BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE KWIECIEŃ 2012 ;-)

13 lata 11 miesiąc temu #366497 przez nelka
mamuśki polecam wam książkę Tracy Hogg JĘZYK NIEMOWLĄT szkoda że wcześniej jej nie dorwałam bo teraz nie mam czasu żeby przeczytać ją od deski do deski a naprawdę przydatne porady tam są, jakby co to na pw przyślijcie mi maila to wam ją wyśle.

np. Łatwy Plan porządkuje opiekę nad noworodkiem. Stosuję go rutynowo w odniesieniu do wszystkich niemowląt - najchętniej od pierwszego dnia ich życia. Jego podstawą jest mniej więcej trzygodzinny cykl, w którym mieszczą się następujące czynności w podanej niżej kolejności:
Tabela Łatwego PlanuNoworodki różnią się między sobą, niemniej jednak podczas pierwszych trzechmiesięcy następujący schemat można uznać za typowy. Możemy go bez obawmodyfikować, w miarę jak dziecko sprawniej je oraz samo dłużej się bawi.
Karmienie: 25-40 minut z piersi lub butelki; przeciętne niemowlę o masie trzechlub więcej kilogramów może być karmione co 2,5-3 godzin
Aktywność: 45 minut (łącznie z przewijaniem, ubieraniem i - raz dziennie -przyjemną kąpielą)
Sen: 15 minut na zasypianie; drzemki od pół godziny do godziny; po dwóch lubtrzech tygodniach okresy snu nocnego będą się stopniowo wydłużać
Odpoczynek osoby sprawującej opiekę: co najmniej godzina, gdy dziecko śpi;czas ten wydłuża się wraz z wiekiem niemowlęcia, w miarę jak sesje karmienia trwającoraz krócej, a drzemki coraz dłużej. Z upływem czasu dziecko bawi się bardziejsamodzielnie

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 11 miesiąc temu #366507 przez Elwerka00
Kalus,ja dzis zawitam na Twoim sklepie bo dla mamy chce cos kupic i te korale kolorowe tez mi sie podobaja ;D wiec napisze Ci jeszcze ;)

Moja mama spiewa malemu jakies piosenki zeby zasnal ;D ale to slodkie;D

Aleksander < 3

13 lata 11 miesiąc temu #366563 przez Karola1990
a u nas dzis Olusia miała mega bóle brzuszka. tak do 13 wszystko ok ale później.... masakra jakaś. Biedna płakała i w przerwach patrzyła jakby prosiła o pomoc. coś strasznego.
nic nie pomagało ... masowanie brzuszka. klepanie. bujanie ..nic
tak płakała aż zdarła sobie gardełko bo ma teraz jakiś zachrypniety głosik. ;(

te krostki to tylko niektóre to potówki... reszta to chyba uczulenie..
kazali zmienić mleko

mała przybrała 800g

13 lata 11 miesiąc temu #366590 przez Elwerka00
Karola,wiem co to znaczy bo Olek ma znow kolki i placze bo go boli. Nam pomaga ciepla pieluszka na brzuszek,masowanie,noszenie w pionie,nie ktorzy puszczaja cieple powietrze z suszarki na brzuszek ale przez ubranko ,cieplo pomaga a dzwiek usypia ,mozesz wyprobowac napewno nie zaszkodzi..

Aleksander < 3

13 lata 11 miesiąc temu #366702 przez Karola1990
bidulka moja płacze ciagle :( w nocy nawet do 4 nie wytrzymała. wstala o 1 pozniej po 5. widac ze taka zmeczona od placzu ze szok
jeszcze zebym wiedziala o co jej chodzi;(

13 lata 11 miesiąc temu #366727 przez karotka18
Chej Kochane

Mozna zgłosic swojego malucha do OGÓLNOPOLSKIEJ AKCJI KOCHAM CHRONIE BADAM ja Kube zgłosiłam moze uda sie dostac na konsultacje zawsze to opinnia osoby trzeciej niz u nas w przychodni moze powie cos ciekawego i istotnego na temat naszej alergii

cytat ze strony

"Martwisz się, że dziecko nie robi jeszcze czegoś, co potrafią rówieśnicy? Zastanawiasz się, czy rozwija się prawidłowo? Zamiast tym się niepokoić, porozmawiaj z lekarzem. Teraz możesz to zrobić bezpłatnie w ramach Ogólnopolskiej Akcji Kocham, chronię, badam.. "

link do strony babyonline.pl/mamo-to-ja-akcja-rejestracja.html?dk=kozati

13 lata 11 miesiąc temu #366772 przez ewelinda83
u nas noc ze strasznym stekaniem :( nie wiem co sie dzieje Kinia ma oczka zamkniete a steka i kwiczy, chyba ma znowu jakis problem z brzuszkiem, kupke robi ale malutka. teraz jej dalam 50ml herbatki koperkowej, ululalam ale ona dalej steka i brzuszek ma twardy :(

13 lata 11 miesiąc temu #366782 przez ewelinda83
Rowniez polecam ksiazke Tracy Hogg JĘZYK NIEMOWLĄT, calej nie przeczytalam ale teraz korzystam z potrzebnych rozdzialow tj. sen :)

13 lata 11 miesiąc temu #366898 przez Elwerka00
Ewus Olek ma tak juz dluzszy czas,ze steka i kwiczy.robi wtedy kupke ale'mu ciezko a brzuszek twardy gdy sie napina,moze Kinia ma to samo?

Aleksander < 3

13 lata 11 miesiąc temu #367038 przez kala321
Elwerka super:) pamiętaj o dopisku w uwagach:)zapraszam:D

my mieliśmy dziś rano gości;)

teraz mały spi,mama malowała
czekamy na kupkę bo jeszcze dziś nie było, mały próbuje zrobić,ale nie udaje mu się na razie

karola super,że mała przybrała;)

ewelinda jak stęka to może brzuszek,nasz wczoraj trochę stękał,w końcu zasnął mi na rękach, nie miałam siły go odłożyć do kołyski i do pierwszego nocnego karmienia spał z nami(chciałam aby tata trochę się wyspał,biedny ostatnio nie dosypia)

my jutro do lekarza z tym pępkiem martwię się dalej:(

13 lata 11 miesiąc temu #367053 przez Karola1990
ale jest masakra...
Ola ciągle płacze bo jej gorąco a w samym pampersie jest. czasem jej go ściagam to się uspokaja. ciagle pić jej sie chce.
dopiero 20min temu pierwszy raz zasneła od 5 rano ... tak to tylko przysypiała na 5 min.
bidulka sie meczy

13 lata 11 miesiąc temu #367056 przez szolrak1
cze kochane;] a moj maluszek nie mial tradziku tylko mega potowki ale takich jeszcze nie widziałam....krochmal i musi przejsc ale od 5.00 rano placz , eryk, nie chcial jesc , wył nie potrafil puscic baczka.. wiec mnie sie tez kolki zaczynaja... no i spi godzine i godzine go usypiam:/ ale codziennie na spacerek i na nim ladnie spi

elwi a jak twoje slonko?

karolciu ja tez widzialam kobiete z dzieckiem , ona ubrana a dziecko w pieluszcze w wozku... łogien :laugh: :laugh:

13 lata 11 miesiąc temu #367061 przez szolrak1
karolciu moj bruncio tak samo! ale wczoraj lekarka powiedziala mi ze moge mu podac wode przegotowana na łyżeczce jesli bardzo bedzie chciał dodatkowo pic wiec tak zrobiłam wczoraj i zasnał , tak samo jak pojade mu leki na biegunke calcium witaminki itp;] pomoglo

13 lata 11 miesiąc temu #367068 przez szolrak1
moje malenstwo wazy 4400kg juz:D w czwartek ide do okulisty bo ma zatkany kanalik łzowy:/ i ropieje mu oczko od miesiaca a na wizyte sie czeka ponad 4 miesiace:/ załatwiłam po znajomosci trudno... :lol:

13 lata 11 miesiąc temu #367071 przez Karola1990
25min snu i już sie budzi. bidulka sie męczy ja sama w bieliźnie po domu chodze bo wytrzymać sie nie da a na dworzu jeszcze gorzej. z 20min tylko dzis byłyśmy ale wieczorem wyjdziemy moze chłodniej będzie :)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka