BezpiecznaCiaza112023

Mamusie MAJ 2013

11 lata 10 miesiąc temu #678587 przez moniaaak
Cześć Mamusie,

ja właśnie uśpiłam Kacpra suszarką...wiercił się od prawie godziny i popłakiwał, a jest najedzony, przewinięty... Mały szantażysta chciał, żeby go nosić. Bo mój mąż się jakoś nie może powstrzymać od bujania jak jest w domu. Chyba będę musiała mu to wybić z głowy.

Mam pytanie do tych karmiących piersią- ile czasu Wasze dziecko spędza przy cycku?
No mój ostatnio to godzina nie wyjęta, albo i więcej, a jak go odstawię nie śpiącego to ciągle szuka jeszcze mimo iż jest najedzony, bo jak ma cycka w buzi to nie ssie.
Najgorzej jest w nocy, kiedy ja marzę, żeby szybko zjadł, a on wisi godzinę przy piersi. Uwielbia też przy niej zasypiać. Jak mąż go weźmie do odbicia, to u niego też zaczyna szukać piersi...

W ogóle mam wrażenie, że od wczoraj mam mniej pokarmu, bo pierś jakoś tak szybciej opróżnia i są mniejsze.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 10 miesiąc temu #678594 przez Sevilla
Domiś91 napisał:

Byliśmy u lekarza z tą wysypką.. bo coraz gorzej, cała głowka, a na buzi juz nie krostki ale takie placki czerwone.. :( Przepisala nam lekarka maść Pimafucort, jak sie pogorszy to dermatolog, smarowac tydzień.. :( I na dodatek ciemieniucha się zrobiła :((( Masakra:( lekarze nie wiedzą co to.. nie chce do dermatologa bo to bedzie tzw metoda prób i błedów, a nie pozwole zeby moje dziecko bylo kroliczkiem doswiadczelnym :(((
Już prawie nic niej em, mam zabroniony cały nabiał, wraz z drobiem, masła, soki, no masakra :(

Domiś powiem Ci szczerze, że z punktu żywieniowego przy tak mocnych ograniczeniach żywieniowych, lepiej jest przejść na butle, bo pokarm będzie tracił na wartości. Tak nas uczyli na pediatrii, jak byłam na studiach ....

11 lata 10 miesiąc temu #678598 przez tysiiiak
Mooniak Kubuś je max 15 min jednego cyca ;) a nie próbowałaś oszukać Kacperka smoczkiem jak już śpi przy cycusiu?

11 lata 10 miesiąc temu #678599 przez ewela86
demonique, alex co to są te rurki?

11 lata 10 miesiąc temu #678605 przez Alex_87
Ewela86 u nas kolki są właśnie od tego, że Zuza łapie powietrze podczas łapania piersi, niby wie gdzie jest cyc, ale czasem kręci głową i otwiera buzię, nie może trafić. Zawsze jej pomagam, żeby trafiła, no ale i tak się tego powietrza nałapie. mam nadzieję, ze jak będzie już trochę starsza to będzie jej to łatwiej szło ;)

Moja na początku siedziała przy cycu 20-30 min, od kilku dni nawet do godziny z przerwami, ale czasem nie piję tylko sobie miętoli cycka i usypia. Zawsze czekam aż sama puści. Nie wiem czy to dobrze, no ale przecież nie wyrwę jej cycka z buzi.

11 lata 10 miesiąc temu #678616 przez moniaaak
tysiiiak napisał:

Mooniak Kubuś je max 15 min jednego cyca ;) a nie próbowałaś oszukać Kacperka smoczkiem jak już śpi przy cycusiu?

Na razie nie chcemy dawać mu smoczka. Myślę, że w ostateczności spróbujemy, ale póki dajemy radę bez tego to jest ok.

Alex to widzę, że nasze dzieciaczki mają podobnie. Ja też najczęściej dla świętego spokoju czekam aż sam puści. Chyba, że widzę, że już zasnął to wtedy delikatnie mu zabieram . Denerwuje mnie to w nocy, jak schodzi mi z karmieniem około godziny.
Za to jak już sam puści to obdarowuje mnie uśmiechem od ucha do ucha- już przez sen najczęściej i to jest słodkie :).

11 lata 10 miesiąc temu #678620 przez KarinaM
Monia podobno mogą być kryzysy z mlekiem w piersi w 3, 6 i 12 tygodniu. Ale wtedy trzeba przystawiac dziecko do piersi częściej. Może dlatego tak długo ssa bo Mu mało? Ciężko powiedzieć.
Moja je różnie. Raz wystarczy Jej 10 lub 15 minut a nieraz siedzi przy cycu 30 i jeszcze by chciała. Irina niestety nie chce smoczka więc nie mogę Jej oszukać. Będę jeszcze próbować.

Igorek

Irina

11 lata 10 miesiąc temu #678622 przez Sevilla
moniaaak napisał:

Cześć Mamusie,

ja właśnie uśpiłam Kacpra suszarką...wiercił się od prawie godziny i popłakiwał, a jest najedzony, przewinięty... Mały szantażysta chciał, żeby go nosić. Bo mój mąż się jakoś nie może powstrzymać od bujania jak jest w domu. Chyba będę musiała mu to wybić z głowy.

Mam pytanie do tych karmiących piersią- ile czasu Wasze dziecko spędza przy cycku?
No mój ostatnio to godzina nie wyjęta, albo i więcej, a jak go odstawię nie śpiącego to ciągle szuka jeszcze mimo iż jest najedzony, bo jak ma cycka w buzi to nie ssie.
Najgorzej jest w nocy, kiedy ja marzę, żeby szybko zjadł, a on wisi godzinę przy piersi. Uwielbia też przy niej zasypiać. Jak mąż go weźmie do odbicia, to u niego też zaczyna szukać piersi...

W ogóle mam wrażenie, że od wczoraj mam mniej pokarmu, bo pierś jakoś tak szybciej opróżnia i są mniejsze.

U mnie to samo, ale tu też chodzi o zaspokojenie potrzeby bliskości malucha. Ja mam tak, że czasami on zasypia, odstawiam go do łóżeczka a po 5 min. płacz, jakby mi dziecko ze skóry obdzierali, więc ja go do siebie, chwyci na chwilę sutka, po czym puszcza i przytula się głową i ręką do piersi, poleżymy tak z 5-10 minut i potem spokojnie kładę go do łóżeczka spać i śpi :)

Alex to ja czasami jestem wyrodną matką i jak widzę, że śpi to paluszkiem wygarniam swojego sutka :silly:

11 lata 10 miesiąc temu #678646 przez Alex_87
Tysiak ja po tym uśmiechu po jedzeniu wiem, że już się najadła i jest zadowolona :D

Sevilla próbowałam wkładać palec do buzi, żeby wyjąć sutka, w efekcie zaczynała ssać i sutka i palec...

czy Wasze dzieci też mają taką potrzebę ssania piąstek? Jak ja moją położę na brzuchu to ssie jedną pięść, a jak jej zabiorę to odkręca głowę na drugą stronę do drugiej ręki :D ale przynajmniej ćwiczy mięśnie szyi :D

11 lata 10 miesiąc temu #678688 przez demoniqe
Alex te rurki ciężko kupić, ale w aptece zamówiłam ostatnio takie rurki Windi. Dziś spróbuję ich użyć.

Dostałam też Debridat na receptę, Delicol będzie w następnej kolejności jak nie podziała.
Na razie odpukać mały dostał Espumisan o 11 i od 12 spał do 15, wstał, ściągnęłam 50 ml z cycusia i dałam mu to co zostało w piersi gęste i najadł się i znów poszedł spać. Zaraz weźmiemy go na spacer. Wieczorem damy Debridat i zobaczymy.

Jeśli te prężenie i bąki pojawiają się o mniej więcej tych samych porach to raczej kolki. U mnie tak jest: 7-11 rano i potem wieczór około 18 do 21.

11 lata 10 miesiąc temu #678690 przez moniaaak
Alex jak Kacper szuka cyca i nie znajduje to i piąstką się na chwilę zadowoli, albo wkłada sobie dwa palce do buzi i ssie :).

Nam neonatolog ze szpitala na to prężenie się kazał kupić kropelki Dicoflor. Daję już je kilka dni i powiem szczerze, że znaczącej poprawy nie widzę niestety.
Jak robi kupkę to biedactwo strasznie się pręży i męczy. Aż żal na niego patrzeć :(

11 lata 10 miesiąc temu #678722 przez pauluska
My stosujemy Debridat pomaga jak się bierze ale po odstawieniu słyszałam że wszystko wraca. My dzisiaj byliśmy na szczepieniu Igunia bardzo płakała ale dostała butlę i była szczęśliwa. W ogóle waży już 5600 :D:D:D:D Ubranka robią się ciasne będzie trzeba nową garderobę dla Niuni :)

11 lata 10 miesiąc temu #678826 przez KarinaM
Zrobiłam specjalnie dla męża canneloni bo jutro jedzie do szpitala do Warszawy na zabieg laserowy i nie wiem czy wróci jutro czy później. No i oczywiście też zjadłam jedną rurkę. Mam nadzieję że Irinka nie będzie cierpiała. Nie było tam cebuli ani niczego wzdymajacego ale jednak mięso mielone z patelni. Okaże się w nocy.

Igorek

Irina

11 lata 10 miesiąc temu #678844 przez ewela86
u mnie smoczek często pomaga, jak się kręci to ją uspokaja i zasypia (a też mialam w planach go nie dawac!)

mam nadzieję że te kolki, jeśli rzeczywiście to one czasem nas dręczą, nie będą zbyt dokuczliwe...

11 lata 10 miesiąc temu #678864 przez moniaaak
Dziewczyny mam taką jeszcze jedną wątpliwość- Kacperek od kilku dni czasami przy oddychaniu charczy. Czytam na necie różne rzeczy i jedni piszą, że to z powodu wiotkiej krtani, ale też piszą, że może to być zapalenie płuc...
Czy dzieciaczek którejś z Was ma może podobne objawy?

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka