BezpiecznaCiaza112023

Mamusie marzec 2012

12 lata 6 miesiąc temu #459239 przez gaabrysia
myślę,że jak najbardziej .
Adek miał chyba wszystkie objawy , z nosa przy dolnych lekko leciało ale nie długo z 2 dni.
Zobaczysz czy będzie się pogarszać, jeżeli tak to proponuję poradzić się lekarza..
a oczko może przemyj solą fizjologiczną lekko...
eh te zęby..

Adrianek teraz "zgrzyta" śmiesznie to wygląda i myślę,że to nowa "umiejętność" a nie owsiki ;)

fotka super, a zima (nie ukrywam:) ) fajnie,że jeszcze na trochę sobie pójdzie! i tak trwa zdecydowanie za długo.

Asia mnie za dwa dni też to czeka, ale jakby Ci to (brzydko ;)) napisać
stara to jest D**a bo zębów nie ma ;D

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 6 miesiąc temu #459344 przez strangerwold
Dziewczyny co sądzicie o chodziku uzywacie zamierzacie uzywac jakie jest wasze zdanie?

12 lata 6 miesiąc temu - 12 lata 6 miesiąc temu #459363 przez Tee
Asia nie martw się! ja jestem od Ciebie starsza... :laugh: a czuje się młodo ;)

jeśli chodzi o pobudki- Zuza idzie spać między 19-20. o 23 jest karmiona (zazwyczaj) na śpiocha a potem budzi się (ostatnio) między 4 a 5 rano, nie je tylko troszkę pomarudzi i zasypia. śpi do ok 6.-6.30 potem się bawi a spać idzie koło. 9 (drzemka 20-30 min.). Odpukać mamy 1 pobudkę, z tym, że Zuza jest rannym ptaszkiem... no ale co zrobić, pewnie przez to że dość szybko zasypia i już po 6 jest wypoczęta.
Jak poszłam do pracy budziła się dosłownie co 1-1.5 z wielkim płaczem i krzykiem :( ciężko było ją uspokoić... nie pozwalała się tacie wziąć na ręce- teraz odpukać od około półtorej tygodnia jest lepiej (tzn. aktualnie mamy ten wyższy schemat)

odnośnie chodzików - my postanowiliśmy, że nie będziemy używać

12 lata 6 miesiąc temu #459511 przez marigra
ale smarujecie, ze mam lekuture na wieczór... u mnie w pracy było szaleństwo dwudniowe - szefowa przyjechała, wiec "trawa na zielono"....ufff ale było minęło.....

ewelina - piękna Kinga i piękna dyńka ;)

Gosia - z ząbkami nie pomogę, bo u nas cisza.... i nawet nic sie nie zapowiada...zero oznak czegokolwiek...

Tee - fajne to krzesełko kupiłaś. samam myślałam o jakimś ale ze względów gabarytowych mieszkania niestety nie zmieści się u as i prawdopodobnie kupimy tylko nakładke na klrzeslo
i fajnie że Zuzia dostosowuje się do zmian....

gabi - to nim się obejrzysz Adrianek sam bedzie siedział sztywno. U nas to była kwestia 2-3 dni jak ją posadziłam na początu sie jeszcze chwiała, a teraz siedzi pięknie sztywno i sama juz swiadomie sie "kiwa" na boki, lapie zabawki, podciaga się w lezaczku,.... wiec sie zdziwisz jak to szybko idzie

my jedzenie podajemy własciwie tylko ze sloiczków, tak naprawde z moejgo lenistwa poprostu, bo wychodze z założenia ze nie opłaa się gotować pół marchewki czy pietruszki z łyżką mięska, wiec obiadki tylko ze sloiczków, a deserki jedynie robie sama jak jestesmy w domu - babciom zostawiam gotowe sloiki..
a rosołku nie można dawac (gotować miesa z warzywami), ponieważ w miesie mogą znajdować sie toksyny, a poza tym tłuszcz jest ciezkostrawny) - ale kiedyś twego nie widzieli i my żyjemy i mamy się bardzo dobrze :blink:
martyna - ta bułke z wedlina to podajesz juz tak normalnie w kawałkach???? kiełbaske tez???? matko to ja jestem zacofana, bo ja jeszcze wszystko miksuje na gladką papke
:S bo sie dlawi.....ostatnio dałam wafla ryzowego to omało się nie udławiła.....z tym ze moze dlatego ze nie mamy zębów jeszcze...hmmmmm to teraz sie zaczelam zastanawiac czy nie powinnam juz zostawiac wieksze kawalki....

stranger - my nie bedziemy na pewno kupować chodzika, bo wiem ze dzieci w chodziku nieprawidłowo ustawiają stopki (odpychają sie paluszkami)i przez to inaczej są obciązone. dziecko nie ma nauralnej pozycji tylko lekko wygiętą, a poza tym jak samo nie zacznie chodzic, to nic na siłe - to moje zdanie. Lepszy jest zdecydowanie tzw. pchacz, poniewaz dziecko samo kontroluje równowag, a tylko sie podpiera

12 lata 6 miesiąc temu #459545 przez martyna123
Gabi- ja gotuje też na mięsku no i dodaje też natkę pitruszki selera troszkę ma taki zapach i smak lepszy.

Gosia- mój miał katarek przy pierwszych ząbkach ale tylko w nocy i nad ranem.Piękne zdjecie jeżeli mogę wiedzieć jaki masz apart bo ja akurat muszę zmienić bo zaczyna szwankować i szukam pomału czegoś dobrego i sprawdzonego.

Justyna - ja kupiłam chodzik dla bezpieczeństwa żeby się nie obijał o kanty i też dlatego że miałam szklany stół ale uciechy z chodzika był tylko jeden dzień nie lubi w nim siedzieć ani jeżdzić lubi go pchać ale nie jak jest w środku tylko na zewnątrz no a stół musieliśmy wywalić szklany i chodzi na czterech staje przy pomocy mebli na dwóch i chodzi w boki ostatnio puszcza sie i samodzielnie stoi a chodzik wogóle nie pomogł w tym.

marigra- ja szkubie chlebek lub bułki na małe kawałki i daje na to szynkę i on tak sobie to żuje czasami mi sie trafiło większy kawałek to też się zadławił obiadki też już robie bardziej w kawałki tak zalecała emma z względu na wymowe dzieci a wydaje mi się że w tym jest dużo prawdy bo znam takiego chłopca co mama mu miksowała do 10 lat wszystko i jego wymowa jest smieszna.

Ewa -super zdjecie.

12 lata 6 miesiąc temu #459566 przez ewelinda83
tee polecam ta skrzyneczke, ona jest Kuby, ktory lubi sie nia bawic i tarda po calym pokoju zeby tylko ktos z nim usiadl do niej :blink: a ja juz mam do niej sentyment bo Kinia pierwszy raz tak ladnie ,, usiadla ,, wlasnie do niej i sie nia bawila :) sa na nie zwierzaki, kolory, zegar.

gabi Kinga jeszcze sztywno nie siedzi, giba sie na boki, chyba ze tak jak widac na zdjeciu ma cos przed soba :) wtedy chyba sie czuje bezpieczniej :blink: no i oczywiscie ja jej troszke pomagam w tym siadaniu bo sama to by tylko lezala na brzuszku albo odrazu wstawala ;)
ja tez daje kabanosa przy tych zebiskach i widze ze on jej bardzo pomaga w tym bolu :)

gosia przy zebach wszystko niestety jest mozliwe, nawet zapalenie oczka :( co prawda jeszcze tego przy Kindze nie doswiadczylam bo ona dalej sie meczy ale Kuba strasznie przechodzil te pierwsze zabkowanie :(

my z chodzika tez nie bedziemy korzystac, naczytalam sie roznych opini i te gorsze przewazaly :huh:

ja podaje obiadki ze sloika, bardzo rzadko cos sama gotuje dla malej bo nie mam juz czasu na taka ,, zabawe ,, ale w weekendy staram sie nadrabiac :) jedzonko stram sie podawac jej w wiekszych kawalka zeby sie nauczyla je ,, mielic ,, i lykac ( zebow jeszcze brak )
moj kuzyn tez mial podawane dosyc dlugo papki i mial problem z normalnym jedzeniem bo sie dlawil :ohmy:

chcialam podawac tak jak ty tee mleko na spiocha w nocy, ale jak tylko podsuwam jej butle to jest odrazy placz a cycem nie pogardzi cwaniara mala :)
dobrze ze w dzien nie ma wiekszego problemu z butla.

a co do cwaniary to jak cos zaczyna broic w lozeczku np. rozwala pampersy i ja ja wolam to sie nie popatrzy na mnie tylko broi dalej i sie smieje :) :kiss:

12 lata 6 miesiąc temu #459567 przez ewelinda83
a gdzie sie emma podziala ?????

12 lata 5 miesiąc temu #459712 przez gusiag
hej
dziś już lepiej i zęba pod dziąsłem widać już wyraźnie, ale w nocy dała nam popalić biedna, nawet nos odkurzaliśmy ok 1. I nie wiem co ją bolało, zęby czy brzuch bo rano walnęła kupę taką że wyszło bokami pieluszki, body uprałam ale piżamkę wyrzuciłam, bo nie było co ratować..
katar już nie leci z nosa tak, oko nie łzawi ale rano odciągnęłam glutki z krwią. Nawilżam nawilżaczem powietrze, nawet kilka kropli lawendy dałam do wody.
Teraz po szaleństwach na podłodze zasnęła :)

ja też podaję słoiczki, póki jej smakują to niech je, jak odrzuci to będę gotować.
Wczoraj chciałam podać jej paróweczkę bez skórki ale wymamlała ją tylko w rączce i nie chciała jeść.
Za to wafelki ryżowe, chrupki kukurydziane i ciasteczka zjada świetnie.
A papki starajcie się dziewczyny już robić z jakimiś większymi kawałkami jedzenia bo dzieciaki w tym wieku już muszą nauczyć się "ciamkać" i przełykać, odgryzać - nawet jeśli jeszcze są bezzębne. Ola na pierwszy obiadek po 8 miesiącu z większymi kawałkami zareagowała zaciśnięciem ust ale z każdym dniem było lepiej i zjada już ładnie obiadki z marchewką w kostkach, makaronem itp. I myślę że te chrupki dużo dały bo sobie je ciamka, odgryza ładnie i przełyka. A jak ugryzie np ciasteczko za duży kawałek to tak naślini ąż zmięknie albo nawet wypluwa bo czuje że jest za duże.
i tak jak mówi Ewa trzeba uczyć dziecko inaczej niż papki zjadać bo potem nie będą umiały gryźć przełykać i będą się dławić. To dla ich dobra, krok po kroczku :)

właśnie Emma, czemu się nie odzywasz? wszystko dobrze?

12 lata 5 miesiąc temu - 6 lata 10 miesiąc temu #459713 przez asiula2134
.

12 lata 5 miesiąc temu #459754 przez gusiag
martyna123 napisał:

Gosia- mój miał katarek przy pierwszych ząbkach ale tylko w nocy i nad ranem.Piękne zdjecie jeżeli mogę wiedzieć jaki masz apart bo ja akurat muszę zmienić bo zaczyna szwankować i szukam pomału czegoś dobrego i sprawdzonego.

ja mam Nikona D5000 - obiektyw 18-105

12 lata 5 miesiąc temu - 12 lata 5 miesiąc temu #460315 przez ewelinda83
mamy dwa zabki :) tzn czuje je juz pod palcami i juz widac male kropeczki :) i z tad pewnie te ostatnie nasze nocne plakanie :(

przezylam dzisiaj koszmar :( Kinia mi spadla z lozka i sie uderzyla glowka o lozeczko :) cale szczescie nic jej sie nie stalo, ale placzu bylo duzo :(
tyle razy mowilam L zeby jej z oka juz nie spuszczal bo tak sie kreci wiercipieta a ja sama tak zrobilam chcialam jej puscic piosenki o odeszlam, to byla doslownie chwila :(
dobrze ze jej sie nic nie stalo. :dry:

no i tez mamy nowa umiejetnosc :) Kinia zaczela mowic ta ta :) ale o mamie juz zapomniala :(
ale za to tata jaki dimny chodzi hehe

12 lata 5 miesiąc temu #460487 przez gusiag
Ewuś przede wszystkim nie wracaj myślami do upadku.. niestety każdemu się to może zdarzyć, każdego dnia patrzysz na dziecko ciągle, zwracasz uwagę innym a sama przymkniesz oko i nawet nie wiesz jak to się stało...
Gratulujemy dwóch ząbków! proszę proszę tak czekałaś i masz :)
u nas też już dwa, drugi się przebił przez dziąsełko i stuka o łyżeczkę :)

12 lata 5 miesiąc temu #460493 przez gusiag
Ola bierze udział w konkursie, nie wiem czy dobrze to czy źle :ohmy: póki co nie ma ani jednego głosu...

apps.facebook.com/megafonikonkurs/1774/?id=37647

12 lata 5 miesiąc temu #460819 przez gaabrysia
hej mamuśki co taka u nas cisza ?

u nas znowu szpital, tata chory.. eh :/ ;( taką ma pracę.. i teraz całą zimę przechoruje-jemy..

ale ząbki trochę odpuściły..nie mogę się na patrzeć na te zębiska, ale jak teraz ugryzie to dopiero jest ból!

jak tam dziewczyny podajecie jajko?

12 lata 5 miesiąc temu - 12 lata 5 miesiąc temu #460824 przez Tee
Ja dziś w pracy... z długiego weekendu nici ale puki nie ma petentów skorzystam i was poczytam :laugh:

Gabi współczuję :( nie lubię okresu jesiennego bo wtedy choróbsko się wiecznie "człowieka czepia"

jajeczko dajemy do obiadków- podajemy pół żółtka

Ewuś- chyba mnie przekonałaś jeżeli chodzi o kostkę edukacyjną ;) zastanawiałam się nad tym i nad "garnuszkiem" z fisher price - ale to wydaje mi się fajniejsze. Moja siostra ma coś podobnego tylko w mniejszym wydaniu i też sobie chwali... widziałam takie z otworkami na różne kształty więc będzie 2 in 1 i nie trzeba będzie samodzielnego "Garnuszka" kupować (oj chyba pomyliłam żółwika z garnuszkiem ;) miałam na myśli garnuszek! w poście powyżej...

współczuje wypadku- ale nie zamartwiaj się tym, "wypadki" się zdarzają i zdarzać będą - bez względu na to jak bardzo będziemy "chuchać i dmuchać" na nasze maleństwa... wystarczy chwilka by nasze dzieciątko "coś zmajstrowało"- ja też wszystkim tłumaczę, że mają co chwila zerkać na Zuzę a bywa, ze jak się tylko na sekundę odwrócę to moja "skubanica" już leży- zazwyczaj ma miękkie lądowanie bo albo na łóżku albo na kocyku- a upada gdy siedzi i mocno wychyla się do zabawek... (często ląduje na brzuszku... a wtedy ogłasza alarm- bo bardzo tego nie lubi)...

Fanie że córcia "rozmawia" :laugh: :laugh: moja Zuza też już składa sylaby, "mówi" ta ta, ba ba, da da, am am. ale to pewnie jeszcze nic konkretnego nie oznacza
zwłaszcza że, "am am" u nas jest dosłownie wszystko- zarówno jedzenie jak i zabawki ;)(coś w stylu PODAJ MI TO ;) )

mama jeszcze "nie powiedziała" jak już jest bardzo zła i chce bym podeszła to krzyczy MAMMMMM - podobno mama to trudne słówko (nie wiem ile w tym prawdy)

Gratuluję nowych ząbków dla maluszków... :)

Asia- moja Zuza też siedzi na tyłku i odpycha się z tym że jedną nóżkę ma podpartą a drugą się odpycha... pomaga sobie też rączkami- fajnie to wygląda ale wolałabym by raczkowała... a ona nic

miłego dnia- udanego długiego weekendu :)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka