BezpiecznaCiaza112023

Mamusie luty 2013 !

12 lata 1 miesiąc temu #587592 przez princess
Kasia Bavaria też jest 0,0 % ale nie każda, musisz w sklepie uważnie przeczytać etykietę. Powinen być wyraźny napis 0,0. Często te niby bezalkoholowe piwa okazują się, że jakiś tam ułamek alkoholu w składzie jest.

Brzuszek Tosię niekoniecznie może boleć od mm, a odbijasz ją po każdym karmieniu? Ja zauważyłam, że jak odbijam Adasia to potem ma mniej gazów, mniej się pręży i spokojniej śpi. Jednak to bekanie dużo daje.

Co do głupot które mi powypisywali to już nie pierwszy raz się z tym spotykam. Gin u którego prywatnie prowadziłam ciążę wpisywał mi w dokumentacji, że to moja pierwsza ciąża, potem, że to druga ciąża i drugi poród... Większość lekarzy się nie przykłada do tej całej biurokracji.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 1 miesiąc temu #587627 przez dominia
Kasia ale mój Syn też przed zrobieniem kupki się pręży i pierdzi i cuduje a nie ma Go po czym boleć brzuś bo nie jem nic podejrzanego :) robi porządne dwie kupki dziennie, czasem mu się uda jeszcze trzecia jakaś malutka i tyle :) może za bardzo się przejmujesz ? może Tosia ma tak jak mój Mały ? gniecie się, taki chyba Jego urok :blink:

12 lata 1 miesiąc temu #587642 przez Pliszka
Kasiu, Olcia też pobolewa brzuszek, na szczęście nie tak ze płacze godzinami, ale czasem widze ze go meczy :( U nas wczesne popołudnie jest najgorsze, ok. 17 na szczescie problem znika. Dbam o diete i połozna mi powiedziała ze te bóle brzuszka nie oznaczaja błedów zywieniowych, tylko po prostu swiadcza o niedojrzałosci układu pokarmowego malucha i czegokolwiek bysmy nie jadły to tych kolek nie unikniemy. poleciła nam kropelki espumissan i widze, ze troche pomagaja, ale nie rozwiazuja problemu. Zamówiłam teraz ten Sab Simplex, ponoc działa cuda, zobaczymy.
Niemowleta moga nie robic kupki nawet pare dni, to nie zaparcie, tylko swietne przyswajanie :blink: Zaparcie jest wtedy kiedy kupka jest twarda. Tak nam tłumaczył pediatra.

gabilee, głowa do góry, dasz rade i za pare dni odzyskasz humor, to tylko hormony, jestes wspaniała mama. A gosci my poprosilismy o cierpliwosc :blink: Czekaja na zielone swiatło, a my nabieramy sił i cieszymy sie soba :)

Zamówiłam lezaczek :lol:
allegro.pl/fisher-price-lezaczek-bujacze...914-i3086352664.html

12 lata 1 miesiąc temu #587663 przez ola85
Monia - dzięki :) jesteś specjalistką od spraw dziecięcych katarków :)
Ja wcześniej małą myłam Johnsonem i było ok, teraz M kupił ten emolient i też mi się wydaje że to za mocne, jak się wyleczę to skoczę do sklepu po coś słabszego. Ale mój pediatra znowu uważa żeby przez pierwszy miesiąc życia myć tylko tym. On ma jakąś obsesję na punkcie alergii

U nas pępek odpadł w 15 dniu, ale jeszcze jest tam taki strupek, który jak się leciutko podrażni np. ubrankiem to leciutko podkrwawia, na razie przemywam octaniseptem
Też spróbuję tym alko...

Dziewczyny, piszecie że ubieracie maluszki w body, ale moja tego nie cierpi. a mnie body przeszkadza w nocy przy zmianie pieluch. teraz ubieram tradycyjnie: kaftanik plus śpiochy

Princess - faktycznie dziwnie z tą książeczką...
Paulaa - ja biorę te płatne, mniej rtęci i mniej zastrzyków
Dominia - ja pytałam lekarza o to prężenie się i On mi powiedział że to zupełnie normalne, bo dziecko nie chcę zrobić kupki, tylko ją zatrzymać, no to jak wstrzymuje to się pręży i naciąga. Jeżeli w końcu kupka się pojawia i brzuszek nie jest wzdęty to ok
Pliszka też słyszałam tak samo, że dzieciaczki mogą tydzień kupki nie robić, ale podobno dotyczy to dzieci karmionych wyłącznie piersią

U mnie z małą chyba lepiej, mnie natomiast wzięło na całego, no i teraz boję się by małej nie "doziębić"

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #587664 przez Madlen
Dominia takie zasuszone i zaczerwienione szorstkie place jakby, pod oczkami. No wierzę w bepanthen i linomag. W tym miejscu chodzi też właśnie skóra.

Satine daję wodę mineralną podgrzaną- Żywiec, chętnie pije. Czy też źle?
To żadnych herbatek nie stosujemy u takich maluchów? Hipp jest dedykowany od 1 tygpdnia. Ale faktycznie jak odstawiłam tę koperkową jak radziłaś to nie pręży się tak i jest spokojniejszy.
Poczytałam o glukozie co kazali dawać w szpitalu i same negatywy.. Wyrzucę to.

No i daję jesć nawet jak nie miną ustawowe 3h
Czy wodę do mleka mm można podgrzewać w mikrofali?

Princess ja również stawiam na markę Nivea
OO tyłek pod prysznic db pomysł..:)
A co to za bibułka?
I jak robisz z tym gotowym mlekiem jak Adaś nie wypije wszystkiego? Odgrzewasz ponownie? Mi mówili, żeby tak robić, pomimo, że na butelce napisane by zużyć w ciągu 1h.

Co za paranoja w tych szpitalach. Mi w książeczce dziecka oprócz złej godziny odejścia wód napisali, że mały chętnie ssał mleko z piersi. Tylko gdzie to mleko, bo sam lekarz stwierdził, ze nie ma..

Kobiety po cc: długo byłyście na lekach przeciwbólowych? Ja biorę solpadeine 2 tabl. co parę godzin. Ciągle bym spała...

Kasia używamy tylko Bebilon i zaparć nie ma :)
Bavaria jest totalnie bezalkoholowa z tego co stosowałam :)
Pamiętam, ze kupowałaś butelki Tommee Tipee. Jesteś z nich zadowolona?
Nam czasem się wciąga "cyc" ale chyba to za łapczywie pije.
Ciekawa jestem czy działa antykolkowo faktycznie..
Fajny ten wskaźnik temp.

Pliszka gdzie zamówiłaś sab simplex? www.sabsimplex.org/ ?

Ola no ubrać body z długim rękawem to jest wyzwanie..

12 lata 1 miesiąc temu #587690 przez Alina2408
buziaczek mam nadzieje ze zuzia nic nie zlapie...

princess prosze bardzo :) ppolecam sie na przyszlosc...

aleksia witam ja jasia wzielam ale mala karmilam na lezaco na poduszce a jas sluzyl mi pod glowe wygodniej bylo widziec co i jak...

paula u nas kikut tez zostal w bodziaku :) ale ze ma klamerke??? my wybieramy skojarzone szczepionki

olaa mnie znow kaftniki sie podwijaja ale ja jak zakladam body to polspiochy lub spiochy a jak pajacyk to nic wiecej...

...nie oddam Cię nikomu...

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #587693 przez Pliszka
Aleksia- ja polecam rogal do karmienia, na poczatku nie miałam i sie meczyłam, bolał mnie kregosłup i brzuch po cc. z rogalem jest super, rewelacja, wart kazdej złotówki!

princess, na razie uzywamy jednorazówek babydream. Za jakis miesiac pomysle o zmianie :)
Ja tez dzis sie obudziłam z koszulka mokra od mleka :lol: Rano karmilam jedna piersia, a zdrugiej kapało :ohmy: :lol: Rozkreca sie :laugh:

Dominia, Ola, zycze zdrówka! :kiss:

12 lata 1 miesiąc temu #587700 przez Pliszka
madlen, na allegro, ale widze ze aukcja teraz jest usunieta :unsure: Mam nadzieje, ze przysla te kropelki :dry:

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #587713 przez Satine0
Madlen Ja wodę leje do termosu :) i zawsze mam gorącą pod ręką. Może to lepsze rozwiązanie niż mikrofala...chociaż nie powiem Ci bo nie wiem. Co do glukozy jak pytałam Ciotkę czy małej dawać to mówiła, że nie. Generalnie tylko mleko i wodę w razie co :)

12 lata 1 miesiąc temu #587722 przez jadziatopol
hej dziewczyny :)
Pliszka ja z kolei dostalam rogala w szpitalu...ale cos mi nie pasuje. Nie jest dla mnie wygodny ;)
Monia mnie tez sie wreszcie unormowala laktacja....piersi miekkie a pelno mleka :lol: to cudowne uczucie :)
Xpatii wczoraj bylismy na spacerze 2 godzinnnym i karmilam Hubka...zakrylam sie lekko koszula i nie bylo zle...ja nie mam juz z tym problemu..ale tu nie jest to mile widziane. ;)

Dominia zdrowka zycze kochana...nic nie radze bo Monia juz swietnie ci doradzila :)
Alina wlasnie troszke sie wczoraj zaslonilam koszula i pieluszka i nawet fajnie bylo :) pogoda przecudna...wczoraj byly zawody kitesurfingowcow ...i zaglowek...ale byl widok cudny...same zagle na wodzie :)
Buziaczek oby Zuzia nie zachorowala....a wam zycze zdrowka :)
Ola zdrowka dla malutkiej :)
Dominia nam sie tez troche slimaczy pepek i sie martwie ;) bo to juz strasznie dlugo ;)
Kasia ja tez klade na brzuszku Hubka jak zasnie....sam nie usnie na brzuchu :)
Michasia ja mam chyba troche za cieplo w mieszkaniu bo w pokoju mam 20-21 a przed kapiela 22-23....ale mi jest non stop zimno....pewnie przez hormony :ohmy: ;) na noc ubieram spiocha i przykrywam kocykiem :)
Satine od dzisiaj tylko tak sie bede wazyc :lol: dzieki serdeczne za wskazowke...co za ulga ze do tej pory nie robilam tego wlasciwie :blink: :lol:

A ja probowalam wczoraj dac malemu herbatke z butelki...ale za pierona nie chcial ;) wogole nie chce zadnego smoczka ;)
Moj Hubert tez czassem prezy sie strasznie...a szczegolnie jak zasypia ..jak to Dominia ladnie okreslila GNIECIE sie. Pliszka,Ola dzieki za wyjasnienie bo juz myslalam,ze to niedobrze....czesto zasnac nie moge bo caly czas jeczy,prezy sie...naciaga az w koncu po 10 minutach spi :lol:

[/url]

12 lata 1 miesiąc temu #587733 przez Pliszka
Jadzia, ale zazdroszcze pogody, oceanu, widoków i zaglówek! U nas niekończaca sie zima! :dry:

12 lata 1 miesiąc temu #587742 przez dominia
Jadzia ja się już okropnie boję o ten pępuś :( papra się troche .. mama niby mi mowila, ze niewiele potrzeba zeby sie zagoił .. mam nadzieję, że te gaziki nam pomogą i będzie już wszystko ok :)
Jejku ale cudownie, też chcę taką pogodę, piękno oceanu i spacerek w tak świeżym powietrzu :) u nas brzydko, szaro, buro, brudno i do tego pada deszcz :dry:

No to mamy Gniotków :lol: :lol:

12 lata 1 miesiąc temu #587743 przez sylwia1986
Michasia u nas temperatura w pokoju waha się w granicach 20-23 stopnie.

Paula też się ciągle biję z myślami na temat wyboru szczepionki. Wiadomo lekarz i położna będą namawiali do tych skojarzonych - tak jak namawiają do emolientów i octeniseptu..

Aleksia też jestem zachwycona rogalem do karmienia, dostałam od M, bo wcześniej męczyłam się z poduszkami zwykłymi, a to były za małe, a to za miękkie..

Jadzia zazdroszczę pogody u nas tak jak pisze Pliszka zimaaa.

Małego ubieram w pajaca i czasem na to kaftanik i do rożka.
Zastanawiam się nad chrztem, w USC widnieje jako Bartosz, ale wyczytałam że czasem ksiądz życzy sobie mimo wszystko drugiego imienia świętego. Zresztą dojdzie do rozmowy w kościele to się okaże.

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #587757 przez jadziatopol
Ale dziewczyny...jzu nie dlugo wiosna bedzie! Sloneczko i u was zaswieci i uslyszycie spiew ptakow :) wiosna w Polsce jest przepiekna...ja uwielbiam :) tutaj jest caly czas tak samo...nie ma urokow zimy, jesieni ani wiosny....tego mi bedzie brakowalo....tego zapachu trawy...zapachu lisci na jesien ...ech...rozmarzylam sie ;)
Dominia ja tez sie bardzo martwie...tym bardziej,ze ten pepus u nas jest schowany w krazku -tak sie na to mowi podobno. Musze sie niezle nameczyc zeby go wysunac na wierzch i umyc.....i on caly czas jest w srodku ..a tam jest mokro....susze mu...staram sie dmuchac ,...chuchac.....jest jakby coraz lepiej. Trzeba sprawdzac czy nie ma zaczerwienienia dookola pepka i czy pepek nie smierdzi...bo to oznaki infekcji. U nas na razie ok....ale tez sie boje tak jak ty ;) do tego boje sie o ta zoltaczke....albo jest zoltawy albo sie opalil....on am taka karnacje jak Radek i nie wiem...ciezko stwierdzic ;) to nastepna moja schiza ;) A Igorek ma pepus na zewnatrz?

[/url]

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #587761 przez chomiczka
Cześć dziewczy

My wreszcie - po dwóch tygodniach jesteśmy już w domku :)
Przedstawiam wam małego Olusia :)

Kasia mój też je bebilon i trochę z cycków, jak odciągnełam po całej nocy z cyców było tylko 70 ml :angry: więc malutko. Mój po bebilonie ładnie robi kupki - po kazdym jedzeniu. Ale od kilku dni ma chyba kolki bo drze się jak opętany!! zauważyłam że właśnie płacze po jedzeniu, czasem jest głodny i nie doje bo go boli. Nie wiem już co robić.
Kupiłam mleko NAN pro, ale boję się trochę zmieniać.

Pediatra w szpitalu poleciła mi kropelki bobotic, mają ten sam skład co sab simplex. Na ulotce jest napisane że stosować od 1 miesiąca, ale podaliśmy mu dzisiaj pierwszy raz trochę mniejszą dawkę. Nie mogę patrzeć jak się męczy i pręży co chwilę. Ciężko z nim cokolwiek zrobić bo cały czas płacze.

Nie myślałam że tak ciężko będzie, czasami już nie daje rady jak płacze kilka godzin i nic go nie jest w stanie uspokoić. Ja nie śpie prawie wcale, czasem nie mam czasu zjeść. A najgorsze jest to że nie wiem jak mu pomoć. Na dodatek dupka mu się odparzyła i już nic nie pomaga, myje mu dupkę wodą, odstawiłam chusteczki, smaruje sudocremem i nic to nie daje. Wczoraj pierwszy raz go kąpaliśmy i darł się jak opętany, dziś znowu kąpiel - aż się boję. Najgorsza jest ta bezsilność, on płacze a ja nie wiem dlaczego :angry: mam nadzieje że wkrótce to się jakoś unormuje bo oboje się wykończymy :dry:
Załączniki:

Moderatorzy: ilonaInsomnia
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka