BezpiecznaCiaza112023

Czy SPF naprawdę może pogarszać trądzik różowaty?

7 miesiąc 4 tygodni temu #1566486 przez Miria
Zaczęłam się zastanawiać, czy kremy z filtrem mogą nasilać trądzik różowaty. Czytałam, że słońce szkodzi, ale z drugiej strony po wakacjach w ciepłym kraju miałam cerę idealną, a po powrocie wszystko wróciło. Czy to możliwe, że SPF-y, które stosuję, wcale nie pomagają, tylko pogarszają sytuację?

taka tam mama

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

7 miesiąc 4 tygodni temu #1566487 przez Meliska
Terapia estgen to co innego niż estrogen, chociaż często się myli – estgen to terapia biomimetyczna, działa bardziej na odbudowę bariery niż hormonalnie. Co do helicobakter – jeśli podejrzewasz, to warto to sprawdzić, bo faktycznie może mieć wpływ na TR, to się nazywa gut–skin axis, czyli oś jelita–skóra. U mnie infekcja jelitowa dawała objawy na twarzy zanim cokolwiek się działo w brzuchu.

Słońce to najczęstszy i najsilniejszy czynnik zaostrzający trądzik różowaty, ale nie chodzi tylko o plażowanie – promieniowanie UV powyżej indeksu 2 działa codziennie. SPF warto stosować zawsze, ale też dobrze go zmywać. Sam SPF rzadko zapycha, to raczej niepełne oczyszczanie albo pot, szczególnie w lecie. Ja używam kremu na noc z Acnerose, bo fajnie wycisza skórę po całym dniu – po filtrze i słońcu daje ulgę. Tu masz, jeśli chcesz zerknąć: acnerose.pl/produkt/krem-na-noc/

7 miesiąc 4 tygodni temu #1566488 przez Anetas
Ja po wielu kombinacjach też zaczęłam myśleć, że SPF mi szkodzi, ale jak przeszłam na oczyszczanie dwufazowe, to wysypy zniknęły. U mnie Avene się nie sprawdziło – za mało nawilżenia i coś mnie w nich podrażniało, ale nie próbowałam ich filtrów. Podobno mają mineralne, więc może warto dać szansę.

Jeśli chodzi o leczenie – Acne-Derm to taka tańsza opcja, jak ktoś chce spróbować kwasu azelainowego, a droższa to Skinoren. Ja miałam oba i nie widziałam ogromnej różnicy, poza ceną. Do tego staram się trzymać prostą pielęgnację – mam z Acnerose jeszcze płyn oczyszczający, delikatny, ale skuteczny i nie robi mi dodatkowego dramatu na twarzy.

Moderatorzy: kasiorailona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka