BezpiecznaCiaza112023

Kącik kulinarny

13 lata 5 miesiąc temu #40446 przez sloneczko
oj teraz sama nie wiem co wybrac ;)

temat byl juz kiedys podobny, ale gdzie hm... w tym temacie bylo bardziej o daniach, jak znajde to polacze, bedzie wiecej przepisow ;)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 5 miesiąc temu #40458 przez sloneczko
www.zapytajpolozna.pl/forum/czas-relaksu...rzepisowo.html#13012 znalazlam ;), tutaj tez sa przepisy, niestety kasiora musi to polaczyc, ja nie mam dostepu do tego dzialu ;(

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 5 miesiąc temu #40507 przez alutka1011
Nie macie już pomysłów czy wszystkie teraz gotują :lol:
Ja musze zrobić te skrzydełka na spróbowanie :) :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 5 miesiąc temu #40508 przez ilona
No te skrzydełka KFC to muszę zrobić i nie wiem czy nie jutro, mój mąż będzie zachwycony. :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 5 miesiąc temu #40509 przez ilona
coś pokręciłam : skrzydełka były Emme i nie KFC tylko w Maggi a piersi były a'la KFC ale ja zrobię skrzydełka wg przepisu sylwusi na piersi :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 5 miesiąc temu #40517 przez sylka
Ja dziś postawiłam na pizzę :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 5 miesiąc temu #40523 przez Emme
Ciasto czosnkowe
(proporcje na blachę, która jest standardowym wyposażeniem kuchenek, taka kwadratowa)

Ciasto:
1 kg mąki,
1l mleka,
kostka drożdży,
1 jajko,
1 łyżka oleju,
szczypta soli i cukru.

Odlewamy troszkę mleka, żeby rozpuścić w nim drożdże. Lekko podgrzewamy (nie może być gorące, bo zważy się jajko). Jak drożdże się rozpuszczą to w misce mieszamy wszystkie składniki ciasta. Ciasto będzie bardzo rzadkie- takie ma być. Zostawiamy min pół godziny pod przykryciem.


Farsz:
sos słodko kwaśny (duży słoik),
kostka sera żółtego,
3 do 7 ząbki czosnku (wg uznania)
pieczarki,
szynka w plasterkach lub inne mięso.
kukurydza

Można dodać to co się chce i lubi, podstawą jest sos, czosnek i ser. Proporcje składników wg uznania. Im więcej tym lepiej :D


Pieczarki kroimy i podsmażamy lekko z odrobiną soli, szynkę kroimy w kostkę i lekko podsmażamy (tak samo robimy z mięsem np piersią z kurczaka- kroimy w kostkę i smażymy z przyprawami-sola pieprzem, papryką czerwoną). Ser ucieramy na dużych oczkach. Czosnek wyciskamy do sosu.



Kiedy ciasto wyrośnie, blachę smarujemy jakimś tłuszczem żeby nie przywarło. Ciasto dzielimy na pół. Pierwszą warstwę rozkładamy na blaszce. Żeby było łatwiej można moczyć ręce w zimnej wodzie. Ciasto smarujemy sosem, na tym układamy wszystkie składniki równomiernie i posypujemy serem. Wykładamy 2 cześć ciasta, żeby przykryć wszystkie składniki. Może być to trudniejsze, ale da się to zrobić.

Pieczemy w 180 stopniach ok 30 min, zależy od piekarnika (najlepiej sprawdzać, czy ciasto już się upiekło)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 5 miesiąc temu #40524 przez ilona
oj ja często robię własnej roboty pizzę. A takiej z pizzerii to już bardzo bardzo dawno nie jadłam (i długo nie zjem) jak w jednej z sieciówek zamówiłam z kurczakiem i było czuć ewidentnie stare mięso.... :huh: :huh: :huh:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 5 miesiąc temu #40525 przez alutka1011
Ja bede robic na kolacje te skrzydełka zobaczymy co mi z tego wyjdzie mój mąz na sczęście jest wszystkożerny to mu napewno będzie smakowało tym bardziej że to mięso :lol:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 5 miesiąc temu #40527 przez ilona
alutka mój też wszystko je wie nie mam problemu :)
a powiedz będziesz robiła te skrzydełka wg przepisu Emme???

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 5 miesiąc temu #40535 przez alutka1011
Tak zobaczymy co to wyjdzie,chociaż całą butelke magi jak dam to mi się wydaję że będzie bardzo słone no cóż jeszcze zobacze...

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 5 miesiąc temu #40538 przez Emme
Alutka nie będzie słone o ile to nie będzie z Winiary :)
Ale jak się boisz to potrzymaj troszkę krócej i sama zobaczysz na przyszłość jak Wam będzie smakowało :)
Według oryginalnego przepisu powinno stać min 4 godz, a najlepiej całą noc, ale godzinka to wg mnie najlepiej.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 5 miesiąc temu #40560 przez alutka1011
Napewno to będzie lepsze niż szpitalne jedzenie :laugh:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 5 miesiąc temu #40563 przez Emme
Tego nie wiem, bo nie byłam jeszcze nigdy w szpitalu :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 5 miesiąc temu #40565 przez alutka1011
To już niedługo będziesz mieć okazje :lol:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

Moderatorzy: kasiorailona
Reklama

Bestsellery

  • Koszulka Regularna mama

    Regularna mama

  • Koszulka Brioko baby

    Brioko Baby

  • Dzienniczek ciąży

    Dzienniczek ciąży

  • Dzienniczek żywienia dziecka

    Dzienniczek żywienia

  • Dzienniczek żywienia maluszka

    Dzienniczek żywienia

Reklama

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2007-2024 ZapytajPolozna.pl