BezpiecznaCiaza112023

ciągle nic:(

15 lata 11 miesiąc temu #166 przez Marta
to moje pierwsze kroki na tym portalu.Nikt nie jest mędrcem wiec fajnie poczytać historie z życia wzięte.Mój problem?:od stycznia wspołzyję ze swoim narzeczonym bez zabezpieczenia(nigdy nie bralam tabletek).czasami stosunek przerywany ale w wiekszości pełny.kochamy sie tylko w weekendy bo pracuje poza domem.jak robic zeby zrobic dzidziusia w takiej sytuacji.czy to za rzadko?czy jego zmęczenie ma wplyw na jakość plemników?jakie badania przed ciąża.A jeszcze ważna kwestia:często miewam opryszczkę na ustach-czy to niebezpieczne gdy sie planuje dziecko.Duzo pytań jak na pierwszy raz.Dziekuje za cierpliwość

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

15 lata 11 miesiąc temu - 15 lata 11 miesiąc temu #168 przez Katarzyna
Witam serdecznie Pani Marto na portalu zapytajpolozna.pl.

W Pani wypowiedzi jest poruszonych kilka ważnych elementów. Jednym z nich jest - staranie się o dziecko od stycznia. Współżycie bez zabezpieczenia, ale czasami stosowanie stosunku przerywanego. Zmęczenie. Jeżeli starają się Państwo o dziecko powinno dochodzić do pełnego stosunku, a nie stosunków przerywanych. Ponieważ pomimo, że stosunek przerywany nie jest metodą antykoncepcji, to może być elementem uniemożliwiającym zajście w ciążę. Poza tym kształtuje nie dobre nawyki jeżeli chodzi o współżycie.

Na płodność zarówno kobiety i mężczyzny wpływa wiele czynników jednym z nich jest stres. Dlatego czasami warto udać się razem na urlop i zapomnieć o wszystkich obowiązkach oraz problemach. Bywa, że takie rozwiązanie przynosi efekt.

Jednym ze skuteczniejszych metod planowania rodziny jest obserwowanie cyklu miesiączkowego. W zależności od długości cyklu, w jego połowie następuje owulacja czyli uwolnienie komórki jajowej. W tym czasie niektóre kobiety odczuwają kucie po prawej lub lewej stronie w okolicy biodra.

Natomiast mierząc regularnie temperaturę w pochwie obserwuje się nagły jej skok. W takim dniu należy kochać się ze swoim partnerem.

Jest to jedna z metod rozpoznawania dni płodnych inna to np. używanie urządzenia Persona, które na podstawie kropli moczu "poinformuje" czy jest dziś szansa na zajście w ciążę czy nie. Więcej informacji uzyska Pani na stronie: www.persona.info.pl

Należy również pamiętać, że czasami zdarzają się cykle bez owulacyjne. Podczas takiego cyklu nie zostaje uwolniona komórka jajowa i nie ma szansy na zajście w ciąże.

Mężczyźni są płodni cały czas, ale ich płodność może zostać obniżona przez stres, palenie papierosów i inne czynniki.

Palenie papierosów, stres również jest czynnikiem obniżającym płodność u kobiet.

Planując ciąże powinna Pani zacząć przyjmować kwas foliowy.

15 lata 9 miesiąc temu #538 przez poli
Chciałabym napisac Pani Kasiu że niestety w przypadku mierzenia temp, wkradł się wielki błąd. Sama jestem zaawansowaną użytkowniczką NPR - najpierw pomagał mi przy planowaniu, teraz odkładaniu poczęcia. Mierząc codziennie temp, w tym samym miejscu (oralnie, waginalnie, analnie) o stałej porze (najpóźniej 7.30), po przynajmniej trzy godzinnym śnie, obserwując przynajmniej trzy cykle, możemy stwierdzic kiedy jesteśmy płodne i dzięki temu zaplanowac na ten czas starania. Okres płodności przypada na 6 dni przed skokiem i trzy dni po skoku. Zazwyczaj jednak skok temp informuje nas o już przebytej owulacji - więc stareając się po skoku, zwykle nie ma szans na zajście w ciążę. Trzy dni po skoku są wiadomością dla odkładających, aby nie zajśc w nieplanowaną ciążę.
Jednak bardziej radziłabym się sugerowac śluzem w przypadku starań, z tego względu, że bez dobrej jakości śluzu plemniki nie są w stanie przeżyc wniesprzyjających warunkach. Śluz płodny to rozciągliwy, jak białko jajka kurzego, wodnisty. Warto też wstrzymac się do starań właśnie do pojawienia się objawów płodności, gdyż współżycie w fazie niepłodnej zmniejsza szanse poczęcia :)

15 lata 9 miesiąc temu #678 przez gosiasobczuk
Dla mnie stresz towarzyszący mierzeniu temperatury, sprawdzanie czy to już po czy jeszcze przed pewnie nigdy nie pozwoliłby na zajście w ciążę. Zresztą jak tak sobie rozmyślam, że u mnie to było ani w te dni przed ani po tylko dużo dalej a jestem w ciąży.
Ważne poza tymi wszystkimi wyliczeniami to chyba spokojne podejście, brak stresu. Taka chwila zapomnienia i spontaniczność bez kalkulacji czy kochać się dziś czy może innego dnia :-)

15 lata 9 miesiąc temu #708 przez Nadja
Tak...stres potrafi uprzykrzyć życie:/ a chwila zapomnienia i relaksu-potrafi zadziałać. Warto czasem "zapomnieć o staraniach" i po prostu cieszyć się chwilą obecną i wspólnie spędzonym czasem:)
Ps.porozmawiaj ze swoim lekarzem, zazwyczaj po roku bezskutecznych starań podejmują oni kroki w celu wyjaśnienia ewentualnych przyczyn, kierują na badania.
Pozdrawiam i życzę powodzenia!:)

15 lata 9 miesiąc temu #891 przez tysia178
Ci co chcą miec dzieci mają z tym problem, Ci co jeszcze nie chcą mają.. Dokładnie zgadzam się z koleżankami,stres jest w tym przypadku widziany niemile.. Powinniście się odprężyc:) kochajcie się nawet po trzy razy w ciągu jednej nocy ze stosunkiem pełnym.. Jeśli nic to nie da to idż na badania z partnerem,które pokażą czy jesteście płodni. Trzymam za Was kciuki!

15 lata 9 miesiąc temu #1619 przez nowicjuszka
my rok staralismy sie sumiennie notowałam wszystko w kalendarzyku to było straszne az pewnego pięknego razu po powrocie z urlopu wyluzowani "w szybkim numerku" bez zapisania w moim magicznym kalendarzyku bo byłam pewna że znowusz nic po 3 miesiącach okazało sie że właśnie wtedy udało sie :lol: a teraz mamy juz pół roczną kruszynke.Stres jest nie dobry odpowiednia pozycja i chwila zapomnienia sprawia cuda i napewno sie uda :blink: pozdrawiam i życze sukcesów

15 lata 9 miesiąc temu #1630 przez andziaa35
My staralismy sie od Nowego Roku gdy tylko jeden dzien spoznial mi sie okres od razu robilam test i tak przez 4 m-ce wkoncu dalam sobie spokoj i gdy w lipcu okres spoznil mi sie tydzien zrobilam test akurat w moje urodziny wynik pozytywny- radosc a zarazem strach :)
Ile razy sie zdarza ze jak sie nie chce to sie wpada a jak sie czlowiek stara to nic z tego... Tak jak przedmowczynie pisaly- nie myslec, zapomniec sie na chwile i kochac sie :)

"Wychowanie. Jeżeli dałeś komuś życie, daj mu również instrukcję użytkowania." Valeriu Butulescu

14 lata 2 miesiąc temu - 14 lata 2 miesiąc temu #184724 przez mesy
My również się staramy od stycznia tego roku i bez skutku . Czasem już do głowy dostaje wiem wiem najlepsza metoda wrzuć na luz.... ale po tylu miesiącach nie powodzeń same myśli się do głowy pchają :( a w tym miesiącu to mogę zapomnieć ponieważ nie miałam śluzu płodnego a kochaliśmy się zaraz jak mi się okres skończył .. a co najśmieszniejsze piersi mnie zaczęły boleć 8 dni po @ licząc pierwszy dzień @ hehe i co wy na to ... ;/ wygląda na to że moje płodne były w okres co w ogóle jest mało realne bo piersi zawsze mnie bolą po płodnych i aż tak do @ .

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka