BezpiecznaCiaza112023

Lipiec 2011 nalezy do Nas

13 lata 8 miesiąc temu - 13 lata 8 miesiąc temu #181329 przez aniaw
Hejka babeczki :)

Widzę, że niestety większość pociech ma krostki niestety, ech jakaś masakra ;)

agito i jak tam wypadło szczepienie i ważenie?

masuska też myślę o pasie wyszczuplającym i jakoś oglądam te zdjęcia i zdecydować się nie mogę...
Miałam ćwiczyć, ale jakoś jeszcze leń we mnie góruje i ubyło mi dopiero 14kg i jakoś waga stanęła :P
A wiesz ja też stwierdziłam, że Dada pieluszki to jakieś za twarde jak dla takiej delikatniusiej pupeczki Maluszka :silly:
A po wielu próbach chusteczek nawilżanych tylko johnsona nam odpowiadają :)

Różyczka właśnie wyobraziłam sobie Ciebie w wyrku z tą tasiemka i bujanym łóżeczkiem :laugh: Całkiem fajnie to musi wyglądać :silly: A w moich wyobrażeniach tasiemka jest czerwona :lol:
My zakupiliśmy też łóżeczko od razu z takimi płozami - no z wiadomych względów, ale jak już chyba kiedyś pisałam Szymuś strasznie pastwił się nad łóżeczkiem i podchodził do niego i z impetem bujał (aż prawie Mały górą wylatywał - oczywiście przesadzam :lol: ) i śpiewł przy tym aaaaa :lol:
Na razie płozy są zablokowane, ale może znów spróbujemy odblokować wyrko, bo Dominiczek coś się popsuł i kiepsko śpi i zaraz w łóżeczku się budzi i trzeba kombinować z usypianiem :dry:
Różyczko podpytaj się o ten program ze szczepieniami proszę bo ja w wawie o nim nie słyszałam chyba, że to tylko dla wybranych :P

takajedna my wozimy Dominiczka w foteliku bo tak bezpieczniej. Pozycja fakt nie wydaje się może jakaś super wygodna, ale nasz świetnie śpi w tym foteliku a główka mu nie lata tak jak Ty opisujesz.
A Bartuś słodki :)

Dorotas jak Ty będziesz szła osobiście załatwiać te becikowe to Twój mąż musi jeszcze wypisać zaświadczenie, że on nie ubiegał się już o becikowe na Waszego Kubusia i oczywiście musisz mieć jeszcze zaświadczenie od lekarza lub położnej, że miałaś przynajmniej jedną wizytę u lekarza w trakcie swojej ciąży.

Ja dziś dopiero wybrałam się do Urzędu po wszystkie druczki dot becikowego, bo nie chciało nam się podłączać drukarki do lapka i jutro zamierzam wszystko złożyć.
Wiecie co w tej gminie gdzie się przeprowadziliśmy mają jeszcze dodatkowe becikowe tzw z budżetu gminy tylko dla mieszkańców zameldowanych. I zastanawiam się czy nie zameldować się tu specjalnie w tym celu :P Trochę byłoby zamieszania, bo trzeba wymeldować się i zameldować tu i zmienić przynajmniej dowód. Nie wiem czy gra jest warta świeczki. I nie wiem czy są i jeżeli tak to jakie są koszty wymeldowania i zameldowania i ile to trwa. Bo teraz dowód można już wymienić za darmochę.
Jutro jak będę tam w urzędzie i podpytam ile min trzeba być u nich zameldowanym żeby starać się o dodatkowe becikowe. I czy dobrze kombinuje i czy jednak nie przekombinuje :P
Czy któraś z Was zna się może na tych meldunkach????

Kurcze jaka ja leniwa ostatnio jestem :huh:
Miałam dziś dzwonić po tych alegrologach, ale nie chciałam sobie psuć humoru od poniedziałku :P Może jutro...

aska i Kamilka wszystkiego naj dla Waszych bobasów :kiss:

kaska ja byłam na mega rygorystycznej diecie przez te krostki Małego ale u nas niewielki efekt to dało, więc teraz wprowadzam już większość posiłków :) I ostatnio opchałam się lodami bo już miałam taka meeega ochotę na nie :blush: i dziwić się że waga u mnie stanęła :P

Mam jeszcze pytanko: co stosujecie u bobasów przeciw komarom?
Bo u nas straszna plaga :( Szymuś przez 2 ostatnie dni cały w bąblach :(
Znalazłam takie coś i może na jutro w aptece mi sprowadzą, bo dziś nie było koło nas:
www.doz.pl/apteka/p17554-Orinoko_spray_o...szki_dla_dzieci_90ml
I od 1miesiąca życia można go stosować podobno.

Wkleję jeszcze śmieszne zdjęcie, nie mogłam się oprzeć i musiałam je zrobić :silly:
Mój M dostał umowę w pracy na czas nieokreślony(a tak się baliśmy, że nie przedłużą mu w ogóle umowy) i z tej okazji zamówił mega pizzę, bo wychodzić nie mieliśmy nigdzie siły. Pizza o średnicy 57cm :P
Jest u mnie moja siora, ale mimo wszystko pizza została jeszcze na dzień następny a najbardziej chyba smakowała Szymusiowi :silly: I ja też się skusiłam :huh:
Nie ma jak zdrowe odżywianie :lol:
A oto Dominiczek na tle pizzy :laugh: (Spokojnie by na niej zmieścił się cały :lol: )
Załączniki:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 8 miesiąc temu #181332 przez Oposek
Dziewczyny, co robić, jeśli od kilku dni kupki synka są zielone (z żółtymi grudkami)? Bo już sama nie wiem... Karmię tylko piersią. Mamy wizytę u pediatry w piątek, ale nie wiem, czy nie przyspieszać.
Poradźcie coś...

13 lata 8 miesiąc temu #181333 przez Green
Kasiu jak patrze na zdj twojej corci to jakbym widziala moja tyle ze moja jest 1ooo razy bardziej wysypana niestety :dry: posmarowalam ja dzis OLIATUM i wydawealo sie ze jakby pomoglo, jednak po kapieli uzylam zel zapisany przez lekarza i znow wyglada jak wczesniej :angry: :dry: strasznie mi jej jest zal :dry:

13 lata 8 miesiąc temu #181336 przez Oposek
aska27 mój też krzyczy. najczęściej w czasie jedzenia, jak się denerwuje, że słabo leci;)

Masuska chusteczki z dady kupić warto. jak dla mnie są w porządku. nie wiem, jak u Ciebie, ale u mnie mnóóóóstwo tego idzie, więc to znacznie zmniejsza koszt.
My mamy bujaną kołyskę, kupioną na allegro za 80 zł, więc przychylam się do opinii Różyczki że płozy to super pomysł:) Zazdroszczę zdjęć, ja poluję na uśmiech i się cholera nie udaje :angry: A nad pasem też się muszę zastanowić, może się skuszę, skoro mówisz, że coś daje.

Lucy widocznie córa nie lubi cioć z forum i nie chce, żebyś się z nami zadawała, skoro krzyczy, kiedy piszesz;)

Taka Jedna my wozimy w foteliku. Też czasem się waham, bo faktycznie to dziecko jakieś wygięte, a ostatnio był głodny i kociło mnie, żeby wyjąć i nakarmić na kolanach, ale się nie zecydowałam, bo strach.
Co do nacięcia to mnie nacięli i lekko sama pękłam (też w malo szlachetnym kierunku;)). Po trzech tygodniach wygląda znacznie lepiej, ale nadal lekko boli. Też mam nadzieję, że jeszcze będzie poprawa, ale na razie rozkoszuję się tym, że mogę usiąść :lol: Co do seksu to jeszcze nie wiem, czy jest lepiej, bo póki co ze mnie powtórna dziewica ;) Dzidzia śliczna:)

Ania W nie wiem, ile byś dostała tego drugiego becikowego, ale ja bym się meldowała, a co! My się przeprowadzaliśmy dwa miesiące temu i wymeldowanie oraz zameldowanie nic nie kosztuje. Nie wiem zresztą, czy musisz wymieniać dowód, bo jak się zameldujesz w nowe miejsce to dostajesz dokument, na ktorym jest napisane, że zmieniłaś meldunek, a Twój stary dowód jest ważny jeszcze trzy miesiące. Może to wystarczy? co do komarów to my na działce mieliśmy spray Bros Baby, ale starałam się psikać tylko wózek i ubranko. A na spacery zakładaliśmy moskitierę do wózka. Tegoroczna plaga jest jakaś masakryczna. Zdjęcie rewelacja! :lol:

13 lata 8 miesiąc temu - 13 lata 8 miesiąc temu #181490 przez aska27
oposku mój Mikołaj krzyczy po jedzeniu, jakby się denerwował,bo raczej to nie jest ból brzuszka..jak się go przytuli, ponosi to jest ok. Przyznam ,że czasami czję się bezradna.. mały jest najedzony, pupcia czysta... niby wszystko ok,ale chyba gdy jest bardzo zmęczony robi się marudny. Kiedyś gdy byliśmy u moich rodziców i wszyscy go nosili, mówili do niego, spał wtedy moze 2h w ciągu dnia to potem nie mogliśmy sobie z nim poradzić, usnął ok 21h i spał ładnie całą noc. Myślę wiec,że to po prostu ze zmęczenia.

a co do zielonej kupki, pytałaś połoznej, lekarza? Może po prostu coś zjadłaś i coś nie posłużyło?

Co do wagi i brzuszka po porodzie.. echh..no waga też stoi teraz w miejscu ,a jeszcze 5kg na plusie :dry: no i brzuch jeszcze niestety nie jest taki jak przed ciążą. Rana swędzi od czasu do czasu.

aniu DZIĘKUJEMY za życzenia :woohoo: fajne zdjecie Dominiczka :laugh:

TakaJedna też miałam dylemat co do nosidełka.. czy jest zdrowe, jak długo maleństwo moze w tym "siedzieć" itp... ale dość czesto jeździmy no i nasz synek musi w nim siedzieć.

13 lata 8 miesiąc temu #181493 przez kaska191919
hej :)
GreenSTOSUJ TEN ŻEL OD LEKARZA i zobaczysz po paru dniach czy coś się zmniejsza, u mnie krosty od 3 tygodni były a po tygodniu diety dopiero zeszło i wkońcu mała ma skórę niemowlaka a nie papieru ściernego, 28 sierpnia mamy chrzciny i cieszę się ze zlazło to cholerstwo :)
Oposeku mnie mała też ma podejrzane kupki, zółte zielone ale z grudami jakimiś i wali jakoś duzo , aż czasem myśle czy biegunki nie ma :unsure:

ja też nie mogę sie za ćwiczenia zabrać, jak próbowałam robić brzuszki to nawet jerdnego całego nie daje rady, poważnie, wogle nie mam mięśni :( ale do zrzucenia mam 3 kg jeszcze, to mi pas nie jest potrzebny bo brzuch już niewidoczny ale niestety za to cały w rozstępach :dry: wolałabym mieć brzuch bo kg można zrzucić a z rostępami juz raczej nic nie zrobie :(

13 lata 8 miesiąc temu - 13 lata 6 miesiąc temu #181563 przez masuska
Obiecałam więc dodaję fotki:), ale teraz to są zdjęcia wczorajszego wieczora i dzisiejszego poranka. Chciałam nadmienić że Bejbiś się wyspał, bo spał 8 godzin w nocy, przerwa 30 min na cyc i 3 godziny snu. Jestem w szoku i zastanawiam się czy to dobrze. Jutro zapytam lekarza.
Jak się kliknie na fotkę to będzie większa:)

AniuW pizza pierwsza klasa:) Ale bym sobie zjadła taką:(

A gdzie jest Rika? I Różyczka?

Jak któraś używa pampersów to Sleep&Play są w carrfurze w promocji

13 lata 8 miesiąc temu - 13 lata 8 miesiąc temu #181623 przez różyczka
Aniaw :lol: zdjęcie z pizzą REWELACJA! :lol:

Bartuś słodziutki :)

Masusko melduję sie po wizycie u dentysty :( pani rozwierciła ząbka i stwierdziłą, ze nie ma co ratować, bo byl już leczony kanałowo, reperowany 4 razy a teraz się złamał :( no i do usunięcia i można by było od razu ale moja mała córeczka jak to usłyszała to w ryk - a łaziła ze starszą siostrą po poczekalni. Więc z rozwierconym zebem musze teraz czekac do piatku i mam nadzieję, ze tym razem Mała pozwoli na tą wizytę :dry:

Narazie nic nie wiem o tym programie szczepiennym jeszcze, mój małż mówi, ze ona ma się odezwac dopiero na poczatku przyszłego tyg. więc przykro mi ale do jutra chyba mi się nie uda zdobyć tych info dla Ciebie Masuska.
Jak tylko bede coś wiedziała dam znac- może inne dziołchy skorzystają.

Usmiechy Piotrka cudneeeeeeeeeee :)
A moja w ogóle się nie uśmiecha :( tylko przez sen czasami...
jest grzeczniutka, fajniusia ale sie nie uśmiecha :dry:

8 h snu w nocy to teraz moje największe marzenie :side:

Kto nigdy nie był dzieckiem, nie może stać się dorosłym...

13 lata 8 miesiąc temu #181689 przez hoborr
Oposek zielone kupki miała ada po koperku! Piłam go za dużo i jej czasem dałam. A jak odstawiłąm to przeszło. POzatym wyczytałam gdzieś że to nic strasznego . Najgorzej gdyby kupki były czarne albo z krwią. A położna mówiła tez że mioże za tłusto coś zjadłam:)

8 godzin snu marzenie.

Widzę że większość z was ma takie same problemy co ja. Krostki, kupki, brak snu dzieci.... ;) Moja Ada spała dziś może z dwie godziny oi to tak po 15 mimnut!
Ania a zdjęcie pychotka!
masuska śliczny uśmiechhnięty bobas. A ponoć dzieci tak naprawdę zaczynaja się uśmiechać w 3 miesiącu:)

13 lata 8 miesiąc temu #181695 przez Oposek
Ja się waham, co robić z tymi szczepieniami. Są rotawirusy, pneumokoki i meningokoki. Każdy pediatra ma inne zdanie i już sama nie wiem, co robić... Na co Wy szczepicie z tych dodatkowych i kiedy?

Różyczko Ty chyba pisałaś, że Bianeczka ma lezaczek fisher price? Czy macie opcję bujania? Bo nasz po włożeniu baterii tak drży (bujaniem bym tego nie nazwała) i zastanawiam się, czy tak powinno być, czy coś nie tak...

Jejku kłopotów z zębem, to Ci Kochana nie zazdroszczę. Mam nadzieję, że nie będzie Ci dokuczał, a w piątek uda się usunąć...

aska27 nie pytałam jeszcze lekarza, idziemy na wizytę w piątek, a na razie wolałam się Was poradzić. Ale dziś była żółta, więc na razie odczekam i zobaczyy, co będzie dalej.

kaska191919 grudki w kupce to podobno niestrawione mleko i nie ma się czym przejmować. Mój też takie ma, ale zapytam jeszcze w piątek, jak to ma wyglądać...

13 lata 8 miesiąc temu #181740 przez różyczka
Oposek to drżenie to wibracje i Bianka to UWIELBIA!!! jak jest taka miękka to ją wkładam i zasypia od razu. A dziś franca spi całe popołudnie az mnie cycki bolą z przepełnienia! A u dentysty jak miała poczekać poł godzinki to nie - na rączki do mamuni :angry: a miałabym juz z głowy tego zeba dzisiaj wrrrr

Ja pisałam już tu wczesniej, ze po rozmowie z koleżanką pediatrą postanowilismy szczepić tą szczepionka 6w1 i na pewno weźmiemy dodatkowo pneumokoki (u nas koszt to 180 zł x3 dawki), ona radziła nam też wziać te meningokoki - mówiła, ze straszne powikłania powodują, a że pracuje w dzieciecym szpitalu to sie naogladała i ja jej ufam, ale jeszcze nie pytałam o koszt.
Rotawirusy odpuszczamy po skonsultowaniu z nią. Ale może uda nam się przystąpić do jakiegoś tam programu(narazie nie znam szczegółow), który jest w kilku dużych miastach - że te wszystkie 3 dodatkowe szczepienia sa za darmo. Czy jest w Trójmieście ma nam dac znać na poczatku przyszłego tyg., więc jak bede coś wiedziala to napisze tu na forum. To sa drogie szczepienia, warto było by zaoszczedzić...

13 lata 8 miesiąc temu #181746 przez różyczka
Wiecie co...duzo dało mi do myślenia to co pisała tu Natimp i któras jeszcze z dziewczyn, ze koperek, który zazwyczaj podaje się na wzdęcia moze równiez je paradoksalnie powodować. Moja Dziunia meczyła sie od urodzenia z tym brzuszkiem, stękała, puszczała bąki itd. więc ja jej przed każdym posiłkiem podawałm wodę koperkowa(1 łyżeczkę), ale ona i tak się męczyła. Wiec postanowiłam po przemyśleniach przesta c jej podawać i chyba....jest lepiej. Co prawda jednoczesnie skończyła m-c i podaję jej też większa dawkę tych kropel na kolki Sab Simplex wiec w sumie nie wiem czy większa dawka tych kropli jej tak dobrze zrobiła czy to, ze przestałam dawac tą wodę koperkowa hmmmm :unsure:

13 lata 8 miesiąc temu #181767 przez agito11
Witam;-)
Sandra jest po szczepieniu.
Kupiłam szczepionkę 6w1. Mała miała tylko jedno wkłucie(ale biedula płakała).
Po 2 tyg mamy się zgłosić na zalecane szczepienie przeciw pneumokokom.
Do roku są to 3 dawki(180zł jedna kosztuje). I zdecydowałam się na to szczepienie.
A po roku meningokoki. Myślę że warto szczepić.
pneumokoki.pl/o_pneumokokach/kto_jest_najbardziej_zagrozony/
Sandra waży 4950 G i 57 CM. :laugh:
Oposek moja robi też takie kupki jak Ty opisujesz, są to jak najbardziej prawidłowe :laugh: więc się nie martw :laugh:
mamuska ale Twój szkrab duuuuży;-) i jaki uśmiech,,, tak pociesznie wyglądają maluszki bez ząbków ;) a moja budzi się co 2-3 godz. w nocy... i nie będę narzekać;-)
Uciekam szykować maludę do kąpania;-)
Dobrej nocki mamuśki;-)
Ps. Ciekawe jak tam przyszła_mama ;-)

url=http://slub-wesele.pl/] [/url]

13 lata 8 miesiąc temu #181813 przez Lucy
A jak to jest z tym chrztem? Sa jakies spotkania dla rodziców? CZy to zalezy od parafii???

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=30096

13 lata 8 miesiąc temu #181843 przez Rika
Przyszla_mama trzymam kciuki za Areczka :) śliczny jest, dobrze że jesteście już w domu. Życzę dużo dużo zdrówka :)

Dorotas fajnie że wszystko już OK i oby tak dalej :) również dużo dużo zdrówka :)

Agito11 moja Ola zasypia po kąpieli, dziewczynki o 21 już śpią a Ola wstaje ok 8-9. W nocy nie budzi się do jedzenia :)

Różyczka u mnie Zuza miała uczulenie na Huggies i Dada, a Ola na happy z belli :/ więc u ans tylko pampers :)

Rany jakie plotkary jesteście :D nie jestem w stanie was teraz nadrobić, kilka godzin temu wróciliśmy z Pisza :( dziewczynki śpią a ja muszę wszystko ogarnąć.
Zaraz Was nadrobię, coby Różyczka znów mówiła że Was nie kocham :)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka