BezpiecznaCiaza112023

mamusie CZERWCOWE

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #583637 przez Hania84
Witajcie

Dopiero teraz zajrzałam bo dziś mam zalatany dzień. Co prawda pięknie słonko świeci, ale jest to dla mnie smutny dzień. Dostałam dziś list od mojej ginki że mam cukrzycę ciążową. Niestety. Od razu skierowanie do diabetologa i ścisła dieta. Oby mojej malutkiej nic nie było przez to cholerstwo. I obym nie musiała brać insuliny. Przed obciążeniem miałam cukier dobry bo 88...ale po spory. Wiem, że na majówkach lalka ma cukrzycę i teraz jeszcze wykryli u jej malutkiej wadę serca...jestem przerażona bo mam nadzieję że u mnie będzie wszystko okej. Niby miałam prenatalne w II trymestrze i było wszystko okej ze sercem...ale tak jak Agusia pisałaś chyba pogadam z moją ginką o prenatalnych na III trymestr. Chyba że ona po badaniach USG uzna, że na prawdę wszystko jest okej ze serduszkiem malutkiej.

Ach mam już powoli wszystkiego dość, jak nie ciśnienie to teraz to dziadostwo. Jeszcze mam pełno spraw na głowie, bo mój całe dnie w pracy siedzi, aż mi się wszystkiego odechciewa.

violcia to fajnie że udało się z wyjazdem. Szerokiej drogi życzę. My jeszcze dwa tygodnie.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #583671 przez Marta1985
Hania, głowa do góry - bardzo dobra moja znajoma 2,5 roku temu mimo cukrzycy urodziła zdrowego i ślicznego chłopca i jest teraz najpiękniejszym, najmądrzejszym i najbardziej uroczym dzieckiem na świecie :) a jej bratowa teraz 14 lutego tez urodziła zdrowego chłopca :) Także musi być dobrze :) - wiem ze się martwisz bo inaczej nie można - ja tez ta swoja szyjka się non stop martwię mimo ze lekarz mówi ze jest już oki - wszystko się dobrze skończy :kiss:

12 lata 1 miesiąc temu #583698 przez violcia00
Wspolczuje Haniu,ale bedzie dobrze,nie martw sie-musisz teraz bardziej dbac o siebie.

Moja kolezanka tez miala cukrzyce ciazowa ale po porodzie wszystko wrocilo do normy i urodzila zdrowego dzidziusia :)

Ja sama sie martwie o siebie bo nie robilam jeszcze tego badanie i nie wiadomo jak to jest ze mna-chyba zrobie w Polsce i nie bede sie zamartwiac .

Widze ze masz podobnie jak ja-zdana praktycznie na siebie..ale to juz tak jest,nasi faceci musze zarabiac pieniazki ;)

12 lata 1 miesiąc temu #583731 przez Ikunia1910
gochens, tak właśnie Medeor i również jestem u dr. Banaszewskiego :lol:

Haniu współczuję...ale napewno dasz radę musisz po prostu przestrzegać ściśle dietki, przecież dla Lenki wszystko :)
Ja wyniki na cukier odbieram w poniedziałek. Także jeszcze cały weekend cierpliwości przede mną.

[link=https://www.suwaczki.com/] [/link]

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #583739 przez Hania84
Dzięki dziewczyny za słowa otuchy.

Wiecie ja tam się swoją dietą nie przejmuję...ściślej...tym że muszę ją teraz mieć...byle by Lenka była zdrowa. Naczytałam się o powikłaniach w związku z cukrzycą (dla dziecka)...ale mam nadzieję, ze u mnie wykryto ją w porę i będzie okej. I całe szczęście (szczęście w nieszczęściu), że to ciążowa, że nie miałam wcześniej cukrzycy bo jeszcze gorzej by było.
Czytałam, że dlatego robi się test obciążenia glukozą między 24 a 28 tygodniem bo wtedy występuje w naszym organizmie największa produkcja hormonów i to zaburza pracę trzustki. Hormony te blokują wydzielanie się insuliny z trzustki i organizm wtedy nie radzi sobie z cukrem. Ale powikłania mogą być straszne...m.in. wady serca u dziecka i dlatego tak się boję. Teraz ścisła dieta i nadzieja, że cukrzyca u mnie jest wykryta w porę. Obym tylko nie musiała brać insuliny bo nie chcę się kłuć w brzuch lub udo. Dostałam raz zastrzyk w udo...oj boli diabelnie.

Już wyczytałam mniej więcej co mogę jeść , a czego nie także wkraczam w okres diety.

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #583912 przez Agusia83
Haniu,na pewno wszystko bedzie dobrze...jutro dowiesz sie u lekarza jaka diete bedziesz musiala stosowac, dostaniesz urzadzonko do pomiaru 3x dziennie cukru...dasz rade.
A Lenka, na pewno zdrowa dziewczynka :laugh:

Dziewczyny, nie kupujcie jednorazowaych majtek poporodowych...sa beznadziejne...najlepiej kupcie wielorazowe, takie z siateczki...mozna je wyprac i szybko schna... :laugh:

halo, halo...jest u kto?

12 lata 1 miesiąc temu #583981 przez natali
Haniu bedzie dobrze scisle przestrzegaj diety i nie powinno byc zadnych powiklan, moja kuzynka w obu ciazach miala cukrzyce i ma zdrowe sliczne dzieciaczki takze glowa do gory.

Nie moge doczekac sie jutra bo ide na usg 4d wkoncu zobacze moje malenstwo, od ostatniego usg minol juz ponad miesiac. Te trzy ustawowe usg to zdecydowanie za malo dla ciezarnych.

12 lata 1 miesiąc temu #584057 przez aleksiaa88
Noc spokojna poza małym wyjątkiem mały tak się rozszalał o 1 tak się rozpychał, że musiałam go uspokajać :laugh: tak mi skórę wypinał choć tego nie widziałam bo ciemno ale czułam walił i kopał. A jak go wczoraj cały dzień pilnowałam z aparatem do spokojny był, jakbym to z nocy nagrała to by niezły film wyszedł. 3kg na plus :cheer:

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #584071 przez Marta1985
Dzień dobry :)

WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO KOBIETKI :)Żebyście były najszczęśliwszymi partnerkami i mamusiami na świecie :)

Wczoraj pisałam doktorat na temat butelek i opinie sa takie ze najlepsze są aventy - ale ostatnio firma wprowadziła nowe rozwiązania i to wygląda w ten sposób:

allegro.pl/philips-avent-zestaw-startowy...new-i3053906973.html

co myślicie o tym :unsure:

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #584109 przez Hania84
Witam

Ja również życzę Wam kobietki wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Kobiet!!!! Życzę Wam szybkich porodów i zdrowych maluszków :kiss:

Zapisałam się właśnie do diabetologa. Mam wizytę na 8 rano we wtorek.

Zjadłam właśnie kromkę razowca z rzodkiewką i ze szczypiorkiem. Pycha :) Tylko ta gorzka herbata bleee ...ale czego się nie robi dla Lenki.

Marta, Agusia już dawno polecała te butelki z Aventu. Mówiła że są rewelacyjne. Także na pewno warto je kupić...ale nie wiem czy od razu cały zestaw bo trochę drogo. Nie wiem ile kosztuje pojedyncza butelka. Anty kolkowe na pewno coś tam pomagają na kolki. Fajne w nich jest to że mają jakiś system który powoduje nie zapadanie się smoczka.

aleksiaa to mogłaś brać aparat i nagrywać maluszka :) Byśmy miały co oglądać :)

12 lata 1 miesiąc temu #584152 przez Marta1985
Wiem właśnie ze Agusia je polecała - ale wyczytałam ze to jakiś nowy model antykolkowy a nie te tradycyjne - w sklepach tez ich nie widziałam. :)

12 lata 1 miesiąc temu #584178 przez kakaszka
dziewczyny wszystkiego najlepszego życzę nam :) dużo zdróweczka, bo to ono jest teraz najważniejsze, dużo miłości i wsparcia bliskich, bo bez tego ciężko człowiekowi funkcjonować.

ja nie wiem co się ze mną dzieje, może to przez paskudną pogodę, ale już drugi dzień cały czas jestem senna. dziś nawet nie dałam radę wstać i pójść na badania, ale jutro muszę to załatwić.

Co do badań, mam pytanie. Na krzywą cukrową trzeba iść na czczo? bo jeśli tak, to ja chyba umrę, od lat bez śniadania nie funkcjonuje, a w ciąży to tym bardziej.

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #584181 przez natali
witajcie kobitki i wszystkiego najlepszego w Dniu Kobiet.
Marta ja w poprzedniej ciazy kupilam taki zestaw ale tradycyjnych butelek aventa, pozniej dokupilam jedna antykolkowa i jak dla mnie nie bylo roznicy moj babel i tak budzil sie o 3 w nocy z bolami i tak do 6 rano dzien w dzien. Mysle ze to zalezy od rozwinietego ukladu pokarmowego maluszka jedene dzieci maja bardziej inne mniej i to jest glown przyczyna. Dziewczyny nie kazde dziecko ma kolki czasami to tylko bole brzuszka, kolki zazwyczaj pojawiaja sie w tych samych godzinach o tej samej porze dnia. Ogolnie zestaw fajny
Odezwe sie pozniej bo za 45 min usg. :lol:

12 lata 1 miesiąc temu #584190 przez violcia00
Dzieki Marta,Hania.
Równiez Wam zycze kwszystkiego najlepszego z okazji DNIA KOBIET...szczesliwego rozwiazania :kiss:

Moj synek tez dzisiaj sie strasznie rozpychal...w pewnym momencie przestraszylam sie ze cos jest nie tak,z kazdej strony mnie kopal i to mocno...nie moglam znalesc sobiewygodnej pozycji do spania :laugh: ale mimo wszystko najgorzej sie nie spalo :P

Aleksiaa tylko 3 kg??od poczatku ciazy?

Co do butelek z Aventu tez uwazam ze sa najlepsze-ja kupilam laktator z tej firmy i dostalam 2 butelki gratis,wiec na razie wystarczy no bo caly zestaw faktycznie drogooo.

Do mnie dzis po poludniu polozna jeszcze przychodzi i jutro rano pewnie wyjazd do Pl :lol:
Pogoda dzisiaj u mnie fatalna-pada i jest ponuro.

Milego dnia dziewczynki :blink:

12 lata 1 miesiąc temu #584205 przez Hania84
kakaszka tak musisz iść naczczo !!! Jeśli masz badanie np.o 8 rano to najlepiej jak ostatni posiłek zjesz koło 18-ej , 19-ej poprzedniego dnia i wieczorem już tylko woda do picia!!! Żadnej herbaty czy kawy , nie wspominając o sokach. Musisz iść wysuszona na to badanie jak to moja ginka powiedziała. Rano przed badaniem nie jesz i nie pijesz !!!

natali daj znać jak po USG :)

violcia jeszcze raz życzę szerokiej drogi do PL :) A internet będziesz miała w PL?

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka