BezpiecznaCiaza112023

Majówki 2014

11 lata 2 miesiąc temu #870938 przez nati.olsztyn
patka Ja w poprzedniej ciąży pierwsze ktg miałam dzień po terminie porodu. Myślę że to zależy od lekarza. A teraz chodzę do innego lekarza i mam dziś, oczywiście nie licząc tych które miałam w szpitalu.

mallgonia Ja też dziś mam ktg u doktorka przed wizytą.:-)

Bylismy wczoraj z mężem i synkiem na warsztatach z "Mamo to ja". Naprawdę fajnie było:-) chociaż część zajęć przesiedzielismy przed salą bo Synuś miał dość;-) Moja koleżanka z pracy, która jest Międzynarodowym Konsultantem Laktacyjnym prowadziła część o karmieniu piersią - bardzo przydatne i sensowne rzeczy mówiła. Podpisaliśmy też przy okazji umowę z panią z banku krwi pępowinowej!!! Cieszę się że mamy już to załatwione!:-)

Po warsztatach myślałam że padne ze zmęczenia, pachwiny bolą do dzisiaj. Potem pojechaliśmy jeszcze do rodziców i siostry bo sis odebrala wczoraj moje wyniki badań z piątku i jak je zobaczyłam to zgłupiałam... Wszystko pięknie oprócz... potasu:-( Znów poniżej normy, nawet mniej niż w dniu przyjęcia do szpitala... Nie rozumiem tego bo do niedzieli bralam potas w tabletkach a w piątek zrobiłam badania, więc jak w ciągu pięciu dni mógł tak spaść??? może mój organizm nie przyjmuje potasu z tego preparatu? Kurde! Dobrze że dziś wizyta!!!

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 2 miesiąc temu #870966 przez Paradise1982
Hej dziewczyny,

u mnie po staremu. Wlasnie zajadam sie paluszkami, a przed chwila zjadlam puszke ryby w pomidorach, hihi!

Sela - daj nam znac, trzymam kciuki :kiss:

Sylwia - mam nadzieje, ze jednak te szmery to nic strasznego. Tak, czytalam o tej owieczce, tez najpierw ja chcialam :)

Patka - ty sie ciesze, ze USG robia, hehe ;-) W Anglii sa 2 USG (12 i 20 tydzien), a potem to tylko wazenie, mierzenie brzucha, cisnienie, mocz i krew, a krew to i tak chyba tylko 3 razy w ciagu ciazy :lol:
Tak, masz racje, ja tez im blizej tym bardziej sie martwie, ja omijam ostatnio programy o tragediach dzieci, bo to mnie jeszcze bardziej stresuje...

mallgonia - liscie malin zaczne pic jak skonczy mi sie 37 tydzien ciazy, czyli za dwa tygodnie, bo dzis jestem 35tygodni 0 dni. Ponoc nie powinno sie pic wczesniej, bo moze porod wywolac, nie wiem ile w tym prawdy, ale wole nie ryzykowac :)

Kasiunia - widze, ze sprzatasz. Och, zeby mi sie chcialo... Ja nie mam firan w oknach i musze przyznac, ze sie z tego powodu ciesze, hihi ;-)

11 lata 2 miesiąc temu - 11 lata 2 miesiąc temu #870974 przez patka89
Moje kuzynki jak się dowiedziały,ze nie miałam jeszcze ktg to były w totalnym szoku,myślały,że ściemniam lub,ze po prostu coś jest nie tak, bo u Nich 3 razy musi być obowiązkowo.Ale co kraj to obczyaj nic nie zrobimy :)

Ale te wszystkie inne badania na hiv itp np znowu w Niemczech nie robią badania na Hiv chyba bardziej ufają lekarze kobietą tam :):)
Jak poszłam pierwszy raz na wizytę i lekarz zalecił mi to badanie to byłam bardzo zdziwiona,a jak zobaczyłam to badanie w książeczce ciąży to jeszcze bardziej. Musiałam iść a,że miałam tylko jednego partnera seksualnego to takich badań się nie bałam w ogóle, chodź czułam się tam bardzo dziwnie. Brzuszka jeszcze widać nie było,pewnie ludzie pomyśleli,że jakaś puszczalska mała ku*** boi się,że się rozchorowała. Szczęśliwie wszystkie wyniki wychodzą mi dobrze także nie jest źle. Chodź bardzo bym chciała to ktg.
Jak byłam w grudniu na pogotowiu bo miałam grypę jelitową i bałam się o małą to była kobitka jedna która była na ktg coś widocznie musiało dziać się z jej dzidzią..

A wracając jeszcze do zachowań ludzi jeżeli chodzi o badanie już nie pamiętam co to było za badanie, ale również wyniki dostałam w zaklejonej kopercie.Pani za Mną ,której tak bardzo się śpieszyło do rejstracji nagle się odsuneła jakbym co najmniej miała trąd ;] śmieszni czasami są zachowaniem ludzie, ale w sumie w dzisiejszych czasach mało,kto by tak nie zareagował

Ja mimo, tego ,że wiedziałam te wyniku muszą być dobre mimo wszystko trochę się bałam tam zajrzeć a co dopiero taka babka co stoi za Mną.
W dzisiejszych czasach tak łatwo złapać jakieś choróbsko np u dentystów słyszałam,że nawet u fryzjerów.Smutne bo cały czas jesteś grzeczną osobą a możesz dowiedzieć się o takim wyniku i świat leży w gruzach.

Dobra koniec smutów ! Wszystkie przeszłyśmy dobrze badania i o to chodzi :):)

Paradise : To widzę ,że tam w Anglii to jeszcze gorzej z medycyna niż u Nas.
to na to wygląda,ze najlepszą opiekę ciężarne mają w Niemczech.
Chodź nie powiem bo jak byłam tam na wakacjach i złapałam nogę to też udzielili mi bardzo dobrej opieki. Dostałam też zastrzyki przeciw zakrzepą. Bo np dwa lata później jak miałam złamanego palucha w Polsce to już zastrzyków nie dostałam żadnych.
Ale można by porównywać ale to chyba nie na tym forum jeżeli chodzi o Naszą służbę zdrowia :(

mallgoonia : Tak myszki niestety tylko żyją 2 góra 3 lata ale to już musi być. Wtedy weterynarze to aż oczy wypatrują,że myszka tyle żyje niestety :(
kochane zwierzaki ale ich żywotność jest słaba, dlatego pewnie tak dużo zawsze się ich rodzi w miocie by mogły się rozmnażać raz po raz :)

11 lata 2 miesiąc temu #870983 przez beaciaa
SYLWIA NFZ tia... Co do sprzątania ja będę sama siłowała się przed świętami może coś się przyspieszy w końcu już będę miała ciążę donoszoną :)

Od kilku dni czuję się mega źle, nie mogę znaleźć sobie miejsca w nocy, mało snu, zespół niespokojnych nóg, a to gorąco, a to zimno. Wstaję zmęczona, brzuch pobolewa jak na okres, do tego w pachwinach zaczyna ciągnąc. Eh.. jutro wizyta u lekarza więc mam nadzieję, że Maciuś tam powoli zaczyna się ruszac do wyjścia :)! W sumie jeszcze tydzień i spokojnie mogę rodzic. Dziś przez te złe samopoczucie jadę kupic jakąś torbę w którą się spakuję co by nie było w końcu za późno bo małż już panikuję, że zacznę rodzic, a on nie bedzie wiedział co i gdzie :)

Wczoraj byliśmy na tych samych warsztatach co nati.olsztyn :) Wykład o laktacji super, z resztą miałam okazję już posłuchac tej Pani na poprzednich warsztatach. Gorszy wg. mnie był wykład o pomocy noworodka i bardzo denerwował mnie Pan z OmegaMedu, ale ogólnie reszta super;)
Po padłam jak nati, ale czego się spodziewac po tylu godzinach siedzenia :)

11 lata 2 miesiąc temu - 11 lata 2 miesiąc temu #870985 przez patka89
Beacia ,kobitko to się pakuj a nie, bo serio w końcu zostawisz mężowi to zadanie.
Ja już spakowana to i od razu jakoś spokojniej święta się spędzi.
Powodzenia w pakowaniu :):) Ja pakowałam wszystko jak leciało ;p
Mam nadzieje,że o niczym nie zapomniałam :)

11 lata 2 miesiąc temu #870991 przez beaciaa
Najważniejsze, że wszystko leży w jednym miejscu i wystarczy wrzucic do torby :) Ale dziś kupię chyba małe buteleczki kosmetyków, zajmą mniej miejsca w końcu :)

Dziewczyny w ogóle jak to jest z kosmetykami zapachowymi i perfumami po urodzeniu ?

11 lata 2 miesiąc temu - 11 lata 2 miesiąc temu #870993 przez nati.olsztyn
beaciaa Ja z facetem z omegamed miałam styczność tylko na korytarzu ale też był mega wkurzający. Za to babeczka z PBKM zrobiła wg mnie fajny, krótki i konkretny wykład. Mi się całkiem podobało o pierwszej pomocy, nie powalal ale był ok, a mąż mówił że tu było fajniej bo każdy chętny mógł pocwiczyc.

Widzialas nas?:-) bo naszego szalonego Syneczka slyszalas napewno;-)

11 lata 2 miesiąc temu #871007 przez beaciaa
nati.olsztyn napisał:

beaciaa Ja z facetem z omegamed miałam styczność tylko na korytarzu ale też był mega wkurzający. Za to babeczka z PBKM zrobiła wg mnie fajny, krótki i konkretny wykład. Mi się całkiem podobało o pierwszej pomocy, nie powalal ale był ok, a mąż mówił że tu było fajniej bo każdy chętny mógł pocwiczyc.

Widzialas nas?:-) bo naszego szalonego Syneczka slyszalas napewno;-)

Tak, tak PBKM fajnie :) Sami zastanawialiśmy się nad tym, ale niestety w tym momencie koszta by nas zabiły...
Widziałam Was i w sumie chciałam podejśc w pewnym momencie, ale gdzieś z małym uciekłaś :P

11 lata 2 miesiąc temu #871009 przez Paradise1982
Dziewczyny, pompka do piersi, manualna czy elektryczna? Bo naprawde juz nie wiem :(

Beaciaa - mnie na szkole rodzenia mowili, zeby nie uzywac mocno perfumowanych mydel i perfum, bo dzidzia poznaje nas po zapachu. Ja kupilam male plastikowe buteleczki takie dostosowane na podroz samolotami i przelalam troche szamponu, odzywki i plynu do higieny intymnej (i tym plynem umyje sie cala po porodzie, bo on nie pachnie niczym mocnym).
Ja myslalam, ze ciaza jest donoszona, jak sie jest 37 tygodni w ciazy? A Ty dzis jestes 37 tygodni i 1 dzien? Czy kiedy ciaza jest donoszona, bo sie zamotalam :unsure:

11 lata 2 miesiąc temu #871012 przez beaciaa
Paradise1982 napisał:

Dziewczyny, pompka do piersi, manualna czy elektryczna? Bo naprawde juz nie wiem :(

Beaciaa - mnie na szkole rodzenia mowili, zeby nie uzywac mocno perfumowanych mydel i perfum, bo dzidzia poznaje nas po zapachu. Ja kupilam male plastikowe buteleczki takie dostosowane na podroz samolotami i przelalam troche szamponu, odzywki i plynu do higieny intymnej (i tym plynem umyje sie cala po porodzie, bo on nie pachnie niczym mocnym).
Ja myslalam, ze ciaza jest donoszona, jak sie jest 37 tygodni w ciazy? A Ty dzis jestes 37 tygodni i 1 dzien? Czy kiedy ciaza jest donoszona, bo sie zamotalam :unsure:

Donoszona przy skończonym 37 tygodniu :)

11 lata 2 miesiąc temu #871037 przez Paradise1982
aha :)

11 lata 2 miesiąc temu #871048 przez oleczka331
hej

Patka89 w Niemczech robia badania na HIV mi robili praktycznie ok 20tygodnia podobno sa obowiazkowe niestety w mojej książeczce ich nie było i się zmartwiłam co jest nie tak czy zapomnieli dac naklejki, zapytalam moja gin powiedziała ze to są wyniki poufne i nie wklejają ona ma to u siebie w karcie i moje wyszły negatywnie wiec jest ok.Co prawda z moim mężem jesteśmy razem od 13 lat ale człowiek ma styczność wszędzie z krwią i można nabawić się wszytskiego.Więc tak powiedziała.Jeżeli chodzi o wszelkie pobierania krwi(rozniez na HIV) moczu usg ktg ciśnienie glukoza wszytsko robią ci w gabinecie bynajmniej u mnie jest pielegniarka i wszytsko załatwiam na miejscu nie potzrebuje skierowań i szukania.To jest własnie fajne.Wszystko oni dostają odesłane nic nie muszę odbierac, jak cos nie tak dzwonią.Np ostatnio spadło mi zelazo, cyk i juz musze brac. :blink: wiec moze to zalezy od Landu, może od lekarzy no niewiem.Grupę krwi tez mialam minus wiec musialam dostac zastrzyk i tez nie patrzyli na to jaka ma moj mąż bo maja obowiazek podac i koniec...

Co do ktg jestem w szoku ze wy go nie macie, ja chodze teraz co tydzien od 32 tygodnia i co tydzien mam ktg.Czego moje dziecko nieznosi.Ale mam.Co prawda naleza mi sie tylko 3 usg, ktore juz mialam.Moglam miec na kazdej wizycie ale musialabym zaplacic 120e.No a skoro bylo wszytsko ok i raz mi sie 4d trafilo za darmo to nie wykupowalam. ;)

Kurde co za dzien pada pochmurno.Wstalam zjadlam znow spalam.Niewiem jak bedzie w nocy przez te dzisiejsze dzienne spanie.Malutka troche bardziej sie ruszawiec sie cieszę.Dziś rano wypieła dupkę na prawą część brzucha i znow czkawka była.Ale jestem taka szczescliwa jak sie rusza trudno mi to opisac. :laugh:

fajne wasze misiaki i karuzele:)

co do kosmetyków tez slyszalam zeby nie byly za mocne.Kupilam jednorazowki w rossmann.Ale zamierzam uzywac tego szarego mydla naturalnego. :blink:

11 lata 2 miesiąc temu - 11 lata 2 miesiąc temu #871072 przez patka89
Oleczka331 : Wiesz,co to teraz nie wiem no tak mi kuzynki mówiły,że nie musiały robić badań na hiv. Ale właśnie za to ktg miały już pod koniec ciąży często.
a U Nas nic chyba,że samemu pojedziesz bo dzidzia się np przez cały dzień nie rusza na pogotowie,ale też niektóre jędze ponoć robią wielką łaskę,ze wykonają to badanie.
Nie wiem bo nie miałam takiego przypadku ale słyszałam o tym właśnie.
Szczerze mówiąc właśnie te niektóre badania strasznie Mnie zdziwiły różyczka, hiv itp ale wykonałam jak mus to mus :):)
Masz racje człowiek ma cały czas styczność z krwią i nigdy niestety nic nie wiadomo w tych czasach. Cieszę się,że malutka wariuje moja też i to bardzo :D

We Wrocławiu było dzisiaj bardzo cieplutko,ale to chyba była cisza przed burzą, bo teraz zrobiło się bardzo ciemno coś czuje,że będzie coś wieczorem się działo :(
Wrrrr nie lubię burzy i to bardzo :(:(

Czyli co najlepiej myć się szarym mydłem tzn białym jeleniem tak ?
o kurcze a Ja lubuję się w tych wszystkich zapachowywch żelach teraz na trochę będzie trzeba chyba sobie darować :):) słyszałam też ,że szlafrok i koszulę do karmienia trzeba uprać w tym proszku dla maluszków, żeby przypadkiem nie uczulić dzidzi.

11 lata 2 miesiąc temu #871080 przez oleczka331
o bedzie bedzie bo to co u nas wczoraj u was dzis czyli deszczowo w nocy i byla burza dzis wieje bardzo a wczoraj w dzien bylo jeszcze tak pieknie.Inny front pewnie kilka dni bedzie mniej przyjemnych.Teraz wciaz wieje i tylko przeswity słonca pada i nie pada.Chowam suszarke z balkonu i wystawiam taka gra hahah. :laugh:

Jutro moi rodzice wysyłają paczkę z Pl.Nareszcie dostane reszte potzeebnych rzeczy podgrzewacz sterylizator poduszke pasy-do bujaka i do wozka potem sie przydadza bo dostalismy bujak ale pasow juz nie bylo w zestawie.Przyjedzie tez laktator butelki i troszke ciuszkow juz nie moge sie doczekac musze obadac sprzet.Niewiem nawet jak korzystac z laktatora pewnie nie jest skomplikowane ale nie mialam tego nigdy w reku nawet :huh: :huh: :huh:

No nic czekamy zatem.W piatek badanie ciekawe jak daleko juz jestesmy.Brzucho troche opadlo.Wczoraj obejrzalam caly porod na youtube takie co prawda w wodzie ale spoko troche sie uspokoilam moze faktycznie za duzo sobie na ten temat wyobrazalam.Jakies wizje mnie chyba męczyly.Moze nie bedzie tak zle, musi byc dobrze :blink:

11 lata 2 miesiąc temu #871082 przez patka89
Nie pocieszyłaś Mnie Ci powiem z tą burza, Naszczęście jest się do kogo przytulić :D
Jakbym miała sama spać, to bym chyba miała noc z telewizorem bo bym nie usneła :(

Co do porodu,Ja się boję,ale ciągle tłumaczę sobie,że muszę dać rady.Jakby nie było można to tyle kobiet by nie miało dziać,a że boli no cóż mam nadzieje tylko,że nie tak bardzo.
a poród w wannie to by mógł być kuszący pomysł :D

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka