BezpiecznaCiaza112023

kasy pierwszeństwa

15 lata 5 miesiąc temu #36071 przez sloneczko
nie to nie bylo w nasz wiek, byl ekstra watek.

ja postaram sie znalesc, choc duzo watkow po "naprawie" forum niepowrocilo.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

15 lata 5 miesiąc temu #36073 przez Emme
W każdym razie tam też się toczyła rozmowa na ten temat :)

15 lata 5 miesiąc temu #36080 przez sloneczko
;) ja nieznalazlam, ale mozemy ten watek pozostawic, mozemy od nowa zaczac dyskusje ;)

ja w tamtym watku pisalm ze bardzo negatywnie ludzie sa tutaj do ciezarnych nastawienia, a zwlaszcza osoby starsze.

jeszcze jak bylam w polsce to byl wtedy 7 tydzien, kobieta starsza stanela nade mna i dychala, powiedzialam jej ze nie ustapie jej miejsca bo sie zle czuje bo jestem w ciazy to chodzila po calym autobusie i mowila, taka mloda guwniara i juz ma dziecko...

przez cala ciaze nikt w sklepie mi miesca w kolejce nieustapil, ni razu!

a i byla jeszcze jedna sytuacja co nigdy niezapomnie, raz bylam we frankfurcie na zaupach i wracalam pociagiem, wielki pan z teczuszka widzac ze chce usiasc wpakowalal sie na moje miejsc, wiec sie odezwalam przepraszam ale ciezarne maja peierszenstwo, a on mi powiedzial ja jestem po pracy jestem zmeczony, a pozatym skoro mogla pani na zakupy isc to moze pani i stac, wtedy myslam ze sie rozplacze.. inna kobieta mi ustapila miejsce.

a jeszcze teraz np z wozkiem do autobusu tez nikt nie pomoze.. ci mlodzi jeszcze jeszcze ale starsi.

wiecej jest do pisania...

15 lata 5 miesiąc temu #36086 przez sylka
Ja miałam podobne "przeboje" ze starszymi ludzmi. W autobusie nigdy mi nikt miejsca nie ustąpił. Stojąc jeszcze dodatkowo mimo trzymania sie muszę osłaniać brzuszek bo ludzie nie patrzą i się rozpychają. W sklepie, na poczcie czy w urzędach nie spotkałam się z przepuszczeniem w kolejce. A u lekarza w kolejce do laboratorium, gdy było mi słabo poszłam i zapytałam czy mnie przepuszczą bo w ciązy jestem (kilku męższyzn ok 50-65 lat) burknęło podniosionym głosem: Spieszy się gdzieś, taka młoda to postać może. Wkurzył mnie ten podniesiony głos, mimo osłabienia odparłam: Spieszy a po drugie kobietom w ciązy przysługuje ten przewilej. (wisiała karteczka na drzwiach) odwróciłam się i weszłam.
Gdybym dobrze się czuła stałabym sobie w tej kolejce, ale jak człowiekowi słabo, serce wali i ledwo stoi to weź wytrzymaj a miejsca siedzące wszystkie zajęte.

15 lata 5 miesiąc temu #36089 przez DariaEm
No wlasnie w wiekszosci to ludzie starsi tak negatywnie reaguja na kobiety w ciazy, moze dlatego ze musza sie z nimi dzielic przywilejami? Ja jeszcze sie nie doczekalam zeby ktos mi ustapil, a brzuch juz mam dosyc widoczny... Raz uslyszalam w metrze ze jak mloda jestem i potrafie dzieci robic to potrafie tez stac, zasmialam sie i zignorowalam te wredna lafirynde bo przeciez jakbym rozwinela z nia rozmowe to skonczylaby w szpitalu.

15 lata 5 miesiąc temu #36090 przez Mirella
No cóż widocznie nie trzeba prosić o to co nam przysługuje tylko brutalnie egzekwować...

Chociaż nie powiem, ustępowali mi, kobiety w wieku różnym albo starsi panowie, tak od pięćdziesiątki w górę, gówniarstwo z młodego pokolenia udawało że nie widzi. W ciązy to ja naprawdę nie miałam sił, ale teraz jak zobaczę gówniarza jak siedzi a ciężarna stoi to słowo daję z autobusu wykopię, już mam siłę :P

Juz to raz pisałam ale że temat zginął to napiszę jeszcze raz. Miałam taką sytuację w metrze, w dziewiątym miesiącu, ruszać się nie mogłam już, jedno miejsce wolne, "wystartowałyśmy" ja i staruszka, staruszka była pierwsza ale mi ustąpiła, skorzystałam bo naprawde bym upadła jak metro hamuje, ale o zgrozo obok siedział gówniarz koło dwudziestki, bezczelnie rozkraczony, kiwał się w rytm muzyki bo miał mp3, myślicie że się ruszył? No oczywiście że nie. I kurde nikt gnojowi uwagi nie zwrócił. Ja się nie czułam na siłach, teraz bym z metra na zbity pysk wywaliła, najlepiej na trzecią szynę od razu. Społeczeństwo nam dziczeje normalnie, kiedyś ustępowanie należało do dobrego wychowania, teraz organizuje się kampanie społeczne na ten temat, no to chore jakieś jest, a gdzie są rodzice tego gówniarstwa, ja się pytam???

15 lata 5 miesiąc temu #36092 przez DariaEm
taka prawda Mirella, dobrze ze wspomnialas o tych bujajacych sie w rytm muzyki, teraz to wlasnie ja mam wrazenie ze to ta muzyka ich wychowuje niz rodzice, gowniarstwo jest zapatrzone w najrozniejsze gierki srerki i nic wokol nie widzi bo nie chce widziec, a taki rodzic ma spokoj i jest zadowolony ze spelnil zachcianke dziecka kupujac mu malo edukacyjna gre komputerowa do kolekcji.

15 lata 5 miesiąc temu #36093 przez Mirella
No tylko weźcie pod uwagę ze za 10 lat tego syfu będzie na rynku jeszcze więcej i jeszcze diabli wiedzą co wymyślą do tej pory, a my musimy dzieci wychować inaczej, ehhhh........ no łatwo to nam nie będzie ;)

15 lata 5 miesiąc temu - 15 lata 5 miesiąc temu #36094 przez DariaEm
Ja to czasem sie boje spojrzec w strone takiego gnojka zeby w leb nie dostac za to ze smialam spojrzec w jego strone.

15 lata 5 miesiąc temu #36109 przez sylka
Czasem lepiej takim zejść z drogi, ponarzekać w myślach bo nie wiadomo co do głowy takiemu strzeli.

15 lata 5 miesiąc temu #36131 przez agania123
Muszę przyznać, że ostatnio zaskoczyła mnie reakcja jednej pani w markecie. Podeszłam do tzw " kasy pierwszeństwa" i mimo, że miała już sporo zakupów na taśmę wyłożone to przepuściła mnie przed siebie i nawet podała kasjerce moje zakupy:) bardzo mi się miło zrobiło, a pani stwierdziła, że skorą są przywileje, to trzeba z nich korzystać:) kilka tygodni wcześniej byłam w tym samym markecie i przy tej samej kasie i stało więcej ludzi przede mną i nikt się nie ruszył żeby mnie przepuścić. Stwierdziłam, że nie będę stała ( słabo się wtedy czułam) mimo, że byłam z mężem. Podeszłam do kasjera i upewniłam się czy to kasa pierwszeństwa. Po upewnieniu się powiedziałam panom którzy stali jako pierwsi w kolejce, że jestem w ciąży i wchodzę przed nich. Nie byli jakoś zaskoczeni.

15 lata 5 miesiąc temu #36150 przez sloneczko
www.zapytajpolozna.pl/forum/ciaza-forum/...y-pierwszenstwa.html wiedzialam ze gdzies to bylo, wiec dziewczyny ja polacze te watki ;)

15 lata 2 miesiąc temu #63887 przez Emme

Moderatorzy: kasiorailona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka