BezpiecznaCiaza112023

pierwsze kroki

14 lata 10 miesiąc temu #25632 przez Moniq
gratulacje dla eM :) brawo brawo, to teraz będzie coraz weselej z takim smykiem :)
jak najczęściej powinien chodzić na bosaka, bez butów i bez skarpetek; nawet skarpetki zmiejszają ilość bodźców docierających do stopy, lepiej pracuje stopa bez skarpetki, a jeszcze wspanialej jest gdy dziecko może chodzić po różnym podłożu, np po trawie, piasku itp

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

14 lata 10 miesiąc temu #25700 przez jedynaczka
dzięki Moniq :) już jest wesoło, dziś byliśmy na placu zabaw i tak sie wyszalał że padł i śpi spokojnie teraz :D
skubaniec cały czas wyrywa rączke bo chce sam chodzić :)
własnie dziś chodził chwile boso po piachu w piaskownicy, ale zaczął jeść piach wiec musiałam go zabrać w bezpieczniejsze miejsce :)

jak mi sie jakimś cudem uda zgrać filmiki z kamerki to Wam pokaże jak eM spaceruje :)

14 lata 10 miesiąc temu #26431 przez goslawa1-dna
Mój synio miał 11 mies jak przeszedł przez cały pokój a teraz to muszę dobrze go trzymać za rączkę jak idziemy na spacer. Strasznie chce mu się samemu chodzić. Kiedyś idąc z babcią wyrwał się jej i starł na chodniku nosek. Muszę powiedzieć że tu w Wuppertalu jest teren górzysty, droga idzie raz w górę a raz w dół. A synio aż popiskje idąc pod górkę. A w domu pozwalam mu brykać na bosaka. Kiedy zimno zakładam skarpetki antypoślizgowe. Teraz to nadszedł okropny okes bo wspina się dosłownie wszędzie. A u mamy to uczepił się wiatka na balkonie i ciągle wywala z niego ziemię.

"Być sobą, to nie tyl­ko uzewnętrzniać się, ale także chro­nić to, co tyl­ko nasze."

14 lata 10 miesiąc temu #26498 przez sara125
a moj synus ma 11 miesiecy ponad i juz sie wspina gdzie sie tyllko da z lozka nauczyl sie schodzic.

14 lata 10 miesiąc temu #26500 przez jedynaczka
Sara mój eM też ostatnio nauczył sie wchodzić na łóżko :D
ale z zejściem ma spore problemy, próbuje go nauczyć ale coś się nie chce poddać moim próbom :D

14 lata 10 miesiąc temu #26511 przez Manga
Dziewczyny tak to się zaczyna... a potem będzie coraz wyżej!

Żółwik był już np. na parapecie ;) Uwielbia też drabinki i drabiny wszelkiego rodzaju, w górę i w dół - wszystko przed Waszymi chłopakami!

14 lata 10 miesiąc temu #26567 przez jedynaczka
Sara to ile Grześ miał jak zaczął chodzić?
bo skoro już sie wspina to mam rozumieć że już sobie tupta ?? ;D

no tak Manga masz racje... wszystko jeszcze przed nami :D

14 lata 9 miesiąc temu #28824 przez Moniq
my też możemy się pochwalić pierwszymi samodzielnymi kroczkami :lol: :lol: jakiś tydzień temu przeszła pół pokoju, teraz co chwilę próbuje i głowa całą obita, bo ona powoli nie może, musi od razu biec :lol: :lol: a do kompletu nauczyła się wspinać na sofę

14 lata 9 miesiąc temu #28836 przez sloneczko
gratulacje, to teraz bedziesz malo na forum ;( no ale za to teraz sa piekne chwile, bo nieglupo pewnie podejdzie i powie "kocham Cie mamusiu".

14 lata 9 miesiąc temu #28849 przez Moniq
oj, czas mam tylko kiedy śpi albo przyjadą dziadkowie w odwiedziny, bo jak tylko siądę do kompa wczłapuje się na kanapę i też chce "pisać" na klawiaturze; nawet dostała własną klawiaturę ale nie jest tak fascynująca jak moja; masz słoneczko rację że to piękne chwile, jeszcze nie mówi ale przychodzi do mnie i się przytula "daje buziaki" :)

14 lata 9 miesiąc temu #28861 przez _aga86_
Gratuluje Twojej coreczce:) Moja juz lada dzien tez zacznie chodzic, bo czasami jak sie zapomni zrobi kroka bez trzymania sie czegokolwiek, bo z zabawka na kolkach juz chodzi jakis czas:) Ja wymiekam jak Julka mJwi ma-ma oczywiscie zazwyczaj mowi jak chce, zebym ja wziela, albo jak wloze ja do lozeczka, a niezabardzo chce jej sie spac:D Ta-ta mowi non stop mowi tez ba-ba i la-la i wie, ze lala to lalka, bo mowi tak jak tylko wezmie lale do rak, a ba-ba mowi jak rozmawiam z mam na skype,a ta-ta i ma-ma rowniez mowi w odp. momencie, wiec sa to swiadomie wypowiadane slowa:)

14 lata 9 miesiąc temu #30778 przez jedynaczka
Manga napisał:

Dziewczyny tak to się zaczyna... a potem będzie coraz wyżej!

Żółwik był już np. na parapecie ;) Uwielbia też drabinki i drabiny wszelkiego rodzaju, w górę i w dół - wszystko przed Waszymi chłopakami!

Manga miałaś racje :)
Pierwsze kroki to było nic :)
teraz Mikołaj opanował schody.. dla niego to istny raj wspinać sie i schodzić :)
no i parapet w naszej sypialni też opanował ;)
ach te ruchliwe dzieciaczki :)

14 lata 6 miesiąc temu #43198 przez Agnieszka
muszę się pochwalić:) dzisiaj Ala na rocznicę ukończenia swoich 11 miesięcy zrobiła wielką niespodziankę sobie i nam! zaczęła chodzić, już od dłuższego czasu spacerowała, ale dziś się w końcu puściła i tak śmiesznie zasuwała, latała po pokoju, do kuchni, po całym korytarzu:) jaką miała radochę wielką przy tym, my oczywiście też:) mama w porę chwyciła za aparat i wszystko oczywiście mamy udokumentowane;) kurcze, niesamowite uczucie widzieć jak tak sobie sama lata:) wystarczy tylko żeby miała się od czego oderwać i zasuwa:)

Alicja ma już 16 ząbków :))

14 lata 6 miesiąc temu #43201 przez ilona
Agnieszka no to gratulacje :) i buziaki dla bohaterki Alutki :kiss:

a skoro udokumentowana jest akcja "pierwsze samodzielne kroczki" to poproszę dowód rzeczowy w postaci zdjęcia :)

Pozdrawiam i życzę mało siniaków i guzów Alicji

14 lata 6 miesiąc temu #43248 przez jedynaczka
ooo gratulacje dla Ali to teraz już mieszkanie nie bedzie miało dla niej żadnych tajemnic :)

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka