BezpiecznaCiaza112023

Lipiec 2011 nalezy do Nas

13 lata 2 miesiąc temu #309624 przez Rika
Hoborr dziękuję za życzenia :kiss:

Różyczko i co, zrezygnowałaś z diety???

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 2 miesiąc temu #309625 przez aska27
Dzięki Rika :blink:

13 lata 2 miesiąc temu #309627 przez Oposek
Różyczka no to tak jak u nas... Tylko że Filip ma jedną dłuższą przerwę- taką trzygodzinną- zazwyczaj zaraz jak zaśnie, a potem już je mniej więcej co dwie godziny. Dziwne jest to, że właściwie niezależnie od tego co dostnie jeść, bardziej kalorycznie, czy mniej, to i tak się budzi...
A jak Mała Ci śpi w ciągu dnia? U nas pobudka o 8, potem drzemka ok 12 (pół godziny) , 14 (godzina) , 17 (godzina). Czasem rezygnuje z tej porannej (nie wygląda na śpiącego, nie trze oczu, nie ziewa, więc Go nie kładę) i wtedy ta o 14 jest dłuższa.

Asia śliczny Mikuś i cudny avatar:) Podoba Mu się nowa zabawka?

13 lata 2 miesiąc temu #309629 przez Oposek
Asia widzisz, to dobrze, że piszesz, nie wiedziałam o tym. Tak na boso zupełnie, goła stópka, czy po prostu bz butów- w skarpetkach, rajstopkach?

Aśka, Rika to tak na wiosnę do spacerówki co zamierzacie na nóżki? kombinezon, kocyk? czy jakieś miękkie buty-papucie?

13 lata 2 miesiąc temu - 13 lata 2 miesiąc temu #309634 przez aska27
Oposek napisał:

Asia widzisz, to dobrze, że piszesz, nie wiedziałam o tym. Tak na boso zupełnie, goła stópka, czy po prostu bz butów- w skarpetkach, rajstopkach?

Aśka, Rika to tak na wiosnę do spacerówki co zamierzacie na nóżki? kombinezon, kocyk? czy jakieś miękkie buty-papucie?

Oposku cytuję:

Przez pierwsze 2–3 miesiące samodzielnego chodzenia dziecko może chodzić bez bucików czy kapci. Wystarczą skarpetki z antypoślizgową podeszwą, a jeśli jest ciepło, stópki mogą być gołe. Ważne, by podłoga nie była twarda, a więc raczej dywan niż kafelki czy goła (nawet drewniana) podłoga. Później także w domu malec powinien chodzić w kapciach lub bucikach.

a widziałaś takie buziki? /później się przydadzą/

dziecisawazne.pl/buciki-do-nauki-chodzenia/

Myślę,ze na początku wstarczą skarpetki ..lub gołe stópki,dzieci bardzo lubią na poso chodzić :side:

jeśli mogę..później dołączę się do tematu spania...u nas też bywa różnie.

13 lata 2 miesiąc temu #309646 przez Oposek
Asia śliczne te buciki, ja widziałam podobne firmy Inch Blue. W domu czy na plaży to można i na bosaka, gorzej gdzieś w parku, nie wiadomo czy tam szkła nie ma :dry: Pierwsze buty to ważna sprawa, podobno buciki to jedna jedyna część garderoby u dziecka której nie należy nosić używanej przez innego malucha, nawet brata, czy siostrę.

13 lata 2 miesiąc temu #309667 przez aska27
Oposku ja dostałam do Mikusia mnóstwo bucików,ale na pewno nie założę ichMikołajowi. Buzik musi dopasować się do nóżki,a takie już "wyrobione" mogą bardzo zaszkodzić. /mogą, nie muszą,ale nie warto ryzykować/
Co do nauki chodzienia w plenerze to nie myslałam jeszcze o tym,ale jeśli koniecznie chcesz,to moze warto mieć ze sobą koc.. i dziecko moze w skarpetkach po kocu uczyć się chodzić..na "gołej ziemi" raczej też nie ryzykowałabym.. bo tak jak piszesz nie wiadomo co tam moze być!

A co do spania..to ja tutuaj zawsze narzekałam,ze Mikołaj mało je... przeczytałam gdzies ,ze to moze być powód nocnego dojadania.. postanowiłam wiec częściej i więcej dawać do jedzenia Mikołajowi w ciągu dnia. I wposzłam tą drogą + skrócenie drzemek. W sumie tyle rzeczy moze skutkowac na nocne spanie,ze mogłybyśmy tutaj pisać i gdybyac..a czasami po prostu dziecko tak ma :blink: jedno tylko wiadomo,ze nasze bobasy nie potrzebują już nocnego karmienia... a ja po tym ostatnim przykrym zadarzeniu wolałbym,zeby Mikołaj jednak nie pił melczka w nocy!

13 lata 2 miesiąc temu #309680 przez różyczka
Aska dokładnie raz,z e nie potrzebują w nocy jedzenia a dwa, ze ja tez bym wolałam z róznych wzgledów żeby Młoda nie jadla bo moze sie zakrztusic własnie albo zacznie sie potem problem zpróchnica butelkowa :(

Kto nigdy nie był dzieckiem, nie może stać się dorosłym...

13 lata 2 miesiąc temu #309687 przez Oposek
Asia co do stópek i bucików zupełnie się zgadzam. Co do jedzenia to Mikołajek jadł mało w ciągu dnia, więc mogłaś dawać Mu więcej. Filip je już tyle, ile przewiduje norma dla półrocznego dziecka, a nawet więcej, więc nie bardzo jak mam Mu zwiększyć porcje. Niektóre dzieci karmione piersią potrzebują jeszcze jedzenia w nocy i ok, ale niech to będzie jedno-dwa karmienia a nie siedem:)

13 lata 2 miesiąc temu - 13 lata 2 miesiąc temu #309688 przez aska27
różyczka napisał:

Aska dokładnie raz,z e nie potrzebują w nocy jedzenia a dwa, ze ja tez bym wolałam z róznych wzgledów żeby Młoda nie jadla bo moze sie zakrztusic własnie albo zacznie sie potem problem zpróchnica butelkowa :(

Różyczko dokładnie tak jak napisałas! Wiemy już ,ze Bianka najada się w dzień..a jak ze spaniem/ drzemkami? Dałaś jej dzisiaj kleik?

13 lata 2 miesiąc temu #309691 przez Oposek
Różyczka, Aśka no tak, tylko że skoro nie potrzebują to problem musi leżeć gdzie indziej. Jest wyprzytulane w dzień, ma sucho, ciepło, mama niedaleko, więc o co może chodzić?
Bo koncepcja "trzeba przeczekać" trwa już dobre kilka miesięcy i wygląda na to, że jakiś problem jednak jest.

13 lata 2 miesiąc temu #309694 przez różyczka
bardzo ładny avatarek :)

Oposku ona w dzień ma teraz 2 drzemki tylko i zazwyczaj trwaja one gdzies tak 40 min - czasem pół godziny czasem 1 godz.
to krótko jak na nia bo ona potrafiła wczesniej przesypac 5h w ciagu dnia na 3 raty
ale teraz sama tak skróciła, pomiędzy tymi dwiema drzemkami zapamietale sie bawi, spiewa, cuduje... pod wieczór już oczywiscie marudzi troche, ale Oliwia zawsze potrafi ja rozsmieszyć :)
teraz nie wiem o co jej poszło bo jadla ostatni raz o 15 owoce+2 lyzki kaszki i od tamtej poty nic nie chciała jeść i poszła juz spać, ja tu jej smoki pokupowałam, butelke nowa (canpolu z konikiem różową :laugh: ) dosypałam kleik i....patrze a ona chrapie :cheer:
martwie sie bo to do niej nie podobne :dry:
moze jescze sie obudzi...

a i o tej 21 nie zawsze je, takze zazwyczaj ma tez zaraz po zasniecie ta najdłuższa przerwe, bywa,ze i 4h do północy...

13 lata 2 miesiąc temu #309698 przez aska27
Oposek napisał:

Asia co do stópek i bucików zupełnie się zgadzam. Co do jedzenia to Mikołajek jadł mało w ciągu dnia, więc mogłaś dawać Mu więcej. Filip je już tyle, ile przewiduje norma dla półrocznego dziecka, a nawet więcej, więc nie bardzo jak mam Mu zwiększyć porcje. Niektóre dzieci karmione piersią potrzebują jeszcze jedzenia w nocy i ok, ale niech to będzie jedno-dwa karmienia a nie siedem:)

Oposku tutaj się z Toba zgadzam,ze dzieci karmione piersią w nocy musza dojadać... po ukńczeniu 6 miesiąca..wystarczy tylko jedno karmienie. A mzoesz napisac jak karmisz Filipa w ciągu dnia i jak śpi?
A Mikołaj już je więcej..jest ok.

13 lata 2 miesiąc temu - 13 lata 2 miesiąc temu #309704 przez różyczka
Oposek napisał:

Różyczka, Aśka no tak, tylko że skoro nie potrzebują to problem musi leżeć gdzie indziej. Jest wyprzytulane w dzień, ma sucho, ciepło, mama niedaleko, więc o co może chodzić?
Bo koncepcja "trzeba przeczekać" trwa już dobre kilka miesięcy i wygląda na to, że jakiś problem jednak jest.

no własnie....

mi sie wydaje,z e to już nawyk poprostu :dry:

13 lata 2 miesiąc temu #309712 przez ufolka
hej
dajcie jak macie jakieś linki do tych norm ile mają nasze maluchy jeść :)
różyczko ja daję kaszki mleczno-ryżowe, a dziś kupiłam taką na dobranoc :)
mam prośbę napiszcie w paru zdaniach opinie o kaszkach, najlepiej nestle ;p

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka