BezpiecznaCiaza112023

Mamusie wrzesień 2011

13 lata 11 miesiąc temu #117419 przez Pyśkaaaa
Beti mi sie bardziej zolty podoba ale ja B. lubie zolty i wiesz jak jest rzecz gustu :P a poza tym ja juz miesiac chodze i telef wybieram i taryfe i koles w salonie jak mnie widzi to sie dziwnie usmiecha hahah :P a poza tym sliczne ubranka :) gdzie zakupilas te spodenki?

Pati z tym bolem plecow dziewczyny maga miec racje ze trza spac na boku :)

a co ruchow maluszka to moj przestaje kopac jak moj K. przylozy reke :P i sie denerwuje ze nic nie czuje :P
Temat został zablokowany.
13 lata 11 miesiąc temu #117421 przez Marta M
beti zolto czarny spokojniejszy, ten niebieski taki troche za niebieski jak dla mnie...

Mnie powiedziala ze ta glukoza nie jest niedobra, po co cytryna, zreszta powiedziala ze nie slyszala o takim sposobie i zeby zapytac w laboratorium czy mozna..a ja wiem ze mozna bo Wy tak powiedzialyscie, po co pytac ;)
13 lata 11 miesiąc temu #117425 przez Mała
Mnie się podoba ten żółty.
Agusia mnie się też wydawało, że ja z Kamilem to nie miałam glukozy na czczo, ale w końcu zwątpiłam jak wszystkie pisałyście, że na czczo. I o ile dobrze pamiętam to wcale nie była taka zła ta glukoza.
13 lata 11 miesiąc temu - 13 lata 11 miesiąc temu #117439 przez Agusia83
Wlasnie sie obudzilam...musialam chwile pospac, bo znow obudzilam sie z bolem glowy....teraz wybieram sie na zakupy, no i musze wymyslic jakis prezent dla meza...chyba kupie mu whisky...bo lubi, a wiem, ze mu sie skonczyla :silly: ...

Odnosnie glukozy, to zdziwilam sie, ze doktor mowila, ze nie na czczo...ale tym lepiej dla mnie...zreszta moze to zalezy czy robicie 50g czy 75g...
a teraz znalazlam cos takiego
parenting.pl/portal/teksty/test-obciazenia-glukoza

oraz

Na samym początku ciąży ginekolog kieruje kobietę na badanie, które pozwala oznaczyć poziom glukozy w surowicy krwi. Jest wykonywane na czczo. Nawet jeśli jego wynik jest zupełnie prawidłowy, każdej kobiecie między 24. a 28. tygodniem ciąży powinno się przeprowadzić test doustnego obciążenia glukozą (50 g). Po godzinie od wypicia wody z glukozą pobiera się krew i oznacza poziom stężenia glukozy.

W czasie tego badania kobieta nie musi być na czczo, nie ma także znaczenia pora dnia ani czas, jaki upłynął od ostatniego posiłku. Za prawidłowe uznajemy stężenie glukozy w surowicy krwi poniżej 140 mg%.

Jeśli poziom cukru wynosi od 140 do 180 mg%, należy wykonać test obciążenia 75 g glukozy. Nieprawidłowe wyniki oznaczają konieczność wizyty w poradni diabetologicznej. Jeżeli natomiast test obciążenia 50 g glukozy jest nieprawidłowy, ale wynik drugiego testu jest prawidłowy, w 32. tygodniu ciąży należy wykonać jeszcze raz test obciążenia 75 g glukozy.
13 lata 11 miesiąc temu #117442 przez beti
Pyśkaaaa napisał:

a poza tym sliczne ubranka :) gdzie zakupilas te spodenki?
:P

W smyku w Wawie na Kruczej, ten zestawik był po 40 zł, ale był tylko rozmiar 62 chociaż jak na 62 to są duże :-)))

No to coś czuję, ża na żółtym się skończy :-)))

A glukoza na czczo, bo to jest po to, aby zbadać reakcję organizmu na cukier/węglowodany, czyli jak rano zjesz coś to już będziesz miała zakłamany wynik (np. wędlina jest spalana przez organizm po 6-u godzinach i po 6 godzinach dopiero insulina sobie z nią radzi i tak jakby zeruje). Od ostatniego posiłku powinno minąć 8-10 godzin...
13 lata 11 miesiąc temu #117445 przez Pyśkaaaa
oj oj... do wawy mam daleko :( a u mnie nie ma takich promo :(

ide babeczki odebrac wyniki mam nadzieje ze juz nie bede musiala lykac tego okropnego zelaza

ciekawe czy zleci mi glukoze juz.

a i bewipo zapomnialam powiedziec ze sie ciesze ze z dzidzia wsio ok i ze babeczka sie potwierdzila :D
13 lata 11 miesiąc temu #117465 przez mYSZA
mi wyniki też anemicznie poszły;/ ale ja już mam dość tych suplementów- wyczytałam, ze z tabletek i tak mało co się wchłania wiec postanowiłam za radą mamy pić sok z buraków i jeść szpinak;/

co do tego GOLENIA na poród... ale tak do zera? w sensie, nie bikini tylko CAŁOŚĆ do zera? ja nigdy tego nie robiłam.. no i używam depilatora a nie maszynki!

my oglądaliśmy sobie ubranka które kupiliśmy i mamy ich już całkiem sporo- chyba przystopujemy. Nawet ja stwierdziłam, ze czas kupować pieluchy ( takie tetrowe ale kolorowe z ładnymi wzorkami i też takie do pieluchowania wielorazowego) a mój mąż stwierdził, że mamy dużo jeszcze na pieluchy czasu. Tak więc w nocy oczywiście wyśniłam, że już Janka urodziłam i go ładnie ubrałam, a on zrobił kupkę, a ja nie miałam pieluchy, żeby go przebrać!!

ja idę dziś na 19.40, ale na samo badania. usg 3d mam za tydzień..

Janek z nami!
13 lata 11 miesiąc temu #117489 przez gosia2324
Marta ubranka kupuje na allegro, te sa akurat nowe. kazda sukieneczka z bluzeczka nie kosztowala wiecej niz 17 zl

warto czasem poszperac po necie ... :)
13 lata 11 miesiąc temu #117505 przez Pyśkaaaa
dziewczyny wrocilam i o zgrozo :ohmy: mam okropne wyniki badan ciekawe co na to dotorek powie... znow zaserwuje leki ktore tanie nie sa... a powiedzcie mi czy ktoras miala ph 8? kiedy norma jest 6,5 co to moze oznaczac :unsure:

a krew nie lepsza :(
13 lata 11 miesiąc temu #117515 przez Mała
Pyśkaaa w różnych laboratoriach norma ph jest różna, u mnie w jednym jest 7,5 a w drugim 7,0. Musisz zakwasić mocz, żeby bakterie się nie namnożyły. Żurawiną w tabletkach, a ja dolewam sobie do mineralnej sok żurawinowy. Można też cytryną. A masz bakterie albo leukocyty w moczu?
13 lata 11 miesiąc temu #117518 przez gosia2324
Dziewczyny sprzedam ubranka po Kubusiu, rozmiar 56-62
niestety mieszkanie nie jest z gumy ... i musze robic miejsce dla Jagodki,

6 par spodni, Next, h&m Stan idealny,
dreik welurkowy
rampersik nie uzywany,,
3 pary spodenek dresowych
bluz dresowa z kapturkiem,
4 bluzeczki dl rekaw,
3 kawtaniki,
kawtanik i spioszki - kaplet
czapeczka
6 par body dl rekaw,
3 pary body kr rekaw
sweterek H&m

Ubranka w bardzo dobrym stanie, moze ktOrejs z Was sie spodobaja :)
13 lata 11 miesiąc temu #117519 przez kasia79
beti ja zdecydowałabym się na ten z żółtym, sama taki wybrałam ale innej firmy :)
Ja mam glukoze razem z morfologią więc i tak muszę iść nacz-czo.
dzięki Bogu nie mam takich bóli, ale od kilku dni moje maleństwo mniej kopie, pewnie dlatego że ja cały czas jestem w ruchu, mam teki zapał że non stop coś robię, w sobotę robimy impreze dla Kacperka ma 6 lat i cała rodzina się zjeżdża to dom musi błyszczeć, a ostatnio trochę leniwa byłam :(

swietne ciuszki upolowałyście ;) a dziewczynki to jak księżniczki będą wyglądały.
13 lata 11 miesiąc temu #117520 przez kasia79
Gosiu- ciuszki śliczne ale tego rozmiaru to mam dużo
13 lata 11 miesiąc temu #117523 przez Pyśkaaaa
Mala w moim labolatorium norma jest 6,5 wlasnie... mam leukocyty od 2-4 w polu widzenia bakterie dosc liczne erytrocyty 1-2 w polu widzenia naplonki plaskieliczne w polu widzenia..:( a co do krwi to HGB mam 10.2 ( norma 12-16) po miesiecznym braniu zelaza spadlo...
13 lata 11 miesiąc temu #117528 przez kasia79
pyska jeżeli chodzi o mocz to wygląda że masz jakąś infekcję, kiedy idziesz do lekarza?
Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia