BezpiecznaCiaza112023

Mamusie wrzesień 2011

14 lata 1 miesiąc temu #93882 przez Pyśkaaaa
Mi tez sie umowa konczy w grudniu dokladnie jakos 20.. ale ja nie mam zamiaru tam wracac i tez mam urlop za 2010 i 2011 wiec sie nazbiera :D

ja jeszcze mam kupe czasu do polowkowego ech..
Temat został zablokowany.
14 lata 1 miesiąc temu #94004 przez katy25
Art. 177. § 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy.
§ 2. Przepisu § 1 nie stosuje się do pracownicy w okresie próbnym, nie przekraczającym jednego miesiąca.
§ 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.

Mi umowa kończy sie z końcem września, wiem że mi jej raczej nie przedłużą i wcale na to nie liczę, ale najważniejsze dla mnie, że i tak na macierzyńskim płacą czyli w moim przypadku za 22 tyg. Płaci albo pracodawca - jeżeli przedłuzy umowe albo ZUS.
14 lata 1 miesiąc temu - 14 lata 1 miesiąc temu #94088 przez ewelinaa
Ja też mam taką sytuację, że umowa kończy mi się w czasie ciąży. Zostanie przedłużona tylko do dnia porodu, za macierzyński zapłaci Zus. Byłam u źródła, dowiadywałam się w PIP ;) , do tego pracodawca musi zapłacić za zaległy urlop.
Praca w tej firmie i tak coraz bardziej mnie męczyła i wykańczała psychicznie, więc nie martwię się, że umowa nie zostanie przedłużona.

Ja mam USG 21.04 to będzie 19 tydzień, więc to już chyba będzie to połówkowe. Już się nie mogę doczekać :kiss:
14 lata 1 miesiąc temu - 14 lata 1 miesiąc temu #94100 przez katy25
dzien dobry dziewczynki:)

Od dziś jestem już na zwolnieniu:) ach...
co do tych naszych umów, to ja również nie żałuję, że mi nie przedłużą umowy, ale wiem, że po macierzyńskim na 90% będę szukała nowej pracy. Zobaczymy jak sie ułoży, bo teraz to można spekulować, ale mus to mus:) Chociaż ja wolałabym siedzieć z dziećmi w domu... my i tak za
3-4 lata będziemy wyprowadzać sie z PL więc nie mam jakoś dużo czasu na spełnianie swoich zawodowych planów...:) Kocham dom i rodzinę i nie mam jakiś wybujałych ambicji. Oczywiście kończę za pół roku studia, znam język ale... są inne priorytety.

Aczkolwiek powiem Wam, że psychicznie zawsze jest lżej mając świadomość, że jednak jesteśmy jakoś zabezpieczone. A czy ZUS płaci 100%? czy średnią z 12 m-cy? mnie sie wydaje że 100%. Któraś z Was wie? Niby dużo czytałam, ale jakoś różne opinie są.

Ja już od rana wstawiłam pranie, poprasowałam Ines ubranka i zaczynam sie ogarniać. Dziś wieczorem ide do kina z przyjaciółką, a wczoraj cały dzień chodziła za mną pizza tak strasznie, że wieczorem pojechaliśmy do PizzaHut:):) a co tam...

Miłego dnia wszytskim mamuśkom!
14 lata 1 miesiąc temu #94134 przez kasia79
Ja też zaczęłam ostro sprzątać dzisiaj od rana dwa automaty prania, umyłam podłogi w całym domu, ale już mam dość muszę odpocząc :huh:
Wracanie do pracy zaraz po macierzyńskim nie bardzo mi się uśmiecha, zamierzam wykorzystać wychowawczy przynajmniej do końca umowy tórą mam do końca sierpnia 2013, pózniej pewnie wrócę do pracy jesli będę miała z kim dziecko zostawić.
14 lata 1 miesiąc temu #94136 przez kasia79
Gratuluję wszystkim dziewczynom które zaczęły dzisiaj kolejne tygodnie tak jak ja.
14 lata 1 miesiąc temu #94143 przez bewipo
katy jeśli chodzi o chorobowe to liczy się średnia z ostatnich 12 mies. A macierzyńskie nie wiem jak się nalicza.
Ja też bym wolała iść po macierzyńskim na wychowawczy, tym bardziej, że nie bedzie mi miał kto zająć sie dzieckiem. Minus taki, że nie jest to płatne, a nagle dostawać o połowę mniej kasy, ciężka sprawa. Opiekunki też sporo sobie życzą, jedynie jakiś żłobek mi zostanie.
14 lata 1 miesiąc temu #94150 przez katy25
bewipo na L4 jest na 100% płacone 100% wynagrodzenia bez wyliczania średniej:) jeżeli zakłąd ma poniżej 20 pracowników to płaci tylko przez 33 dni za Ciebie a potem robi to ZUS ale w 100% bo L4 w ciąży to nie to samo zwolnienie co np. w czasie choroby, kiedy płacą nam 80%.
Tak jest na bank odnośnie L4, natomiast nie wiem jak z macierzyńskim.
Na jakimś forum wyczytałam, że również jest płatne w 100%, ale tego dopytam sie w poniedziałek jak zaniose do kadr moje zwolnienie L4.
14 lata 1 miesiąc temu #94161 przez kasia79
Katy jak tylko się dowiesz to proszę napisz, bo też jestem ciekawa.
14 lata 1 miesiąc temu #94163 przez slowiczek
przy L4 też jest wyliczana średnia - na pewno bo właśnie dostałam wypłatę i widzę :) niestety ostatnio miałam podwyżkę znaczną :P ale co mi z tego skoro policzyli średnią :/
14 lata 1 miesiąc temu #94164 przez slowiczek
łaaaaaaa zaczynam 19 tc :D
umówiłam się wczoraj na połówkowe na 18.04 :D nie mogę się doczekać :D
14 lata 1 miesiąc temu #94166 przez katy25
a jak wyliczaja ta srednią?? podaj przykład plzzzzzzzz
14 lata 1 miesiąc temu #94167 przez bewipo
No tak katy, że 100% to wiem. Ale w takim razie 100% czego, bo przecież z czegoś te 100% muszą wziąć. To tylko biorą pod uwagę ostatnią pensję. Mnie się wydaje, że jednak liczą średnią. No ale głowy sobie nie dam uciąć :)
Moje chorobowe to co mi jeszcze zakład pracy wypłacał na pewno było średnią, a z zusu dopiero będę dostawać to zobaczę jaka to jest kwota.
14 lata 1 miesiąc temu #94171 przez kasia79
Wyczytałam że zasiłek macierzyński wynosi 100% wynagrodzenia,więc każda z nas dostanie tyle ile wynoszą jej zarobki, a jeśli w czasie macierzyńskiego kończy się umowa to i tak zostaniw wypłacony okres macierzyńskiego skrócony o 2 tygodnie tj. 20 tyg za urodzenie jednego dziecka minus 2 tyg.
Zobaczymy jak to będzie w praktyce :)
14 lata 1 miesiąc temu #94173 przez slowiczek
wyliczają średnią od płacy zasadniczej czyli bez premii to po pierwsze, z 12 ostatnich miesięcy, chyba, że pracujesz krócej no to z mniejszej ilości (u mnie z 4 miesięcy - ja np od listopada byłam na 3-miesięcznym okresie próbnym, teraz w lutym dostałam stałą umowę i wiadomo z większą pensją, ale nie wypłacili mi 100 % tej nowej kwoty a tak pomiędzy - więcej niż stara pensja a mniej niż nowa więc ewidentnie widać, że to jest średnia...
nie dysponuję teraz dokładnymi danymi bo na zwolnieniu byłam w tym miesiącu 17 dni więc nie wiem jak to dokładnie podzielili, będę widzieć jak dostanę RMUA :)
Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia