BezpiecznaCiaza112023

STARANIA O CIAZE

12 lata 2 miesiąc temu #570782 przez Mała
Iwonta moja mama miała łożysko przodujące i musiała niestety leżeć plackiem, tyle co do łazienki wyjść. Z tym, że u ciebie to chyba jeszcze może się podciagnąć do góry

Ferritak jutro spróbuję Mel, ona bardziej na brzuchu się skupiła, a Ewka od góry do dołu

Ja tam nie chciałabym wyglądać ani jak Ewka ani jak Mariola :S
Temat został zablokowany.
12 lata 2 miesiąc temu - 12 lata 2 miesiąc temu #570791 przez @nulka
Dziewuszeńki - Staraczki, Ciężaróweczki i Mamusie :kiss:

Lookam tu w miare regularnie, obcykuję że wsio Ok, poobglonduje foty (niektóre nawet "zdałżam" :woohoo: przed kasacją i se ide uspokojona że wszystko jest na miejscu, wszystkie zdrowe, niektóre rosnące jak należy:)
Uwaga: Spoiler! [ Kliknij, aby rozwinąć ]

całuję pozdrawiam
fasolek życzę i zdrówka, kocham Was i pamiętam zawsze
:kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss:
12 lata 2 miesiąc temu #570804 przez Ingrid29
cześć anulka - a więc Cię dziś wywołam, fajnie że się odezwałaś. Chyba wszystkie na forum zaczęłyśmy ćwiczyć :)
12 lata 2 miesiąc temu - 12 lata 2 miesiąc temu #570807 przez @nulka
Ingrid no u mnie to już mus był :cheer:

wiosna mobilizuje :blink: choć wcale jej jeszcze nie widać :)
12 lata 2 miesiąc temu #570812 przez Mała
@nulka to po jakim czasie widać efekty ćwiczeń?
12 lata 2 miesiąc temu #570816 przez @nulka
Mała napisał:

@nulka to po jakim czasie widać efekty ćwiczeń?

jeśli ćwiczysz regularnie min 3 razy w tygodniu to po 3-4 tygodniach już są efekty w postaci zwiększonego napięcia (czytaj; mniejsza flakowatość :) ) ale jest to tez bardzo indywidualne i zależne od wielu czynników (wiek, grubość tkanki, metabolizm, dieta, uwarunkowania genetyczne)
efektywnośc ćwiczeń można wzmocnić rozgrzewką około 15-20 minutową przed samymi "brzuszkami"
ta rozgrzewka powinna być przeprowadzona w takim tempie aby tętno utrzymywało się na poziomie minimum 115u/min
12 lata 2 miesiąc temu #570817 przez Mała
A możesz wrzucić coś z youtube co by się nadało na rozgrzewkę? Bo potem to rozumiem 10 minutowy trening brzuszków z Mel B.
Przepraszam, że cię wykorzystuję, ale to aż grzech by było profesjonalistki nie spytać :blush:
12 lata 2 miesiąc temu - 12 lata 2 miesiąc temu #570821 przez @nulka
to jest proste i przyjemne, możesz sobie zapodać swoją muzykę ale poszukaj coś bardzo rytmicznego i w rozliczeniu 4/4

inną metodą która fajnie rozgrzewa jest rowerek stacjonarny a najprostszy jest twister który można kupić już za około 16-20zł - na tej głupawce można wariować do dowolnej muzyki

co do samego treningu to lepiej na początek robić te ćwiczenia dużo wolniej. mięśnie są wtedy jeszcze bardzo "słabe" i szybkie wykonywanie ćwiczeń jest mało efektywne a dodatkowo spowoduje zakwasy i w efekcie następny trening nie będzie przyjemny i zniechęci
12 lata 2 miesiąc temu - 12 lata 2 miesiąc temu #570830 przez Mała
@nulka dziękuję :lol: Dzisiaj 4 dzień ćwiczyłam z Chodakowską, ale najbardziej mi na tym flaku własnie zależy, czyt brzuchu. Spróbuję Mel b, jak nie to wrócę do Ewki. Lepiej robić coś nic nic, póki mam zapał, bo u mnie z tym to słabo :blush:
12 lata 2 miesiąc temu #570841 przez Asik
Ja robię Mel B :)
po Ewce mnie karczysko bolało...tzn ten odcinek kregosłupa, nie tylko mnie zreszta ;)
@nulka no proszę :) ja nie wiedziałam żeś Ty fitnesska :D :D SUPER ! :)

a powiedz mi masz jakieś aeroboksowe do polecenia?

.szczęśliwa, zakochana :D czyli norma :D
12 lata 2 miesiąc temu - 12 lata 2 miesiąc temu #570862 przez @nulka
wszystkie ćwiczenia są dobre ale trzeba znać technikę ich wykonywania żeby były skuteczne i żeby nie zrobiły krzywdy w postaci np takich bóli o których mówisz Asik. kręgi szyjne są szczególnie narażone na urazy podczas "brzuszków" i może się to skończyć nawet nawracającą migreną.
Ale można tego uniknąć. zamiast trzymać ręce na karku, przyłóż piąski do skroni lub skrzyżuj ręce na klatce piersiowej -unikniesz tzw chęci pociągnięcia szyi. Druga zasada bezpiecznych brzuchów to pilnowanie żeby podczas wykonywania skłonu patrzeć zawsze w sufit. Brzuszków nie wolno też "szarpać". wystarczy oderwać łopatki 10-15 cm od podłoża podczas skłonu i to też będzie brzuszek. Ćwiczenia trzeba wykonywac dokładnie. na wszystkich tych filmikach pokazane są osoby które wykonują wszystko w 100% dobrze technicznie bo mają za sobą setki godzin cwiczeń i odpowiednie przeszkolenie. Laik nie zauważy szczegółów dot np ustawienia stopy, kątów ustawienia pomiędzy partiami ciała - a to bardzo istotne bo błędy powodują kontuzje albo brak efektów. Oni mogą sobie pozwolić na szybkie wykonywanie ćwiczeń. Ale osoba która zaczyna i nie bardzo widzi te niuanse, lepiej zeby robiła te ćwiczenia wolniej tzn w rozliczeniu co 4 a nie co 2 takty. Skupcie się na dokładności. Poza tym ćwiczenia wykonywane wolniej a dokładnie są dużo bardziej obciażające mięsień więc skuteczniejsze. Pamiętajcie, że w jakiejkolwiek pozycji wykonujecie ćwiczenia to najbezpieczniejszy jest kąt prosty. (np udo - podudzie, ramię- przedramię, udo- tułów itd) I jeszcze taka rada: jeśli traktujecie trening serio tzn ćwiczycie bardzo regularnie to pamiętajcie o tym żeby w diecie było więcej białka niż węglowodanów. Ketoza pewniejsza i efekt murowany :)

co do aeroboksów :) to wszystkie ćwiczenia oparte są na krokach aerobowych czyli tych na typowym aerobiku (są np w rozgrzewce którą wstawiłam Małej) z tą różnicą, że praca ramion wzmocniona jest zaciśniętą pięścią i ruch ramion nie jest płynny tylko gwałtowny. Poszukaj sobie na youtubie dowolny układ gimnastyczno taneczny i zastosuj zasadę "boksa". Inwencja własna jest najlepsza :). ja osobiście nie przepadam za tym bo mi się to kojarzy z agresją.
12 lata 2 miesiąc temu #570899 przez Asik
Dziekujeeee @nulka :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss:

no własnie melka non stop mówi o tym wpatrywaniu się w sufit, podciaganiu głowy do sufitu :) a ewka tego nie mówiła :) i jej skretne brzuszki tzn od melki tez inaczej sie robi :) jakos ona umie pokazac jak to ma wyglądać :) :)

dziekuję ooogrooomnieeee :kiss: :kiss: :kiss:
przekażę dziewczynom :) :)

12 lata 2 miesiąc temu - 12 lata 2 miesiąc temu #570909 przez @nulka
NIEZAMACO Asik na zdrowie! :)
zapomniałam wyjaśnić, że to patrzenie w sufit wymusza prostą linię kręgosłupa: szyjny - piersiowy - lędźwiowy itd . W ćwiczeniach siłowych absolutnie zabronione jest nienaturalne ułożenie kręgosłupa a już skręty szyi to zabójstwo!!!!
12 lata 2 miesiąc temu #570910 przez Asik
już laskom skopiowałam :) i dopisek też :D :D :D dziekują łogromniascie :D :D

12 lata 2 miesiąc temu #570917 przez gosiak
@nulka, jak mi brakowało czytania Ciebie :kiss: :kiss: mogła bym Cię czytać nawet jak byś pisała o dupie maryni :laugh: , mozesz książki pisać :lol:

Fajnie że zaglądłaś :kiss: :kiss: :kiss:

[*] 6tc 23.11.2013
01.2015 Ivf
Moderatorzy: kasiorailona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży