BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Lipcowe 2013

11 lata 10 miesiąc temu - 11 lata 10 miesiąc temu #715230 przez Qltoorka
karolinap, nie, mnie się nie zdarzyło...

patrysia, ja czytałam, że do snu można kłaść malca na brzuszku tylko w obecności rodziców, i na max 15 minut, bo taka pozycja uciska przeponę i powoduje trudności w oddychaniu...
Tu masz jedno ze źródeł (czytałam o tym w wielu artykułach):
parenting.pl/portal/pozycje-do-spania

Ja mam z kolei taki problem z tym tematem związany, że Mikołaj w ciągu dnia to zasypia tylko w leżaczku i to wtedy, gdy się mu włączy wibracje... I nawet jak już śpiącego próbuję przenieść do łóżeczka lub inną płaską powierzchnię to zaraz się budzi i znów jest płacz i marudzenie...

Judytejsza, GRATULACJE!!! Tak się zastanawiałam co u Ciebie, bo się dawno nie odzywałaś...
A w sprawie laktacji to czy ściąganie pokarmu też nie wchodzi w grę w Twoim przypadku?

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 10 miesiąc temu #715231 przez MałgosiaSz
Hej! Nie jestem w stanie nadrobić forumowych zaległości, dlatego wszystkim rozpaowanym mamusiom gratuluję. :)

Ja swój czas w całości poświęcam córeczce Zosi :kiss:

Jeśli chodzi o poród to w sobotę 20 lipca ok, godz. 19 zaczeły odchodzić mi wody, ok. 20.30 byliśmy w szpitalu na ktg najwyższe skurcze to 40 i może były aż 3, po zbadaniu lekarz powiedział, że nie ma warunków do porodu i trafiłam na salę, po jakiejś godzinie zaczełam odczuwać skurcze, kiedy były już mocno odczuwalne 2 razy wziełam długi prysznic. potem trafiłam na porodówkę rozwarcie zaczęło się powoli robić, strasznie mnie czyściło i raz wymiotowałam. Dostałam zastrzyk nospę i kolejne ktg najwyższe skurcze miały 70 i były pojedyncze, bolało coraz bardziej ale też coraz bliżej było do ujrzenia Zosi :) Tatuś do nas dołączył kiedy były skurcze parte, dzielnie trzymał mnie za rękę podawał wodę i mokry ręcznik na głowę no i o godz. 3.35 21 lipca na świat przyszła Zosia. Potem w trójkę spędziliśmy dwie godziny na sali poporodowej.
Nigdy wcześniej nie czułam tak dużego bólu, ale też żaden dzień nie piękny jak ten. :laugh:

Zakochałam się w mojej córci :)

11 lata 10 miesiąc temu #715242 przez dziubasek
Judytejsza gratulacje kochana :)
Qltoorka ja mialam identyczny problem z Majka, nic na to nie poradzisz u nas minelo i zaczela zasypiac bez zadnego bujania po kilku tygodniach(tylko ze ja myslalam ze mi ja babcie rozpuscily)a Julcia jak na razie naje sie, odkladam ja do kolyski lub lozeczka i sama zasypia(mam nadzieje ze to sie nie zmieni)

powiem wam ze ten Infacol dziala cuda, daje Julci pod wieczor przed karmieniem i spi ladnie w nocy min 4 godz, baczki puszcza i dopiero tak kolo 7:30 zaczyna swirowac no ale ile mozna spac ;)

11 lata 10 miesiąc temu #715252 przez Qltoorka
karolina, normalnie popłakałam się czytając Twoje ostatnie wpisy na blogu... Ach, co te szkraby z nami zrobiły.... :)

Kilka dni temu małego położyłam na klacie Taty... Mikuś spojrzał na niego i zaczął się tak cudnie uśmiechać do niego, że mój M. popłakał się ze szczęścia pierwszy raz w życiu... I nie potrafił tych łez powstrzymać... To było niesamowite widząc jak ten duży, silny mężczyzna płacze na widok uśmiechu swojego syna...
Mikołaj w ogóle często się uśmiecha do Taty... Wystarczy, że ten go tylko na ręce weźmie...

11 lata 10 miesiąc temu #715269 przez villcia
Siwa, Askanjudytejsza MałgosiaSz moje gratulacje!!! :) :) :) Wszystkiego dobrego dla Was! Cieszę się, że już jesteście razem :) :) :)

agniesia ,bea2a przesłodkie te wasze maleństwa, pewnie mają kolorowe sny :)

Qltoorka Alanek śpi na kołedrce w wózku, przykryty flanelką. Pierwsze słyszę o odparzeniach spowodowanych flanelką. Przy starszej córce też stosowałam i non problema :)

karolinap cudowny dzidziuś! A jaka burza włosów na głowie :) :) :)

U nas kolejna nocka minęła nadzwyczaj spokojnie. Alanek przebudził się tylko 2 razy na cyca i niemal natychmiast usnął.
Wstał o 7 rano, wycyckał mamę, 2 godzinki pobrykał i znów śpi słodko ta moja słodycz najsłodsza i najkochańsza na świecie :) :) :)

Teraz idę trochę poprasować i ogarnąć domek.
Pozdrowionka dla wszystkich cudownych mam!

11 lata 10 miesiąc temu #715275 przez alba77
dziewczyny a jak wasze brzuszki po porodzie?
jeśli chodzi o wage to mam już tą z przed ciąży ale brzuch to jakaś masakra :( mam nadzieje że się jeszcze trochę zmniejszy a skóra ujędrni jutro mija 2 tydzień po porodzie. Po pierwszym porodzie z płaskim wychodziłam ze szpitala a teraz jak się najem to wyglądam jak w ciąży :angry:

11 lata 10 miesiąc temu #715335 przez emi87
moja mała upodobała sobie jeden bok do spania ale często bierzemy ją na drugi i też nie protestuje :) miejmy nadzieje ze bedzie miała kształtną główke :) i nie kłąde jej na brzuszku na noc bo bym sie bała ze sie udusi...

judytejsza gratulacje!!!! tak sie zastanawiałam co u ciebie :) a karmieniem sie nie przejmuj, widać tak miało być, zrobiłas co w twojej mocy :* wiec głowa do góry i ciesz sie szkrabem!

Małgosia to w miare sprawnie wam ten poród poszedł :)

Qltoorka aż sama sie wzruszyłam!!! mnie wczoraj tak na wspominki porodowe, ciązowe i staraczkowe wzieło :) ach łzy leciały że ho ho :P

albo no 2 tyg po porodzie brzuszek dochodzi do siebie, jeszcze flaczek jest ale juz sporo mniejszy, mam 15kg na minusie i jeszcze troche do zrzucenia mi zostało :blush: ale co tam - damy rade!
a pewnie po 2 porodzie inaczej sie do siebie dochodzi.

a to moja Milunia jak tańczy czacze lakukaracze ;D
Załączniki:

11 lata 10 miesiąc temu #715350 przez kasiak
Napisałam długieeeego posta i mi się sama przeglądarka zamknęła :angry: :ohmy:

Kolejne mamy w gronie rozpakowanych :) gratulejszyn dla wszystkich i całuski dla bobaskow :kiss:

A u nas progres :) Sebek po raz pierwszy od tygodnia śpi w wozku :) spłakał się strasznie przy przewijaniu, nawet nie ubrać nie dał tylko musiałam go przytulić, potem na chwilę odłożyłam żeby mu gatki ubrać i już zasypiał zmęczony, pobujałam na rękach chwilę i śpi do tej pory :laugh:
Zjadłam spokojnie śniadanie, posiedziałam na kibelku- niby nic a jak cieszy, ze nie muszę sikać w locie z dzieckiem na reku :laugh: nie mówiąc juz o 2 :P
Pralka i zmywarka juz robią swoje, podlałam kwiatki, pościeram kurze, zmyję podłogę i wydumam cos na obiad i będę się byczyc B)

Odezwę się później bo zapeszyłam i się obudził :dry: idę kipę z nosa odessać i cycek juz cieknie :P

11 lata 10 miesiąc temu #715384 przez karolinap
No ja jak narazie się nie ważyłam bo jakoś nie gdzie tego zrobić a sama nie mam wagi. Ale brzuszek jest jeszcze. Dzis 6 dzień po porodzie wiec jeszcze czas by wrócił do normy.
Najgorsze jest to ze w ostatnich dniach ciazy brzuch wokół pępka popekal i rozstępy zostały i jak tak zgarne ta faldke na brzuchu to brzuch nie wygląda ciekawie :(

Qltoorka - nie myślałam, ze moje posty wzruszają :) ale milo mi :) Dziecko naprawdę nas zmienia. Zostaliśmy rodzicami :)
A widok twojego meza - na pewno wzruszający!

11 lata 10 miesiąc temu #715422 przez dziubasek
Z moim brzuchem tragedii nie ma :) wchodze juz (bez wciskania sie na sile ;) ) w wiekszosc ciuszkow sprzed ciazy :) ... dupke mam jeszcze jak armata(ale juz pomalutku zaczynam nad nia pracowac)a wagi dawno nie sprawdzalam bo mi szwagierka waga umarla jak ostatnim razem na niej stanelam ;) i musze kupic nowa... Rozstepow nowych nie psiadam(sa tylko te po Majce)

11 lata 10 miesiąc temu #715427 przez Qltoorka
alba77, jak się najesz???? To i tak szczęściara jesteś! Ja jestem 3 tygodnie po porodzie i mam wciąż brzuch ciążowy... Mierzyłam się wczoraj i mam wciąż 12 cm więcej w pasie niż przed ciążą i jestem skazana wciąż na ciuchy ciążowe... :( Chcesz się licytować kto ma gorzej...? :P A ja z tych chudzinek jestem, więc wygladam okropnie...Nie mogę na sebie w lustrze patrzeć...

bea2a, zaciekawiło mnie to, że się Twoja córcia w pęcherzu płodowym urodziła... Mnie się wydawało, że jak pęcherz płodowy sam nie pęknie to przebijają... Mojej mamie tak robili... No chyba że się coś zmieniło po 30 latach :P

11 lata 10 miesiąc temu #715433 przez bea2a
Qltootka też tak myślałam, że przebijają pęcherz ale przyszedł lekarz i spytał tak ładnie "dziobiemy"? Na co położna, że nie bo uda się bez przebijania a to zawsze ochrona dzieciątka przed bakteriami w kanale rodnym, zwłaszcza, że miałam tego paciorkowca. Także trudniej było wyprzeć ale wyparłam pęcherz w całości z małą w środku. Uwierzcie, niesamowity widok i jak to lekarze określili dziecko w czepku urodzone.

Co do NataliK pisałam do niej przed porodem ale niestety nie odpisała ;(

11 lata 10 miesiąc temu #715439 przez alba77
Qltoorka no właśnie mi się wydaje ze u drobnych i szczupłych babeczek brzuch jakoś tak bardziej rzuca się w oczy i wystaje (tez do takich należę) tak mi się bynajmniej wydaje, daje mu czas do końca połogu jak się nie poprawi to zaczynam zbierać na plastykę brzucha :silly:

11 lata 10 miesiąc temu #715491 przez agniesia
Mój Synus:-)

Załączniki:

11 lata 10 miesiąc temu #715497 przez Qltoorka
A dziś mordercza temperatura osiągnęła swoje apogeum.... My tu naprawdę umieramy... Właśnie zmierzyłam temperaturę otoczenia w pokoju....Nie uwierzycie, bo ja sprawdzałam kilka razy, myślałam, że się termometr pomylił... 32 stopnie... :ohmy: :ohmy: :ohmy:

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka