BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE WRZESIEŃ 2012

12 lata 10 miesiąc temu #376255 przez siteczko
andra88 spokojnie, nie nastraszyłaś mnie :) gdzieś już ten temat obił mi się o uszy, po prostu ostatnio wszystko mnie dołuje :( strasznie jestem płaczliwa i szybko się smucę, chyba ostatnio częściej chodzę smutna niż się uśmiecham :( może jutro mi się polepszy, bo jedziemy do moich rodziców na 2 dni, a w sobotę do teściów z kolei, tak więc w podróży trochę ten weekend będzie, ale zawsze to otoczenie zmienię, bo chyba przez to siedzenie w domu tak mi odbija.. nie jestem przyzwyczajona :(

aganio87, Jussstyś fajnie że u Waszych maluszków wszystko dobrze :) no i z tymi terminami to nieźle :) ja mam na 23.09 i jakoś nie wyobrażam sobie aby mi lekarz powiedział szykuj się na koniec sierpnia, hehe :) chociaż biorę to pod uwagę, nigdy nic nie wiadomo :) to chyba można się pomału spodziewać kto pierwszy się rozpakuję :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 10 miesiąc temu #376256 przez andra88
Jussstyś cieszę się że córunia Twoja rośnie jak na drożdżach :)
A co do pępowiny to się nie przejmuj, będzie wszystko dobrze :)
Ja 'dokładniejsze' badania małego miałam na prenatalnych bodajże w 21 tyg., byłam ostatnio z wynikami i zbadała mnie, i powiedziała że macica jest na wysokości 30 tyg i że dzidziuś jest b.duży ( 24 tydz 3 dzień - 780gramów), i z ciekawości tylko zbadała mnie na usg czy z małym jest wszystko wporządku. O pępowinie mi nic nie gadała jaka jest, czy długa czy krótka.
Zastanawiam się, kiedy znów będzie dokładniejsze badanie?

12 lata 10 miesiąc temu - 12 lata 10 miesiąc temu #376257 przez chasiami
Jussstyś mi też moja gin powiedziała ze mam szykowac się na sierpien, ale zobaczymy :)
A apropo porodu to moj powiedział ze on nie wie czego sie ma spodziewac i dlatego się boi tego, i powiedział ze ewentualnie będzie przy pierwszej fazie porodu, a przy drugiej wyjdzie. Ale zobaczymy jak to będzie :)

PolaL Moja sąsiadka jest położną i od małego juz sie nasłuchałam jak jedni mężowie mdleli przy porodach, kiedys to było śmieszne, a teraz mi nie bardzo do śmiechu bo chciałabym miec go przy sobie :)

andra88 to te nasze dzieci rzeczywiscie zapowiadają sie duże :) moja mała w 25 tygodniu i 1 dniu ciąży miała kilogram :)

Mój Mąż pojechał do pracy i mam spokój :)

12 lata 10 miesiąc temu #376264 przez agnesssa
Sandra Karolak współczuję Wam tej tęsknoty, ja też się wyprowadziłam z rodzinnego miasta, ale dzieli nas 200km i raz w miesiącu się widzę z rodzicami zazwyczaj, czasami dwa miechy i w tedy jest już wielka tęsknota. Moja ukochana kuzynka (w zasadzie bardziej jak siostra) też za granicą siedzi od 3 lat i tęsknimy za nią okropnie, ale jak już przylatuje to jest wielki zjazd rodzinny :woohoo:
No ale nie zmienia to faktu, że po urodzeniu małego też będę sama z mężem, żadnej babci blisko. Zobaczymy jak to będzie :blush:

Jussstyś cieszę się, że Zuzia ładnie i zdrowo rośnie :lol: Ty tez na koniec sierpnia masz się szykować :huh: o jaaaaa a sierpień już tuż tuż hehe :lol:

Ale ja dzisiaj głodna jestem :cheer: podjadam owoce cały czas, ale ciągle mi mało hehe

Aniołek[*] 11tc 19.05.2011

12 lata 10 miesiąc temu #376267 przez andra88
Chasiami Mój mały jest o tydzień starszy (tak wynika z USG) niż z terminu okresu, i patrząc na tabele to wcale nie jest duży. A Twoja mała też miała odpowiednią wagę jak na 25 tydzień :)

Poniżej średnia waga dziecka dla 9-39 tygodnia ciąży.
9-10 tydzień - 5 g
11-12 tydzień - 12 g
13-14 tydzień - 25 g
15-16 tydzień - 80 g
17-18 tydzień - 150 g
19-20 tydzień - 260 g
21-22 tydzień - 350 g
23-24 tydzień - 540 g
25-26 tydzień - 900 g
27-28 tydzień - 1100 g
29-30 tydzień - 1360 g
31-32 tydzień - 1800 g
33-34 tydzień - 2250 g
35-36 tydzień - 2750 g
37-38 tydzień - 3100 g
39-40 tydzień - 3600 g

12 lata 10 miesiąc temu - 12 lata 10 miesiąc temu #376274 przez makrelcia
ale się rozpisałyście !! Masakra !!
Ja mam jeszcze wklęsły pępuszek a kreski na brzuchu brak.
Byłam dzisiaj na tej wstrętnej glukozie i mam obrzydzenie do słodyczy chyba już na zawsze :) Wstrętne to było ! I tak zostało mi jeszcze w kubeczku na łyka ale nie dałam rady więcej :/ teraz tylko czekam do 16 na wynik.
A wczoraj znalazłam u nas fajny sklep z rzeczami używanymi dla dzieci. Wózki, łóżeczka, leżaczki i masa ciuchów :) Musze tam podjechać na spokojnie i wybrać jakieś fajne ciuszki :)

A teraz co chwile chodzę i szukam czegoś do jedzenia bo ciągle czuję ten potworny smak glukozy !!

Mój miał 815g w 25 tc.

12 lata 10 miesiąc temu #376304 przez moniab26
Ale się rozpisałyście, chyba z pół godziny czytałam żeby wszystko nadrobić. :laugh:
Ja dzisiaj wyjątkowo pełna energii i jakoś nic mnie nie boli, ale to dobrze bo sąsiadki zawołały mnie do pomocy przy ubieraniu ołtarza na jutrzejszą procesję i nieźle się przy okazji pośmiałyśmy, teraz zabieram się do szykowania obiadu na jutro - wymyśliłam, że zrobię strogonow - hehe to będzie " mój pierwszy raz", zobaczymy czy będzie zjadliwy

[*] 30.05.2005 aniołek
[*]06.01- 04.02.2010 Dominik
[*] 08.02-20.02.2011 Igorek

12 lata 10 miesiąc temu #376312 przez angel20232
dzisiaj tematy rodzinne, widzę że chyba tylko ja nie tęsknię za moją rodzicielką... mamy na pieńku trochę, bo nie podoba jej się mój związek a to że jestem w ciąży, bez ślubu i wogóle, to jakiś armagedon według niej, zachowuje się tak jakbym miala 14 lat, chodziła do gimnazjum i wpadla z pierwszym lepszym... a ja z pawlem jestem juz 3 lata... szkoda ze ona go nie akceptuje... no i z tego wyniknęły dalsze komplikacje... w wielkanoc wyprowadziłam się z domu do pawla (65 km dalej... no i przez miesiac musialam dojezdzac autem do pracy...) a teraz wylądowalam z nim w niemczech... więc trochę mi ciężko, w obcym kraju, ale do domu rodzinnego nie zamierzam wracać, no chyba ze sporadycznie w odwiedziny. jakos sobie bez nich musze dac rade ;)

mialam dzisiaj wspolnikowi zrobic kalafiorową, ale nie mamy garnka odpowiedniej wielkosci (ja jak juz gotuje to jak dla pułku wojska, nie potrafie inaczej ;P ) wiec caly dzien sie obijam i czekam na niego...

o co chodzi z tym testem na glukoze?? bo moj gin jeszcze nic o tym nie wspominal... no i nie wiem czy powinnam go robic, czy tez nie...

co do wielkości bobasa, to mój ostatnio też był o tydzień "starszy" niż ustawa przewiduje, ale to pewnie wynik przepysznych obiadkó u teścia ;) zobaczymy przy okazji nastepnej wizyty jak sie sprawy maja ;)

12 lata 10 miesiąc temu #376320 przez karolak25
angel wspolczuje Ci, czasami tak to zycie sie pouklada, ale najwazniejsze ze jestes szczesliwa, teraz mysl o swoim malenstwie, trzymam kciuki, moze mama zrozumie co jest dla Ciebie najwazniejsze!!
ja za moja okropnie tesknie, wogoe za rodzina, tym bardziej ze moja jedyna siostra tez jest w ciazy, ma termin juz za miesiac, szkoda ze nie mozemy razem dzielic tych miesiecy ciazy
no alecoz zrobic :( :(

a u mnie dzis ogorkowa!!!!!!!!!!!!!

12 lata 10 miesiąc temu #376345 przez Sandra85
Jussstyś super,ze z Malenka wszystko dobrze i rosnie jak na drozdzach :)
Ja mam miec jutro glukoze,ale wyniki to nie wiem kiedy,bo wizyte mam dopiero na29.06 :( To bedzie moja 4wizyta od poczatku ciazy,bardzo rzadko tutaj robia,ale pocieszam sie,ze to dlatego,ze wszystko ok.Bo jak cos jest nie tak to wtedy czesciej.Ja na badania i wizyty dojezdzam 50km. w jedna strone,to jakbym tak musiala bardo czesto... :huh: Ale moze moja doktorka rodzinna mi powie wyniki,bo mam isc do niej w poniedzialek z tymi skurczami,bo dala mi dodatkowo na sprawdzenie poziomu wapna,sodu i potasu.
karolak25 ja mam samych braci,ale moja druga bratowa co mieszka w Polsce tez jest w ciazy tylko ma termin na lipiec i tez bedzie miec synka :) No,ale kontakt mamy tylko na skype :( A fajnie by tak bylo moc pogadac czesciej i w cztery oczy.Juz sie nie moge doczekac bratanka:)

12 lata 10 miesiąc temu #376347 przez moniab26
angel20232 ja myślę, z z czasem twoja mama zrozumie, że tworzycie kochającą się rodzinę i zaakceptuje twój wybór, może gdybyście bliżej mieszkali już by zaakceptowała, bo widziałaby na co dzień, że jesteś szczęśliwa. Test na glukozę robi się po to by sprawdzić tolerancję na glukozę i wykluczyć lub w porę stwierdzić cukrzycę, która nie kontrolowana może być zagrożeniem dla dziecka i kobiety. Bada się cukier na czczo, później wypija roztwór glukozy ( 50g lub 75g) i po upływie godziny lub dwóch - zależy od lekarza - bada się znowu poziom cukru we krwi. Może na kolejnej wizycie zapytaj swojego lekarza o to badanie bo na ogół chyba już wszystkie to miałyśmy.
u mnie dzisiaj na obiadek zupka - krupnik a w całm domu pachnie obiadkiem na juto bo właśnie się pichci :laugh:

[*] 30.05.2005 aniołek
[*]06.01- 04.02.2010 Dominik
[*] 08.02-20.02.2011 Igorek

12 lata 10 miesiąc temu #376361 przez 26joanna
Ja tez tęsknie za moja rodzina :( Byliśmy w maju w Polsce ale brakło czasu a wszystko :( a przed majowym urlopem nie widziałam rodziny 2 i pol roku :( najgorsze ze nie widziałam się teraz z tata , strasznie za nim tęsknie i zobaczę się z nim dopiero w grudniu :( Byle do grudnia :lol: Juz byśmy rezerwowali bilety ale Jaś jeszcze w brzuchu a potrzebujemy daty urodzenie :silly:
Dzisiaj Lusia poczuła jak jej braciszek kopie i nie chce mi odejść od brzucha tylko chodzi głaszcze i całuje :) Dzisiaj na obiad najadłam się zielonej fasolki ale miałam smak :silly:

12 lata 10 miesiąc temu #376375 przez agnesssa
Dziewczyny ja zmykam, mam nadzieję, że jakoś przeżyje tą podróż, bo moje plecy znowu nie mają dla mnie litości. Nie wiem czy dam radę się w weekend odezwać więc życzę Wam miłego długiego weekendu :lol: :kiss: :kiss:

Aniołek[*] 11tc 19.05.2011

12 lata 10 miesiąc temu #376380 przez karolak25
agnessa wypoczywaj Kochana, milego weekendu!!!!!!!!!!!!1 :kiss:

12 lata 10 miesiąc temu - 12 lata 10 miesiąc temu #376400 przez kasia7775
Justyś super, że mała rośnie :lol: i wszystko jest w porządku.

Ja dzisiaj coś nie za bardzo się czuje, plecy mnie bolą i nie mogę sobie pozycji znaleźć do leżenia. Poza tym chyba znowu jakaś infekcja się przyplątała, bo mnie coś szczypie na dole...

Agnesa wypoczywaj kochana, miłego weekendu :kiss:

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka