BezpiecznaCiaza112023

PYTANIE

15 lata 3 miesiąc temu #6753 przez cytryna
własnie juz sie wciągnełam, mój przyszedł do domu teraz po pracy, a mi się nawet juz nie chce odchodzic od kompa

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

15 lata 3 miesiąc temu #6754 przez kasiora
no nastepna forumoholiczka :lol: :lol: :lol:

dla innych jestes tylko dzieckiem a dla mnie jestes calym swiatem!

15 lata 3 miesiąc temu #6757 przez Agnieszka
hehe, no fakt, w nocy jak wchodzę na forum to ktoś jest też poza mną :)

Alicja ma już 16 ząbków :))

15 lata 3 miesiąc temu #6783 przez cytryna
Bo tak powinno być. Jak się cos dzieje trzeba sie wspierać.
Tylko dlaczego ginekolodzy nie sa takiego zdania aby o nas tak dbać :lol:
Okazać zainteresowanie a nie tylko zgarniać kase za wizyte :evil:

15 lata 3 miesiąc temu #6886 przez Moniq
cytryna, jest wielu lekarzy, którzy olewają kobiety w ciąży, ale nie można generalizować, bo są też wspaniali ginekolodzy, gotowi nie tylko interweniować gdy coś się dzieje ale zadbać o samopoczucie kobitki w ciąży, rozwiać wszelkie wątpliwości- ja po zmianie lekarza prowadzącego ciążę trafiłam na taką panią ginekolog :) po prostu wspaniałą

14 lata 11 miesiąc temu #24178 przez gosia_ann
Witam :) jestem w 14 tygodniu ciąży. To moja pierwsza ciąża i wielu rzeczy niestety nie wiem. Będę wdzięczna za Waszą pomoc.

1. czy ginekolog sam powinien zaproponować mi podczas badania usg pomiar przezierności karkowej w celu oceny ryzyka wystąpienia u dziecka m.in. zespołu Downa? Jeśli tak to w którym tygodniu ciąży takie badanie należy wykonać?

2. o ciąży dowiedziałam się w 6 tygodniu. Od tego czasu schudłam już 5 kg. Martwię się, czy spadek wagi nie zaszkodzi dziecku. Mam małą nadwagę, ale przez mdłości, wymioty i brak apetytu kilogramy lecą w dół. Czy powinnam się tym martwić?

3. słyszałam, że będąc w ciąży nie powinnam jeść orzechów. Uwielbiam orzechy a ostatnio mam na nie coraz większą ochotę, szczególnie na orzeszki ziemne. Nie jestem na nie uczulona. Czy mogę wprowadzić je do swojej diety?

4. jak wspomniałam jestem w 14 tygodniu ciąży, czy mogę pozwolić sobie na odrobinę (np. jeden kieliszek w miesiącu) czerwonego wina? Czy lepiej nie ryzykować?

Wybaczcie taką ilość pytań ;) czekając na Wasze odpowiedzi będę spoglądać w lustro i z utęsknieniem wypatrywać pojawiającego się brzuszka :)

Gosia

14 lata 11 miesiąc temu #24193 przez martela89
Jeżeli chodzi o to,że schudłaś to normalne jeżeli męczą Cię wymioty :)
Ja też lubię orzechy i jadłam i jem je normalnie :)
A co do wina to ja uważam,że od czasu do czasu można bo dużo osób twierdzi,że nie ale moja mama jak była w ciąży to chorowała na nerki i lekarz kazał jej pić od czasu do czasu piwo :)

14 lata 11 miesiąc temu #24196 przez Katarzynka
Jeśli chodzi o pzrezornośc karkowa to lekarz sam powienien zaproponować, ale robi się je do 14 tygodnia więc zadzwoń i się sptaj a jak powie że on nie robi, To powiedz zeby cię skierował do innego.

Ja tez schudłam 7 kg i pzrytyłam dopiero 5

Ja od kąt dowiedzialam się że jestem w ciązy nie pije żadnego alkocholu, jestem z tych osób co wolą dmuchać na zimne :)

Na co umiałam na to odpowiedzialam :D

14 lata 11 miesiąc temu #24203 przez Moniq
gosia_ann napisał:

1. czy ginekolog sam powinien zaproponować mi podczas badania usg pomiar przezierności karkowej w celu oceny ryzyka wystąpienia u dziecka m.in. zespołu Downa? Jeśli tak to w którym tygodniu ciąży takie badanie należy wykonać?

w trakcie usg robionego pomiędzy 11 a 14 tyg ciąży lekarz powinien zmierzyć przezierność karkową, u Ciebie to ostatni dzwonek, potem pomiar o niczym nie mówi; lekarz powinien też stwierdzić obecność przegrody nosowej- tez wskaźnik chorób genetycznych

2. o ciąży dowiedziałam się w 6 tygodniu. Od tego czasu schudłam już 5 kg. Martwię się, czy spadek wagi nie zaszkodzi dziecku. Mam małą nadwagę, ale przez mdłości, wymioty i brak apetytu kilogramy lecą w dół. Czy powinnam się tym martwić?

tak może być, ważne żebyś była kierowana na badania krwi min raz na miesiąc, żeby było wiadomo czy nie masz anemii albo innych niedoborów; staraj się jeść często i małe porcje, to na co masz ochotę

3. słyszałam, że będąc w ciąży nie powinnam jeść orzechów. Uwielbiam orzechy a ostatnio mam na nie coraz większą ochotę, szczególnie na orzeszki ziemne. Nie jestem na nie uczulona. Czy mogę wprowadzić je do swojej diety?

pierwsze słyszę o orzechach, że nie można jeść, ja jadłam nawet sporo w ciąży, laskowe i włoskie moją dobry wpływ na mózg, poza tym to zdrowa przekąska; uważaj tylko z solonymi orzeszkami, bo w ciąży nerki dostają w "kość", więc lepiej ich nie przeciążać dodatkowo

4. jak wspomniałam jestem w 14 tygodniu ciąży, czy mogę pozwolić sobie na odrobinę (np. jeden kieliszek w miesiącu) czerwonego wina? Czy lepiej nie ryzykować?

w pierwszym trymestrze bym się wstrzymała całkowicie; ja nie piłam przez całą ciążę, bo nie wiadomo jaka ilość alkoholu jest bezpieczna

14 lata 11 miesiąc temu #24329 przez Aguśka
Cytryna, ja też miałam podobną sytuację z lekarzem. Tylko tyle ze mój szefo nie chciał mnie widzieć w pracy, bo uważa że jak mam chodzić w kratkę bo źle się czuje to woli sobie kogoś innego zatrudnić na moje zastępstwo.
a moja gin. nie chciała dać mi zwolnienia . Więc popytałam się znajomych o jakiegoś dobrego lekarza i normalnego i bez skrupułów zmieniłam. I powiem Ci że wyszło mi to na lepsze. Fantastyczny gościu!!! nie tylko pod względem zrozumienia mojej sytuacji ale swoich kompetencji
Proponuję zmienić a nie męczyć się w pracy zwłaszcza ze miałaś problemy...
Pozdrawiam

14 lata 11 miesiąc temu - 14 lata 11 miesiąc temu #24355 przez gosia_ann
Ile razy można mieć zrobione usg będąc w ciąży? Moja ginekolog powiedziała że przysługują mi tylko 3 badania usg, (refundowane). Zostały mi tylko 2, czyli po 20 i po 30 tygodniu ciąży.
Chciałabym patrzeć na moje maleństwo tak często, jak to tylko możliwe. Ono tak szybko rośnie :) Szkoda, że lekarz nie może mi wydrukować obrazu z usg :(

Powiedzcie też proszę kiedy ginekolog może określić płeć dziecka. Moja lekarka powiedziała mi że dopiero w 8 miesiącu :( czy naprawdę tak długo muszę czekać?

Buziaczki i dziękuję za poprzednie odpowiedzi :)

14 lata 11 miesiąc temu #24357 przez Manga
Też słyszałam o 3 USG, ale sama miałam robione przy każdej wizycie.
Z rozpoznaniem płci jest różnie - zależy jak się dzidziuś ułoży - u mnie pierwszy raz lekarz stwierdził, że będę miała chłopczyka w 20 tygodniu.

14 lata 11 miesiąc temu #24362 przez martela89
A ja się dowiedziałam 2 tyg temu czyli w 33 tygodniu,że będzie dziewczynka :)
A USG też mam robione za każdym razem(co miesiąc)ale ja chodzę prywatnie.

14 lata 11 miesiąc temu #24364 przez _aga86_
Ja dowiedzialam sie w 21 tygodniu, ze bedzie dziewczynka:)

14 lata 11 miesiąc temu #24367 przez Moniq
płeć można już określic w 9 tygodniu, ale musi być dobry sprzęt i dobry specjalista od usg, raczej na takim sprzęcie, na którym robione są refundowane usg to się nie uda; najlepiej widać ok 20 tyg bo maleństwo ma jeszcze miejsce na obracanie sie, a potem to jak się ułoży to może coś będzie widać a może nie;
to prawda że nfz płaci tylko za trzy usg
lekarz może wydrukować Ci zdjęcie z usg a nawet powinien to zrobić, każdy aparat wyposażony jest w drukarkę, więc danie Ci zdjęcia maluszka nie powinno być problemem

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka