajemy już żółtek, ponieważ dziecko może już jeść całe jaja, najlepiej 3-4 razy w tygodniu.

Dziecko może już jeść kilka razy w tygodniu produkty mleczne takie jak jogurty, serki, maślanki czy kefir. Produkty te jednak powinny być pozbawione konserwantów oraz zawierać ograniczoną ilość cukru. Można również łączyć produkty mleczne ze zbożowymi czyli podawać kaszki na mleku modyfikowanym lub w połączeniu z jogurtem czy kefirem.



Rozszerzanie diety niemowląt karmionych mlekiem modyfikowanym
5 miesiąc
Mleko początkowe 4x180 ml. Oprócz mieszaki: zupa-przecier jarzynowy jednoskładnikowy, (gotowana marchewka,1 raz dziennie).W przecierach/zupkach może znajdować się tłuszcz ale tylko i wyłącznie masło, oliwa z oliwek lub niskoeurykowy olej rzepakowy.

Dodatkowo: skrobane jabłuszko lub sok przecierowy nie więcej niż 50-100 ml.

6 miesiąc

4 porcje mleka modyfikowanego/dobę, zupkę oraz przecier owocowy lub sok.
Nowy (2007) schemat żywienia niemowląt karmionych sztucznie zaleca wprowadzanie w 6 miesiącu życia glutenu w małych ilościach. Dlatego należy do przecieru warzywnego dodawać ugotowaną kaszkę manną (2-3g- pół łyżeczki suchej masy kaszki manny).

Oprócz kaszki manny do zupki można zacząć dodawać ugotowane mięsko ok. 10g. Jeśli gotujesz sama wybierz mięso najlepiej z indyka, kurczak, królika, również rybę. Mięso gotuje się osobno a następnie ugotowane dodaje do przecieru warzywnego i miksuje. Desery owocowe wybieraj zgodnie z ich przeznaczeniem co do wieku dziecka, owoce które się w nich znajdują są dobrane tak aby zminimalizować wystąpienie uczulenia.

7 -8 miesiąc

Mleko modyfikowane w ilości 3x180 ml,w jednej porcji powinna znaleźć się kleik/kaszka glutenowa np. manna, w dwóch pozostałych bezglutenowa np. kukurydziana. Dziecko może również dostać jedną porcję kaszki na mleku modyfikowanym następnym lub deser mleczno-owocowy.

Do zupek co drugi dzień należy podawać ugotowane ½ żółtka jaja. W ósmym miesiącu życia schemat jest taki sam, możesz zwiększyć nieco ilość podawanego mięsa do zupy oraz ilość podawanej kaszki na mleku następnym.

9 miesiąc

3 posiłki mleczne, za to ich wielkość wzrasta. Dziecko powinno zjeść 2x200 ml z dodatkiem kaszki glutenowej i bezglutenowej oraz 1 porcję kaszki mlecznej. W tym miesiącu możesz do zupki codziennie dodawać ½ żółtka jaja. Dziecko nadal dostaje sok lub przecier owocowy, możesz zacząć podawać dziecku owoce do rączki, aby ćwiczyło żucie a jeśli ma już ząbki również gryzienie.

10 miesiąc

Mleko lub kaszki mleczne 3x220 ml.

Obiad powinien składać się z dwóch dań, to znaczy z zupy z kleikiem/ kaszką glutenową a mięsko podawane oddzielnie z warzywami jako drugie danie, do drugiego dania-ryż lub ziemniaczki.

11-12 miesiąc

W tym czasie dziecko je to samo i w takich samych ilościach co w poprzednim miesiącu.

Jedyna zmiana polega na tym, że do zup nie dodajemy już żółtek, ponieważ dziecko może już jeść całe jaja, najlepiej 3-4 razy w tygodniu.

Dziecko może również zacząć jeść kilka razy w tygodniu produkty mleczne takie jak jogurty, serki, maślanki czy kefir. Produkty te jednak powinny być pozbawione konserwantów oraz zawierać ograniczoną ilość cukru..



Nie pamiętam już jak wyglądał świat bez Ciebie

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

5 lata 7 miesiąc temu #625601 przez izzybell



Nie pamiętam już jak wyglądał świat bez Ciebie

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

5 lata 7 miesiąc temu #625603 przez izzybell



Nie pamiętam już jak wyglądał świat bez Ciebie

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

5 lata 7 miesiąc temu #626438 przez izzybell
Prawdy i mity o karmieniu.
www.babyboom.pl/zywienie/zywienie_niemow...ecia.html?sword_list []=rozszerzanie&sword_list[]=diety&sword_list[]=dziecka&no_cache=1



Nie pamiętam już jak wyglądał świat bez Ciebie

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

5 lata 7 miesiąc temu #626441 przez izzybell

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

5 lata 7 miesiąc temu #626450 przez izzybell
Jak zdrowo gotować dla niemowlaka?
W jaki sposób przygotowywać pierwsze desery i obiadki, by nie stracić witamin i minerałów cennych dla rozwijającego się organizmu? Zapewne nie raz czytałaś, że dieta niemowlęcia musi być bogata w składniki odżywcze. Cenne są wszystkie bez wyjątku. Problem w tym, że część z nich – np. witaminy rozpuszczalne w wodzie – zamiast trafiać wraz z jedzeniem do organizmu maluszka, ulatniają się podczas gotowania, czy lądują w zlewie wraz z wylanym wywarem.

Oglądaj i wąchaj
Wpływ na to, ile składników odżywczych ostatecznie znajdzie się w jedzeniu, które podajesz dziecku, zaczyna się już w chwili zakupów. Najlepiej oczywiście byłoby mieć sprawdzony sklep i kupować tylko tam. Jednak taką możliwość mają tylko nieliczne mamy. Jeśli ty do nich nie należysz, uważnie rób zakupy.

Na co zwrócić uwagę?
Warzywa i owoce. Muszą być jędrne, czyste i nie uszkodzone. Pomarszczone czy zwiędnięte mają mało witamin, zwłaszcza C. Nie kupuj takich, z których trzeba wykrawać nadgniłe kawałki – toksyny wyprodukowane przez zepsute fragmenty szybko rozchodzą się po całym owocu czy jarzynie.
Mięso. Na początek nie będziesz potrzebować go za dużo, musi być jednak najlepszej jakości. Podczas zakupów warto pamiętać, że najwięcej białka znajduje się w tkance mięsnej – tłuszcz, błony itp zawierają go mniej. Dlatego od udka kurczaka lepsza będzie pierś, zaś z cielęciny najlepiej wybierać zadnią szynkę. To, czy mięso jest świeże, najlepiej poznać po kolorze. Cielęcina jest różowa, kurczaki zaś cieliste, wołowina natomiast ciemnoczerwona bez sinego odcienia. Mięso nie może być obeschnięte, ale nie może zawierać za dużo wody (jej nadmierna ilość powoduje rozkładanie się białek, przez co są już bezwartościowe). Najlepiej ucisnąć mięso palcem (przez kawałek folii) – ucisk powinien pozostawić nieco wilgotne zagłębienie, które jednak szybko się wyrówna.
Ryby. Szybko się psują, najlepiej kupować je żywe. Jeśli to niemożliwe, zwróć uwagę na wygląd ryby. Jej oczy powinny być wypukłe, nie zmętniałe, płetwy lśniące, zaś skrzela czerwone i bez śluzu. Ryba powinna też pachnieć rzeką – od nieświeżej czuć amoniak albo kwas, a jej łuska jest matowa i łatwo odchodzi od skóry.
Jajka. W sklepie trudno poznać, czy są świeże – można to zrobić dopiero w domu, zanurzając jajko w wodzie. Świeże tonie, im mniej świeże, tym wyżej będzie unosić się zaokrągloną częścią do góry (w miarę wysychania jajka powiększa się komora powietrzna znajdująca się w środku). Najlepiej kupować jajka oznaczone cyfrą 0 – pochodzą od kur, które chodziły wolno i żywiły się tym, co wydziobały. Jajka oznaczone cyfrą 3 oznaczają chów klatkowy.

Odpowiednio przechowuj
Odpowiednio – czyli w chłodzie i w cieniu. Najlepsza jest oczywiście lodówka z zamrażarką (dobrze, jeśli ma też piwniczkę bądź specjalne pojemniczki na warzywa). Jednak nie wystarczy tylko wrzucić produktów do lodówki – trzeba je jeszcze odpowiednio przygotować.
Mięso i ryby. Umyj je zaraz po przyniesieniu do domu, odsącz, podziel na porcje i szczelnie zawiń w folię, tak, by usunąć z niej całe powietrze (to zapobiegnie wysychaniu), a następnie owiń gumką, oznacz i schowaj do zamrażalnika.
Jarzyny. Najlepiej przyrządzać je tego samego dnia, ale jeśli chcesz przygotować je sobie na zapas, trzeba je obrać, umyć, włożyć do torebek foliowych i umieścić w lodówce, w pojemnikach przeznaczonych do tego celu.

Gotowanie bez straty
Podczas gotowania warzywa tracą wiele cennych składników (m.in witaminę C czy B1), ponieważ woda, do której przechodzą te związki, najczęściej jest wylewana. Straty będą mniejsze, jeśli będziesz gotować nie w wodzie, a na parze. Jeśli to niemożliwe:
Warzywa umyj pod bieżącą wodą.
Obierz jak najcieniej – pod skórką znajduje się najwięcej witamin. Potem umyj jeszcze raz, a potem pokrój na kawałki.
Do gotowania staraj się nie używać wody z kranu – lepsza będzie niskozmineralizowana woda dla niemowląt.
Jarzyny wrzucaj do wrzątku, przez co czas gotowania będzie krótszy
Gotuj je pod przykryciem i jak najkrócej – tyle tylko, by zrobiły się miękkie
Pamiętaj, że młodych ziemniaków się nie obiera, tylko bardzo starannie myje. Po obraniu tracą one część soli mineralnych, białka i witaminy C, bo w skórce jest tych składników więcej, niż w miąższu, poza tym z obranego ziemniaka składniki łatwiej przechodzą do wywaru.
Kalafiory, brokuły, szparagi, kapustę, brukselkę gotujemy z odrobiną mleka – to poprawi ich smak i chroni witaminę C przed utlenieniem..
Nie wylewaj wywaru z warzyw, tylko wykorzystaj do przygotowania zupy.
Mięso gotuj w oddzielnym garnku. Nie mocz go przed gotowaniem, bo woda wypłukuje z mięsa sole mineralne. Warto wiedzieć, że mięso włożone do zimnej wody oddaje jej duże ilości składników – sole mineralne, białko, witaminy rozpuszczalne w wodzie. Dlatego lepiej wrzucić je do wrzątku. Zmieni wówczas barwę na szarą – to efekt ścięcia się na jego powierzchni białek, które tworzą warstwę zapobiegającą wypłukiwaniu składników odżywczych z głębszych partii. Pamiętaj, że wywaru mięsnego nie dodaje się do pierwszych zupek, bo może on uczulać.
Mięso albo rybę i warzywa po ugotowaniu miksujemy (można zmiksować je osobno i potem połączyć, albo zmiksować razem). Na koniec dodajemy do zupki trochę oliwy z oliwek albo masła.


www.mowimyjak.pl/dziecko/jak-zdrowo-goto...owlaka,16_45312.html



Nie pamiętam już jak wyglądał świat bez Ciebie

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

5 lata 7 miesiąc temu #626509 przez izzybell
Sprawność buzi i języka w najmłodszych latach życia

O tym, że złe codzienne nawyki potrafią wpłynąć na złe przygotowanie buzi do mówienia wspominaliśmy już w tym artykule. Teraz rozwiniemy troszkę ten temat. W myśl zasady, że lepiej zapobiegać niż leczyć, chcemy podrzucić Wam kilka wątków do przemyślenia.


Zacznijmy od tego, że dobre nawyki pielęgnacyjne pomagają, a złe utrudniają prawidłowy rozwój aparatu artykulacyjnego.
Smoczki
Wzbudzająca wiele kontrowersji. Przedmiot przez logopedów stanowczo odradzany jako element dziecięcej wyprawki. Obwiniany o powodowanie wad zgryzu, a w konsekwencji wad wymowy. O ile w pierwszych trzech miesiącach życia w WYJĄTKOWYCH sytuacjach dopuściłabym używanie smoczków, o tyle w kolejnych miesiącach stanowczo odradzam! Po pierwsze – im dziecko starsze i bardziej świadome, tym trudniej będzie odzwyczaić od używania smoczka. Po drugie – taki „zatykacz” utrudnia nabywanie mowy. W jaki sposób? A czy moglibyście mówić mając zatkaną buzię? Często widzę dzieci półtoraroczne, dwu, trzyletnie ze smoczkiem w buzi na spacerze. Oglądają z zaciekawieniem świat, są spokojne, zrelaksowane. Fajnie. Tylko po co budować w dziecku takie uzależnienie, że „uspokoję się, jak mam coś w buzi”. W późniejszym wieku takie uzależnienie od smoczka może przenieść się na jedzenie. Jestem zdenerwowany, więc jem, podjadam, pogryzam. Konsekwencje znamy wszyscy. Rodzice czasem dają smoczek dziecku do buzi, bo przecież „dziecko pcha do buzi różne przedmioty, które przecież są oblepione mnóstwem brudów i bakterii, to już lepiej smoczek, który jest czysty”. No cóż drodzy Rodzice: branie przedmiotów do buzi przez dziecko jest najnormalniejszym zjawiskiem i bardzo ważnym elementem rozwoju. Dziecko ustami poznaje świat, bo w wargach mamy mnóstwo zakończeń nerwowych. Wargi są bardzo wrażliwe, a branie przedmiotów do ust jest bardzo dobrym ćwiczeniem mięśni warg i języka. Musimy tylko zadbać o to, aby zabawki, które dziecko bierze do ust były w miarę możliwości czyste (ale nie przesadnie wysterylizowane) i odpowiedniej wielkości, aby nie dostały się do gardła i nie spowodowały uduszenia. Podwumowując: wychowanie dziecka bez smoczka jest trudniejsze niż ze smoczkiem, ale jest możliwe! Brak smoczka daje ogromne szanse dla naturalnego rozwoju mięśni buzi i języka, podczas gdy ssanie smoczka te szanse ogranicza. PS. Jeśli już używacie smoczków - mam nadzieję, że nie należycie do tych, którzy „dezynfekują” smoczek oblizując go (to samo dotyczy łyżeczek i innych sztućców, którymi dajemy dziecku jeść). Jeśli tak – musicie sobie zdawać sprawę z tego, że przekazujecie dziecku wszystkie bakterie z waszej buzi. Im młodsze dziecko, tym gorzej dla niego. Dentyści zacierają ręce, bo będą mieli mnóstwo pracy lecząc próchnicę...
Kubeczki – niekapki
Kiedyś zachwalane jako etap pomiędzy butelką a zwykłym kubkiem do picia. Okazuje się, że o dobry kubek – niekapek bardzo trudno. Większość z nich w końcu i tak cieknie i zawartość wylewa się bokami. Poza tym okazuje się, że mięśnie ust podczas picia układają się w nienaturalny sposób utrudniając naukę prawidłowego picia z kubeczka w późniejszym okresie. Mówiąc krótko – nie polecamy. Lepiej skorzystać z bidonu z rurką.
Bidony z rurką
Usta lepiej obejmują rurkę i mięśnie buzi lepiej pracują niż w przypadku kubków - niekapków. W naturalny sposób wzmacniają się ponieważ napój trzeba „pociągnąć”. Mimo, że też się z nich „wylewa” (ale co w dziecięcych rączkach się nie wylewa!) są korzystniejsze dla mięśni buzi i języka, przez co ich używanie lepiej przygotowuje buzię do mówienia.
Kubeczki
O ile to możliwe jak najszybciej przyzwyczajajmy dziecko do picia z kubeczka. Jeśli nie przemawiają do Was argumenty o sprawności aparatu artykulacyjnego, to może przemówią argumenty praktyczne: gdziekolwiek wybieracie się z dzieckiem macie z głowy zabieranie ze sobą tych wszystkich akcesoriów do picia. Dziecko potrafiące pić z kubeczka poradzi sobie zarówno na spotkaniu rodzinnym, jak i w restauracji. A jeśli do tego szybko opanuje sztukę samodzielnego picia (a potrafią to już nawet roczne dzieci) będziecie mieć częściej wolne ręce :)
Butelki ze smoczkiem
W pierwszych miesiącach życia dziecka – nieodzowne jeśli karmimy butelką, albo podajemy inne napoje. Ale etap butelek można całkowicie ominąć. Na przykład jeśli „książkowo” karmi się piersią (do szóstego miesiąca życia wyłącznie piersią) butelki mogą okazać się zupełnie niepotrzebne. Jeśli jednak wybieramy butelkę, to starajmy się, aby smoczek przypominał kształtem naszą pierś, a właściwie brodawkę, wymieniajmy smoczki regularnie – zgodnie z zaleceniami producenta. Od szóstego miesiąca życia, albo ciut później, kiedy dziecko już pewnie siedzi starajmy się stopniowo wprowadzać inne naczynia do picia.
Plastikowe widelce i łyżeczki
Mówiąc szczerze nie jestem ich zwolennikiem. Mają jakieś dziwaczne kształty i czasem zupełnie nie przypominają prawdziwych sztućców. Często dziwacznie powyginane bardziej utrudniają niż ułatwiają naukę samodzielnego jedzenia. Nie mówiąc już o tym, że same końcówki bywają grubsze niż końcówki zwykłych sztućców, przez co utrudniają dziecku ściąganie jedzenia. Przy okazji parę słów o technice karmienia łyżeczką. Jeśli karmimy dziecko łyżeczką, starajmy się nie wycierać jedzenia z łyżeczki o jego górną wargę. Wkładamy łyżeczkę do buzi, kładziemy na języku i czekamy, aż dziecko samo zamknie usta i wówczas powoli wysuwamy łyżeczkę z buzi. Na początku może być trochę trudno, ale potem pójdzie już łatwiej. I znów mamy kolejny naturalny sposób, aby przygotować buzię dziecka do mówienia.
Parę słów o jedzeniu
Po pierwsze: rozdrabnianie jedzenia. Jest absolutnie konieczne, kiedy nasz maluch zjada swoje pierwsze posiłki. Ale w miarę upływu czasu starajmy się miksować coraz mniej, aby pokarm nie był papką. Dwu – trzylatek naprawdę nie potrzebuje już, aby mu miksować jedzenie. Ma już pełne, albo prawie pełne uzębienie dla tego przedziału wiekowego i świetnie poradzi sobie z całym ziemniaczkiem, skórką od chleba, albo kawałkiem miękkiego mięsa. Obserwujcie, kiedy dzieci wysyłają Wam sygnały, że są gotowe do jedzenia bez rozdrabniania. Zwykle wtedy zaczynają sięgać do talerza rodziców, pomijając wzrokiem swoje zmiksowane jedzenie. Jedna ważna uwaga!: nigdy nie zostawiajcie swoich pociech samych podczas jedzenia. Nawet kilkulatek potrafi się zakrztusić kawałkiem jedzenia! Podsumowując: różnorodna konsystencja posiłków, im dziecko starsze, tym bardziej stała, mniej rozdrobniona – przyzwyczaja jego buzię do gryzienia, sprzyja dobremu osadzaniu się zębów i sprzyja naturalnemu ćwiczeniu mięśni biorących udział w mówieniu. Wspólne jedzenie przy stole i właściwa dieta (skład i konsystencja właściwe dla wieku dziecka) to kolejne ważne elementy dobrego rozwoju mięśni artykulacyjnych. W miarę możliwości jedzmy razem posiłki. To wspaniały czas do bycia razem, a dla dziecka super okazja do uczenia się przez naśladowanie.
Wykorzystując te kilka wskazówek opisanych wyżej świetnie przygotujemy buzię dziecka do mówienia. A co najważniejsze zrobimy to „przy okazji”, w naturalny sposób, co ma ogromne znaczenie w naszym zabieganym życiu.

logopediapraktyczna.blox.pl/2010/12/Spra...lodszych-latach.html



Nie pamiętam już jak wyglądał świat bez Ciebie

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

5 lata 6 miesiąc temu #629059 przez izzybell
To co spędza sen z powiek, czyli GLUTEN.

dziecko24.pl/artykul/185/3/Gluten-w-karm...owy-schemat-zywienia



Nie pamiętam już jak wyglądał świat bez Ciebie

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

5 lata 6 miesiąc temu - 5 lata 6 miesiąc temu #639505 przez andzia_zg





[*] Aniołek 10.2014

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

5 lata 6 miesiąc temu #643694 przez eta
Przepisy dla niemowląt

Budyń mleczny po 5 miesiącu

Składniki

180 ml mleka modyfikowanego
8 gr maki ziemniaczanej

Sposób przyrządzenia
Mleko wymieszaj z mąką, zagotuj cały czas mieszając.

Można dodać starte jabłuszko.


Malinowy kisiel po 7 miesiącu

Składniki
garść malin
około 1 szklanki wody mineralnej
czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przyrządzania

Maliny starannie przebierz, umyj, przetrzyj przez sito. W małym garnuszku zagotuj ½ wody. Do szklanki wsyp mąkę zalej pozostałą woda i energicznie wymieszaj. Do gotującej się wody dodaj przecier malinowy wymieszaj i powoli cienką strużką wlewaj rozprowadzoną mąkę ziemniaczaną. Całość intensywnie mieszaj aż do zgęstnienia. Przelej do miseczki i poczekaj aż przestygnie.

Możesz zrobić więcej sosu malinowego i polać nim kisiel przed podaniem.


deser morelowo-jabłkowy

1 średnie jabłko (80g)
1 morela (5og)
1 łyżeczka płaska mąki ziemniaczanej ( 5g)
woda 50 g
1 porcja=150g

Jabłko myjemy obieramy i kroimy w ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Morelę obieramy i usuwamy pestkę. Po zagotowaniu wody wrzuć owoce i gotuj do miękkości. Ugotowane owoce miksujemy dodając mąki ziemniaczanej (uprzedni rozprowadzonej w wodzie zimnej1 łyżka). Po rozmieszaniu ponownie gotujemy. Po ostudzeni podajemy w salaterce.


Surówka z jabłka i marchewki

Składniki:
- słodkie jabłko
- marchewka
- łyżeczka cukru
- łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
Jabłko i marchew umyj, obierz i utrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj jabłko i marchewkę. Dodaj cukier, jeśli jabłko jest zbyt kwaśne oraz oliwę z oliwek i wymieszaj. Po 12 miesiącu marchewkę i jabłko utrzyj na grubych oczkach.

Surówka z marchewki

Składniki:
- marchewka
- szczypta cukru

Sposób przygotowania:
Marchewkę umyj, obierz i utrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj cukier i wymieszaj. Po 12 miesiącu marchewkę utrzyj na grubych oczkach.

Surówka z jabłka

Składniki:
- słodkie jabłko
- szczypta cukru

Sposób przygotowania:
Jabłko umyj, obierz i utrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj cukier jeśli jabłko jest zbyt kwaśne i wymieszaj. Po 12 miesiącu marchewkę utrzyj na grubych oczkach.

Kisiel z Bobo Fruta

Składniki:
- 100 ml soku typu bobofrut
- czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka cukru (nie jest konieczna)

Sposób przygotowania:
W garnuszku zagotuj sok. Odlej 50 ml soku do szklanki. Dodaj cukier. W szklance rozmieszaj z sokiem mąkę ziemniaczaną i dolej do garnuszka. Całość zagotuj cały czas mieszając.

Mus brzoskwinia-jabłko-banan dla dzieci

Składniki:
- 1 brzoskwinia
- pół jabłka
- 1 banan
- 3 łyżki jogurtu

Sposób przygotowania:
Owoce umyć, obrać ze skórek a następnie wszysto zmiksować w mikserze, dodać jogurt. Podawac od razu. Moja córeczka to uwielbia.

Bananowe szaleństwo

Składniki:
- 1 łyżka ugotowanego ryżu
- 1 łyżka jogurtu z pełnego mleka
- 1 mały banan lub 1/2 dużego
- cynamon (nie jest konieczny)

Sposób przygotowania:
Ugnieć banan i zmieszaj z jogurtem oraz ugotowanym ryżem. Połowę porcji podaj dziecku w miseczce, a resztę umieść w pojemniku próżniowym i schowaj do lodówki (można przechowywać w lodówce do 48 godzin). Polecam również zamiast banana użyć piure z gruszek lub jabłek. Spróbuj dodać cynamonu.

Banany

Składniki:
- łyżeczka masła
- mały dojrzały banan
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- szczypta cynamonu Sposób przygotowania:
Lekko podsmażyć pokrojony banan na maśle. Dodać cynamon i sok. Dusić przez 2 minuty.

Słodziutki kisielek brzoskwiniowy

Składniki:
- dwie dojrzałe brzoskwinie
- 3/4 szklanki wody
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- łyżka skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania:
Brzoskwinie umyć,obrać ze skórki. Utrzeć na tarce. Do małego garnuszka przełożyć brzoskwinie dodać 1/2 szklanki wody i cukier. Zagotować. W pozostałej części wody rozrobić skrobię ziemniaczaną i dodac do gorącego przecieru. Chwilkę pogotować. SMACZNEGO DLA MAŁEGO SMAKOSZA!

Marchewka

Składniki:
- marchew (kilka małych lub 2-3 średnie)
- kleik ryżowy
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
- woda

Sposób przygotowania:
Ugotować obraną marchew w niewielkiej ilości wody, zmiksować lub przetrzeć przez sitko. Dodać kleik(tyle by uzyskać pożądaną konsystencję), wymieszać, podgrzać i dodać masło lub oliwę.

DESER JABŁKOWO-GRUSZKOWY

Składniki:
- 1 duże jabłko
- 1 gruszka
- sok gruszkowy do smaku
- kleik ryżowy lub kukurydziany

Sposób przygotowania:
Owoce umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne. Pokroić w kawałki i poddusić ok. 5 minut z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Zmiksować wraz z kleikiem ryżowym i sokiem gruszkowym. Z biegiem czasu wystarczy rozgnieść owoce widelcem by przyzwyczajać dziecko do żucia.

DESER JABŁKO-MORELA

Składniki:
- 1 duże jabłko
- 2 morele
- sok jabłkowy do smaku
- kleik kukurydziany

Sposób przygotowania:
Morelę sparzyć i obrać ze skórki, jabłko obrać. Pokroić owoce na kawałki i poddusić z dodatkiem niewielkiej ilości wody przez ok. 5 minut. Zmiksować i dodać sok jabłkowy do smaku, jeśli trzeba zagęścić kleikiem.

DESER GRUSZKOWY

Składniki:
- 2 gruszki
- sok gruszkowy klarowny
- kleik ryżowy lub kukurydziany

Sposób przygotowania:
Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, podgotować z niewielką ilością wody przez kilka minut. Zmiksować lub rozgnieść widelcem, dodać sok do smaku i kleik w razie potrzeby.

DESER BANANOWO- JABŁKOWY

Składniki:
- 1 banan
- 1 jabłko

Sposób przygotowania:
Owoce obrać, pokroić na kawałki, chwilkę podgotować(max 5 minut) z dodatkiem wody. Zmiksować.

Przecier z jabłek

Składniki:
- 100 g jabłek (słodkie i soczyste)
- 1 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki wody

Sposób przygotowania:
Jabłka myjemy i obieramy oraz ścieramy na tarce. Mieszamy z przegotowaną wodą oraz cukrem. Jest to wspaniałe danie deserowe.

Puree z jabłka i gruszki

Składniki:
- 1/3 jabłka
- 1 miękkiej gruszki
- 2 łyżki przegotowanej wody.

Sposób przygotowania:
Owoce płuczemy, obieramy ze skórki, kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy do rondelka i dusimy na wolnym ogniu w 2 łyżkach wody przez 10 min. Po rozgotowaniu owoce rozcieramy i miksujemy. Wspaniałe jako deser - dodatek do biszkopta lub kaszy manny.

Deser morelowo-jabłkowy

Składniki:
- średnie jabłko (80g)
- morela (50g)
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- woda (50g).

Sposób przygotowania;
Jabłko myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Morelę obieramy i usuwamy pestkę. Po zagotowaniu wody wrzucamy owoce i gotujemy do miękkości. Ugotowane owoce miksujemy dodając mąki ziemniaczanej (wcześniej rozprowadzonej w wodzie). Po rozmieszaniu gotujemy. Studzimy i dajemy dziecku.

Kompot z jabłek

Składniki:
- 1 średniego jabłka
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 100ml wody. Sposób przygotowania:
Jabłko myjemy, obieramy i płuczemy. Wodę gotujemy z cukrem i dodajemy podrobione jabłko doprowadzając do rozmięknięcia. Przecieramy przez sitko. Podajemy jako deser z biszkoptami lub jako napój.

Przecier malinowy

Składniki:
- 1 szklanki malin
- 10 ml przegotowanej wody mineralnej
- łyżeczka kleiku ryżowego

Sposób przygotowania:
Maliny umyj i przetrzyj przez gęste sitko. W ciepłej wodzie rozprowadź kleik. Do kleiku dodaj przetarte owoce i wymieszaj. Od 11 miesiąca możesz podawać z jogurtem naturalnym.

Kompot przecierowy jabłkowo gruszkowy

Składniki:
- 1 jabłka
- 1 gruszki
- 2 łyżeczki cukru
- 80 ml wody

Sposób przygotowania:
W garnuszku zagotuj wodę. Jabłko i gruszkę umyj, cieniutko obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Owoce wrzuć na wrzącą wodę. Dodaj cukier. Gotuj aż owoce zmiękną. Przetrzyj przez sito lub zmiksuj.

Surówka z marchwi i jabłka

Składniki:
- mały kawałek surowej marchewki
- ósemka surowego jabłka

Sposób przygotowania:
Wyszorowaną, oskrobaną i dokładnie umytą marchew przelej wrzątkiem i zetrzyj na plastikowej lub szklanej tarce o najdrobniejszych otworach (albo zmiksuj w blenderze). Jabłko obierz, dokładnie usuń gniazdo nasienne i utrzyj tak samo jak marchew. Wymieszaj marchewkę z jabłkiem i od razu podawaj, ponieważ jabłko szybko się utlenia, a przez to ciemnieje. Surówkę możesz także sporządzić z ugotowanym jabłkiem.

Ciągutki

Składniki:
- 1/4 kg makaronu
- 10 dag sera zółtego
- ew. rodzynki
- ew sól i pieprz

Sposób przygotowania:
gotuję makaron i polewam roztopionym serem - moje dziecko to uwielbia !!!

Papka

Składniki:
- jogurt naturalny
- jablko
- biszkopt

Sposób przygotowania:
ucieramy jablko na tarce, jogurt wlewamy do miseczki, biszkopt namaczamy przegotowana woda tak aby wyszla papka i wszystko mieszamy.

Pasta z twarogu

Składniki:
- 40g twarogu
- 50ml mleka następnego.

Sposób przygotowania:
twaróg roztarty na gładką masę połączyć z ciepłym mlekiem. Papka może być samodzielnym posiłkiem lub jako dodatek do śniadania lub podwieczorku.

Kisielek jabłkowy

Składniki
- 1 jabłko
- 100 ml wody mineralnej
- czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka cukru (nie jest konieczna)
- szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:
W garnuszku zagotuj wodę. Odlej 50 ml wody do szklanki. Jabłko umyj i wrzuć do wrzątku. Dodaj cukier i cynamon. Całość zmiksuj lub przetrzyj przez sitko. W szklance rozmieszaj z wodą mąkę ziemniaczaną i dolej do garnuszka z jabłkiem. Całość zagotuj cały czas mieszając. Od 10 miesiąca dodaj jabłko utarte na tarce. Po ukończeniu roku dodaj jabłko pokrojone w kostkę i chwile pogotuj by jabłko zmiękło.

Ciasteczka marchewkowe

Składniki:
- 15 dag drobno startej marchewki
- 40 dag mąki
- paczka margaryny
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:
Ciasto wyrabia się tak jak normalne kruche, czyli najpierw sieka się zimną margarynę z przesianą mąką zmieszaną z proszkiem, a potem dodaje marchewkę i cukier. Można wycinać różne wzorki albo okrągłe ciasteczka z dżemem pośrodku (dobre są domowej roboty powidła z jabłek). Ciasteczka pieką się ok. 20 min. w temp. 180 st. Można je posypać cukrem pudrem.


Biszkopt bezglutenowy

Składniki:
- 4 jaja
- szklanka cukru pudru (120g)
- 1/3 szklanki maki ziemniaczanej (60g)

Sposób przygotowania:
jaja ubijamy dokładnie z cukrem pudrem, dodając mąkę ziemniaczaną. Mieszamy delikatnie i układamy na formę wysmarowaną masłem, posypaną mąką ziemniaczaną. Pieczemy w dobrze rozgrzanym piecu. Podajemy do deseru między posiłkami. Przechowujemy pod szkłem.

Kisiel wiśniowy

Składniki
- 1 szklanki wypestkowanych wiśni ( świeżych, z mrożonki lub z kompotu)
- 100 ml wody mineralnej
- czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka cukru (nie jest konieczna)

Sposób przygotowania:
W garnuszku zagotuj wodę. Odlej 50 ml wody do szklanki. Wiśnie umyj i wrzuć do wrzątku. Dodaj cukier. Całość zmiksuj lub przetrzyj przez sitko. W szklance rozmieszaj z wodą mąkę ziemniaczaną i dolej do garnuszka z wiśniami. Całość zagotuj cały czas mieszając. Od 11 miesiąca owoce siekamy. Po ukończeniu roku owoce dodajemy w całości.

Czerwona galaretka

Składniki
- 1 szklanki owoców malin i czerwonych porzeczek
- łyżeczka cukru
- 1 łyżeczki żelatyny
- 3 szklanki wody

Sposób przygotowania:
Owoce przebierz, opłucz i przetrzyj przez gęste sitko. Do szklanki odlej 4 łyżki wody i namocz w niej żelatynę. W garnuszku zagotuj wodę dodaj cukier i miazgę owocową, zagotuj i dodaj żelatynę. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. Przelej do kompotierek, ostudź i wstaw do lodówki by stężały.

Domowy bobofruit

Składniki:
- jabłko,
- banan,
- pomarańcza,
- 4 marchewki,
- 100 ml wody przegotowanej,

Sposób przygotowania:
W sokowirówce wyciśnij sok z marchwi, jabłka i pomarańczy. W dzbanku lub innym pojemniku, blenderem zmiksuj na jednolitą masę wyciśnięty sok z bananem i wodą. po 12 miesiącu możesz dodać łyżkę miodu

Otulona brzoskwinia

Składniki
- pół brzoskwini
- bardzo dojrzałe kiwi
- żółtko
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki masła

Sposób przygotowania: Brzoskwinię umyj, obierz, drobno pokrój. Żółtko utrzyj z cukrem na puszysty kogel-mogel. Małe naczynie do zapiekania (średnicy ok. 10 cm) wysmaruj cienko masłem (gdyby ci została odrobina, położysz ją na wierzchu). Włóż pokrojoną brzoskwinię i polej połową kogla-mogla (resztę zjedz sama), wstaw do piecyka nagrzanego do 180°C na 15-20 minut (dopóki polewa nieco się nie przypiecze). Kiwi umyj, obierz, drobno pokrój i ułóż na zapiekance albo wyjmij ja na talerzyk i otocz wianuszkiem puree z kiwi rozgniecionego widelcem.

Ciasteczka ryżowe

Składniki:
- kleik ryżowy
- margaryna
- proszek do pieczenia
- cukier waniliowy
- 3 jajka
- 4 łyżki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:
składniki dokładnie wymieszać mikserem a nawet może być ręką. Piec w piekarniku aż się zarumienią.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

5 lata 5 miesiąc temu #656614 przez izzybell
Zioła w diecie niemowlaka:

fajnamama.pl/ziola-w-diecie-niemowlaka/



Nie pamiętam już jak wyglądał świat bez Ciebie

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

Moderatorzy: ilonaizzybell
Reklama

Bestsellery

  • Koszulka Regularna mama

    Regularna mama

  • Koszulka Brioko baby

    Brioko Baby

  • Dzienniczek ciąży

    Dzienniczek ciąży

  • Dzienniczek żywienia dziecka

    Dzienniczek żywienia

  • Dzienniczek żywienia maluszka

    Dzienniczek żywienia

Reklama

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2007-2018 ZapytajPolozna.pl