BezpiecznaCiaza112023

Testy owulacyjne - stosujecie?

9 lata 3 miesiąc temu #1027423 przez Nefri
Niagara ja również wczoraj zjadlam w końcu czter paczki :laugh: czyli 1200kalorii, no ale cóż, raz w roku można.
To w tym cyklu zrob sobie koniecznie badania hormonów, zeby miec pewnosc, że te plemienia nie sa jakimiś problemami spowodowane.
Julka trzymam kciuki, zeby to była upragniona ciąża. A wyniki badan to najlepiej z lekarzem omówić. Niby wszystko w normie, ale często do zajścia w ciążę lekarze maja swoje normy, odbiegające od ych laboratoryjnych. Faktycznie niektóre wyniki w górnej granicy, wiec warto to skonsultować. Np. Prolaktyna w normie ale wysoką, a do zajścia w ciaze powinna być niska. Ale ja się nie znam, tak tylko rozkminiam ;)
Sandra moj siostrzeniec do 7 roku życia się spidermenem jaral, a i pewnie teraz mű nie przeszło, a ma lat osiem. Także, to może jeszcze trochę potrwać ;)
Martyna wszystkie czekamy na wyniki.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

9 lata 3 miesiąc temu #1027424 przez Nefri
Znowu nowa strona mi przypadla :)
Ja właśnie zjadlam dwa kawałki pizzy w ramach diety pozbywania się ciazowych kilogramow :cheer: ale UWAGA: pizza z kalafiora, bez dodatku mąki, wiec jestem rozgrzeszona ;)

9 lata 3 miesiąc temu #1027426 przez Julka1987
Nefri no własnie ta prolaktyna również mnie zastanowiła, ale może jestem w ciąży, więc nie wiem lub to efekt leków jeżeli w ogóle mogą mieć wpływ na jej wynik. Nie znam się, ale w pon. mam endokrynologa wizytę to może on mi coś powie zanim sprawdzę ciążę i pójdę do ginekologa.

9 lata 3 miesiąc temu - 9 lata 3 miesiąc temu #1027427 przez niagara
Gotuję właśnie rosołek, mam nadzieję, że będzie miał właściwości lecznicze :laugh: :silly:
Yyyhmmm pachnie cudnie, kocham domowy rosół :laugh:

Martynaaaa jak tam? Czekamy :)

Nefri a te badania hormonów robi się z krwi? W dowolnym momencie? Nigdy nie robiłłam, jestem niezorientowana :dry: I jakie te hormony trzeba zbadać? Mam iść do gina czy na własną rękę też mogę?

9 lata 3 miesiąc temu - 9 lata 3 miesiąc temu #1027429 przez Miluniaa
:evil: :evil: :evil: :evil: :evil: ziajka to co mam zajsc do Pumy i sie policzyc po sasiedzku? :evil: :evil: :evil: :evil:

9 lata 3 miesiąc temu #1027430 przez Julka1987
Niagara pytasz mnie, czy Nefri o badania ? :)

9 lata 3 miesiąc temu #1027431 przez natB
Chyba myślami jestem tylko dziś z martyna także reszta dziewczyn :D przepraszam nadrobie Was późniejszym :D hehe :D.. Kochana mam dobre przeczucia :D

9 lata 3 miesiąc temu #1027433 przez ziaa
Miluniaa poproszę! :D Strzel jej kuksańca od cioci Ziaaaaaaa :D :evil: :evil: Tylko tak żeby Szymek nie dostał ;)

Ej dziewczyny badania hormonów to dobry temat ;) Sama zamierzam zbadać co trzeba tylko też nie wiem co kiedy.
Mam zaleconą prolaktynę, ale w poprzednim cyklu brałam dupka, wiec na nią nie szłam. A teraz nie wiem kiedy co i jak ;) Wszystkie hormony i tak są odpłatne prawda? TSH mam pod stałą kontrola z racji niedoczynność tarczycy, ale może jakieś doświadczone i te co badały powiedzą mi i Niagarze co kiedy i jak? Plisss :D :evil: :evil:

9 lata 3 miesiąc temu - 9 lata 3 miesiąc temu #1027434 przez Julka1987
Niagara i Ziaaa :)
Ja się nie znam jakoś specjalnie, ale mogę powiedzieć co lekarz mi mówiła.
Co do TSH, FT3 i FT4 lekarz mówiła mi, że nie ma różnicy, ale warto przed ciążą zrobić i w trakcie i jakby się coś działo niepokojącego powtarzać jak się wyniki zmieniają. I oczywiście pod kontrolą endokrynologa być w razie nieprawidłowości.
Prolaktynę lekarz kazała mi zrobić około 7 dni po owulacji żeby zobaczyć, czy owulacja w ogóle była. Zbyt niskie wartości mogą niby świadczyć o jej nie odbyciu się, za wysokie o większych problemach lub o ciąży ;)
Co do progesteronu też robiłam około 7 dni po owulacji i niby jest to wynik niezbyt miarodajny bo trzeba go powtarzać żeby widzieć jak się zmienia bo wychodzi różnie w różnych dniach i o różnych godzinach. Ja akurat sprawdzałam go żeby wiedzieć jaki jest poziom w razie jak jestem w ciąży i w związku z plamieniami, które miewam po owulacji i Duphastonem, który biorę na niedomogę lutelaną. Kiedyś badałam miałam poniżej normy. Teraz przy Duphastonie mam niby w normie.

A i za wszystkie 5 badań płaciłam 110 zł.

9 lata 3 miesiąc temu #1027435 przez Nefri
Ziaa, Niagara ja się na tym nie znam za bardzo, Julka robiła ostatnio, to może Wam dokładnie napisze. Ja robiłam progesteron i tsh, to pamiętam, że chyba progesteron to jakoś w okolicach owulacji się robi, ale nie pamiętam czy przed, czy po i potem dwa dni później, czyli chyba już po owu. Prolaktyne, to niektórzy mówią, że w pierwszych dniach cyklu ale mi dwie ginki mówiły, że bez znaczenia, tarczycy też bez znaczenia kiedy. Ja zawsze chodziłam do lekarza w luxmedzie, dostawałam skierowanie i za badania nie placilam, ale można po prostu pójść do laboratorium, czy jakiejś przychodni, zapłacić i zrobić.

9 lata 3 miesiąc temu #1027436 przez Sandruska1995
natB nie przejmuj się, też siedzę i myślę o martynie :cheer:

nafri jezu. Nie strasz :P chociaż spiderman nie taki zły :P

9 lata 3 miesiąc temu #1027437 przez martyna_z
Możecie puścić kciuki. Wynik negatywny. Czekam na @.

9 lata 3 miesiąc temu #1027439 przez Julka1987
Tak jak Nefri pisze może być różnie i w sumie właściwie zależy po co wykonywane są badania i w jakim celu. Mojej koleżance lekarz kazał wszystkie wyniki hormonalne zrobić do 5 dc, także chyba trzeba zaufać swojemu lekarzowi bo każdy inną szkołę praktykuje. Ja swojej ufam bp pracuje na patologii ciąży, jest po 60, więc pewnie dużo widziała i się zna ;)

9 lata 3 miesiąc temu #1027440 przez aggi
Cześć ;) rano był śnieg, teraz już go nie ma. Ależ ta pogoda fiksuje :blush: mnie czeka niebawem testowanie, zastanawiam się od którego dnia zacząć, muszę jakoś to wszystko rozplanować, bo czuję że mam moc w tej kwestii :)

ziaa pijesz ziółka idealnie przed spaniem? bo mi to się zdarza trochę wcześniej wypić niż spać idę . ;) i tak się zastanawiam kurka czy przypadkiem nie odstawić po owu ziółek.. no bo kurka nie wiem czy mi ich starczy na 3 cykle pełne

julka nie pomogę, bo aż do terminu @ kiedy test robiłam to nie miałam absolutnie żadnych objawów ciąży, po testowaniu również ;) Gdyby nie brak @ to nawet bym ciąży nie podejrzewała. W innych cyklach wyszukiwałam non stop objawów, a ciąży nie było. Wyniki masz w normach, czyli dobre wieści :)

niagara otóż to, miałam dokładnie to samo, co miesiąc 'ciąża', a jak się udało to zero objawów :) zdrówka dla małej Julki :*

martyna
nooooo to zaciskamy kciuki :) ale pamiętaj że nie ważne jaki wynik, napewno się w końcu doczekacie :* kochana kciuków nie puścimy, przecież trzeba trzymać za kolejny cykl ! głowa do góry :*

sandra zazdroszczę podrzuć parę ojro hehehehe :silly: :whistle: spiderman superowy :)

miri no no fajny pirat :)

witaj dodi :) super że do nas dołączyłaś i bardzo miło z Twojej strony, że czytałaś od 1str :) Ja też tak zaczynałam, ale wtedy stron było może z 400, zresztą nie pamiętam hehe ;) trzymam kciuki za Twoje staranka :) Powiedz robiłaś jakieś badania? śmiało możesz nam wrzucać zdjęcia testów owu, chętnie popatrzymy :) powodzenia !

magmus u mnie wczoraj jeden pączek, dzisiaj 3 :evil: :evil: :evil: także u mnie tłusty piątek haha :P super że maluch zdrowy bo to najważniejsze :) ja przez brzuch miałam od początku usg, ani razu dopochwowo

cornick chlebek z czosnkiem natartym, gorący rosól... też pomaga na przeziębienie takie wygrzanie pysznym rosołkiem :)

brown a testy owu robisz??

9 lata 3 miesiąc temu #1027441 przez Miluniaa
Ziajka o Szymonka sie nie przejmuj on jest bezpieczny ;) Ale Pume wytarmoszę za te anielskie włoski :whistle: :whistle: :whistle:

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka