BezpiecznaCiaza112023

MAMY LISTOPADOWE :-)

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #605666 przez edittt
Dzięki za miłe przyjęcie

Jak to jest z bliźniaczkami ?
Opowiem Wam od początku :)
Ciąża chyba tak jak z jednym dzieckiem, pod koniec tylko byłam " skopana " podwójnie.
Zaczęło się 13 listopada ok 22.00, od razu bule co 5-6 min, urodziłam o 13.50.
Natalia wyskoczyła pierwsza, a Emilka to już tylko jedno parcie i po bólu.
Po tygodniu wróciłyśmy do domu. Pierwsze 3 miesiące były ciężkie, najgorzej w nocy, jedną nakarmiłam, uśpiłam to druga się obudziła, nakarmiłam, uśpiłam to ta pierwsza wstała. I tak całe nocki, zwłaszcza drugi miesiąc, moja mama przychodziła ok 6-7 rano to ja szłam spać, czasami pomagał mi Grzegorz ( mój niedoszły mąż ;) tatuś dziewczynek ) ale niewiele bo wstaje do pracy o 5 rano więc musiał być troszkę przytomny. Jak skończyły 3 miesiące i 3 dni obudziłam się w nocy ok 3 - ciszaaaaa, poszłam zobaczyć - śpią, sprawdziłam czy żyją ;) spały do 8 rano ( od 23 ). I od tamtego dnia przesypiają całe noce od 21 do 6 rano. Wróciłam do " żywych " ;) W dzień dużo pomaga mi mama, po południu 2-3 razy w tyg przychodzi mama Grzegorza, nie jest źle - dajemy radę. Grzegorz nawet ostatnio się śmiał, że jak byśmy mieli jedno dziecko to byłoby nudno :)
Córcie ogólnie są zdrowe, jedynie co to Natalka ma małą anemię, miała gorsze wyniki już w szpitalu, ale żelazo pomaga, a Emilka ma naczyniaka na główce, ale będzie malał i po kilku latach zniknie.
Są dwujajowe, więc różnią się od siebie, mają też inne charakterki. Obie podobne do tatusia, znajomi karzą mi sobie zrobić drugie bo te jak nie moje ;)
Duuużo bym chciała Wam jeszcze napisać ale na razie muszę zmykać, bo któraś się obudziła.
Miłego dzionka dziewczyny
Załączniki:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 1 miesiąc temu #605671 przez Zuzu19
Basia ja w te święta jestem pasożytem i jako mój obowiązek jedyny ustanowiłam najedzenie się :lol: Ale zazdroszczę,że u Ciebie to takie fajowe , kolorowe święta :) Podejrzewam,że takie to u mnie bd za jakiś rok, dwa jak Maciek i jego brat cioteczny podrosną i bd bardziej " ogarnięci " żeby zrozumieć tradycje świąteczne :) Ale już nie mogę się doczekać!! :blush:

Edit to ja Cię podziwiam!! Z dwójką to... prawdziwe szaleństwo :lol:

My po szczepieniu. Massskara była! Maciek jak tylko weszliśmy do przuchodni i usłyszał płacz jakiegoś dziecka sam wpadł w płacz. A w gabinecie... nie dał się dokładnie zbadać, wgl nie słyszałam co mówi ta pediatra... :huh: Strasznie M przeżywa wizyty w tej przychodni. Wgl to skandal żeby w gabinecie gdzie są tak mali pacjenci było ZIMNO!!!!! A to pewnie jeszcze potęgowało jego płacz bo my na codzień żyjemy w ciepełku i szumie farelki :silly:
Ale dobrze,że mamy to za sobą a za miessiąć szczepiny się przeciwko pneumokokom :X

Maciek waży 6,5 kg, myślałam,że bd mniej :silly:

Kazała mi podawać troszkę, znikomą ilość kaszy mannej, wytłumaczycie mi jeszcze raz jak i do czego ??? :kiss: :kiss: :kiss: Podziękował :kiss: :kiss: :kiss:

12 lata 1 miesiąc temu #605711 przez ewelka1505
Ja tez nic na swieta przygotowywac nie musze :) najpierw do mojej mamy idziemy sie objesc a potem do tesciowej B)
Zuzu prosze bardzo - 1 raz dziennie ok. 1/2 łyżeczki kaszki manny lub kleiku z glutenem (kaszkę lub kleik, ugotowany wcześniej na wodzie, dodajemy do mleka lub do przecieru jarzynowego z ziemniaka lub marchewki) :)

Edittt ja cos troche wiem jak to wyglada z blizniakami, mam mlodsze rodzenstwo (7 lat roznicy) wlasnie blizniaki. Tylko u nas sie trafil chlopak i dziewczynka :p Pamietam jak to jedno zaczynalo plakac to zaraz i drugie heh u mnie w bliskiej rodzinie to juz chyba z 4 razy sie blizniaki trafily, wiec jak zaszlam w ciaze to sie modlilam zeby tylko mi sie nie trafily heh no ale najwyzej byloby podwojne szczescie :blink:

12 lata 1 miesiąc temu #605814 przez Zuzu19
Ja pierdzielę tak się rozpisałam i mi się skasowało :angry: :angry: :angry: :angry:

Ok, podam mu tą manne mimo,że już widze rumień atopowy :dry: Z Nestle jest chyba taka kaszka...

Maciek nie lubi jarzyn, zupką pluje po ścianach dosłownie... :angry: Oweoce je chętnie ale warzywa... W sumie, jak sama spróbowałam tą zupkę to ... nie dziwię mu się,że nie smakuję...

Ale u mnie wiatr i zimno .. Znów musimy zostać w domu :dry: Podobno jeszcze jutro może poprószyć śnieżek :X

12 lata 1 miesiąc temu #606622 przez Sander
YummyMummy moja Izka też lubi marchewkę :) Ciekawe jak z zupkami będzie?? A ile Zuzka zjada jednorazowo??

Editt super że do Nas dołączyłaś!!!!! :) No i gratuluje podwójnego szczęścia!!! Mówisz że dwujajowe ?? A są takie podobne, przynajmniej tak mi się wydaje ze zdjęć. Na żywo pewnie inaczej :) Teraz powinno być już chyba lepiej z "okiełznaniem" ich. Nocki miejmy nadzieje masz już za sobą :) Teraz tylko czekać aż zaczną chodzić... No ale przynajmniej kondycje będziesz miała :) No i będziesz miała około 3 lata trudne na odchowanie córek a każda z nas żeby mieć dwójkę maluchów poświęci 6 latek :silly: a jak zareagowałaś jak się dowiedziałaś że będą bliźniaki?? Spodziewałaś się??

Basiu u mnie w domu nie ma tradycji robienia gniazda dla zająca, ale jak Isia podrośnie to pewnie to wprowadzę. To mówisz że przebieranie jest na wesoło?? Uwielbiam jak Izka się śmieje a czasem nawet chichocze :lol: To są cudowne chwile :kiss:

My święta u Nas w domu, po południu do teściów jedziemy. My na święta nic szczególnego nie robimy, żurek, jajka, sałatki, biała i parówki, sos tatarski. Na obiad zrazy i w sumie nie wiem co jeszcze. Z ciast babka na majonezie, sernik i jakieś na biszkopcie z galaretką :)

Zuzu współczuje szczepienia.. no ale jak to napisała,s macie to za sobą :)

Dziewuszki a o co chodzi w ogóle z tą kaszą manną?? ona jest w ramach kaszki takiej typowej czy dodatkowo??

U mnie z pracą się poukładało :) Co prawda z pracy mnie zwolnią ale może to i lepiej bo bym nie dała rady psychicznie z moim szefem. Oczywiście jak wyszłam od szefa to się poryczałam a myślałam że zdążyłam się na to przygotować. Z ciążą się wstrzymam, no chyba że się trafi :) Pójdę na zasiłek i będe siostrze pomagać w firmie, a po pół roku najwyżej zajde w ciąże jak będe chciała. No i szykuje mi się praca :) Co prawda to są dopiero plany ale może wypalą :) Jest nadzieje ze będe prowadziło biuro firmie budowlanej u mnie w domu :) No oby się udało :woohoo:

Dziś dzień w kuchni :lol: Piekę ciasta :)

Miłego dzionka!!

12 lata 1 miesiąc temu #606647 przez ewelka1505
O Sander to zeby Ci wypalilo z tą praca :) no super, praca w domku :) tez bym taka chciala :silly:
Pola dzisiaj przez sen fiknela mi z pleckow na brzuszek :) Jak ją wzielam ok 3 na karmienie do siebie do lozka, ta przez sen jakies wygibasy zaczela odstawiac, wiec jej nie ruszalam i patrzylam co ona wyprawia :) a ta sie obrucila na brzuszek i oczywiscie dalej spala :silly: normalanie tak sie podjaralam heh :silly: tylko ciekawe czy teraz nie spiac sprobuje sie obrocic :unsure: w kazdym badz razie wiem ze potrafi, tylko czy jej sie chce? :silly:

12 lata 1 miesiąc temu #606651 przez Zuzu19
M dalej jak kłoda na plecach :silly: Chyba ma to po mnie ja jako niemowlę byłam gruba i leniwa :silly: Przekręciłam się jak miałam 7msc, usiadłam jak miałam 11 msc :silly: Kalectwo... :woohoo:

Sander wy dalej pijecie nutramigen??

Zazdroszczę pracy w domu, super sprawa. Powodzenia :kiss:

12 lata 1 miesiąc temu #606653 przez Sander
tak, cały czas na nutramigenie. Lekarz powiedział że do 6 mc. A Wy co pijecie??

12 lata 1 miesiąc temu #606668 przez Zuzu19
BEBILON 1 HA... I pediatra mi powiedziała,ze tego glutenu podawac w znikomych ilościach zeby nie było alergii tylko co to znaczy znikoma ilosc :dry:

12 lata 1 miesiąc temu #606890 przez kaska
Cześć Dziewczyny :)

My na święta najpierw do jednych rodziców,później do drugich więc nic nie robię. :woohoo:

Basia u mnie też nie ma takiej tradycji, pierwszy raz o niej słyszę. No ale zając przychodzi i przynosi jakiś drobiazg. Coś w stylu Mikołaja do butów

Ewelka jak Poli włosy urosły :side: a mój Kacper taki łysy...
Zuzu wychodzi na to,że Kacper i Maciek to chyba najmniej włosków mają z tego towarzystwa :P No ale to chłopaki to im można wybaczyć hehe :blink:

Mój Kacper wcina wszystko. Chyba tylko słoiczek z jagodami okazał się zbyt kwaśny. No ale też zjadł :lol:

Zuzu a Maciej to tak tylko leży i leży? nie giba się na boki? No ale chyba z brzucha na plecy się przekręca co? :blink: mój za to głowy do siadu za cholerę nie chce podnieść :dry: :huh:

Sander jak by się udało z tą pracą byłoby super. 3mam kciuki :)

Sander podaje się gluten (kaszkę) 1/2 łyżeczki do posiłku. Możesz np dosypać do mm

Ewelka mi Kacper obrócił się 3 razy z pleców na brzuch i chyba stwierdził,że to nudne i woli obgryzać palce u stóp :S :blush:

Editt no pisz pisz wszystko, bo ja ciekawa strasznie jestem. Zazdroszczę przesypiania nocy :blush: Pewnie teraz jest ciężko z 2 ale później jak się fajnie sobą zajmą.

Yummy no ja mówiłam,że fajna ta pogoda bo słonko widziałam. Jak już wyszłam nie było tak fajnie bo wietrznie :P No ale ja wychodzę bez względu na pogodę. No chyba,że mocno pada :blink: A mieszkam w warm-maz :blink:

Coś tam pewnie jeszcze chciałam naskrobać , no ale już nie pamiętam :S

Pozdrawiam :kiss:

12 lata 1 miesiąc temu #606918 przez Zuzu19
Kaska jakie przekrecanie na boki tez nic a nic :P powinnam sie martwic?? moj tylko macha konczynami, raczkuje na pleecach (doslownie) no i usiluje siadac :)

ha ha faktycznie nasze chlopaki jakos skromnie upierzone :D

12 lata 1 miesiąc temu #607009 przez ewelka1505
Pola tez sie nie giba na boki :p dzisiaj w nocy przekrecila sie nieswiadomie bo na spiaco, a teraz w dzien to lezy i nie widac zeby miala zamiar to powtorzyc :p chyba len z niej :p

12 lata 1 miesiąc temu #607372 przez gorla
ewelka Majka też na śpiąco sie pzrekreca ale zarz sie budzi i patrzy zdziwiona

Majka ma tak , ze jak duzo gada to mało robi hee tzn.przestaje sie przekręcać, a jak zacznba szaleć z przekretami, siadaniem to znów mało gada przez kilka dni, ale to chyba normalka
Teraz lezy i unosi sie na wyprostowanych rękach, jak ją chce podnieśc to pręzy nogi jak do stania chyba niewie że za mloda jeszcze ;)

Dziewczyny używa któraś gotowych kaszek mannych?? sa z bobowity, nestle... ?

A ja robie jak co roku swięta w domu a potem jedziemy do rodziny. w tym roku akurat babcia ma urodziny i jakoś tak wszystko razem robi, ale dopiero na 14, wiec i tak sniadanie jemy w domu.

Jak na razie jestem daleko w polu z przygotowaniami wogóle nie czuje że jakieś świeta są, śnieg sypie u mnie zimota niemiłosierna. Pókico dom i :lol: ogród ustrojony, jaja pomalowane, święconka gotowa, a jedzonko jutro zaczne robić..

sandernie m tego złego, ciesz sie macierzyństwem, potem sie bedziesz martwić, u mnie tak samo jak u ciebie, odchowam Majkę i wtedy szukam nowej pracy

kaska chyba już powinien podnosić głowe do siadu, zapytaj pediatrę, za to robi inne rzeczy, a inne dzieciaki jeszcze nie

skasowało mi pół wypocin moich i tak wściekłam jestem, ze nie iem co pisałam już :angry: :angry: :angry:

Przez święta musze zrobić dekoracje świąteczną z Oliwka , bo uczestnicz yw konkursie plastycznych, sponsoruje go bank BGŻ, mam już pomysła :blink:

12 lata 1 miesiąc temu #607376 przez Zuzu19
Gorla ja widziałam z Nestle :) Z Bobovity.. Nie kojarzę... A osobiście wolę bobovitę :blink:

12 lata 1 miesiąc temu #607397 przez kaska
Gorla no wlasnie dlatego mnie to martwi... w sumie robi wszystko, czasem nawet z wyprzedzeniem a glowy za cholere nie chce podnosic. Tzn jest tak ze jak go kladae u siebie na kolanach i mu sie to nie podoba to chwyta sie mojej bluzki i cos tam podnosi. No ale jak daje mu normalnie rece to zabiera i krzyczy a nigdy go nie ciagnelam....
szukam w necie jakiegos neurologa w razie wypadku. A do pediatry po swietach. mialo byc dzisiaj no ale nie szczepia wiec do chorych dzieci nie bede go brala i ryzykowala.
tak sie w sumie naczytalam w internecie i nic nie pasuje do Kacpra bo np przy napieciu dzieciom prawie nic nie wychodzi... no a on wszysto procz tego. eh

ooo a Maja jaka zdolna. super:)

Zuzu moze mu sie nie chce :P co sie bedzie gibac

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka