BezpiecznaCiaza112023

Mamusie MAJ 2013

11 lata 9 miesiąc temu #698648 przez pauluska
Ohh zazdroszcze Wam tego spania w wózku ja dzisiaj wózek do domu przytachałam i będę uczyła usypiania w wózku a nie na rączkach, a Wy w dzień też usypiacie w wózkach ?

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 9 miesiąc temu #698682 przez demoniqe
ja nie mam problemu z usypianiem małego w dzień

od początku stosuję plan PROSTE Tracy Hogg i powiem wam że dzięki temu dokładnie wiem kiedy mały będzie spał, ile czasu, kiedy będzie jadł i ile czasu się bawił.

Zaczynamy o 6:20 pobudką (noc śpi od 20 do 4 rano wtedy cycek i spanie do 6:20 bez usypiania go), potem zabawa do 8:20 i 8:30 usypianie. Drzemka do 11. POtem znów 1,5 godziny aktywności i 2,5 godziny spania i tak aż do 17. O 17 aktywność do 19 do samego kąpania, kąpanie o 19 i cycek o 19:30 i spanie o 20.

Są efekty tej konsekwencji genialne ale też jak zmieni się coś w tym planie to dziecko na to reaguje, np. musi mieć drzemki o stałych porach w dzień bo inaczej marudzi wieczorem.

A jak kończy się 1,5 h aktywności to wsadzam w wózek i nie ma bata żeby nie przespał spaceru :)

11 lata 9 miesiąc temu #698699 przez Olga60
Zamówiłam 2 butelki 240ml dr brown za 50zl ich systemy wydaje się być skuteczny i jeszcze lusterko do obserwacji dziecka w podróży :lol:

11 lata 9 miesiąc temu #698724 przez Gabi31
a ja mam butelki antykolkowe Tommee Tippee i jestem strasznie zadowoloona, smoczek przypomina piers...wkleje tu jakies przykładowe z allegro:http://allegro.pl/butelka-antykolkowa-260ml-tommee-tippee-1-sztuka-i3363367708.html

11 lata 9 miesiąc temu #698734 przez Olga60
Gabi31 napisał:

a ja mam butelki antykolkowe Tommee Tippee i jestem strasznie zadowoloona, smoczek przypomina piers...wkleje tu jakies przykładowe z allegro:http://allegro.pl/butelka-antykolkowa-260ml-tommee-tippee-1-sztuka-i3363367708.html

Ja też mam antykolkowa avent natural smoczek tez przypomina pierś ale to wszystko jest ściema moim zdaniem bo w jaki sposób kształt butelki czy nawet smoczka ma odprowadzac to powietrze. W tych butelkach dr Brown jest taka rurka która wydaje się byc efektywna. Wypowiem sie jak mala zacznie pić :lol:

11 lata 9 miesiąc temu #698748 przez Daarikaa
hej! Też dzisiaj zamawiam butelki dr browna i zobacze efekty, bo tez mialam avent natural ale cos mi nie gra... co do tych tomme tippe to mam tez i jestem strasznie nie zadowolona, maja strasznie miekki ten smoczek i moja malutka zasysala go calego do srodka i strasznie sie denerwowala.

moja niunia lubi wozeczek ale jeszcze bardziej woli usypiac w osidelku 5min bujania i przekladam do lozeczka :)

teraz czekam na kupke bo strasznie sie prezy juz od 5 rano,

wczoraj zasnela o 23 bo miala kolke :angry: i spala do 4:30 wooww ale jestem wyspana :) :lol:

11 lata 9 miesiąc temu #698754 przez Olga60
Gabi Teraz dopiero zobaczyłam że masz tą rurkę w butelce ijak się sprawdza?

11 lata 9 miesiąc temu #698774 przez KarinaM
Ja mam zwykłą butelkę canpol babies ze smoczkiem kauczukowym anatomiczny
canpolbabies.com/pl/produkty/produkt/383...ubcategory:11/page:1

Ma on taką dziurkę do odprowadzania powietrza i młoda odkąd je z butelki nie ma żadnej kolki.

A kolki miała na piersi.
Uważam że to nie zależy od butelki czy smoczka a od mleka. Czy mleko jest ciężkie czy też nie.

Igorek

Irina

11 lata 9 miesiąc temu #698781 przez marynarka
Cześć dziewczyny :) Czytam, ale odpisać to już nie ma czasu :dry: Ja też używam avent natural, ale mała strasznie ćmoka jak je :dry: Tak jakby coś było nie tak z podstawą smoczka. Widzę, że jej usta nie otulają podstawy szczelnie, tylko w kącikach zasysa powietrze. W butelkach tomee tippe też tak jest. Może ona ma za małą buźkę...? Od tego zasysania ma straszne bąki, a odbicie jej po jedzeniu to jest pół godziny noszenia, a nie zawsze zakończone sukcesem :angry: Wasze maluszki też tak ćmokają?
Na próbę kupiłam butelkę NUK i było troszkę lepiej. Ćmokała mniej i szybciej odbiła, ale ile się nadenerwowała podczas jedzenia... Chyba kształt smoka nie taki :(
Czekam też na butelki dr browna i zobaczymy jak będzie.

Nawiązując do karmienia, to ja małej nie karmię cyckiem, bo moje sutki to jakaś porażka :angry: :angry: :angry: Nawet z nakładkami nie daje rady (próbowałam na medeli, avencie i tomee tippe). Mała już nie potrafi ssać piersi, a ja mam tyle mleka, że szkoda kończyć karmienie moim mlekiem, więc ściągam. Teraz jest prościej, bo M w domu jest. Więc jak mam czas dojenia :P to ona bierze małą jak nie śpi i się nią zajmuje. Nie wiem jak będzie jak pojedzie na statek. Bo ja pół godziny karmię i jeszcze pół godziny muszę się ściągać. Ale na ilość mleka nie narzekam: 140 lub 160 na jedno dojenie, a 6 razy dziennie używam laktatora. W lodówce ma 1 litr zapasu. Śmieję się, że drugie dziecko mogłabym wykarmić :lol:

demonique ja też chciałam wprowadzić ten plan, ale moja dzidźka jest jakaś oprna :dry: spróbuję jak będzie miała więcej tygodni. A sesja przepiękna :kiss: Zazdroszczę :woohoo:

Mojej małej nadal nie odpadł kikut :dry: Ale jak ma odpaść skoro jest cały schowany w brzuchu...? Wystaje na 0,5 cm... :ohmy:

11 lata 9 miesiąc temu #698785 przez KarinaM
marynarka mojej też jeszcze nie odpadł kikut i trzyma się bardzo a pępek będzie miała jak ja na zewnątrz. Położna majdała przy tym pępku i mówi że nieźle się trzyma. Ciekawe kiedy Jej odpadnie.

Igorek

Irina

11 lata 9 miesiąc temu #698787 przez marynarka
KarinaM napisał:

Ja mam zwykłą butelkę canpol babies ze smoczkiem kauczukowym anatomiczny
canpolbabies.com/pl/produkty/produkt/383...ubcategory:11/page:1

Ma on taką dziurkę do odprowadzania powietrza i młoda odkąd je z butelki nie ma żadnej kolki.

A kolki miała na piersi.
Uważam że to nie zależy od butelki czy smoczka a od mleka. Czy mleko jest ciężkie czy też nie.

Ta butelka nuka też ma taki szmoczek i mała w ciągu jednego karmienia wypluwała go i krzyczała z 10 razy :dry: na avencie wypluwa i się pręży jak chce odbić, czyli po jakiś 40 ml. Spróbuje jeszcze nuka z nowszej serii www.nuk.pl/#path=products/bottles/nuk_fi...009<y=m&lid=26&m=1 . W tych smoczkach jest szersza podstawa niż w serii classic www.nuk.pl/#path=products/bottles/nuk_cl...006<y=m&lid=31&m=1 . Tylko na butelce nuka jest napisane, że smoczek jest do mieszanki...

11 lata 9 miesiąc temu #698790 przez Olga60
Marynarka u nas identycznie z cmokaniem i odbijaniem :cheer:

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #698794 przez Gabi31
U mnie ta butelka sprawdza sie rewelacyjnie, mała kolek nie ma, ale nie wiem może i nie ma skłonności do kolek poprostu, ale widze ze powietrza nie łapie.Smoczek tez jest w tej butelce antykolkowy, mam tez zwykłą butelke Tomee tippe i ma inny smoczek.Na poczatku kupiłam zestaw Aventu, który poszedł w odstawkę, bo dziamgała i łapała powietrze.Dużo lepiej karmi się Tomee Tippe. Więc polecam jaknajbardziej:)
Poli też nie zawsze się odbija, więc po dłuższym czasie odpuszczam, swoją droga nie zawsze musi się odbic:)

11 lata 9 miesiąc temu #698795 przez KarinaM
Moja odbija w miarę szybko. Nieraz odbije się Jej nawet dwa razy.

A krostki nadal mamy i nie znikają. Wczoraj i dzisiaj posmarowałam mąką ziemniaczaną i skóra już nie jest szorstka tylko miła w dotyku. Krostki są ale trochę bledsze. Może też dlatego że Irinka dzisiaj spokojna i nie płacze.

Igorek

Irina

11 lata 9 miesiąc temu #698798 przez Gabi31
Karina- u nas podobnie, tez poszłam do lekarza w poniedziałek i lekarka powiedziała, ze to potówki i przejdą. Nie kazała robić nic zupełnie poza oczywiscie codziennym myciem i normalna pielegnacją buzki ( ja przemywam przegotowana woda wacikiem przed kąpielą, a pożniej smaruje normalnym kremikiem Bambino). Dziś piątek a mała nie ma już prawie wcale krostek.Więc spokojnie, przejdzie to Irinie, małe dzieci po prostu tak mają, a my mamuśki się stresujemy...:)Pola miała takie pojawiajace sie i znikajace krostki ponad miesiąc.Raz mówili, że to tradzik niemowlecy ,teraz inna lekarka, że potówki.

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka