- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie wrzesień 2013 =)
Mamusie wrzesień 2013 =)
- Monika23083
-
- Wylogowany
- rozmowna
-

wiecie, ja to chyba się zaloguję na jakimś forum pt " Moja teściowa wymiata " albo coś bo dużo by opowiadać ale nie miejsce tu na to

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
koniec tematu, już obiecuję

papi rzeczywiście usisz podpytać połoznej o co kaman.
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Villemo
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
akina_zet napisał:
Iwonka,zostało Ci 6 dni,pewnie już nogami przebierasz
A jak to jest,tego samego dnia się kładziesz i masz cesarkę,czy jak?
jadę w poniedziałek a cesarka następnego dnia bo muszą mi badania porobić... cała chodzę normalnie z nerwów!!!
Iwonta no to my faktycznie chyba razem pójdziemy pod nóż

Izulka - trzymam za was kciuki, wytrzymajcie jeszcze trochę. Zachowanie personelu skandaliczne ale mnie chyba już nic nie zdziwi.
Dziewczyny to też się tak wydaje że maluszki mają już po 3 kg to jest ok tym czasem jestem zdania, że każdy jeden dzień dłużej w brzuszku mamy jest dla dzidziusia bardzo cenny. Moja bratowa z terminu weług om miała termin na 12 września, według usg na 5 września. Maluszek się urodził z wagą 3600 więc całkiem pokaźną a mimo wszystko został uznany za wcześniaczka. Mały w zasadzie cały dzień śpi, bardzo ciężko jest wybudzić go na karmienie. Normalnie moja bratowa wyszła by w trzeciej dobie ze szpitala ale niestety musi zostać ze względu na małego.
- Villemo
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
donata napisał:
iwonta_kg napisał:
Słuchajcie ważne pytanie!! czy któraś z was ma umowę w pracy do dnia porodu?????
Ja mam umowę do końca października... Chcieli dać mi do końca września, ale mówiłam, że jak przenoszę to zostanę z niczym, więc się zlitowali. Ważne by mieć umowę właśnie do dnia porodu, wtedy należy się macierzyński itd.
no właśnie ja mam umowę do dnia porodu bo przedłużyli mi po tym 3miesięcznym okresie próbnym. a pytam bo nie wiem jak mam składać wnioski o urlop macierzyński. do pracy muszę złożyć o jeden dzień urlopu a do zusu o 20+6 tygodni i do tego mąż musi zlozyć ze rezugnuje ze swojego urlopu. i nie wiem gdzie mam napisac te procenty wypłaty. czy po połowie roku 100%+60% czy cały rok 80%... skomplikowane to
Iwonko nie wiem czy dobrze wszystko zrozumiałam jak mi tłumaczono ale sprawa chyba wygląda tak, że masz dwie opcje. Albo wnioskujesz od razu o urlop macierzyński oraz rodzicielski i wtedy automatycznie dostajesz 80 % przez cały rok albo wnioskujesz teraz tylko o macierzyński i wtedy dostajesz 100% a później przed skończeniem macierzyńskiego wnioskujesz o rodzicielski i masz już wypłacany 60%
- Villemo
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
iwonta_kg napisał:
kocham_cie napisał:
A właśnie dziewczyny składałyście już wniosek o roczne macierzyńskie??? Podobno trzeba to zrobić min dwa tyg przed porodem!
Madzia nie przed tylko po. od dnia porodu mamy 14 dni na złożenie wniosku do zusu. tyle się orientuję. muszę pogrzebać w necie i posprawdzać resztę.
No widzisz a mi powiedzieli że przed... kurcze mam blisko zus więc chyba się tam jutro wybiorę i wszystkiego dokładnie wypytam bo samam już zgłupiałam a po porodzie nie będzie pewnie czasu żeby zaprzątać sobie głowę takimi sprawami
Kocham Cię chyba przed to trochę nie możliwe bo do wniosku o udzielenie macierzyńskiego trzeba dołączyć akt urodzenia dziecka

- paulinka.k22
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
Iwonko nie wiem czy dobrze wszystko zrozumiałam jak mi tłumaczono ale sprawa chyba wygląda tak, że masz dwie opcje. Albo wnioskujesz od razu o urlop macierzyński oraz rodzicielski i wtedy automatycznie dostajesz 80 % przez cały rok albo wnioskujesz teraz tylko o macierzyński i wtedy dostajesz 100% a później przed skończeniem macierzyńskiego wnioskujesz o rodzicielski i masz już wypłacany 60%
Tak jest Villemo dobrze piszesz! Ja właśnie się zastanawiam którą opcję wybrać

- pyzaura
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- 11,10.2013 Michalinka :)
Izunia 3maj sie tam kochana i te wredne polozne one naprawde mysla ze my tam na wczasach jestesmy

Papi wlasnie dawaj foty skarbenka bo my spragnione

- Alivva
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- mama Filipa 18.12.2002 i Alicji 12.09.2013

Aż mi się włos zjeżył jak poczytałam o Izuie....parasol w dupę tej położnej. Co za żmija ja pierdolę. Nie omieszkałabym opisać ją gdzieś w internecie na ogólnodostępnej stronie czy forum! I to bez ogródek z imienia i nazwiska!!!
Co do tego wniosku o macierzyński to mnie poinformowała babka z ZUSu,że taki wniosek się faktyczni składa w ciągu dwóch tygodni od narodzin dziecka u pracodawcy a oni wraz z własną zgodą (bo to pracodawca musi udzielić Ci zgody na urlop macierzyński) kieruje to dalej do ZUSu. I w tym wniosku się własnie deklarujesz na jak długo chcesz iść i jak ma być płacone. Ja np z góry będę zaznaczać,że idę na rok i chcę mieć płacone 80% przez cały rok równo.
Ale faktycznie trzebaby poszperać w necie i poszukać wzoru jakiegoś bo to przecież za chwilę.
A moim becikowym zajmie się moja bratowa,ja mam tylko za wczasu jechac po zaświadczenie o zarobkach z 2011 i 2012 roku do Urzedu Skarbowego.
I jeszcze papiery do Compensy,żeby kasę dostać.....nie wiem jak Was ale mnie qwa te wszystkie papiery przerażają najbardziej....
Kasia u mnie Lidla też nie ma....planują budują juz kilka lat a póki co-najbliższy mam 40km od nas :/
Monia....co ja bym zrobiła tej Twojej teściowej to już nie będę nawet pisać....
Tak w ogóle to bym teraz chyba połowę ludzkości wytłukła tak mnie znów nosi (jak na poczatku ciąży

Zaraz Wam postaram się wkleić fotkę z naklejką na ścianę.....myślę co jeszcze tam umiejscowić...na belce będzie wisiała lampka i na pewno jakaś półeczka.... Mam pewna wizję ale to co by mi się przydało,jest w Jysku do kupienia a Jyska mam oczywiście najbliżej w Komornikach jakieś 65km ode mnie grrrrrrrrrrrrrrrrr
- kalina
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
kasia bawcie sie dobrze i wszystkiego dobrego:) i sliczna mamuska z ciebie
izulka no masakra co to za szpital. w koncu jakby nic sie nie dzialo to by cie nie zostawili a najgorsze wredne babsko ktoremu siei wydaje ze wie wiecej od lekarzy.
monika no ja nie wiem co w tych tesciowych jest. one chyba maja wpisane od dnia slubu ze synowa to zlo i trzeba wszystkim naokolo to pokazac
iva slicznie te naklejki wygladaja. i fajnie ze papierki za ciebie choc czesciowo zalatwia bo to masakra. ja sie bede tym martwic po porodzie.
- pyzaura
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- 11,10.2013 Michalinka :)

- paulinka.k22
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
www.gazetawroclawska.pl/artykul/918371,r...y-poradnik,id,t.html
Aliva właśnie szukam takiego wzoru wniosku, ale znaleźć nie moge

- donata
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
Villemo ja wyczytałam, że: "Urlop macierzyński, podobnie jak obecnie, będzie można rozpocząć przed porodem. Maksymalnie można będzie wykorzystać wtedy sześć tygodni. " to jest ze str:
www.gazetawroclawska.pl/artykul/918371,r...y-poradnik,id,t.html
Aliva właśnie szukam takiego wzoru wniosku, ale znaleźć nie moge
Ja też właśnie szukam. Znalazłam takie coś: babyonline.pl/ciaza_i_porod_praca_i_ciaza_artykul,13221.html i takie e-prawopracy.pl/wnioski-urlop-macierzyns...o-i-rodzicielskiego/
Trzeba zrobić tylko małą modyfikację i będzie

Alivva, piękne te literki. Podasz link do nich??? Bo ja chyba gdzieś przeoczyłam.
- Monika23083
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
a czy słyszałyście o takim zwolnieniu lekarskim na opiekę nad matką?
mój Piotr przyszedł z pracy i mówi, że może od lekarza rodzinengo wziąć zwolnienie na 2 tyg na opiekę nade mną po porodzie, później dopeiro ten ojcowski 2 tygodniowy może jeszcze wziąć. Czyli wyszłoby mu miesiąc.
Któraś z Was wie może jak to jest?
a o zwolnienie: ja dostałam teraz na dwa tygodnie do dnia wizyty kolejnej. Ciekawe czy dalej mi da, czy to już z macierzyńskiego pójdzie. Kurcze, ja tych spraw zupełnie nie ogarniam:)
- Villemo
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

Alivva - do becikowego nie trzeba zaświadczeń o dochodach z Us można je ustalić na podstawie PITU i podać na oświadczeniu.
Paulinko - oczywiście można wykorzystać przed porodem tylko że szkoda tego urlopu, lepiej go wykorzystać jak już maleństwo będzie na świecie.
- Monika23083
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
- Alivva
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- mama Filipa 18.12.2002 i Alicji 12.09.2013

Donia wrzucam linka do wszystkich aukcji tego sprzedawcy

allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=21295457
Villemo dzięki za podpowiedz,tak się tylko zastanawiam,czy to może nie zależy od oddziału OPSu bo przeciez bratowa by wiedziała skoro jest u nas główną księgową.... A może moja blond glówka znów coś przeoczyła??

Na chwilę obecną teraz chyba najpilniejszy ten wzór o urlop macierzyński bo na niego mamy określony czas na oddanie...