- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- kasy pierwszeństwa
kasy pierwszeństwa
- Margolec
-
Autor
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
Chciałabym poruszyć pewien nurtujący mnie temat. Chodzi o to czy i jak egzekwujecie swoje prawa do pierwszeństwa w kolejkach. U mnie jest strasznie licho. Niby jak jest okazja to staję w kasach "z brzuszkiem", ale nikt jeszcze nigdy nie był tak łaskaw i mnie nie przepuścił. Może to i moja wina, bo się o to nie upominam, ale jestem trochę nieśmiała.
Kolejna kwestia to ustępowanie miejsca w środkach komunikacji miejskiej, czy spotykacie się z czymś takim, bo dla mnie jest to całkowicie nieznane.
Koleżanka kiedyś poprosiła żeby jaj ustąpić miejsca bo jest w 6 msc ciąży to usłyszała komentarz: "No tak, najpierw taka nogi rozkłada a później chce siadać".
Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Madzia89862
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- 04-11-2009 najcudowniejszy dzień mojego życia
- iwonan12
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-

- Manga
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- Mama szczęsliwa to mama trochę leniwa
A przełamałam się po drugim zdarzeniu, kiedy to kasierka w "zwykłej kasie" zwróciła mi uwagę, dlaczego stoję w kolejce, przecież od tego są kasy pierwszeństwa, bym nie musiała stać w ogonku (miłe).
A w autobusach, no cóż... Codziennie jeździłam do pracy i miałam problem w wystaniem właśnie na początku ciąży, gdy jeszcze brzuszka nie było widać. Nie miałam wyboru, podchodziłam do jakiejś osoby i pytałam czy ustąpi mi miejsca. W zaawansowanej ciąża nie było problemu wstawali sami

- sloneczko
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- W małych rączkach mieści się cała miłość.
gdy stoje w kolejce jeszcze nigdy nikt mi nie ustapil miejsca, ludzie sie ogladja patrza na ciebie na brzuszek i co i sie usmiechna, ale zapytaja jak dlugo jeszcze do rozwiazania.
ale nikt nie pomysli ze za chwile moment bo stoje juz 5 min slabo mi sie zrobi, bo w sklepie jest duszno i ludzie wydzielaja rozne zapachy z siebie...
kiedys jak bylam w polsce wtedy bylam w 7 tygodniu ciazy i bylam w autobusia jak to starsze panie stana nad Toba i dychaja i jak to one ciezko zyja, powiedzialam jej ze nie zejde jej bo jestem w ciaza i sie nie zadobrze czuje, wiec ona mi odpowiedziala, taka mloda i juz w ciazy,, poszla na przod i cos tam do innych pan opowiadala, a ja czulam sie jak by ktos mnie z blotem zmieszal, az w oczych mialam lzy(jestem czesto wrazliwa osoba)
to jest przykre, ale trudno trzeba to uszanowac ze niektorzy ludzie nie maja wychowania, bo ja inaczej tego nazwac nie moge!!
- Mirella
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Klaudia - najcudniejsze dziecię na świecie
- Otrzymane podziękowania: 72
- Katarzyna
-
- Wylogowany
- Położna
-
Także temat nie należy do śmiesznych, jest poważny i tą dyskusją może uwrażliwimy część społeczeństwa. (jeśli zajrzą na to forum...)
A więc podaję linki do kampanii:
www.tvnwarszawa.pl/0,1631434,wiadomosc.html
Plakat, który utkwił mi w pamięci z podróżowania tramwajem:
(niestety nie znalazłam większego formatu zdjęcia)
Wasza dyskusja zainspirowała mnie do stworzenia działu o kampaniach społecznych kierowanych do kobiet w ciąży lub dzieci.
Polecam: Blog o ciąży, porodzie i macierzyństwie , Dzienniczki dla mam , Organizer Mamy , nowość: Dzienniczek Ciąży
- sloneczko
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
bywaja naprawde przykre sytuacje, niewiem czy ludzie tylko siebie widza czy niechca innych widziec
- sloneczko
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
temat jest dla mnie bardzo smieszny a zarazem wrazliwy
nie mialam na mysli ze sie z tego smieje, tylko mialam na mysli ze ludzie nie umieja uszanowac innych! i niektorych reakcja jest przygnebiajaca!
- Mirella
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Klaudia - najcudniejsze dziecię na świecie
- Otrzymane podziękowania: 72
Dziewczyny, wychowajmy nasze dzieci po staroświecku, dobrze?
- sloneczko
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Agnieszka
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
kurcze, ile razy byłam w markecie z brzuszkiem, podchodzę do kasy pierwszeństwa a tam prawie sami panowie! no i myślicie że przepuszczali... no skąd! w końcu pełni kultury byli....
raz mi powiedziała kobieta która na półkach układała, żebym się nie przejmowała i po prostu weszła sobie, no i ja potem tak robiłam, że ludzie stali w kolejkach, a ja po prostu mówiłam przepraszam, i szłam dalej, i na kasie mówiłam żeby mi policzyli pierwszej, tak u mnie wyglądało przepuszczanie w kolejkach niestety
jak nie byłam w ciąży, to nigdy w życiu nie stawałam nawet to kosy która była oznaczona jako kasa pierwszeństwa
co do autobusów, to już pisałam gdzieś ostatnio jaką miałam historię, Pewna pani mi ustąpił miejsca a "wwalił" mi się na nie dziadziuś... i wtedy sobie pomyślałam, że starsi to uważają że już wszystko tylko im się należy, a jak komentują właśnie jak im ktoś nie ustąpi....
- Madzia89862
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- 04-11-2009 najcudowniejszy dzień mojego życia
- Margolec
-
Autor
- Wylogowany
- budujemy zdania
-

- Katarzynka
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- Kingusia i Mateuszek -Kocham miłością bezwarunkową