BezpiecznaCiaza112023

Lipiec 2011 nalezy do Nas

13 lata 3 miesiąc temu - 13 lata 3 miesiąc temu #287784 przez aska27
Różyczko dziękuję za link,ale to nie ten niestety.
Jak dobrze pamiętam torcik miał w środku jakąś mase ..moze maskarpone, na pewno nie była to masa budyniowa. I tak jak pisałam były tam dodatkowo też daktyle i inne bakalie . Jej, przepraszam,ale już tak długo szukam tego przepisu.

A Moze podpowiesz mi jak mam zrobić taki tort?

A ten tort to chyba ten:

mojewypieki.blox.pl/2011/02/Tort-dacquoi...ami-i-daktylami.html
margarytka.blogspot.com/2011/02/tort-dec...ami-i-daktylami.html

co myślicie o nim? Jeśli to ten który jadłam to polecam, pyszny! tylko trzeba słodkie bardzo lubić :blink:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 3 miesiąc temu #287822 przez hoborr
Dzień dobry!

Dziewczyny skoro o wypiekach mowa.. Prosze o fajny przepis na białą masę do tortu.
Mam zamiar upiec tort z biszkoptów : jasnego i ciemnego. Do tego masa czekoladowa. Chciałabym też przełożyć masą białą - jakąś taką lekką śmietankową może? Może macie jakiś sprawdzony przepis. Aha tort na urodziny męża w piątek..

13 lata 3 miesiąc temu #287836 przez ewitkun
wszystkiego naj dla Oli i Dominika :D

13 lata 3 miesiąc temu #287849 przez hoborr
różyczko a taka masa z serków mascarpone? Mogłabyś podać?

13 lata 3 miesiąc temu - 13 lata 3 miesiąc temu #287853 przez aska27
Buzaczki dla Oli i Dominiczka

Załączniki:

13 lata 3 miesiąc temu #287857 przez natimp1
laski litości!!!!!!!!!!!!1 no nie nadrobię nie ma szansika

a seka to na sekunde a skobki miały byc skibki czyli kromki dla niektórych u nas kromka to dupcia chleba a skibki to.. hmm skibki :) inaczej pytała czy zostawić 3 kromki chleba a ja nie wiedziałamz e tyle je w przedszkolu bo jakies 40 min wczesniej wypija kubek mleka
, więc myslałam ze o połowki jej chodzi..

kurde laski no co Wy tyle piszecie , chyba sobie drukne strony i ww domu doczytam :)

a Mąż w szpitalu , pod kroplówką ketonalu kamienie rodzi.. skąd te kamienie to nie wiadomo, nic go nie bolało i nagle /.... ale wiecie co jak dzwonił to powiedział ze matkom trzeba pomniki za zycia postawić i na l4 na rok puszczać , bo to nie jest normalne rodzic człowieczka jak on przy kamieniach umiera:):)
"wszystko ok ale nie jest normalne "?

13 lata 3 miesiąc temu - 13 lata 3 miesiąc temu #287915 przez ufolka
hej
dzięki dziewczyny za słowa otuchy :)
u nas nocka taka sobie, bardzo często się budziła mała bo ciężko oddychać jej było, albo smok wypadał, ogóle taka rozdrażniona jest, wstała już o 6 ale uspałam ją jakoś. Katar ma taki że leje się z nosa jej, zapuszczam kropelki no i maść majerankowa, no i pulmexem na noc posmarowałam, mam nadzieję że to 3-dniówka, no i ze szczepienia we czwartek nici.
Rika super kołysanka, utalentowana jesteś :)
Dorota ja jak robiłam chrzciny na 30 osób to powiedziałam że to ostatnia impreza organizowana w domu hehe a na jakie nauki chodzisz??
natimp skibki to kromki chleba i u mnie :)współczuję mężowi
kasia ja do wiosny chcę chociaż trochę schudnąć, teraz pod płaszczem to tak sobie a potem jak trzeba będzie się rozebrać to tragedia będzie ;/
różyczko rodzinnego nie mieliśmy bo przekraczaliśmy ale teraz mój dochód liczy się jako utracony no to tylko R. pensja będzie się liczyć tak naprawdę, więc mam cichą nadzieję że się uda :)ja podobnie jak Ania nie pozbywam się ciuchów, mam nadzieję że mi się uda schudnąć, no a rozbebeszona to ja nie chodzę na codzień ;p także przedewszystkim o tę wagę moją mi chodzi :)Też ostatnio kupiłam sobie bluzeczkę, jak przyjechałam do domu i się obejrzałam w niej to powędrowała do szafy, wszystkie wałki mi po bokach widać :angry:
Wszystkie koleżanki moje które wróciły do pracy wróciły także do agi sprzed ciąży :) także różyczko napewno się uda ! A z opiekunką to trudna sprawa, ale w końcu się przełamiesz, przypomnij kiedy wracasz do pracy?
Asiu ja także słyszałam że bóle głowy mogą być po znieczuleniu do cc, także po zzo, ja to mam migreny, ale takie że jak już mnie złapie już to nic nie pomaga, oczy mi łzawią i nawet spać nie mogę, ale codziennie to nie mam na szczęście, ja miałam zzo.
basba daj znać czy ten żel pomoże, trzymam kciuki żeby pomógł :)
hoborr ja robiłam tak:
2 serki mascarpone
200 ml śmietany 30%
cukier waniliowy
cukier puder do smaku

Mamy pierwszych siedmiomiesięczniaków ? ! Sto lat !!
Załączniki:

13 lata 3 miesiąc temu - 13 lata 3 miesiąc temu #287938 przez martus0707
Dżem dobry! ;)
Wszystkie narzekacie to słuchajcie jak było u mnie. Po porodzie od razu spadło mi 14 kg, jak wychodziłam ze szpitala ważyłam dokładnie tyle ile przed ciążą, czyli zrzuciłam kolejne 5 kg, a teraz? Siedzę w domu i tak mi dupsko urosło że waże dokładnie tyle ile ważyłam w dniu porodu, czyli te 19 kg znowu mi przybyło, masakra... Na ciuchy sprzed ciąży nawet nie patrzę, czuję się jak jakiś słoń normalnie... Ale mimo to ostatnio zaczepił mnie mega przystojny mężczyzna, pytał czy mam ochotę na kawę ;) moje "ja" wzrosło o 100 oczek ;D

Widziałam że umawiacie się na spotkanie integracyjne;) ja niestety od razu odpadam bo wiecie, wzięliśmy teraz ten kredyt na mieszkanie, ja nie pójdę póki co do pracy, dopiero po nowym roku i same rozumiecie...

My w czwartek byliśmy na szczepieniu, Igor waży już 8,5 kg to chyba sporo w porównaniu co tu czytam ;)

Ale Ty Masuska jesteś... Ostatnio dzięki Tobie kupiłam te zabawki w biedronce a dzisiaj o tych Huggisach, kurcze tylko że tym razem nie bardzo mamy kasę. Gdybyś nic nie powiedziała to bym chociaż nie żałowała bo do biedronki sporadycznie jedżę ;)A tak swoją drogą to widziałyście jak podrożalo wszytsko w biedronce? Dada z 27,99 na 29,99, kaszka mleczno-ryżowa z 8,99 na 9,99, słoiczki też o 0,30 gr, Bebiko1 o 2zł... Masakra.

Rika kołyskanka przepiękna, masz talenta! ;)

Aaa i muszę pochwalić się bo mój kochany syneczek przespał ostatnio 2 calusieńkie nocki, jak położyłam go koło 21 to wstał dopiero przed... 8!!! ;D i wczoraj sam zasnął w łóżeczku ;D już byłam tak przyzwyczajona do wstawania do niego w nocy że mniej więcej od 5 spałam na siłę bo już wyspana byłam ;)

Wy o przepisach więc i ja mówię że zrobiłam w niedzielę pyszne ciasto cytrynowe - takie najzwyklejsze a takie pyszne, hmm ;D

A tak w ogóle to najlepsze życzonka dla Olusi i Dominiczka ;)

Teraz kilka pytań do was ;) Słuchajcie dla takich naszych maleństw można dodawać minimalne ilości soli? Bo mój Igor nawet nie myśli zjeść zupki czy obiadu bez tej soli... :/
Aa i a propos mleka następnego. Na opakowaniu jest napisane że można je podawać TYLKO 3 razy dziennie, a jeśli np mój Igor czasem budzi się w nocy i bez mleka nie zaśnie to mam mu na noc podawać te mleko początkowe??

Aha i czy waszym dzieciom jeszcze się ulewa po jedzeniu? U mnie mamy czy zje mleko z kaszą czy obiadek to i tak część z tego później ulewa...

13 lata 3 miesiąc temu #287945 przez masuska
Dzień dobry,

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Oposku zdjęcia genialne:)

A tak sobie pomyślałam, kiedy kończy się to durne Euro, bo i przez to będzie pewnie problem z dojazdem i inne.

Teraz napisze jeszcze o synku. Dziękuję Basba za słowa otuchy. Przeraziłam się i spanikowałam przez tą "farbę" z nocha... Dziś Piotrek pokasływał w nocy i to był dla mnie znak że nie ma co zwlekać i tzeba do lekarza. Pojechaliśmy na 9:30. Doktorka obejrzała, osłuchała i opinia jest taka, że oskrzela i płuca czyste, gardełko blade.... uffffff wszystko dobrze tylko ten katar mu spływa i go męczy, jeszcze trochę i ma przejść:) Kamień z serca:) Cieszę się jak głupia:)

Dzieciaczkom chorym życzę szybkiego powrotu do zdrówka, a szczepionym bezbolesnego kłucia.
Oleńka i Dominiś, ciocia Masuska z Piotrusiem śle wam mac buziaczków z okazji 7 miesiąca z nami:)

13 lata 3 miesiąc temu #287970 przez masuska
Martuś, no nie chciałam, ale te promocje tak kusza... Sama nie mogę się powstrzymać:) A lepiej kupić teraz taniej niż później przepłacać, co nie?

Widziałam jak podrożało w Biedrze, ale to i tak nadal jest dość tanio:)

Gratuluję przespanych nocy, też tak się u nas zaczynało:) hehehe, najgorsze że nie wiadomo co robić z tym czasem:)

Soli jeszcze nie można, ale jeśli już musisz to proponuję jak najlepszą sól morską, ale nie wiem jak to z zawartością minerałów, musiałabyś poczytać na ten temat.

13 lata 3 miesiąc temu - 13 lata 3 miesiąc temu #287980 przez masuska

13 lata 3 miesiąc temu #288004 przez ufolka
marta ja soli nie daję :) mlekiem nie pomogę, u mnie Amelka kiedyś bardzo często ulewała, teraz już bardzo sporadycznie jej się to zdarza :)
masuska super że z małym okej wszystko, ja mam nadzieję że mojej też minie szybko i bezproblemowo :)
ehh kiedy Amka będzieprzesypiać nocki ;po

Amelka dziś powiedziała ma i ba :D nie wierzyłam własnym uszom, chciałam nagrać ale ona jak zobaczy aparat to od razu pozy strzela haha więc się nie udało ;p ciekawe kiedy zacznie już powtarzać mamama i bababa :)

udało mi się nagrać monolog mojej zakatarzonej gwiazdy :)

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

13 lata 3 miesiąc temu #288005 przez masuska
Martuś tak jeszcze Ci pokażę odnośnie soli:)
www.hipp.pl/?id=344

13 lata 3 miesiąc temu #288008 przez martus0707
udało mi się nagrać monolog mojej zakatarzonej gwiazdy :)

[/quote]

Ale gaduła, super:) Mój jak ma humor to pogaworzy ale nie aż w takim stopniu ;)

13 lata 3 miesiąc temu #288010 przez martus0707
masuska napisał:

Martuś tak jeszcze Ci pokażę odnośnie soli:)
www.hipp.pl/?id=344

Ooo tu jest sól więc jakieś tam śladowe ilości można może podawać. Ja od wczoraj sypię dosłownie z 5-7 ziareneczek tej gruboziarnistej soli, od razu zmienia smak tych słoiczków i mój Bubek wsuwa aż mu się uszy trzęsą ;)
Dzięki Masuska za poszperanie, ja tylko pobieżnie patrzyłam i wszędzie pisali że kategorycznie nie wolno podawać niemowlakom soli...

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka