Dzienniczek ciąży - sklep internetowy Brioko.pl

Herman-ciasto szczęscia ...

6 lata 10 miesiąc temu #149239 przez martela89
nazywany też chlebem papieskim albo watykańskim.
Słyszałyście może o nim?
Ma może ktoś zaczyn na to ciasto?

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

6 lata 10 miesiąc temu #149294 przez różyczka
Bardzo smaczne ciasto, troszkę takie jakby "sfermentowane" ale pyszne, robiłam raz w zyciu i to wiele lat temu ale chętnie bym powtórzyła gdybym miała ten zaczyn własnie :)

Kto nigdy nie był dzieckiem, nie może stać się dorosłym...

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

6 lata 10 miesiąc temu #149357 przez Gosiaczek31
o martela ale mi narobiłaś ochoty. uwielbiam to ciasto. dawno temu je robiłam. tylko skąd wziąć zaczyn :unsure: A może ma ktoś przepis jak zrobić zaczyn?

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

6 lata 10 miesiąc temu #149361 przez martela89
Ja znalazłam ale nie wiem czy jest prawidłowy,jutro spróbuje zrobić i za kilka dni upiekę to się dowiem :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

6 lata 10 miesiąc temu #149365 przez Emme
ja dawno dawno dostałam zaczyn i taki przepis :D
Chleb papieski
(mieszać drewniana lyżką)
1/2 paczki suchych drożdży
1 filiżankę cieplej wody
1 lyzke cukru
1 filizanke maki wymieszac,lekko przykryc i w cieplym miejscu odstawic na 2 dni,ale dziennie raz wymieszac.Nastepnie na 24 godz wstawic do lodowki.(zaczyn gotowy)
Wariant 1
5.Dnia do wiekszego pojemnika przelac i karmic :
1filizanke maki,zukru,mleka(zawsze te same miarki)
6-9 dni, dziennie raz wymieszac.
10.Dnia jeszcze raz karmic :
1filizanke maki,cukru i mleka,wymieszac.
Z tej powstalej masy odejmij 1 filizanke dla kolezanki,1 filizanke dla siebie na drugi raz(mozna zamrozic).Z reszty pieczesz Hermana.Do smaku mozna dodac rzechy,rodzynki,wiurki czekoladowe,jak rowniez rum albo inne aromaty. Przy 180°C piec 45-60min.
Wariant 2 zaczyn a dalej postępować tak

Wyskrobać ze słoika do plastikowej miski wielkości wazy do zuby. Aby
chleb się udał należy przestrzegać zasad.
1) nie lubi metalu
2) należy mieszać drewnianą lub plast. łyżką
3) przechowywanie w temp. pokojowej
4) przykryć lnianą serwetką
Dzień 1. - chleb przyzwyczaić do otoczenia
Dzień 2. - mieszać drewnianą łyżką
Dzień 3. - nic
Dzień 4. - nic
Dzień 5. - karmić chleb dodając 1 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki
Dzień 6. - tylko mieszać
Dzień 7. - tylko mieszać
Dzień 8. - dodajemy to co w 5 dniu
Dzień 9. - tylko mieszać
Dzień 10. - dzielimy na 4 części 3 części rozdajemy dobrym ludziom.
Do 4 części dodajemy
4 jaja 2 łyżki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. oleju 3
łyżki cukru.
Mieszamy na jednolitą masę, wkładamy do formy pieczenie 30-50 minut
sprawdzamy patyczkiem
Chleb pochodzi z Watykanu i przynosi szczęście rodzinie. Pieczenie
chleba tylko raz. W życiu spełnią życzenie całej rodzinie.

Wariant 3 zaczyn i dalej..
Chleb ten został przywieziony z Watykanu. Piecze się go raz w życiu,
aby przyniósł szczęście. Należy go trzymać w temperaturze pokojowej.
Dzień 1,2,3 i 4 mieszać raz dziennie, w piątym dniu dodać dwie
szklanki mąki, 2 szklanki cukru, 2 szklanki mleka, wymieszać.
Dzień 6,7,8,9 mieszać raz dziennie. W 10 dniu dodać 2 szklanki
mleka, 2 szklanki cukru, 2 szklanki mąki i wymieszać.
Podzielić na 4 równe części i dać dobrym ludziom na szczęście.
Do 4 części dodać 6 jajek, 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki oleju, 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
2 szczypty soli. Wszystko razem wymieszać.
Piec na dużej blaszce 40 minut. Ciasta nie dawać na wynos.
Częstować, jeśli ktoś przyjdzie do domu.
Ciasta jeszcze nie robiłam więc nie wiem jak wychodzi.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

6 lata 10 miesiąc temu #149367 przez martela89
Emme mam ten sam przepis :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

6 lata 10 miesiąc temu #149370 przez Emme
więc może będzie dobry. ja nie miałam cierpliwości do tego i wylądowało w koszu ;/

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

6 lata 10 miesiąc temu #149371 przez Gosiaczek31
Emme jest pyszne pod warunkiem, że ktoś lubi takie lekko sfermentowane ciasta.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

6 lata 10 miesiąc temu #149372 przez Emme
nigdy tego nie próbowałam :S
ale tak sobie myślę, że coś w tym jest, bo wyrzuciłam zaczyn, który dostałam od koleżanki z którą nie mam już kontaktu, a nawet raczej schodzimy sobie z drogi :S

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

Moderatorzy: kasiorailona
Reklama

Bestsellery

  • Koszulka Regularna mama

    Regularna mama

  • Koszulka Brioko baby

    Brioko Baby

  • Dzienniczek ciąży

    Dzienniczek ciąży

  • Dzienniczek żywienia dziecka

    Dzienniczek żywienia

  • Dzienniczek żywienia maluszka

    Dzienniczek żywienia

Reklama

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2007-2018 ZapytajPolozna.pl