BezpiecznaCiaza112023

Mamusie wrzesień 2013 =)

11 lata 9 miesiąc temu #728924 przez mery75
Cześć kobitki zawsze jak wchodze na forum to zastanawiam się która już urodziała :blink:
Kasia ślicznie wyglądasz
Dziewczyny co do macierzyńskiego to jak zawoziłam zwolnienie do zusu i kobitka podyktowała mi jak pisać podanie do pracodawcy o ile jesteście jeszcze w trakcie umowy o prace jeżeli którąś to interesuje to mogę napisać dobra czytam dalej

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 9 miesiąc temu #728927 przez karolcia1919
Wiec tak bol troche ustapil...ale brzuch twardnieje co jakis czas...

Kasiu wszystkiego najlepszego !!!;)

Biedna Iza ...cholerne te polozne itp...jakby same nigdy nie rodzily byly matkami...moze nie sa ...i hugo wiedza jak to jest!!!znieczulice !!!

Ja zwolnienie mam do 20.09- i wlasnie jak to bedzie dalej ?bo ja np mam staz a mi przeciez macierzynski nie przysluguje.

11 lata 9 miesiąc temu #728934 przez karolcia1919
Mery- od dzis 30 dni....;)

Iva - super ;) mi tez sie podoba;)

Monia -wspolczuje tesciowej z calego serca....ah te baby ;p
tylko ciekawe jakie my kiedys bedziemy.

A u nas do becikowego trzeba miec te zaswiadczenie o dochodach z US bo bylsm sie dopytywac....

11 lata 9 miesiąc temu #728948 przez akina_zet
Monia wredne babsko do utłuczenia!

Iva piękny ten czarodziejski kącik Alicji :)

Oj dziewczyny ta papierologia mnie też przeraża!

Papi dawaj zdjęcia synia!

Donka,Madzia może to woda tak się w nas zbiera,albo maluchy tak szybko rosną,ja tam już nie patrzę na siebie!

Ale widzicie,coś w tym jest,że my tyjemy a chłopy chudną ;)

Dobra czy Wasza torba do szpitala też jest tak ogromna? Jak wepchnęłam te podkłady i pampersy to ledwie ją dopiełam,a nie włożyłam jeszcze ciuszków małej ani szlafroka swojego :cheer:

Monika Z.

11 lata 9 miesiąc temu #728951 przez MyMelange
Czlowiek zasnie na 2 godzinki, a tu kilka stron do przeczytania! Dobre jestescie :)

Iva czadowe napisy Alicjowe :)

Papi, cos jest nie halo z tymi pieluchami lub ich zakladaniem, bo moja kuzynka zmienia pieluche tylko przy kupie, wiec siuskow sie zbiera co nie miara w miedzyczasie. Pielucha az ciezka jest! Byc moze za luzno zapinasz? Odwijaj tez na zew te falbanki przy nozkach.

Prawdziwa milosc zaczela sie 4.10.2013 :-)

11 lata 9 miesiąc temu #728952 przez Monika23083
Monia, ja mam mała torbę, ale też nic prawie do szpitala nie potrzebuję, ani ubranek, ani podkładów a i szlafrok mam bardzo cienki, bo ostatnio się zgrzałam w tym takim cieplutkim po kapieli:)

a ja puchnę na twarzy - wczoraj zauważyłam, że kątem oka widzę mój pierzyk na policzku, a nigdy go nie widziałam...puchne puchne... :) i leżę jak prawdziwy leń :laugh:

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #728956 przez nike84
Dziewczyny jeśli chodzi o ten macierzyński to pisałam do mojej księgowej bo ona ma koleżankę w Zusie i napisała mi dokładnie tak: "JAK UZYSKAĆ URLOP MACIERZYŃSKI, DODATKOWY i RODZICIELSKI

20-tygodniowy urlop macierzyński przysługuje młodej mamie "ustawowo". Do jego uzyskania wystarczy przedstawić pracodawcy metrykę urodzenia dziecka.

Inaczej jest z dodatkowym urlopem macierzyńskim. Kobieta może zdecydować, że będzie chciała skorzystać z dodatkowego urlopu macierzyńskiego i urlopu rodzicielskiego od razu po urodzeniu dziecka lub jeszcze przed jego urodzeniem. W takiej sytuacji powinna złożyć jeden wspólny wniosek, nie później niż 14 dni po porodzie.

Jeżeli o przejściu na dodatkowy urlop macierzyński matka zadecyduje już w trakcie podstawowego urlopu macierzyńskiego, wniosek powinna złożyć co najmniej 14 dni przed rozpoczęciem takiego urlopu, czyli w trakcie korzystania z podstawowego urlopu macierzyńskiego.

Jeśli matka zrezygnuje z dodatkowego urlop macierzyńskiego, może ubiegać się o niego ojciec.

Po wykorzystaniu dodatkowego urlopu macierzyńskiego, jedno z rodziców może skorzystać jeszcze z urlopu rodzicielskiego. Aby go dostać, wystarczy złożyć u pracodawcy wniosek o taki urlop co najmniej 2 tygodnie przed zakończeniem dodatkowego urlopu macierzyńskiego."
Ja to z załatwianiem takich spraw jestem zupełnie zielona i dlatego liczę na naszą księgową, że mi pomoże, bo sama bym pewni nic nie załatwiła ;)
Iva cudny kącik dla Alicji :cheer: A ta naklejka z imieniem to nie wiedziałam, że aż tak duża jest. Chyba też sobie taką zamówię :blink:

A co do pakowania się do szpitala to już kiedyś się pytałam, czy któraś z was pakuje się może do walizki? Bo ja średnio widzę zmieścić się do torby ze wszystkim, ale z drugiej strony nie chce wyglądać jak głupek z walizką na porodówce :silly:

11 lata 9 miesiąc temu #728959 przez mery75
Donata śliczne to wyposażenie twojego dziecka
Alicja na ścianie też się pięknie prezentuje
Karolka ja myśle że to będzie wcześniej niż za 30 dni a Ty kochana głowa do góry i nieszarżuj tylko odpoczywaj i niemartw się już niedługo :blink:
Iwonka zazdroszcze Ci tych dni do porodu
Papi jak tak czytam o tym sikaniu małego to zastanawiam się czy to niejest jednak wina pieluch ja też nieskusiłam się na tańsze tylko Pampersy kupiłam jedyneczki pakowane po 78szt. oby tylko trzymały kurcze miałam kupić tańsze ale koleżanka mi mówiła że kipuwała Dady i mała dostała uczulenie a jakieś tam niepamiętam już jakiej firmy to przesikiwaóła właśnie na wylot

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #728962 przez akina_zet
Monika23083 napisał:

Monia, ja mam mała torbę, ale też nic prawie do szpitala nie potrzebuję, ani ubranek, ani podkładów a i szlafrok mam bardzo cienki, bo ostatnio się zgrzałam w tym takim cieplutkim po kapieli:)

a ja puchnę na twarzy - wczoraj zauważyłam, że kątem oka widzę mój pierzyk na policzku, a nigdy go nie widziałam...puchne puchne... :) i leżę jak prawdziwy leń :laugh:

No widzisz Monia,ja to sporo potrzebuję,więc nie wiem czy walizka na kółkach nie byłaby lepsza :cheer:
Ja to sobie nawet rożek odpuściłam i schowałam tylko kocyk,a i tak torba gigant :cheer:

O Marcik właśnie doczytałam,że też masz problem z upchaniem tych rzeczy :D

Monika Z.

11 lata 9 miesiąc temu #728965 przez mery75
Jej zapomniałabym Izulka kochana niesłuchaj tego co jakieś niedopieszczone babsko Ci pieprzy to jest Twoje dziecko i Twoja sprawa kiedy przyjeżdżasz do szpitala a jak jej się zawód znudził to niech robote zmieni pewno stary jej niebzyknął w nocy i dlatego taka nadęta :angry:

11 lata 9 miesiąc temu #728973 przez nike84
No Monia akina mnie do torby zmieściły się pampersy,kilka pieluszek tetrowych, podkłady szlafrok i koszule i juz nie ma miejsca :huh: A gdzie cała reszta? Ręczniki, przybory toaletowe, ubranka dla małego :unsure: Dodatkowo chciałam sobie swoją poduszeczkę zabrać :silly:, książkę, aparat :dry: Mój się śmieje, że pakuję się jak na dwutygodniowe wczasy ;)

11 lata 9 miesiąc temu #728978 przez Villemo
Monika23083 napisał:

Dziewczyny,

a czy słyszałyście o takim zwolnieniu lekarskim na opiekę nad matką?

mój Piotr przyszedł z pracy i mówi, że może od lekarza rodzinengo wziąć zwolnienie na 2 tyg na opiekę nade mną po porodzie, później dopeiro ten ojcowski 2 tygodniowy może jeszcze wziąć. Czyli wyszłoby mu miesiąc.

Któraś z Was wie może jak to jest?

a o zwolnienie: ja dostałam teraz na dwa tygodnie do dnia wizyty kolejnej. Ciekawe czy dalej mi da, czy to już z macierzyńskiego pójdzie. Kurcze, ja tych spraw zupełnie nie ogarniam:)

Moniu papier o opiekę nad położnicą wystawiany jest w szpitalu przy wypisie, zanosi się go do pracodawcy nie trzeba iść już do rodzinnego . Udzielany jest w przypadku porodu sn chyba na okres 2 tygodni (licząc od dnia wypisu) a w przypadku cc 3 tygodni chyba, że coś się zmieniło od 2011 roku. 2 tygodnie urlopu ojcowskiego może tatuś wybrać do momentu ukończenia przez dziecko roku. Jeśli chodzi o Twoje zwolnienie lekarskie masz prawo być na nim do dnia porodu więc nie daj sobie wcisnąć wcześniej niż potrzeba macierzyńskiego.

11 lata 9 miesiąc temu #728984 przez Alivva
kurcze....mówicie,że czas sie pakować??? Ja nadal nie mam na to chęci.... Pakowac to ja się lubię ale na wczasy nie do szpitala.....

11 lata 9 miesiąc temu #728990 przez akina_zet
Alivva napisał:

kurcze....mówicie,że czas sie pakować??? Ja nadal nie mam na to chęci.... Pakowac to ja się lubię ale na wczasy nie do szpitala.....

No Ivka kiedyś trzeba,ja uskuteczniam wstępne pakowanie :D

Monika Z.

11 lata 9 miesiąc temu #728992 przez mery75
akina_zet napisał:

Alivva napisał:

No Ivka kiedyś trzeba,ja uskuteczniam wstępne pakowanie :D

A ja musze kupić wiekszą torbe bo w tą niemam szans się spakować :blush:

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka