BezpiecznaCiaza112023

Mamusie luty 2013 !

12 lata 7 miesiąc temu #427121 przez niika
co do becikowego to mam podobne pytanie.. ja z ubezpieczenia z pracy mam dostać 2 tys za urodzenie dziecka, gdzie te pieniądze się odbiera? lub składa wniosek o ich przyznanie? trzeba po prostu pokazać akt urodzenia?

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 7 miesiąc temu #427130 przez bananamana
Beickowe 2013 - CO SIĘ ZMIENI?

Becikowe rządowe od 2013 roku - tu wejdą w życie nowe zasady dotyczące kryterium dochodowego. Aby rodzice mogli ubiegać się o to świadczeni, dochód na osobę w rodzinie nie może być większy niż 1922 zł netto. Rodziny o wyższych dochodach prawa do becikowego zostaną pozbawione. Pamiętajmy, że mowa o dochodach w roku kalendarzowym poprzedzającym rok złożenia wniosku o becikowe 2013.

To znalazlam przed chwilka a jak bedzie to sie przekonamy juz same w niedlugim czasie

12 lata 7 miesiąc temu #427137 przez drzyzgunia
niika aby dostać pieniądze z ubezpieczenia składasz podanie i odpisu aktu urodzenia u ubezpieczyciela w moim przypadku np. idzie się z tymi dokumentami do zakładu pracy. A co do becikowego to czytałam właśnie,że dochód nie może przekraczać tych 1922zł co u nas np. nie wchodzi w grę więc w chwili obecnej nie dostaniemy becikowego :(

12 lata 7 miesiąc temu #427147 przez bananamana
no u nas gdyby liczyc na 2 osoby to tez nie ale nie wlicza sie w to dziecko? przeciez ma sie rok czasu od urodzenia dziecka zeby sie zglosic po becikowe czyli wtedy juz te zarobki dzieli sie na 3 osoby czy sie myle?

12 lata 7 miesiąc temu #427151 przez chomiczka
Super, oczywiście mi się nie należy, Oczywiście jak zwykle nic mi się w tym kraju nie należy ;/ masakra ;/ dzieli się to na wszystkie osoby w rodzinie czyli dziecko też. U nas przekracza o jakieś 50zł. No i nie dostaniemy becikowego, ale że połowę kasy płacimy na kredyt mieszkaniowy to już nikogo nie interesuje. Pracuję odkąd pamiętam, i odkad pamiętam nigdy mi się nic nie należało ;/ masakra, ale się zdenerwowałam :( :(

12 lata 7 miesiąc temu #427155 przez drzyzgunia
Chomiczka nie przejmuj się u nas jest podobnie na szczęście ja i mąż mamy dodatkowe ubezpieczenie z pracy więc przynajmniej z tej strony coś wpadnie...moja siostra miała ten sam przypadek tylko, ze z wyprawką do szkoły dla dziecka aby ją dostać jej dochody w rodzinie nie mogą przekraczać ok 400zł to dopiero paranoja chyba wszyscy musieli by być na jakiś zasiłkach aby dostać kasę na wyprawkę dla dzieciaka :dry: nooo ale cóż takie jest niestety nasze państwo...głupi przykład ze zwolnieniem ja mam prace stojącą po 8 godzin do tego zmianową i gdyby nie to,że poszłam prywatnie to u państwowego lekarza zwolnienia bym nie dostała :(

12 lata 7 miesiąc temu #427161 przez bananamana
Dziewczyny nie ma sie co denerwowac to jest tylko Polska i to sie nigdy raczej nie zmieni a szkoda naszych nerwow

12 lata 7 miesiąc temu - 12 lata 7 miesiąc temu #427173 przez DOMI
Witajcie lutowe mamusie . Jestem w 17 tc. Jestem mamą prawie półtorarocznego Szymcia i trójki Aniołków. Pewnie będę tu częstym gościem bo siedzę a właściwie leżę w domu na L4. Co do becikowego to szkoda nerwów bo i tak niczego nie zmienimy. W ciąży lepiej mieć dobry nastrój .

12 lata 7 miesiąc temu #427177 przez chomiczka
dzyzgunia dzięki. Może to nie sa jakieś wielkie pieniądze, ale jest mi przykro, bo pracuje od 15 r.ż, na L4 byłam może 2 razy, na wszystko ciężko pracuje co mam. A teraz jeszcze się okazuje że moje dziecko jest jakieś gorsze. Odkąd pamiętam tak było. Nigdy nie zapomnę jak nie przyznali mi stypendium socjalnego na studiach. Powód?? zbyt niskie dochody. No tego jeszcze nie było. Odwoływałam się w komisji stypendialnej i stanęło na tym ze miałam spotkanie z kilkoma studentami starszymi ode mnie o 2 lata (tzw. komisja stypendialna) i oni pytali się mnie jak to jest możliwe że jeszcze żyje, skoro mam takie niskie dochody i pewnie coś ukrywam itp. Nigdy nikt mnie tak nie upokorzył. Wybiegłam ze łzami w oczach i powiedziałam że w dupie mam taką pomoc ;/;/ ludzie całe życie siedzą na zasiłkach, chleją itp. i dostają kasę od państwa. Szkoda gadać, i to akurat teraz musiało się zmienić. Trudno, po prostu muszę się pogodzić że w tym kraju nic nie jest jak powinno ;/

12 lata 7 miesiąc temu - 12 lata 7 miesiąc temu #427186 przez andzia_zg
Ja też czytałam, że jest próg w zarobkach i tez sie kurcze nie załapię na becikowe :angry: chomiczka niesprawiedliwe, że państwa nie obchodzi to, że spłacasz kredyt itp. Dla siebie w rządzie kasę mają, ale dla ludzi już nie :angry: Ja np wynajmuję mieszkanie, bo niestety nie stać nas na kupno swojego i też co miesiąc ucieka kasa i to spora bo 1000zł. ale na to też nikt nie patrzy :dry: Nie chcę się wpakowac w kredyt bo wiem, że róznie to bywa ze zdrowiem,praca i nie wiem jak to będzie za 5 lat, tym bardziej, że już miałam stresującą sutuację teraz w lipcu, bo w 1 dzień pracę mogłam stracić ja i mój mąż bo na początku lipca spaliła się moja firma (i co wtedy by było z kredytem-aż boję się pomyśleć) Całe szczęście, że odbudowywują firmę i jak wrócę po macierzyńskim to już mam gdzie wracać... ale gdyby nie odbudowywali... straciałbym pracę. Dletego boję się kredytów, bo nie wiem co będzie jutro. Całe szczęście,że już byłam w ciąży to od razu poszłam na L4 i ominie mnie ten przejściowy okres odbudowy firmy.
Dlatego tak bardzo boli jak odbierają to becikowe. Niech zrobią wyższy próg, żeby tym najbogatszym zabrać,ale nam? nie zarabiamy az takich kokosów, spłącamy kredyty,wynajmujemy mieszkania... ach... aż się zdenerwowałam :angry:

Cześć DOMI :-)

chomiczka piszesz tez o stypendium.Ja miałam podobnasytuację ale ze stypendium naukowym. wiedziałam, że socjalnego nie dostane, więc zawzięlam się na 1 roku studiów żeby dostac naukowe, bo nigdy nie bralam pieniędzy od rodziców i musialam sobie radzic sama i wiesz co? Zabrakło mi 0.01 do średniej żeby je otrzymac... Tyralam caly rok, zeby dowiedziec się że i tak nic nie dostane. Ryczałam wtedy jak bóbr... kurde całe życie kłody pod nogi... to przykre :dry:

[*] Aniołek 10.2014

12 lata 7 miesiąc temu #427218 przez buziaczek18
Czesć dziewczynki najpierw witam nowe mamusie ,mam nadzieję że się u nas rozgoscicie,my akurat się załapiemy na to becikowe 2000 ,mamy razem dochodu 1500 zl na 5 osób,więc nam się należy ale niestety jest ciężko żyć za te pieniądze,co mamy teraz ,ale co zrobić jak ktoś ma całe życie pod górkę to tak jest ,u nas chociaż dzisiaj ładna pogoda swieci słońce i ciepło,wczoraj padał deszcz cały dzień a dziś jaka zmiana,zaraz idę po Kubę do szkoły z Filipkiem ponieważ nie chodzi do żłobka bo dostał jakieś uczulenie,coś dzisiaj boli mnie głowa,zajrzę was poczytać wieczorkiem :) :) :)

12 lata 7 miesiąc temu #427240 przez Satine0

Takie tam foto :)

12 lata 7 miesiąc temu #427254 przez bananamana
Alemasz sliczny brzuszek i maleństwo :) kiedy moj tak urośnie :)

12 lata 7 miesiąc temu #427257 przez DOMI
Fajny okrąglaczek . A mój brzuszek cały w siniakach :(

12 lata 7 miesiąc temu #427261 przez Satine0
Uuuu Domi a czemu tak??

Moderatorzy: ilonaInsomnia
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka