BezpiecznaCiaza112023

STARANIA O CIAZE

13 lata 3 miesiąc temu #286963 przez gosiak
Majóweczko nie monitorowałam się jeśli chodzi o taki podgląd że co dwa dni chodziłam, ale jak się umawiałam na wizyte to starałam się tak żeby podglądnąć przed owu i wszystko ładnie zawsze na owu się zapowiadało, jajo było duże i endo też fajne, a jak szłam że było po owu to były płyny po pęknięciu pęcherzyka, więc owu była, no i prowadze wykresy które pokrywają się z moimi bólami, objawiami okołoowulacyjnymi i potem skokiem tempki do ok.36.9 37 utrzymującej sie do @ spada w przed dzień pojawienia się wredoty... :blink:

[*] 6tc 23.11.2013
01.2015 Ivf
Temat został zablokowany.
13 lata 3 miesiąc temu #286966 przez chłopek
agnessa chyba wiekszy mąż uważa ze wogóle inaczej wygląda
13 lata 3 miesiąc temu #286973 przez Majowka
Czyli wczystko wskazuje, ze warto zrobic to hsg... To do dziela! :) trzymam kciuki :kiss: :kiss: :kiss: :kiss:
Kazdej z nas sie uda!
Masz juz ustalony dzien zabiegu?
13 lata 3 miesiąc temu #286976 przez agnesssa
Chłopek to może dziewczynka :lol:

Aniołek[*] 11tc 19.05.2011
13 lata 3 miesiąc temu #286977 przez ViFi
gosiak napisał:

Hej laski :blink:

Gorla trafiłaś :laugh: od środy do soboty wieczór neta nie miałam :dry: no ale już mam nawet szybszejszego to se myślę, a napiszę :silly: w sumie to nic ciekawego u mnie, małpa się wczoraj pojawiła, jutro zamierzam dzwonić do mojej ginki która chce mi dać skierowanko na hsg i tak se myśle czas w końcu ruszyć dupsko :dry: boję się jak cholera bo różne opinie o tym badaniu czytała, jedni piszą że nie boli, drudzy piszą że masakra, tak samo jedni piszą ze 2 dni w szpitalu sie leży, inni zaś ze po 2h się wychodzi, moja ginka mówiła ze po dwóch dniach mnie wypuszczą :dry: w końcu trza będzie powiedzieć rodzince jak jest, a nie owijać w bawełne że "jeszcze się nie staramy i takie tam" :dry:

Gorla super mała i bałwan jakiś chudy :lol: :silly: a drugiego foto nie widziałam :dry:

Myślisz, że dobrze rodzinie powiedzieć ....ja uważam że nie.....nikt tego nie zrozumie tak jak my....

ViFi

Lipton33 - wykres na 28dni_sprawdz
Mama Aniołaka 30.03.2010 [*]
13 lata 3 miesiąc temu #286979 przez bidol
doberek :kiss: :kiss:

ale się rozpisałyście :silly:

gabi :kiss: :kiss: :kiss:

Aguśka - to może jeszcze TSH sobie zrób, albo i ft3 i ft4, co do wagi to mam jak Ty. Przed ciążą przez cały czas tyłam. Śmieje się nawet że gdyby nie ciąża to miałabym już co najmniej 3 kg do przodu, a tak mam tylko 1 kg :woohoo: Więc nie martw się wagą. :kiss:

Gorla - masz śliczną córeczkę, z resztą co się dziwić do Mamy się wdała :kiss: bałwan też ładny i niew zdziwiłam się że taki chudy do autorek podobny :silly: :silly:

Agnesssa - oj jak ja Ci współczuję :kiss: ale dziewczyny mają rację dzidek jest silniejszy dzięi nim. :cheer: :kiss:

Emka - ja po porodzie jak ścierka byłam. Jak mnie lekarz zszywał to spałam ;) a że Sebe zabrali pod tlen, to całą noc przespałam, a inne dziewczyny musiały już latać przy swoich berbeciach :) A dochodziłam do siebie 1,5 miesiąca, poruszałam się tylko po łóżku na czworaka ;) okazało się że szwy które miały się rozpuścić były nie rozpuszczalne :angry:

Majóweczka
- leż grzecznie. a co do temperatury to bardzo zazdroszczę też już tak chcę.Witaminy biorę co drugi dzień, bo jem sporo warzyw i owoców :woohoo:

Gosiaczku - współczuję :kiss: :kiss: :kiss: ale rodzina na 100% zrozumie i przestanie się czepiać. Mojemu bratu moi rfodzice tak dokuczali przez 7 lat, a później było im błupio ;) trzymam kciuki :kiss: :kiss:

chłopek - brzusio śliczny :kiss: Gorla twój też :kiss: i malutkie takie, ja miałam ogromny :ohmy:
13 lata 3 miesiąc temu #286983 przez chłopek
agnessa no chciałą bym, moja szwagierka córkę bedzie mieć prawdopodobnie..
jak narzie u męża w rodzinie jest 4 cgłopaków 4 dziewczynki, zobaczymy jak sie teraz to zmieni.

u mne sa 2 dziewczynki i Ksawuś
13 lata 3 miesiąc temu #286984 przez chłopek
bidol duzo ci brzuszek urósł od ostatniego zdjęcia??
13 lata 3 miesiąc temu - 13 lata 3 miesiąc temu #286985 przez Majowka
Ja juz na poczatku odpowiadalam na pytanie o potomka, ze robimy co w naszej mocy.... Powtarzanie " a co mamy zrobic ciociu, nie udaje sie..." , zadzialalo i przestali pytac...

Bidolek, zrobie tak jak Ty I bede brac co 2 dzien....przeciez te witaminy mi nie zaszkodza!
13 lata 3 miesiąc temu #286986 przez ViFi
gosiak napisał:

Mesy w sumie w miare w terminie, co do dnia to nie wiem bo raz mam 33d innym razem 27,29dc :blink:

Majóweczko "hsg to badanie drożności jajowodów. Sprawdza się czy w czasie owulacji komórka jajowa może się przedostać z jajnika do macicy. Zabieg może być bolesny, choć nie musi, niektóre pacjentki porównują go do bólu owulacyjnego. Zabieg polega na podaniu pod ciśnieniem przez kanał szyjki macicy kontrastu (środka cieniującego) do macicy i jajowodów oraz jednoczesnym wykonywaniu zdjęć rentgenowskich w poszczególnych etapach badania"

Po takim badaniu niektórym babeczkom udaje się zajść w ciążę :blink:

dziewczyny super brzuszki :blink:

nie tylko
Badanie HSG (histerosalpingografia)

HSG jest tzw. badaniem pierwszego rzutu (podstawowym) w leczeniu niedrożności jajowodów, która często jest przyczyną niepłodności. Na czym polega histerosalpingografia i jak przygotować się do zabiegu?
Badanie HSG polega na odtworzeniu obrazu jamy macicy i jajowodów przy użyciu promieni rentgenowskich. Uzyskuje się to przez wprowadzenie do dróg rodnych kobiety środka cieniującego (kontrastu), który pochłania promieniowanie i pozwala na wykonanie serii zdjęć rentgenowskich.
Dzięki histerosalpingografii specjalista ocenia:
kształt jamy macicy (pozwala to na stwierdzenie m.in. zmian rozwojowych, przegrody lub guzów macicy)
zmiany chorobowe endometrium (można stwierdzić istnienie przerostów, polipów lub zrostów śródmacicznych)
przebieg, drożność i kształtu jajowodów oraz zmiany w okolicy przydatków macicznych (rozpoznanie zrostów okołoprzydatkowych)
Odmianą jest HSG jest histerografia, ograniczona jedynie do obrazowania jamy macicy.
Przebieg badania
Badanie wykonywane jest od kilku dni do tygodnia po zakończeniu krwawienia miesiączkowego. Polega na wprowadzeniu środka cieniującego do jamy macicy za pomocą specjalnej strzykawki lub tzw. aparatu Schulzego. Podczas podawania kontrast stopniowo wypełnia jamę macicy i jajowody. O ich drożności świadczy rozlanie się środka cieniującego do jamy otrzewnej, zaś zaburzenia przepływu kontrastu sugerują nieprawidłowości, które trzeba dokładniej zbadać. W przypadku niepokojących wyników HSG weryfikuje się je poprzez wykonanie innych zabiegów - laparoskopii lub histeroskopii.
HSG jest zabiegiem inwazyjnym, często nieprzyjemnym lub wywołującym ból. Uciążliwości wynikające z tego badania są jednak sprawą indywidualną – niektóre pacjentki przechodzą go bezboleśnie i bez większych niedogodności, dla innych jest to zabieg bardzo bolesny. Dlatego przed wykonaniem histerosalpingografii podaje się pacjentce środki przeciwbólowe, czasami potrzebne jest znieczulenie miejscowe lub nawet ogólne.
Na szczęście badanie HSG wiąże się z niewielkim ryzykiem powikłań.
Wskazania do wykonania HSG
diagnostyka niepłodności związana z drożnością jajowodów i zmianami patologicznymi w obrębie jamy macicy
ocena skuteczności leczenia niedrożności jajowodów
podejrzenie niewydolności szyjki macicy w przypadkach niemożności donoszenia ciąży
podejrzenie gruźlicy narządu rodnego
Przygotowanie do badania
Lekarze zalecają zwykle zjedzenie lekkiej kolacji w dniu poprzedzającym badanie, można także zjeść lekkie śniadanie w dniu badania. Rano w dniu badania trzeba wykonać lewatywę, a 20 minut przed badaniem należy przyjąć środek rozkurczowy w czopku.
Co należy zgłosić lekarzowi?
Przed badaniem datę ostatniej miesiączki i uczulenie na środki kontrastowe. W czasie badania - wszelkie dolegliwości, takie jak na przykład ból, duszności, nudności
Ograniczenia
Poprzez HSG nie da się wykryć takich patologii, jak endometrioza czy zrosty okołoprzydatkowe, które mogą być przyczyną niepłodności. Badanie wykonywane jest u pacjentek w każdym wieku, ale nie w okresie krwawienia miesiączkowego lub u kobiet ciężarnych.
Na HSG warto zarezerwować cały dzień. Sam zabieg trwa do pół godziny (zwykle kilkanaście minut), ale potem przez dwie godziny pacjentka powinna być pod kontrolą lekarza.

www.nieplodnosc.pl/artyku-y-i-wywiady/ba...isterosalpingografia

ViFi

Lipton33 - wykres na 28dni_sprawdz
Mama Aniołaka 30.03.2010 [*]
13 lata 3 miesiąc temu #286993 przez chłopek
majówka bierz codziennie bo w ciązy jesteś wogóle sie dziwie że lekarz kazał ci przestac brac
13 lata 3 miesiąc temu #286997 przez Majowka
Powiedzial, Ze jesli sie bede dobrze odzywiac, to wustarczy tylko folik...Ze niby nadmiar niektorych witamin, powoduje nieprzyswajalnosc innych....
To skad ta afta I Bol zebow!???
Pewnie, Ze bede brac!
13 lata 3 miesiąc temu #286998 przez bidol
Chłopek - chyba nie może dzisiaj zrobie zdjęcie i wrzuce. Dzidek mnie ostatnio przestraszył bo 2 dni nie czułam ruchów, ale już jest ok. Wczowaj jak przyłożyłam rękę na brzuszek to czułam jakby dzidziuś się przytulała do niej :)

Majówka - jestem za
13 lata 3 miesiąc temu - 13 lata 3 miesiąc temu #287000 przez mesy
Majowka afta czyli opryszczka ? :>
Bier witaminy nie zaszkodzą Ci możesz zrobić tak że np miesiac bierzesz witaminy i folik a pozniej nastepny miesiac tylko folik i tak na zmianę ;) ;) ;)
W ogóle też w szoku jestem że lekarz nie kazał Ci brać witamin :dry:
13 lata 3 miesiąc temu - 13 lata 3 miesiąc temu #287004 przez Majowka
Mesy, afta to taka rana w buzi, moze byc na wewnetrznej stronie policzka, lub tak jak moja na podniebieniu...
No, tez mi sie wydawalo dziwne... :(

Wlasnie te ranki, moga byc wynikiem niedoborow zelaza... Pewnie tak tez bylo u mnie :(
Moderatorzy: kasiorailona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia