Autor artykułu: Katarzyna Płaza-Piekarzewska Karmienie piersią

Poniżej zostaną omówione składniki mleka kobiecego, zapraszam do lektury:

A więc w pokarmie znajduje się:

Białko:

  • dzieci przyswajają je niemal w 100%
  • jest lekkostrawne
  • dużo wchłania się aminokwasów, bo około 5 razy więcej niż w mleku krowim
  • NIE ZAWIERA beta- laktoglobuliny jest to silny alergen, który znajduje się w mleku krowim

Enzymy

  • enzymy wspomagają układ trawienny Twojego dziecka
  • niektóre enzymy takie jak alfa1- antytrypsyna – blokuje trawienie białek odpornościowych, które znajdują się w mleku kobiecym

Cholesterol

  • jest to go więcej w pokarmie niż w mleku modyfikowanym
  • korzystnie wpływa na rozwój mózgu, a przez to na sprawność umysłową

Tłuszcze

  • ważny element do rozwoju komórek nerwowych i komórek siatkówki
  • to kalorie, które są potrzebne do wzrostu i magazynowania energii
  • dziecko bardzo ładnie trawi tłuszcze dzięki lipazie, która na początku trawi tłuszcze w pokarmie, a także uaktywnia enzymy w jelitach malucha
  • podczas trawienia tłuszczów uaktywniają się czynnik przeciwinfekcyjny

Laktoza

  • składnik ten wspomaga rozwój bakterii: Lactobacillus bifidus. Znajduje się ona w przewodzie pokarmowym
  • zapobiega wahaniom się stężenia glukozy we krwi dziecka
  • przyczynia się do rozwoju mózgu

Czynnik wzrostu

  • pobudza dojrzewanie układu nerwowego
  • pobudza rozrost komórek w jelicie

Witaminy

  • w odpowiedniej ilości dla Twojego dziecka
  • jedynie witaminę D3 uzupełnia się na jesieni i w zimie

Składniki mineralne

  • dzieci karmione piersią mają mniej obciążone nerki przez zmniejszone ilości soli (gł jonów Cl, K, Na, PO4 i SO4). Ich stężenie jest aż 3 razy mniejsze niż w mleku krowim
  • rzadko dochodzi do odwodnienia organizmu dziecka
  • żelazo w około 70% jest przyswajane z mleka kobiecego, natomiast z krowiego tylko w około 10%
  • wapń wchłania się dobrze poprzez odpowiednie stężenie fosforu i wapna w pokarmie
  • fluor jego zawartość w mleku jest uzależniona od diety matki. Kiedy kobieta spożywa wodę z niską zawartością tego pierwiastka. Powinno się uzupełniać fluor doustnie od 6 miesiąca. Oczywiście po uprzedniej konsultacji z lekarzem, ponieważ nadmiar fluoru jest wręcz niepożądany.

Woda

  • jest zawsze odpowiednia jej podaż w pokarmie kobiecym
  • w czasie dni bardzo upalnych dziecko częściej wyraża chęć jedzenia, ale je krótko. Tak naprawdę jest to pojenie dziecka.

Niektórzy uważają, że dopajanie wodą przygotowaną w upalne dni jest zbędne inni mówią żeby dopajać. Tak naprawdę musisz częściej niż zwykle przystawiać dziecko do piersi. Wtedy pijąc choć po troszeczku jest szansa, że wszystko jest w porządku.

Przeciwciała

  • IgA są bardzo ważne dla przewodu pokarmowego i układu oddechowego dziecka.

Dlaczego?

Ponieważ wbudowują się w ścianę jelit, a dzięki temu zapobiegają przedostaniu się drobnoustrustroje chorobotwórczych do innych tkanek.

Tak samo jest w przypadku układu oddechowego.

IgA ma zdolność zwalczania bakterii, wirusów, a przez to chroni przed wieloma zakaźnymi chorobami.


Największe stężenie tych przeciwciał jest w siarze (pierwsze mleko matki)

To są przeciwciała, które wytworzyły się w organizmie matki na skutek zetknięcia z drobnoustrojami. A, że noworodek i jego mama przebywają w tym samym środowisku. To wytworzone przeciwciała mają chronić malucha właśnie przed tymi drobnoustrojami, które znajdują się we wspólnym środowisku. Jest to bardzo istotny mechanizm, ponieważ dziecko rodzi się bez odporności. Tak naprawdę odporność uzyskuje poprzez pokarm matki.

Oprócz tych IgA jest cała bateria ważnych komórek w mleku matki, która ma na celu ochronić dziecko, a mianowicie:

  • Makrofagi, Lizozym – niszczą bakterie napotkane w przewodzie pokarmowym dziecka
  • Limfocyty T i B – walczą z drobnoustrojami poprzez zwiększenie ilości przeciwciał w organizmie dziecka
  • Laktobacillus bifidus- stanowi ok. 99 % flory bakteryjnej przewodu pokarmowego noworodka karmionego wyłącznie mlekiem matki. Uniemożliwia namnażanie się bakterii po przez zakwaszanie przewodu pokarmowego.
  • Laktoferyna – również hamuje namnażanie się bakterii głównie gronkowców i E. Coli oraz grzybów.

Nie można zapomnieć o:

  • Kobaltofilinie- w jelitach ułatwia wiązanie i wchłanianie się kwasu foliowego i witaminy B12. Poza tym hamuje rozwój bakterii. Dzięki temu zapobiega anemii.

Jeżeli zapoznałaś się z powyższymi składnikami, wiesz jak ważne jest karmienie piersią.


Katarzyna Płaza-Piekarzewska
Katarzyna Płaza-Piekarzewska

z wykształcenia i pasji magister położnictwa. Certyfikowany Doradca Laktacyjny. Instruktor Masażu Shantala. Praktykę zawodową zdobywa pracując ze "świeżo upieczonymi" rodzicami i ich dziećmi na oddziale noworodkowym w jednym z warszawskich szpitali, a wirtualnie na www.blog.zapytajpolozna.pl czytelnicy znajdują odpowiedzi na pytania związane z ciążą, porodem i macierzyństwem..

Więcej