BezpiecznaCiaza112023

Alkoholik w rodzinie - jak mu pomóc?

10 lata 6 miesiąc temu #1018811 przez Andreaa
Ja rownież jestem zdania,ze czesto bardzo trudno jest poradzić sobie samodzielnie. Niestety ale walka z uzależnieniem nie jest taka łatwa. Wiem bo osoba z bliskiej mi rodziny byla uzależniona od alkoholu.Nikt by nie powiedział patrząc z zewnątrz, że jest uzależniona. Piła w samotności . Niszczy to kontakty z rodziną, znajomymi, zdrowie oraz jest kosztowne.
Ze swojej strony mogę polecić ośrodek leczenia uzależnień w Warszawie : Radosć. Pracują tam doświadczeni specjaliści, którzy znają się na tym co robią oraz powinni pomóc w poradzeniu sobie z uzależnieniem.
Tutaj możecie sobie o tym poczytać: www.radosc.net/uzaleznienia.html

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 1 miesiąc temu #1034565 przez WiolkaKlaman
Według mnie najważniejszym krokiem ku zmianie jest chęć leczenia, nie z przymusu ale własna wewnętrzna chęć zmian. Mój kuzyn zdecydował się uczęszczać do psychoterapeuty w Warszawie i dzięki temu udało mu się zwalczyć nałóg. Wiadomo dokonał tego dzięki ciężkiej pracy, jednak było warto.

10 lata 2 tygodni temu #1035400 przez jakewn
Przede wszystkim on sam musi chcieć...

10 lata 2 tygodni temu #1035483 przez ewlina.m
nakłaniać, rozmawiać, rozmawiać... tłumaczyć... warto próbować i nie tracić nadziei...

9 lata 9 miesiąc temu #1041145 przez Quake
Takiej osobie raczej ciężko pomóc, szczególnie gdy nie chce takiej pomocy. Można próbować tłumaczyć, nakłaniac i tak dalej, to serio ciężko z tym. Choć zdarzają się "nawrócenia". Mój wujek kiedyś sporo pił, naprawdę dużo. Nie był złym człowiekiem, nie bił, nie krzyczał, nie awanturował się po alkoholu, nic z tych rzeczy, ale jednak pił. I to niszczyło jego życie. W końcu po kilku wylądowaniach w szpitalu lekarz powiedział jasno - albo przestanie pić, albo kolejna butelka może być jego ostatnią. Podziałało i to mocno. Przestał pić i to w trybie natychmiastowym i przeżył jeszcze ponad 15 lat.

9 lata 2 miesiąc temu - 9 lata 2 miesiąc temu #1058817 przez NinaNi
Mam bardzo ciekawe opracowanie o wpływie alkoholizmu na funkcjonalność rodziny. notatek.pl/alkoholizm-i-jego-wplyw-na-dysfunkcjonalnosc-rodziny Warto przeczytać.

Moderatorzy: kasiorailona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka