BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE WRZESIEŃ 2012

12 lata 6 miesiąc temu #441144 przez Patka0308
my też dziś mamy dwutygodnice :) w czwartek byliśmy u lekarza na wizycie takiej kontrolnej to Grześ ważył już 4600g :) a w szpitalu tak sie darły pielęgniarki że po pierwszej dobie życia tak dużo stracił na wadze,że trzeba dokarmiać a tu 10dni w domu i pół kilo do przodu,bez dokarmiania sztucznym mlekiem :) mój mały to sam tak główką macha i obraca że aż się dziwie,jak na takiego malutkiego to silny jest, nawet lekarz tak mówi.Jak leży na brzuszku to jest w stanie obrócić głowę w drugą stronę,Wasze maluchy też tak mają i tak machają swoimi główkami?

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 6 miesiąc temu #441235 przez moniab26
PolaL jak tak piszesz o tym falującym i kopiącym brzuszku to - może to śmieszne - ale ja jeszcze z tydzień po porodzie miałam wrażenie, że maluszek cały czas się rusza w środku
Chasiami bardzo ładnie wyszłyście na tych fotkach, my mamy chrzest 14 października a jutro jedziemy z matką chrzestną po ubranko do Warszawy - hehe poszalejemy na zakupach

[*] 30.05.2005 aniołek
[*]06.01- 04.02.2010 Dominik
[*] 08.02-20.02.2011 Igorek

12 lata 6 miesiąc temu #441284 przez Patka0308
moniab26 my mamy chrzest 13 października :) ale z chrzestną już wszystko kupiłyśmy :D

12 lata 6 miesiąc temu #441328 przez PolaL
Widzę że teraz temat chrzcin się załączył :lol: my będziemy mieli w przyszłym roku, zobaczymy kiedy będzie miała urlop żeby do nas przylecieć.

Moniab26 hehe, ja też tak miałam tyle że ja patrzałam na swój brzuch i jak go dotykałam to takie dziwne wrażenie, że w środku pusto, taki flaczek :blink: Teraz w sumie nie mam śladu że byłam w ciąży, poza krzyczącą i wiecznie głodną fasolką :lol: Właśnie zastanawiam się czy już nie zacząć trochę wzmacniać mięśnie brzucha bo niby mam płaski ale taki nie swój.

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=51996

12 lata 6 miesiąc temu #441330 przez PolaL
Zapomniałam napisać że chodzi o moją siostrę :lol: czekamy na nią z chrzestem :silly:

12 lata 6 miesiąc temu #441351 przez patys
polal ja też czekam na siostrę z chrzcinami...może w styczniu albo w marcu przyleci...nie wiadomo bo musi swojej córeczce paszport wyrobić i nie wiadomo kiedy zdąży...
co do brzuszka to mój po cesarskim w ogóle nie jest płaski:) wrecz przeciwnie zostało mi jeszcze 5 kg do zrzucenia...

jak tam wasze maluszki spia mój ma takie dłuzsze przestoje ostatnio niespania bo np wczoraj od 14 30 do 21 nie zasnął!!!ale za to w nocy 5 godz pod rząd odespał...
miłej niedzieli dla was wszystkich :laugh: :laugh:

12 lata 6 miesiąc temu #441379 przez KAMI
dzień dobry
mamuśki bardzo prosimy o poświęcenie nam sekundy i zagłosowanie na fotkę Maksia
oczywiście liczymy, że będziemy mogli się zrewanżować

pl.lennylamb.com/user/show_photo/5413

12 lata 6 miesiąc temu #441448 przez PolaL
Moja mała w ciągu dnia też sobie robi przerwy w spaniu i ogląda coraz dłużej cały otaczający świat. Wieczorami śpi tak średnio 2,5-3h.
Wybrałam sie z małą dziś do kościoła, dostała cyca i hola w drogę. A w kościele oczywiście krzyk i mój mały głodomor znów głodny. Tak że całą mszę było karmionko :lol:

12 lata 6 miesiąc temu #441507 przez czajusiątko
Witam! wpadłam tylko na chwilę żeby Was powiadomić, że w czwartek o godz. 2.35 na świat przyszła nasza córeczka Oliwia, waga 3600, 58 cm. Dzisiaj jesteśmy już w domku. Szczegóły napiszę może jutro. Pozdrawiam wszystkie mamusie :laugh:

12 lata 6 miesiąc temu #441508 przez maja001
Gratuluje córeczki.

12 lata 6 miesiąc temu #441514 przez PolaL
Czajusiątko gratulacje :kiss: w końcu uzupełniłaś całą naszą listę :kiss: czekamy na relacje :woohoo:

12 lata 6 miesiąc temu #441711 przez Anulka
A u nas wczoraj zaczął się okres poprzedzający PIERWSZY SKOK ROZWOJOWY. Julianka nie można poznać od wczoraj. Budzi się co chwilę i zaczyna wrzeszczeć jakby go ze skóry kto obdzierał( a nic go nie boli, jest najedzony i przewinięty). Ma wyraźne problemy ze snem, uspokaja się tylko gdy ja lub Piotruś trzymamy go w ramionach, wtedy odrazu odłącza się i zasypia i może tak spać nawet kilka godzin. No i dziś pierwszy raz zobaczyła u niego prawdziwe łzy. Też zauważyłam zmiany w jego percepcji zmysłów : węch ma bardziej wyczulony i reaguje na zapachy, np. moje perfumy. Wcześniej gdy go przytulałam nie odwracał główki ode mnie ( jakby uciekał od tego zapachu), był nawet powiedziałabym obojętny na ten zapach. A teraz wyraźnie "ucieka" od niego. I też zmysł dotyku: wcześniej gdy mu robiłam po kąpieli masaż nacierając oliwką, widać było, że był zdezorientowany, nie wiedział co się do końca dzieje, zabierał nóżki i raczki, teraz wyciąga się, przeciąga się, widać że otrzymuje przyjemność z dotyku mojego i masażu.
No i u Julianka akurat apetyt nie zmniejszył się lecz odwrotnie zwiększył. Od dwóch dni je nie co 3 godziny tylko kilka razy w ciągu dnia zdarza się, że je co 1-1,5 godz. i prawie non stop jest głodny ( a mleko dostaje to samo co przedtem). Ale ja się tym nie przejmuję, ponieważ potrwa to nie długo i już za "chwilę" wszystko wróci do normy a moje dziecko będzie jeden krok do przodu w rozwoju psychicznym :).

Julek urodził się tydzień po terminie, więc teraz rozwój jego mózgu odpowiada nie 3 tygodniowi tylko 4 tygodniowi życia.

Wrzucam opisy skoków rozwojowych, może komu się przydadzą, kto nie wie jeszcze o nich.
7 skoków rozwojowych jakie występują w ciągu pierwszego roku życia dziecka.

Twoje maleństwo w ciągu pierwszego roku życia niezwykle intensywnie się rozwija zarówno pod względem fizycznym jak i psychicznym. Rozwój mózgu i układu nerwowego dziecka powoduje, że niemowlę zaczyna odczuwać intensywniej dochodzące do niego bodźce. To właśnie ta intensywność doznań zmieniającego się świata może powodować duży stres u niemowlęcia a co za tym idzie większą płaczliwość, problemy ze snem, ogólny niepokój i rozdrażnienie dziecka.

Czy to skok rozwojowy?

Patrzysz na swojego aniołka i nie wiesz, co mu dolega wczoraj był pogodny i roześmiany a dziś nic go nie uspakaja. Być może twoje maleństwo weszło właśnie w fazę skoku rozwojowego. Skok rozwojowy u niemowlęcia poprzedzony jest bezpośrednio okresem, kiedy dziecko jest marudne, płaczliwe i ma problemy ze spaniem, gorzej je, jest bardziej krzykliwe lub przeciwnie jest cichsze niż przedtem; chce być jak najbliżej mamy, bo w jej ramionach czuje się bezpiecznie.

W tym okresie może niekiedy sie wydawać, że dziecko jakby cofnęło się w swoim rozwoju i nie potrafi robić tego, co jeszcze wczoraj miało świetnie opanowane. Gdy następuje sam skok często ma sie wrażenie, że dziecko nauczyło sie wielu nowych rzeczy dosłownie przez jedną noc.

Na początku okresy marudzenia poprzedzające skok są krótkie, mogą trwać parę dni a im dziecko jest starsze, tym okresy te są dłuższe.

Uwaga: dzieci urodzone np. 2 tyg. później przechodzą swój skok 2 tyg. wcześniej i odpowiednio dzieci urodzone wcześniej przechodzą to później. Wszystko związane jest z rozwojem mózgu dziecka.

Nie wszystkie dzieci umieją robić to wszystko, co jest przypisane do danego skoku rozwojowego – różne dzieci preferują różne czynności i różnie intensywnie je ćwiczą.
Okresy skoków rozwojowych

5 tygodni (wrażenia)

Dziecko zaczyna być bardziej uważne i ”obudzone”, wszystkie zmysły są wrażliwsze niż wcześniej. Od tej pory dziecko słyszy, widzi czuje zapach i smak zupełnie inaczej niż dotąd i to może sie mu wydawać niezrozumiale i przerażające. Jedynym sposobem wyrażenia tego strachu jest krzyk i płacz oraz szukanie bezpieczeństwa w ramionach rodziców.

Nowe umiejętności:

1. Patrzy słucha uważniej i dłużej
2. Jest bardziej świadome dotyku, zapachów
3. Uśmiecha sie po raz pierwszy lub częściej niż przedtem
4. Układ pokarmowy może funkcjonować lepiej np. dziecku odbija sie rzadziej, rzadziej ulewa
5. Może płakać prawdziwymi łzami po raz pierwszy

7-9 tygodni (wzory)

Dziecko w 8 tygodniu zaczyna rozróżniać wzory w dźwiękach, zapachach i smaku. Zauważa też, że jego dłonie należą do niego. Dziecko zaczyna mieć kontrolę nad swoimi ruchami, ale nadal są one nieskoordynowane.

Nowe umiejętności:

Podnosi głowę
Kopie nóżkami i macha raczkami
Dotyka przedmiotów
Próbuje złapać przedmiot
Trzyma przedmiot
Patrzy na ludzi wokół
Przygląda się twarzom
Patrzy na przedmioty, które sie świecą
Wydaje krótkie dźwięki i słucha siebie samego
Lubi słuchać piosenek

11-12 tygodni (niuanse)

W wieku 12 tygodni dziecko uczy sie rozumieć delikatne różnice np. w tonie głosu i zachowywać sie zróżnicowanie. Ruchy dziecka są bardziej „miękkie”, kiedy wyciąga rączki, by coś schwycić lub gdy odwraca głowę śledząc jakiś ruch.

Nowe umiejętności:

Potrafi skoordynować ruchy oczu i głowy śledząc ruch przedmiotu czy osoby
Podnosi sie do pozycji siedzącej trzymając sie Twoich dłoni
Odpycha sie obiema nóżkami leżąc w foteliku lub na kocu
Łapie przedmioty obiema raczkami
Wkłada wszystko do buzi
Ogląda i bawi sie rączkami
Zauważa, że może piszczeć i zmienia ton głosu
Robi bąble ze śliny
Wyraźnie daje do zrozumienia, że jest znudzone, gdy np. - zbyt długo patrzy na ta sama zabawkę

14-19 tygodni (wydarzenia)

Marudne okresy zaczynają być coraz dłuższe, mogą trwać nawet do 6 tygodni i zacząć sie juz w 14-tym tygodniu. Dziecko w 19 tygodniu zaczyna rozumieć zdarzenia, w sensie krótkich sekwencji, czyli może np. nauczyć sie wyciągnąć rękę po zabawkę, złapać ją jedna ręka, potrzasnąć, przekręcić i włożyć do buzi. Dziecko może łączyć dźwięki– np mamama, tatata.

Nowe umiejętności:

Przekręca sie z pleców na brzuch lub odwrotnie
Próbuje raczkować
Podpiera się na rękach i podnosi tułów
Lubi ruszać ustami, wystawiać język
Może wziąć przedmiot do jednej reki i przełożyć go do drugiej
Wkłada rzeczy, rękę mamy, taty do buzi, żeby je zbadać, ugryźć
Próbuje uderzać zabawkami o stół
Zrzuca świadomie zabawki na podłogę
Szuka rodziców
Reaguje na własne odbicie w lustrze radością lub strachem
Reaguje na własne imię
Rozumie słowa
Wymawia nowe dźwięki vvv,sss, zzz, rrr itd
Używa spółgłosek
Wyciąga ręce, gdy chce by je podnieść
Cmoka ustami, gdy jest głodne
Odpycha butelkę/pierś, gdy sie naje
Może przesadnie reagować, np zakasłać jeszcze raz, gdy rodzice zareagowali na poprzednie zakasłanie

22-26 tygodni (relacje- lek separacyjny)

Okres marudzenia może zacząć się już około 23 tygodnia i trwać około 4 tygodni. Typowe dla tego okresu jest na przykład to, ze dziecko źle śpi i wydaje sie mieć koszmary senne, jest nieśmiałe w stosunku do obcych, nie ma apetytu, nie chce, żeby zmieniać mu pieluchę czy ubranie. Dziecko zaczyna widzieć i rozumieć różne relacje/stosunki.
Zauważa fizyczną odległość pomiędzy przedmiotami i pomiędzy ludźmi w szczególności, odległość pomiędzy nim samym a rodzicami. Ta świadomość może być dla dziecka przerażająca.
Bardzo absorbująca i interesująca dla dziecka jest w tym okresie obserwacja położenia różnych rzeczy wobec siebie – rzeczy mogą być w sobie wzajemnie, na sobie, pod sobą itd. Dziecko zaczyna zauważać jak wpływać na rozwój wypadków, co robić żeby sie cos zadziało. Wyłącznik światła jest super dla tego rodzaju eksperymentów!
Dziecko zaczyna zauważać, ze niektóre rzeczy/sytuacje są ze sobą związane. Np. ze klucz przekręcony w dziurce w drzwiach wejściowych oznacza, ze tata jest w domu!
Fizycznie dziecko zaczyna lepiej koordynować swoje ruchy, raczkowanie idzie mu coraz lepiej.
Bardzo ważne jest, by pamiętać, ze dla każdego dziecka świat relacji będzie innym – własnym- przeżyciem – całkowicie opartym na tych umiejętnościach, które dziecko zdobyło w poprzednich skokach rozwojowych.

Nowe umiejętności:

Siada samo
Chwyta małe przedmioty za pomocą palca wskazującego i kciuka
Umie uderzać dwoma przedmiotami o siebie trzymając je w oby dłoniach
Wyjmuje zabawki ze skrzynki i wkłada je do skrzynki
Przenosi wzrok z jednego obrazka na drugi w książce z obrazkami
Obserwuje ruchy osoby, która sie dziwnie zachowuje
Patrzy uważnie na szczegóły np. na metkę przyszytą do misia
Naśladuje machanie raczka na pożegnanie
Protestuje, gdy mama czy tata wychodzi

33-37 tygodni (kategorie)

Około 36-40 tygodnia Twoje dziecko zaczyna zauważać i rozumieć, że świat można podzielić na grupy. Dziecko zauważa, ze rzeczy mogą mieć cechy wspólne np. mogą brzmieć lub pachnieć podobnie.
Niektórzy badacze uważają, ze w tym okresie zaczyna rozwijać sie inteligencja. Kiedy dziecko zaczyna dzielić świat według kategorii jego sposób myślenia zaczyna być podobny do myślenia dorosłych. Dlatego zaczynamy lepiej rozumieć własne dzieci, ponieważ myślą w podobny sposób do naszego.

Nowe umiejętności:

Pokazuje, ze rozpoznaje kształty
Pokazuje, ze uważa, iż coś jest zabawne – za pomocą - gestów czy odgłosów
Pociesza/przytula swoje zabawki
Robi miny do własnego odbicia w lustrze
Po raz pierwszy jest zazdrosne, gdy mama lub tata przytula inne dziecko
Bierze inicjatywę do zabawy

41-48 tygodni (sekwencje)

Pomiędzy 44-48 tygodniem życia, dziecko zaczyna znajdować i tworzyć sekwencje za pomocą wszystkich swoich zmysłów.
W poprzednim skoku dziecko często rozbierało przedmioty na części po to, by je zbadać – obecnie zacznie je w tym celu składać – na przykład budować więżę z klocków zamiast burzyć zbudowaną więżę.
Twoje dziecko zaczyna rozumieć, że niektóre zdarzenia zazwyczaj następują po sobie i że wie, jakie następne zdarzenie nastąpi po poprzednim.

Nowe umiejętności:

Wskazuje na rzeczy i chce byś je nazywał
Mówi ”nie”, gdy nie chce czegoś zrobić
Umie udawać głosy zwierząt
Wie, co pasuje do siebie i może włożyć okrągły klocek do okrągłej dziury
Próbuje rysować na papierze
Próbuje uczyć sie chodzić pchając np chodzik czy krzesło
Znajduje coś do wspinania, jeśli chce się do czegoś dostać
Schodzi tyłem z kanapy czy schodów
Próbuje celować, gdy rzuca piłką
Wyraźnie daje do zrozumienia, ze chce się z Tobą bawić
Szuka przedmiotu, który ukryłaś
Ukrywa przedmiot samo, czeka i śmieje się, gdy go znajdziesz
Daje Ci posmakować, to, co samo je.
Załączniki:

12 lata 6 miesiąc temu #441734 przez patys
hej mamusie:)
my dzisiaj mieliśmy w miarę przespaną noc...mały spał od 21 do prawie 2 a potem od 4 do 6...rano tylko zaniepokoiło mnie bo Mati zmoczył becik i mocz miał żółty kolor..musze to obserwować bo chyba tak nie powinno być...poza tym oczywiście ok 4 miał bolesci brzuszka ...rano położyliśmy go na przewijaku na brzuszku i znowu mu wtedy ulżyło i zasnął na chwilkę...zastanawiam się czy go nad ranem nie kłaść na brzuszku w łóżeczku skoro tak ładnie zasypia wtedy??no sama nie wiem...bo ogólnie zawsze śpi na jednym albo drugim boku...

miłego i wypoczętego dnia dla wszystkich :)

12 lata 6 miesiąc temu #441903 przez 26joanna
Cześć mamuśki :)
czajusiątko GRATULUJE! I tak 4 października zamknęła się nasza lista :) Czekamy na zdjęcia i relacje .
U nas dziwne te noce , jak wiatr zawieje :P Dzisiaj wstawał co 2 godziny i obudził się o 6 rano i zasnął dopiero o 9 , a zawsze wstawał o 9 i do południa sobie oglądał wszystko :lol: Ale za to znów gryzie mnie w piersi , karmie go już przez kapturki bo siniaka mam na brodawce :ohmy: i dalej boli :( Nie wiem co tak zaciska te swoje dziaselka :dry:
Anulka Jaś ma 3 tygodnie skończone ale urodzony jest tydzień wcześniej , od samego początku główkę podnosi ( położne były w szoku :) ) i teraz coraz dłużej trzyma ja w gorze. Nie wspominając o karuzeli w którą się wpatruje i wsłuchuje. Wystarczy ja włączyć i następuje cisza :lol: A wg schematu który wkleiłaś , pierwszy skok ma mieć za 3 tygodnie , ciekawe co wtedy będzie robił :blink:

12 lata 6 miesiąc temu #441922 przez hanias
Sporo mnie tu nie był, zaglądałam co jakiś czas, ale Hanusia daje mi popalić.hehehe
Niestety borykamy się z kolkami :(
Jeśli chodzi o nocki to malutka budzi się średnio co 1,5 lub 2 godzinki. nie moge doczekac sie kiedy te przerwy sie wydłużą!!! w dzien juz tyle nie śpi też rozgląda się więcej.
My chrzciny mamy 28 października, a na szczepienie wyberamy się w czwartek. Szczepimy 6 w 1 i rotawirusy a za 2 tyg pneumokoki.
Gratulacje dla pozostałych rozpakowanych mam!!!
pozdrawiam

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka