- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- MAMUSIE KWIECIEŃ 2012 ;-)
MAMUSIE KWIECIEŃ 2012 ;-)
- martela89
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Jestem szczęśliwą mamą Vanesski :)
Dieta po porodzie
Aby odzyskać siły powinnaś stosować dietę bogatą w białko. Jedz chudy drób i ryby, chudą wędlinę oraz białko jajka – najlepiej gotowane lub przyrządzane na parze. Wołowina dostarczy dużo żelaza, które tracisz w wyniku krwawień. Mięso i ryby piecz w folii, gotuj lub duś bez tłuszczu. Mleko, bezcenne źródło białka, może wywoływać uczulenia u niektórych noworodków. Poleca się więc jogurt naturalny lub kefir. Mają one tę zaletę, że zawierają bakterie probiotyczne, korzystnie działające na pracę jelit.
Potrzebne węglowodany znajdziesz w ziarnach zbóż. Znajdziesz je w chlebie mieszanym pszenno-żytnim i pełnoziarnistym, a także ziemniakach, makaronie, kaszach. Zawierają one błonnik zapobiegający zaparciom. Regularne wypróżnienia są ważne dla twojego dobrego samopoczucia. Pij więc dużo płynów, które działają rozluźniająco: niegazowaną wodę mineralną, kompot z suszonych śliwek, herbatki ziołowe i owocowe, świeżo wyciskane soki. Dobre są też te w kartonach (najlepiej rozcieńczone wodą), pod warunkiem, że nie zawierają konserwantów i barwników. Unikaj mocnej herbaty i kawy. W każdym posiłku jedz warzywa i owoce. To bogate źródła witaminy C (zwiększa przyswajanie żelaza i beta-karotenu, wzmacnia organizm) oraz witamin z grupy B (dobrze wpływają na system nerwowy). Wskazane są: marchew, dynia, kabaczek, patison, buraki, pietruszka, seler, sałata, jabłka, brzoskwinie, morele, banany. Możesz jeść je na surowo, goto-wać lub piec. Stosuj też zioła: natkę pietruszki, koperek, majeranek, bazylię, estragon i tymianek
W życiu nie czytałam takich artykułów bo jadłam od początku wszystko i piłam też,oczywiście rzeczy wzdymające typu-kapusta,groch...albo gazowane napoje to po trochę żeby zobaczyć jak mała zareaguje . Nie stosowałam się do tych zasad co są wymienione wyżej bo uważam,że dziecko powinno być przyzwyczajane to wszystkiego bo potem zjemy jakąś pierdołę i zaraz kolki dostane albo uczulenia.Wiadomo,że warzywa,ryby i soki są zdrowe ale trzeba jeść w miarę możliwości tak jak zwykle

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- szolrak1
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- szolrak1 madzia
elwi pierś najwazniejsza czyli 50% masz

- szolrak1
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- szolrak1 madzia
- martela89
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Jestem szczęśliwą mamą Vanesski :)

- szolrak1
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- szolrak1 madzia
- kala321
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
torbę zaczęłam pakować w razie w
potem tylko dopakuję, muszę smoczek wyparzyć
idę do łóżeczka z książką miłego wieczoru
- Moniq
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

wybaczcie złośliwości ale jestem wkurzona na maksa, wszystko mnie denerwuje

nie, nie rodzę i to też mnie wkurza
w połogu to najwazniejsze pierś, spokój, wyspanie się choć trochę i najedzenie się bo bez tego kiepsko z mleczkiem;
same zobaczycie co będziecie mogły jeść a czego nie; na pewno zapas wody do picia się przyda, bo suszy na początku że hoho
ja poprzednio zaopatrzyłam się w zestaw herbatek laktacyjnych i się nimi poiłam a okazało się że moje dziecięma na nie uczulenie, a przez ponad 2 tyg nie mogliśmy z pediatrą dojść dlaczego dziecko jest całe w kropki;
zmęczona jestem jakbym nie wiem co robiła przez cąły dzień; idę więc pod prysznic a potem do łóżeczka z nadzieję że nocka coś przyniesie

a i mam nową schiże; przyjaciółka która ma się zaopiekować Domi jak my pojedziemy na porodówkę musi wyjechać na weekend; kiszka- pewnie zacznęł rodzić w weekend i nie będziemy mieli z kim zostawić Domi i będę musiąła rodzić sama; zawsze trzeba mieć jakiś problem do rozmyślań
- Elwerka00
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

Dobranoc misie ;*
- szolrak1
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- szolrak1 madzia
dobranoc kochane!:*
- kala321
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Karola1990
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- szczęśliwa trzyosobowa rodzinka :)
Moniq może ten stres się włączył przed porodem

Ja mam dziś wizytę. wstałam raniuchno żeby obskrobać się maszynką tu i ówdzie i o 13:15 moze zobaczę swoje maleństwo. Ciągle mi się śni że rodzę

Śniły mi się też 3 żółwie. Jakaś magiczna liczba na dziś

matko kochana do terminu jeszcze 5 dni

jutro już sobota i niedziela jakoś zleci ale jak nadejdzie ten wyczekiwany 4 kwiecień to ja chyba jajo zniosę. A pewnie okarze się że nic się nie wydarzy

uzależniłam M od czekolady i słodyczy

Kiedyś wcale nie jadł ... ani grama słodkości teraz tabliczka czekolady dziennie musi być.

ale dalej chudy jak patyk jest :/
nie gole się...zaciełam się że masakra!!! ;( niech zżje zręczność w ciąży!
- szolrak1
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- szolrak1 madzia
karolciu heheh 5 dni ale Ci zazdroszcze!!! zobacz tyle zleciało a ty za 5 dni bedziesz mama CUdownieeeeeeeeeeeeeeeeee!!!
Ja wczoraj kupiłam obiad na 3 dni a moj M powiedział mi ze sie odchudza i pije tylko wode........ mo to rozum:P:D
a ja za godzinke ide do fryzjera, wstałam taka opuchnieta na buzi ze szok ale noc udana spałam jak dziecko ufff;]
Monisia jeszcze spi, mam nadzieje ze dzisiaj humorek jej dopisze:) wkoncu zaraz rodzicie! ciesze sie i ni moge doczekac sie aby zobaczyc wasze malenstwa:d
Karolcia!!! ja mma do zrzucenia 20kg

- Karola1990
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- szczęśliwa trzyosobowa rodzinka :)
w końcu muszę sobie jakąś sukienkę ślubną kupić

ważne że Olusia zdrowa jest

te golenie to masakra jakaś. całe szczęście to już końcówka. później schudnę i będzie jak wcześniej

ja dziś w nocy wstawałam 3 razy i budziłam się bo ręce i nogi mnie bolą strasznie. ale wytrzymam.
dokładnie 5 dni!! mam nadzieję że do tego czasu Ola się nie rozmyśli i nie będzie planowała zostać dłużej. Jutro jak tu wejdę będą 4 pożniej 3 i tak w środę dzień sądny

- szolrak1
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- szolrak1 madzia

tez wczoraj sie goliłam nie było mnie 1,5h maz myslał ze zaczełam rodzic pod prysznicem hehhe:D ale to juz masakra cos zrobic z paznokciami golenie wow:)
- szolrak1
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- szolrak1 madzia