BezpiecznaCiaza112023

Karmienie piersią za i przeciw

15 lata 10 miesiąc temu #39028 przez Bagira
Ja się zalewałam w nocy. Po mimo 6 -8 wkładek wszystkie były na wskroś przemoczone a co gorsze mały był cały mokry bo spal wtedy ze mną z plamami na bluzce też chodziłam :blush:
Mój mnie gryzł i chociaż od początku karmiłam w nakładkach korekcyjnych to bolało jak diabli. Ząbków i pomysłowości małemu nie brakowało.
Szczęśliwie mogłam jeść wszystko i syn nie miał kolek. A ta więź o której pisze Gosiaczek jest faktycznie ogromna. Az płakać mi sie chciało jak Maks odwracał głowę od piersi bo nic w niej już nie było. Karmienie piersią jest taką jakby niewidzialną pępowiną. Fajna rzecz.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

15 lata 10 miesiąc temu #39458 przez Moniq
Martynka__89 napisał:

Mam pytanie czy jedzenie może jakoś wpływać na laktację np. ją osłabić bądź pobudzić ?

u mnie miało wpływ i to duzy, jeśli danego dnia nie zjadlam ciepłego posiłku albo jadłam nieregularnie, czyli co popadnie albo rzadko to i z mleczkiem było kiepsko;
im bardziej byłam wypoczęta, tym było lepiej;
karmi ma poniżej 0.5 procenta, w szpitalu połozne mówiły że jest bezpieczne dla dziecka;
podobno to mit, że bawarka zwiększa laktację, ja nie próbowałam więc nie wiem, ale mleko krowie może powodować kolki u dziecka i reakcję alergiczną
Martynka, odnośnie tego, że mały się nie najada, może więcej potrzebuje i musisz go często przystawiać żebyś mogła więcej naprodukować; ja co 4-6 tyg miałam taki kryzys, że mała nie najadała się, trwało to 2-3 dni, była wtedy co chwilę przy piersi a potem wszystko wracało do normy

15 lata 10 miesiąc temu #39478 przez Martynka__89
Jak na razie nic się nie zmieniło, jem raczej w tych samych porach. A Mateusz czasem zaczyna się już denerwować przy piersi :( wtedy daje go do drugiej :(

Moja Kropeczka:(9.02.2015

15 lata 10 miesiąc temu #39525 przez Moniq
ja za każdym karmieniem musiałam małą przystawiać do obu piersi bo z jednej się nie najadała

15 lata 10 miesiąc temu #39539 przez Bagira
Nie powinno się karmić dziecka tylko jedna piersią. Trzeba na zmianę raz jedna raz druga bo inaczej może się skończyć zastojem mleka i w rezultacie zapaleniem.
Mój synuś zawsze jadł 45 minut z jednej i 45 z drugiej nieraz dawałam jeszcze do tej pierwszej aż miał dość.

15 lata 10 miesiąc temu #39542 przez natmur11
ja tez karmie z obu, czasem starcza jej jedna ale na duzy glod daje obie

15 lata 10 miesiąc temu #39572 przez jedynaczka
dobrze na laktacje Martynka wpływa spędzony cały dzień z dzieckiem w łóżku, i karmienie na życzenie no i przytulanie dziecka do piersi.
U mnie to pomagało w 100% :)

15 lata 10 miesiąc temu #39728 przez Martynka__89
Kochane ja spędzam z nim prawie całe dnie, przytulam, buziaczkuje, ale on jest wiecznie na cycach daje go nom stop z jednej do drugiej i tak w kółko :( na początku jak odciągałam laktatorem to wyciągałam 120 ml z jednej piersi i mogłam bym i więcej nawet. A może tak z ponad tydzień temu (gdy nie dawałam butelki) chciałam odciągnąć pokarm to z obu piersi było ledwie 80 ml :( czemu to tak się dzieje. A teraz nawet nie mam kiedy odciągnąć by sprawdzić ile mam bo Mateusz wiecznie na piersi.

Moja Kropeczka:(9.02.2015

15 lata 10 miesiąc temu #39739 przez Bagira
Martynka, spokojnie w tym okresie przychodzi kryzys laktacyjny i wiele kobiet przechodzi na butlę myśląc ze to koniec karmienia a to tylko chwilowe. Wszystko wróci do normy tylko się nie denerwuj bo to nie sprzyja laktacji.

15 lata 10 miesiąc temu #39767 przez martela89
Martynka przede wszystkim bądź spokojna bo nerwy też działają źle na laktację.
Nie martw się i nie rezygnuj z karmienia piersią póki masz jeszcze pokarm i na pewno wszystko będzie dobrze :)

Moderatorzy: kasiora, ilona, natmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka