BezpiecznaCiaza112023

Zostanę mamą w styczniu 2011 roku!

14 lata 2 dni temu #111734 przez renata329
normalnie mu podaje na łyzeczce,jak mu dawałam deserek to sie strasznie krzywił i wypluwał

[url=http://www.zapytajpolozna.pl] http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=17870 [/url]

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

14 lata 2 dni temu #111745 przez justynka0691
Dzięki :) a jak wygląda sprawa z kaszkami od kiedy można podawać?? jak je przyrządzać mieszać z mlekiem czy nie ??

14 lata 2 dni temu #111767 przez martela89
Monix napisał:

Martela, w miom przypadku akuraty nie chodzi o cackanie, ja mam póki co zakaz podawania innych, nowych pokarmów. Mała ma nietolerancję pokarmową i najlepsze w tym przypadku jest mleko z piersi. Dania jednoskładnikowe typu marchew lub jabłko mam wprówadzić dopiero pod koniec 5 miesiąca

No to faktycznie lepiej uważać.

Słyszałam,że lepiej jest zacząć od warzyw żeby dziecko się nie nauczyło od razu do słodkiego ale ja podałam najpierw jabłko i nie miałam problemu z warzywkami :)

Kaszki możesz już podawać te po 4 miesiacu,jak masz tylko ryżową to pomieszać z mlekiem,a jak jest mleczno ryżowa to nie bo tam jest mleko.
Polecam te z bobovity z sokiem :)

14 lata 2 dni temu #111768 przez Emme
Tolka tylko z nowości toleruje zupę jarzynową (marchew, ziemniak) i owoce. wszystko inne, w przeróżnych postaciach, konsystencjach, bez względu czy słoiczek czy sama robię jest be. już sama nie wiem jak mam ją podejść :P

14 lata 2 dni temu #111769 przez martela89
Vanesska nic nie jadła do momentu w którym jej zaczęłam doprawiać jedzonko :)

14 lata 2 dni temu #111772 przez Emme
to też próbowałam :P
kaszet też nie tknie :P raz mi się udało troszkę jej wcisnąć, a jak dodam coś do mleka to nie wypije

14 lata 2 dni temu #111797 przez Kasiekk
Tak to prawda ja już podaje małemu "papki" zaczęłam od jabłka - tak poleciła Pani dr potem marchew potem jabłko marchew i nawet winogrona dodane w deserkach czy sokach :) Soczek jabłkowy podałam najpierw żeby mu się ten mały organizm przyzwyczaił i ciesze sie bo duuuuuuuuzo kup zrobił pierwszego dnia :) i potem jak mu podawalam deserek z jabłuszka czy jabłko takie zeskrobane to nic mu nie było :) Ja narazie staram się zmieniać / dodawać nowości co tydzień więc jeszcze w pełni nie ma zróżnicowanej diety... O piciu woda/soczki juz nawet sam się domaga ale podaje mu tak jak niby się powinno czyli tyle płynów na dobę ile 1 porcja mleka ... w przypadku Karola to 150ml... czyli piciu między posiłkami a deserek lub jabłuszko ok 12-13 tj 1h lub 1,5h po mleczku... w przyszłym tygodniu zaczniemy podawać zupkę jarzynową :D

Co do reakcji młodego to Karol na każdą nowość reaguje skwaszona miną i wywalaniem językiem całego jedzonka ale po 3 łyżeczce juz mu zaczyna smakować... fakt, że zmieniłam również łyżeczki na Tommy Tippe te z czujnikiem ciepła i cieszę się bo Karol ślicznie sam wargami ściąga z niej pokarm i nie wypluwa jęzorkiem ;) są super dla takiego maluszka :D Każda nowość to było podane mu tylko kilka łyżeczek i jak zasmakowało to potem ile chce puki co wystarcza mu pół małego słoiczka ;) jednorazowo...

Co do kaszek to się boje narazie bo czy kaszki nie są z glutenem ? a gluten powinien byc podawany nie wcześńiej niż 5 mc ;>

Renata moja rada to jeśli młody nei chce to nei dawać mu na siłe ja Karolowi pozwalam po posiłku "samemu" oblizać łyżeczkę a pierwsze jabłuszka jadł razem ze swoimi paluszkami ;) dawaj mu np łyżeczke czy kilka jak nie chce to dopeiro na nast dzien i tak codziennie moze on potrzebuje wiecej czasu na to by przyzwyczaic sie do nowej konsystencji i smaku ...

Dziewczyny a kaszki podajecie łyżeczka ? Bo słyszałam że sa specjalne smoczki do kaszek to prawda ?

14 lata 2 dni temu #111822 przez martela89
Kaszki mleczno-ryżowe,albo ryżowe są bez glutenu z resztą na opakowaniu jest napisane czy kaszka zawiera gluten :)

14 lata 2 dni temu #111887 przez Kasiekk
martela89 napisał:

Kaszki mleczno-ryżowe,albo ryżowe są bez glutenu z resztą na opakowaniu jest napisane czy kaszka zawiera gluten :)

i jak sie je podaje ? i od kiedy ?

14 lata 2 dni temu #111903 przez aslani
My dzisiaj daliśmy Jasiowi kilka łyżeczek jabłuszka ze słoiczka Gerbera. Śmiesznie wyglądał, ale chyba mu zasmakowało. Zobaczymy jak zareaguje. W kolejce jest marchew, brokuły, zupka jarzynowa...Wszystko stopniowo. Zamierzam jeszcze kupić kaszkę.

14 lata 2 dni temu #111907 przez Monix
Kasiekk napisał:

martela89 napisał:

Np. kaszkę Bobovity mleczno - ryżową można podawać po 4 miesiącu

14 lata 2 dni temu #111908 przez martela89
Kasiekk napisał:

martela89 napisał:

mleczno ryżową z wodą się miesza,a ryżową z mlekiem modyfikowanym albo z piersi(ja tak robiłam).
Są różne kaszki i od rożnych miesięcy.
Polecam z bobovity z sokiem po 4 miesiącu :)

14 lata 1 dzień temu #112086 przez Kasiekk
martela89 i co podawałaś Vanessce np jako drugie śniadanie ? łyżeczką ?

14 lata 1 dzień temu #112096 przez martela89
Na początku dawałam jej różnie,nie miałam jakiegoś określonego schematu i godzin podawania jej dodatkowego jedzonka :)

Teraz jej podaję czasami jako drugie śniadanko,ale to tak co 3 dzień bo tak to kanapki z szynką albo dżemikiem wcina :)

14 lata 1 dzień temu #112125 przez Asiersa
Kasiekk napisał:

martela89 i co podawałaś Vanessce np jako drugie śniadanie ? łyżeczką ?

Ja podaję Tomkowi kaszki na drugie śniadanie :) łyżeczką :)
po przebudzeniu mleko, później kaszka łyżeczką, zupka łyżeczką, deserek łyżeczką i wieczorem przed snem mleko :)

Mój dzielny chłopczyk :*:*

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka