BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Lipiec 2016

9 lata 1 tydzień temu #1033641 przez madzialenka
Czrsc mamusie.jak sie czujecie? No ja juz mam zakupiona wanienke na stelazu wraz z zamontowanym przewijakiem. ciuszki beda wyslane dopiero jutro,stwierdzilam ze lozeczko i wozek kupimy w maju,bo teraz trzeba skupic sie na remoncie.jak to ogarniemy to juz gitara.chlopaki wlasnie kreca regipsy na suficie wiec powoli,powoli a zrobia;) dzis moje malenstwo tak mnie wierzgalo ze momentami juz mialam dosyc;)) martwie sie troche porodem...termin mam na 6tego wedlug om a P ma kolejny pobyt w szpitalu na 10yego lipca,noestety w jego przypadku zmiana terminu w szpitalu nie wchodzi w gre;( w 1ciazy rodzilam sama,nawet nas nie mogl odebrac ze szpitala...teraz myslalam ze bedzie inaczej..zobaczymy..milego wieczorku

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

9 lata 1 tydzień temu #1033684 przez Anna1991
Madziu mąż jakiejś przepustki ze szpitala nie dostanie o ile nie bedzie mial jakis badań? Nie miej tak strasznych scenariuszy... duzo "milosci" przed terminem i sie wyrobicie przed 10tym z porodem. :) Moja siostra dzis u gine jest... Stresuje sie jej wizytą bo wspominala o nieciekawych uplawach. :( Mam nadzieje ze to infekcja... Nic wiecej.
Ja na remont czekam i czekam i juz mam spiecia z mężem z tego powodu. Najchetniej bym stąd sie wyprowadzila na jakis czas i przyjechala na gotowe... O ile sie on wyrobi do rozwiazania bo poki co nie ruszyl ręką wogole. :/

9 lata 1 tydzień temu #1033705 przez madzialenka
Anno pociesz sie tym ze moze jak zacznie to raz dwa skonczy bo u mnie grzebanina juz trwa ponad tydz,najpierw elektryk,teraz P robil pokoj z bratem a zrobili tylko stelaze i sufit w regipsach:))a gdzie tu sciany w regips i gips,podloge ktora ocieplac bedziemy/:PPPa nie mowie juz o pomalowaniu sypialni gdzie bedzie Zuzia i saloniku:)))

9 lata 1 tydzień temu #1033731 przez Ewaaa1988
Witam :)
Ja juz po pierwszych allegrowych zakupach ;)
Zamowilam podklady poporodowe, majtki te wielorazowe z siateczki, wkladki laktacyjne, podklady do przewijania, pojemnik taki z czterema przegrodkami na mleko w proszku, herbate czy kaszke zeby nie ciagnac ze soba duzych opakowan mlek kaszek czy herbat tylko odmierzone proporcje. No i te butelki z Tommee Tippee antykolkowe z czujnikiem temp czyli ze rurka zabarwia sie odpowiedni kolor jak jest zimne mleko lub gorace, ludzie na forach polecaja a w praktyce sie okaze... ;) jednej mamie cos pasuje dla drugiej jest to bezuzyteczne ale trzeba zawsze na wlasnej skorze sie przekonac :cheer: no i taka pieluszke z hello kitty rozowa podszywana ceratka zamowilam wiec bede ja rozkladac na przewijak do przebierania. Jeszcze zapomnialam napisac o szczoteczce do mycia butelek i sudokremie. To chyba tyle. A. Jeszcze nakladki silikonowe i 2 opakowania pampersow takich z wycieciem na pępek :cheer:
Przewijak, meble, lozeczko juz mam, odpowiednia ilosc ubranek juz tez na te pierwsze miesiace zycia ;) wiec jeszcze tylko wozek, materac i posciel do lozeczka z tych drozszych rzeczy bo z tanszych to wanienka, recznik kapielowy noni dla mnie jeszcze koszule, staniki, masc na brodawki i takie inne higieniczne rzeczy. A jak tam u was z wyprawka? Polecacie cos jeszcze? Co do podkladow nie moglam sie zdecydowac czy z belli czy z canpolu wiec zamowilam i te i te. Nad majtkami tez dlugo myslalam ale te jednorazowe jakos mnie nie przekonaly i wybralam te bardziej przewiewne z siateczki czyli wielorazowe bo one bardziej przylegaja do ciala jak te jednorazowe. Jak przyjda i przymierze to dam znac czy mnie zadowalaja czy jednak kupie jeszcze jednorazowe :laugh:

9 lata 1 tydzień temu #1033734 przez Lustigpaula
Wow ile zakupów

9 lata 1 tydzień temu #1033735 przez Lustigpaula
Eh, napisałam się i się nie dodało ;/

9 lata 1 tydzień temu - 9 lata 1 tydzień temu #1033736 przez Ewaaa1988
Szukam jeszcze najladniej pachnacego kosmetyku do kąpieli zeby corcia slicznie delikatnie pachniala i zeby to nie byl drazniacy zapach... :) polecacie czy odradzacie jakis produkt?

Lustigpaula 250zl za te zakupy wiec troszke sie nazbieralo ;) ja przed dodaniem posta najpierw kopiuje tresc wiadomosci na wszelki wypadek ;)

9 lata 1 tydzień temu #1033738 przez Lustigpaula
A wszystko od jednej osoby kupowałas :) ?

9 lata 1 tydzień temu #1033739 przez Ewaaa1988
Tak od jednego sprzedawcy zeby za jedna przesylka bylo ;)

9 lata 1 tydzień temu #1033740 przez Ewaaa1988
Mamusie ktore juz maja swoje wieksze dzieci:
- czy takim malutkim dzieciom podaje sie cos na kolki czy takie produkty czy herbaty sa od ktoregos miesiaca dopiero?
- doradzcie jakis kosmetyk ladnie pachnacy do kapieli i po kapieli
- czy w witamine K i D tez musze od razu sie zaopatrzyc czy to nie jest konieczne lub nie wszystkim dzieciom trzeba to podawac? Bo nie wiem czy czekac na opinie lekarza po porodzie czy te witaminy sa niezbedne dla kazdego dziecka i ja tez od razu bede musiala podawac?

9 lata 1 tydzień temu #1033746 przez Justyna89
Ewuś jeśli o mnie chodzi to tak:
-już od pierwszych dni życia jeśli lekarz zaleci można podawać dzieciątku preperat przeciw kolkom (nigdy nic bez zgody lekarza to zasada nr1)
-jeśli o kąpiel chodzi to ja w pierwszych tygodniach kąpałam syna w Oilatum gdyż miał delikatną wysypkę na brzuszku i położna mi podpowiedziała,że Oilatum dobrze stosować własnie u noworodków niezależnie od tego czy dziecko ma wysypkę czy też nie. Później przeszłam na kosmetyki HIPP-a, z których byłam zadowolona, ale ogólnie to kosmetyki dla noworodków to raczej bezzapachowe są
-witaminę K będą kazać przy wypisie zakupić i podawać dziecku ( w zależności od tego czy dziecko będzie karmione piersią czy mlekiem modyfikowanym dobierają dawkę i czas trwania podawania), witaminę D zaleca pediatra na jednaj z pierwszych wizyt (nam zaleciła ze względu na to,że synek urodził się w zimie i słoneczka było mało, jedni dają profilaktycznie niezależnie od pory roku)

Podsumowując-nic na własną rękę, zawsze słuchać pediatry! :)

9 lata 1 tydzień temu #1033753 przez Ewaaa1988
No to dziekuje ci bardzo Justynko za wyczerpujace odpowiedzi :kiss: skoro tych rzeczy nie musze miec wczesniej zakupionych to bede gonic meza po porodzie ;)
To chyba tez kupie ten Oilatum. A po kapieli cos polecisz? Wolalabym balsam zeby sie wchlonal a nie tlusta oliwke ale nie wiem czy w ogole sa takie balsamy czy konieczna jest oliwka na poczatek...

9 lata 1 tydzień temu #1033757 przez Sevilla
Ewa dziecko tylko kąpiesz, żadne balsamy, oliwki do smarowania odpadają zwłaszcza w lato. Po pierwsze noworodki nie maja wykształconych gruczołów potowych, wiec oliwki i balsamy bez problemu je zatykają. Oliwka może jedynie służyć do masażu stópek jeżeli fizjoterapeuta zaleci, brzuszka o ile jest kolka i chcesz po przez masaż rozgrzać brzuszek. Kolejna sprawa kosmetyk do mycia najlepiej kupić malutki bądź wypróbować próbki bo nie wiadomo czy dziecko nie będzie miało uczulenia. Dla Ciebie również początkowo kosmetyki bezzapachowe z serii biały jeleń. Dziecko musi znać Twój zapach plus za przeproszeniem kto chciałby ssać wyperfumowaną pierś kosmetykiem lub balsamem do kąpieli. Potem stopniowo można sobie wprowadzać zapachowe kosmetyki dla siebie. Choć ja piersi do póki karmiłam myłam bezzapachowym.

9 lata 1 tydzień temu #1033760 przez Justyna89
Zgadzam się bz Sevi. Żadne balsamy czy oliwki. To Oilatum na ten przyklad jest rewelacja bo wlewasz to do wanienki, dosłownie kilka kropel i tą wodą plukasz ciałko maluszka i to myje i nawilża też :-) super sprawa, dostępny w aptekach, nie tani ale u nas się super sprawdził:-) i teraz też będę na niego stawiać:-) jeśli o zapachowe kosmetyki chodzi to te dopiero po roku jak dobrze pamiętam i to i tak bez szału,a prawdziwy wybór zapachowy to po 3 r.ż. Ale uwierz mi dziecko ma swój zapach, najpiekniejszy na świecie i żaden żel ani krem go nie zastąpią :-D

9 lata 1 tydzień temu #1033762 przez Ewaaa1988
Zawsze myslalam ze taka skore na poczatku trzeba natluszczac czy nawilzac... Na liste rowniez dopisze przy tym Oilatum zeby to byla mala butelka bo faktycznie nie wiadomo co podpasuje skorze mojego dziecka :cheer:

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka