Autor artykułu: Katarzyna Płaza-Piekarzewska Karmienie piersią

Nie ma diety matki karmiacej.

Tytuł "Dieta matki karmiącej" jest podchwytliwy:

  • Mama karmiaca może jeść wszystko,
  • Może pić kawę,
  • Warto by odżywiała się zdrowo (To zapewni właściwą podaż witamin, soli mineralnych czy też wartości odżywczych). 
  • W czasie laktacji wzrasta zapotrzebowanie kaloryczne o około 600 kcal dziennie.

Produkty, które mogą wywołać kontrowersje u innych osób. A może je spożywać mama karmiąca:

  • Wzdymające czyli: kapusta, fasola, groch, cebula, rzodkiewka, drożdże, śliwki
  • O silnym smaku i zapachu: ostre przyprawy, czosnek, kalafior,
  • Potrawy ciężkostrawne: smażone dania, tłuste wędliny, mięsa, sery żółte i pleśniowe,
  • Białko roślinne (gluten),
  • truskawki, owoce cytrusowe, czekolada, kakao, owoce morza, ryby, jaja, mleko i jego przetwory.

Kiedyś były na czarnej liście. Dziś wiemy, że dzięki różnorodnej diecie dziecko poznaje smaki, a kobieta może jeść wszystko na co ma ochotę. Warto pamiętać by w przeważającej części była to zdrowa dieta. Tak jak każdy, nie tylko matka karmiąca powinien odżywiać się zdrowo.


Katarzyna Płaza-Piekarzewska
Katarzyna Płaza-Piekarzewska

z wykształcenia i pasji magister położnictwa. Certyfikowany Doradca Laktacyjny. Instruktor Masażu Shantala. Praktykę zawodową zdobywa pracując ze "świeżo upieczonymi" rodzicami i ich dziećmi na oddziale noworodkowym w jednym z warszawskich szpitali, a wirtualnie na www.blog.zapytajpolozna.pl czytelnicy znajdują odpowiedzi na pytania związane z ciążą, porodem i macierzyństwem..

Więcej