BezpiecznaCiaza112023

PRZEPISOWO :)

13 lata 10 miesiąc temu #151010 przez Marysia27
Żałuję, jestem beznadziejna w "pieczeniowe" klocki :( uwielbiam ciasta i chętnie je zjadam, ale nic poza tym :dry: Ale, ale, widzę że w bananowcu piec nie trzeba, więc coś dla mnie, szkoda że brak u mnie tortownicy :huh:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 10 miesiąc temu #151111 przez sylwira1721
Marysia ja tez nie umiem piec... to jest moj jeden placek ktory umiem :)
nawet bym karpatki zrobic nie umiala :lol:

13 lata 10 miesiąc temu #151165 przez pulpecja
sylwira1721 napisał:

Marysia ja tez nie umiem piec... to jest moj jeden placek ktory umiem :)
nawet bym karpatki zrobic nie umiala :lol:

spróbuj(cie) ciast np. z delecty z pudełek.ja też miałam dwie lewe ręce do ciast jeszcze 2 lata temu, zaczęłam piec dopiero "na swoim", kupiłam właśnie karpatkę i ... byłam w szoku bo wyszła za pierwszym razem, później wyprobowywałam wszystkie ciasta po kolei i również z sukcesem.nawet to polubiłam i odważyłam się na normalne ciasta i też nie mają już zakalca :) :) z delekty są pyyszne bo inne z pudełek zalatują niestety sztucznością.

13 lata 10 miesiąc temu #151174 przez sylka
Polecam zawsze wychodzi, szybko się robi i jest smaczne :)

KOPIEC KRETA

Składniki:- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- nie cała 1/2 szklanki zimnej wody
- 2 łyżki kakao

na krem:- 500 ml śmietany kremówki (30%)
- 2 śmietan-fixy
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 gorzka czekolada
- 3 banany
- sok z 1 cytryny

Margarynę, cukier, kakao i wodę włożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu aż wszystkie margaryna i cukier się rozpuszczą, a wszystkie składniki połączą. Zdjąć z ognia i wystudzić.

Z białek ubić sztywną pianę.
Do zimnej masy dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Dołożyć pianę z białek i wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika. Piec ok. 30 minut.

Wierzch ciasta zebrać łyżką na głębkość ok 0,5-1 cm, zostawiając dookoła brzeg szerokości ok 1,5 cm. Zebrane ciasto przełozyć do miski i rozdrobnić widelcem. Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół, ułożyć w powstałym zagłębieniu. Polać sokiem z cytryny.
Śmietanę ubić z cukrem i śmietan-fixami. Wsypać posiekaną lub startą na dużych oczkach czekoladę. Wymieszać łyżką. Masę wyłożyć na ciasto z bananami formując kopiec. Posypać odłożonym ciastem, lekko przyklepując ręką, żeby okruszki nie spadały.
Schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.

13 lata 10 miesiąc temu #151176 przez Gosia_Krupa
A ja lubię zakalce :silly:

13 lata 10 miesiąc temu #151309 przez Marysia27
Gosia_Krupa napisał:

A ja lubię zakalce :silly:

Mój tato tak zawsze mnie pociesza :woohoo:

13 lata 10 miesiąc temu #152095 przez Marysia27
Troszkę z innej beczki: nastawia któraś z Was zakwas na domowy żur?

13 lata 9 miesiąc temu - 13 lata 9 miesiąc temu #177448 przez pulpecja
kolejna pyyszna słodka rzecz :)
Ciasto "czekoladowa chmurka" - bez mąki :) Pychotka rozpływająca się w ustach :)

Składniki:
250g gorzkiej czekolady (najlepiej powyżej 70%)
6 jaj
125g masła
175dag cukru
cukier waniliowy
500ml śmietany 30%
bita śmietana w proszku np. Śnieżka
kakao w proszku

W kąpieli wodnej lub mikrofali rozpuścić czekoladę i masło. Lekko przestudzić. Następnie ubić z 75dag cukru z 4 żółtkami i 2 całymi jajami na pulchną masę. Przygotować tortownicę o średnicy 23 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ubić na sztywno 4 pozostałe białka (pod koniec ubijania dodać 100dag cukru).Do masy czekoladowej dodać pulchną masę (z 75dag cukru,4 żółtek i 2 jaj).Parę łyżek ubitych białek delikatnie zmieszać drewnianą łyżką z masą czekoladową.Następnie całą masę wlać delikatnie mieszając do pozostałych białek. Tak wymieszaną masę wlać do tortownicy i wstawić do piekarnika na 180 stopni, piec ok. 35-40 min.aż ciasto wyrośnie, popęka, a środek będzie nie lejący tylko dobrze zapieczony. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić ciasto w tortownicy, potem wyjąć i położyć na paterę/talerz.
Nie należy się zrażać, bo przy studzeniu ciasto mocno opada i tworzą się góry i doliny, w środku prawie krater, a boki mogą się nawet lekko kruszyć. Tak ma być :) :)
Później ubijamy na sztywno śmietanę 30% z 2 łyżeczkami cukru waniliowego i wsypujemy suchą bitą śmietanę w proszku (wtedy masa jest sztywniejsza i lepiej się trzyma na cieście). Przygotowaną śmietanę wykładamy na wierzch ciasta, tak aby spływała po jego bokach, na wierzchu posypujemy gorzkim kakao.
SMACZNEGO :woohoo:

13 lata 6 miesiąc temu #228616 przez sylwus136
dziewczyny macie moze jakieś nowe, fajne przepisy na obiad ?

Ja dziś np. Sznycle z indyka z owocami i orzechami.Dla mnie i mojej rodzinki pycha wiec polecam
( ja zamiast indyka użyłam kurczaka)

Składniki: 4 sznycle z piersi indyka, 250 ml bulionu drobiowego, 4 łyżki śmietany 18%, 150 ml czerwonego wina, 2 cebule, 6 suszonych śliwek, kilka drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych, 3 łyżki oleju, sól i pieprz.

Przygotowanie: Sznycle z piersi indyczej można kupić „gotowe" lub skroić własnoręcznie. Powinny być wielkości kotleta schabowego. Mięso lekko rozbijamy dłonią, solimy i pieprzymy z obydwu stron. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso na dużym ogniu, z obydwu stron na rumiano. Suszone śliwki moczymy w ciepłej wodzie. Cebulę kroimy w plasterki i szklimy na oleju. Dodajemy odsączone śliwki i dusimy przez kilka minut razem z cebulą. Na patelnię o grubym dnie wkładamy sznycle i cebulę ze śliwkami, podlewamy wywarem i winem, posypujemy orzechami, i dusimy wszystko razem kilkanaście minut. Na koniec dodajemy śmietanę i ponownie zagotowujemy.
(Jeśli ktoś nie chce uzywać wina wystarczy wlać podwójną porcję rosołku)

13 lata 6 miesiąc temu #228688 przez Asiersa
Ja mam przepis na pyszną sałatkę z brokułami :)

Brokuły x2
Fasola czerwona konserwowa x2
Kukurydza konserwowa x2
ser feta
sos jogurtowo-czosnkowy (2 x jogurt grecki + 5 lub 6 ząbków czosnku)
Słonecznik (prażymy na patelni)

Brokuły sparzyć w wrzątku (około 4-5 minut) i ułożyć na spodzie miski. Następnie dajemy fasolę, kukurydzę, ser feta (pokrojony w kostkę), zalewamy sosem jogurtowym. Powtarzamy jeszcze raz warstwy. Na końcu posypujemy słonecznikiem :)

Mój dzielny chłopczyk :*:*

13 lata 6 miesiąc temu #228718 przez sylka
Może komuś posmakuje:

puszka brzoskwiń
Fasola czerwona konserwowa
cebulki konserwowe
majonez

Brzoskwinie pokroić w kostkę. Odsączyć fasolę i cebulki z zalewy dodać do brzoskwinek. Wszystko wymieszać i połączyc z majonezem. Smacznego :)

13 lata 5 miesiąc temu #248257 przez bombel779
Mamusie które lubią od czasu do czasu upiec cosik słodkiego i dobrego :) - czy macie jakiś sprawdzony przepis na TORT ?? :)
Dobrze by było żeby nie był zbyt trudny do zrobienia bądź żeby instrukcja obsługi :P była dobrze napisana :laugh:

Aniołek wrzesień 2013 [*]

13 lata 5 miesiąc temu #248857 przez Emme
ja się jutro rano zabieram za tort :D

13 lata 5 miesiąc temu #248858 przez bombel779
Emme napisał:

ja się jutro rano zabieram za tort :D

Ale w sensie jedzenia czy pieczenia?? :P :)
Masz jakiś fajny przepis??

Aniołek wrzesień 2013 [*]

13 lata 5 miesiąc temu #248859 przez Emme
w sensie robienia, a później jedzenia, biszkopt mam od teściowej :)ale ten ponoć jest niezawodny mojewypieki.blox.pl/2009/06/Biszkopt-przepis-II.html
a mase robię z kremówki i galaretki :)

Moderatorzy: kasiorailona
Reklama

Bestsellery

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka