Jakie więc dodatki spożywcze są uważane za bezpieczne?
Jeśli nie jesteś uczulona na pewne dodatki spożywcze, możesz spożywać pokarmy, które zawierają:
- alginat,
- tokoferol (witamina E),
- beta – karoten,
- popionian wapnia,
- stearyoilmleczan wapnia,
- karagen,
- kazeina,
- kwas cytrynowy,
- kwas etylenodiaminotetraoctowy – EDTA,
- kwas izaskorbinowy,
- glukonian żelazawy,
- kwas fumarowy,
- żelatyna,
- glicerol,
- gumy: arabska, furcelleran, ghatti, guar, karaya,
- mączka chleba świętojańskiego i ksantynowa,
- kwas mlekowy,
- lecytyna,
- mono- i dwuglicerydy,
- sole fosforanów,
- kwas fosforowy,
- estry steroli roślinnych,
- monostearynian polioksyetylenosorbitolu,
- tristearynian polioksyetylenosorbitolu,
- monooleinian polioksyetylenosorbitolu,
- sorbinian potasu,
- alginian propyleno – glikolowy,
- askorbinian sodu,
- benzoesan sodu,
- karboksymetyloceluloza,
- kazeinian sodu,
- cytrynian sodu,
- propionian sodu,
- stearyoilomleczan sodu,
- kwas sorbowy,
- monostearynian sorbitanu,
- skrobia,
- skrobia modyfikowana,
- sucralose,
- monoazotan tiaminy,
- wanilina,
- etyl waniliny,
- olej roślinny,
- estry sterolu.
Uff, jakie trudne nazwy, podaję ci je jednak, gdyż, jeśli jesteś dociekliwa to pewnie chcesz wiedzieć, co zawiera dany artykuł żywnościowy i czy przypadkiem pewne związki nie są szkodliwe dla Twojego dziecka. Teraz już wiesz jak poruszać się w gąszczu dodatków spożywczych i wybierać produkty, które zawierają obojętne, nieszkodliwe dla ciebie i dziecka związki.