- Otrzymane podziękowania: 202
- /
- /
- /
- /
- /
- STARANIA O CIAZE
STARANIA O CIAZE
- gosiak
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Życie cudem jest...

- chłopek
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Dziecko to taki sympatyczny początek człowieka
- Otrzymane podziękowania: 1
- Majowka
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Jestem Mamą!
- Otrzymane podziękowania: 0
- agnesssa
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- 30.09.2012 Jestem mamą :D
- Otrzymane podziękowania: 42
- ViFi
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- „…przyjaciele są jak Anioły..."
- Otrzymane podziękowania: 39
Myślisz, że dobrze rodzinie powiedzieć ....ja uważam że nie.....nikt tego nie zrozumie tak jak my....Hej laski
Gorla trafiłaśod środy do soboty wieczór neta nie miałam
no ale już mam nawet szybszejszego to se myślę, a napiszę
w sumie to nic ciekawego u mnie, małpa się wczoraj pojawiła, jutro zamierzam dzwonić do mojej ginki która chce mi dać skierowanko na hsg i tak se myśle czas w końcu ruszyć dupsko
boję się jak cholera bo różne opinie o tym badaniu czytała, jedni piszą że nie boli, drudzy piszą że masakra, tak samo jedni piszą ze 2 dni w szpitalu sie leży, inni zaś ze po 2h się wychodzi, moja ginka mówiła ze po dwóch dniach mnie wypuszczą
w końcu trza będzie powiedzieć rodzince jak jest, a nie owijać w bawełne że "jeszcze się nie staramy i takie tam"
Gorla super mała i bałwan jakiś chudy![]()
a drugiego foto nie widziałam
ViFi
Lipton33 - wykres na 28dni_sprawdz
Mama Aniołaka 30.03.2010 [*]
- bidol
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 5

ale się rozpisałyście

gabi

Aguśka - to może jeszcze TSH sobie zrób, albo i ft3 i ft4, co do wagi to mam jak Ty. Przed ciążą przez cały czas tyłam. Śmieje się nawet że gdyby nie ciąża to miałabym już co najmniej 3 kg do przodu, a tak mam tylko 1 kg

Gorla - masz śliczną córeczkę, z resztą co się dziwić do Mamy się wdała

Agnesssa - oj jak ja Ci współczuję

Emka - ja po porodzie jak ścierka byłam. Jak mnie lekarz zszywał to spałam

Majóweczka - leż grzecznie. a co do temperatury to bardzo zazdroszczę też już tak chcę.Witaminy biorę co drugi dzień, bo jem sporo warzyw i owoców

Gosiaczku - współczuję

chłopek - brzusio śliczny

- chłopek
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- chłopek
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Majowka
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Jestem Mamą!
Bidolek, zrobie tak jak Ty I bede brac co 2 dzien....przeciez te witaminy mi nie zaszkodza!
- ViFi
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- „…przyjaciele są jak Anioły..."
- Otrzymane podziękowania: 39
nie tylkoMesy w sumie w miare w terminie, co do dnia to nie wiem bo raz mam 33d innym razem 27,29dc
Majóweczko "hsg to badanie drożności jajowodów. Sprawdza się czy w czasie owulacji komórka jajowa może się przedostać z jajnika do macicy. Zabieg może być bolesny, choć nie musi, niektóre pacjentki porównują go do bólu owulacyjnego. Zabieg polega na podaniu pod ciśnieniem przez kanał szyjki macicy kontrastu (środka cieniującego) do macicy i jajowodów oraz jednoczesnym wykonywaniu zdjęć rentgenowskich w poszczególnych etapach badania"
Po takim badaniu niektórym babeczkom udaje się zajść w ciążę
dziewczyny super brzuszki
Badanie HSG (histerosalpingografia)
HSG jest tzw. badaniem pierwszego rzutu (podstawowym) w leczeniu niedrożności jajowodów, która często jest przyczyną niepłodności. Na czym polega histerosalpingografia i jak przygotować się do zabiegu?
Badanie HSG polega na odtworzeniu obrazu jamy macicy i jajowodów przy użyciu promieni rentgenowskich. Uzyskuje się to przez wprowadzenie do dróg rodnych kobiety środka cieniującego (kontrastu), który pochłania promieniowanie i pozwala na wykonanie serii zdjęć rentgenowskich.
Dzięki histerosalpingografii specjalista ocenia:
kształt jamy macicy (pozwala to na stwierdzenie m.in. zmian rozwojowych, przegrody lub guzów macicy)
zmiany chorobowe endometrium (można stwierdzić istnienie przerostów, polipów lub zrostów śródmacicznych)
przebieg, drożność i kształtu jajowodów oraz zmiany w okolicy przydatków macicznych (rozpoznanie zrostów okołoprzydatkowych)
Odmianą jest HSG jest histerografia, ograniczona jedynie do obrazowania jamy macicy.
Przebieg badania
Badanie wykonywane jest od kilku dni do tygodnia po zakończeniu krwawienia miesiączkowego. Polega na wprowadzeniu środka cieniującego do jamy macicy za pomocą specjalnej strzykawki lub tzw. aparatu Schulzego. Podczas podawania kontrast stopniowo wypełnia jamę macicy i jajowody. O ich drożności świadczy rozlanie się środka cieniującego do jamy otrzewnej, zaś zaburzenia przepływu kontrastu sugerują nieprawidłowości, które trzeba dokładniej zbadać. W przypadku niepokojących wyników HSG weryfikuje się je poprzez wykonanie innych zabiegów - laparoskopii lub histeroskopii.
HSG jest zabiegiem inwazyjnym, często nieprzyjemnym lub wywołującym ból. Uciążliwości wynikające z tego badania są jednak sprawą indywidualną – niektóre pacjentki przechodzą go bezboleśnie i bez większych niedogodności, dla innych jest to zabieg bardzo bolesny. Dlatego przed wykonaniem histerosalpingografii podaje się pacjentce środki przeciwbólowe, czasami potrzebne jest znieczulenie miejscowe lub nawet ogólne.
Na szczęście badanie HSG wiąże się z niewielkim ryzykiem powikłań.
Wskazania do wykonania HSG
diagnostyka niepłodności związana z drożnością jajowodów i zmianami patologicznymi w obrębie jamy macicy
ocena skuteczności leczenia niedrożności jajowodów
podejrzenie niewydolności szyjki macicy w przypadkach niemożności donoszenia ciąży
podejrzenie gruźlicy narządu rodnego
Przygotowanie do badania
Lekarze zalecają zwykle zjedzenie lekkiej kolacji w dniu poprzedzającym badanie, można także zjeść lekkie śniadanie w dniu badania. Rano w dniu badania trzeba wykonać lewatywę, a 20 minut przed badaniem należy przyjąć środek rozkurczowy w czopku.
Co należy zgłosić lekarzowi?
Przed badaniem datę ostatniej miesiączki i uczulenie na środki kontrastowe. W czasie badania - wszelkie dolegliwości, takie jak na przykład ból, duszności, nudności
Ograniczenia
Poprzez HSG nie da się wykryć takich patologii, jak endometrioza czy zrosty okołoprzydatkowe, które mogą być przyczyną niepłodności. Badanie wykonywane jest u pacjentek w każdym wieku, ale nie w okresie krwawienia miesiączkowego lub u kobiet ciężarnych.
Na HSG warto zarezerwować cały dzień. Sam zabieg trwa do pół godziny (zwykle kilkanaście minut), ale potem przez dwie godziny pacjentka powinna być pod kontrolą lekarza.
www.nieplodnosc.pl/artyku-y-i-wywiady/ba...isterosalpingografia
ViFi
Lipton33 - wykres na 28dni_sprawdz
Mama Aniołaka 30.03.2010 [*]
- chłopek
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Majowka
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Jestem Mamą!
- bidol
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 5

Majówka - jestem za
- mesy
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 198
Bier witaminy nie zaszkodzą Ci możesz zrobić tak że np miesiac bierzesz witaminy i folik a pozniej nastepny miesiac tylko folik i tak na zmianę

W ogóle też w szoku jestem że lekarz nie kazał Ci brać witamin

- Majowka
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Jestem Mamą!
No, tez mi sie wydawalo dziwne...

Wlasnie te ranki, moga byc wynikiem niedoborow zelaza... Pewnie tak tez bylo u mnie