- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- Wyprawkowe buble
Wyprawkowe buble
- Gosia_Krupa
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
Podgrzewacz-super sprawa,ale da się "żyć" bez niego(z pierwszym dzieckem nie miałam).Zawsze można znaleźć jakąś alternatywę,jak np.Emme.
Sterylizator-myślę,że zbędny wydatek(a nie kosztuje 20zł-chyba że używany).Można zagoować,chociaż ja tego nigdy nie robię. Myję butelki dokładnie i przelewam wrzątkiem. Dzieci zdrowe

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Emme
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 1

u mnie gryzaki nie przydały się do niczego i łyżeczki plastikowe- źle mi się nimi karmi, wolę albo zwykłą łyżeczkę go herbaty, albo dziecięcą, ale metalową
- bombel779
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Jaś,nasz największy skarb!!
My również cały czas używamy przewijakaa u nas przewijak to rewelacja
![]()
do dnia dzisiejszego używamy

Sterylizatora nie mam i uważam że to zbędny wydatek,można sobie radzić bez niego.
- sylka
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 5
- bombel779
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

- Ubastet
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
- eash
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
z droższych rzeczy - zbędny jest wg mnie sterylizator, bo tak samo dobrze i dużo taniej sterylizować można w garnku z wrzątkiem

podgrzewacza - nie używałam, nie miałam potrzeby go używać, mimo, że od 4 miesiąca karmiłam wyłącznie butlą. może dlatego, że nasza córa budziła się w nocy na karmienie tak ze dwa razy, potem tylko raz i wystarczyło, jak zostawiłam wieczorem w czajniku trochę przegotowanej wody, którą potem w 3 minutki sobie podgrzałam i mleczko zaraz było gotowe.
przewijak nam się nie przydał, a kupiliśmy taki fajny, ceratkowy. mała bezpośrednio na nim nie chciała leżeć, bo zimny, śliski, twardy, na rozłożonym na nim ręczniczku też się ślizgała, a jak raz nasiusiała, to siuśki rozpłynęły się po całości i aż główkę jej myć musiałam...

smoczki też u nas były zbędne - moje dziecko zainteresowało się nimi jak miało dobre pół roku i używało uchwytów do smoczków zamiast gryzaczków, w związku z tym...
gryzaczki też się nie przydają - dzieci wolą gryźć dywan, buty, misia, a najbardziej - róg poduszki

jeśli dziecko urodzi się wam jesienią lub zimą, nie próbujcie kupować cieplutkich ubranek z polaru! dzieci się w tym pocą strasznie zarówno w domu, jak i na 10-stopniowym mrozie na dworze. równie niepraktyczne są dżinsy, sukienki, spódniczki, swetry, bluzy dresowe i buciki - dla maluszków w rozm. 56 czy 62. źle się to wkłada, dziecko to ugniata, podwija się, dziecko się w tym poci... wg mnie tak do rozm. 68, nawet 74 w zupełności starczą typowo dziecięce body, śpiochy, pajace - wygodne i dla mamy i dla dziecka - wykonane z cieńszej lub grubszej bawełny. jak dziecko w tym marznie, można okryć kocykiem, zawinąć w rożek - i jest ok. a kaftaniki czy koszulki są ok, jeśli pod spód założycie body. wtedy to jest dodatkowa izolacja przed chłodem. przy ciepłych dniach - body najlepsze. i nie kupujcie rzeczy zapinanych na plecach, wiązanych, zapinanych na guziki czy grube zamki błyszkawicze. najlepsze zatrzaski, zapięcia z przodu lub na ramionach. najlepsze zapięcia na całej długości pajaca czy śpiochów, żeby nie trzea było dziecka szarpać...
ufff... ale sie napisałam

- eash
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
- bombel779
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
Z tym się zgadzam w 100%!!! Ja miałam raptem kilka sztuk takich ciuszków,np. jedną koszulę,jedne dżinsy,.... i ubrałam je tylko RAZ!Później nie chciałam już ani męczyć dziecka,ani denerwować siebie.równie niepraktyczne są dżinsy, sukienki, spódniczki, swetry, bluzy dresowe i buciki - dla maluszków w rozm. 56 czy 62. źle się to wkłada, dziecko to ugniata, podwija się, dziecko się w tym poci... wg mnie tak do rozm. 68, nawet 74 w zupełności starczą typowo dziecięce body, śpiochy, pajace - wygodne i dla mamy i dla dziecka
Jak ktoś chce ubrać ubrać dziecko bardziej elegancko

I jak dla mnie do bani są również kurtki dla tak małych dzieciaczków! Wciskanie tych malutkich "miękkich" rączek w te ciasne rękawy to był dla mnie i dla mojego syna koszmar!!! On się denerwował bo miał mało miejsca i niewygodnie a ja się denerwowałam tym wciskaniem! Obecnie używamy na wierzch bezrękawniki

- Emme
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 1
Mi położna powiedziała, żeby nie używać wiązanych czapeczek po kąpieli, ale na dwór oczywiście.
- eash
-
- Wylogowany
- rozmowna
-

- paulina*amelia
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
- Ameluś 04.01.2011 :* :)

Polecam za to poduszke specjalna dla niemowlat w szczegolnosci dla tych maluchow co spia na brzuszku ,jest bezpieczna dziecko moze swobodnie oddychac .. i zapobiega przed ulewaniem pokarmu

- aniolek2265
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
- Szczmęścia mam dwa...

ładne ubranka typu tuniczki + spodenki itp ubierałam tylko do lekarza lub w gości, nie uzywałam ubranek zapinanych z tyłu
nie przydał się laktator (zwykły ręczny- laktatory sciagaja mleko tylko z sutka a nie z calej piersi, poza tym ściskajac piers od góry uzyskałam więcej mleka, szybciej i bezboleśnie)
a mi kaftaniki nie przeszkadzają (ale zakładam je na body zawsze), z kurteczkami też nie mam problemu - mała nie płacze ani nie reaguje przy ubieraniu, smoczek u nas zdał egzamin, karuzela przykuwa uwagę mojej coreczki od 3tyg życia
puder mam ale nie uzywam ale to przez polozna bo powiedziala w szpitalu ze od pudru skora nie oddych (?)
- ifka
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Lenka :*22.01.11:*

- elciasmerfcia
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-