BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE WRZESIEŃ 2012

12 lata 7 miesiąc temu #422910 przez moniab26
LUI OGROMNE GRATULACJE!!!
Ja też ledwo sie trzymałam po cesarce ale teraz chociaż wiem, ze to z mojej winy było :) , połozna mówiła żeby przez 12 godzin głowy od poduszki nie odrywać ale Monisia była mądrzejsza i nic sobie z tego nie robiła a później głowa przez kilka ładnych dni mnie napieprz...ła. żadne tabletki nie pomagały, ale teraz już jestem jak nowa :laugh: prawie juz nie odczuwam, że miałam operację.

karolak25 u nas w szpitalu od samego początku kąpali dzieci w wodzie z mydełkiem dla dzieci więc ja w domku od razu zaczęłam używać żelu do kąpieli nivea i nic na skórze nie zauważyłam, jedynie kilka potówek na policzku ale to nie od kosmetyków

[*] 30.05.2005 aniołek
[*]06.01- 04.02.2010 Dominik
[*] 08.02-20.02.2011 Igorek

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 7 miesiąc temu - 12 lata 7 miesiąc temu #422913 przez kasia7775
Lui gratulacje i buziaki dla Lili :kiss: :kiss: :kiss:
(moja mama ma Lilianna na imię :) )

karolak25 w szpitalu sama woda myli, a w domu od razu Nivea używam

Nogi przed porodem miałam spuchnięte, ale to byl pryszcz. Teraz mam takie obrzęki, ze nie mogę stopy zginać :(
A co do waszych dołków to znalazłam artykuł, cytuję;

OBRZĘKI

Niewielu kobietom udaje się ich uniknąć, ponieważ ciąża sprzyja zatrzymywaniu płynów w organizmie. Zwykle dotyczą nóg (stopy, kostki, podudzia) i dłoni, a nasilają się wieczorem albo kiedy jest ciepło. Płyny zatrzymane w tkankach uciskają na nerwy - stąd okresowe mrowienia, drętwienia, kłucia, czasem upośledzone czucie (jeśli dotyczy dłoni - to nazywa się zespołem tunelowym nadgarstka).

Aby sobie pomóc, korzystaj z letnich kąpieli (powinny trwać około kwadransa), popijaj herbatkę z pokrzywy lub mniszka lekarskiego, jedz wysokobiałkowe pokarmy, odpoczywaj z uniesionymi nogami. Nie musisz ograniczać wypijanych płynów.

Obrzęki powinny ustępować po odpoczynku. Jeśli jednak rano nadal masz opuchnięte kostki albo jeśli po uciśnięciu skóry zostaje w niej wolno wypełniający się dołek - szybko zasięgnij porady lekarza. Niepokojące są też: mocny obrzęk twarzy, podbrzusza i okolicy lędźwiowej.

Po porodzie organizm pozbywa się nadmiaru płynów - możesz więc wtedy mocniej się pocić i więcej siusiać.

joanna karnacja raczej chińczyka była niż Hiszpana :silly:

12 lata 7 miesiąc temu #422921 przez agnesssa
Lui WIELKIE GRATULACJEDobrze, że już masz to za sobą :lol: Odpoczywaj kochana a jak już będziesz miała siły to nam opowiesz co i jak :kiss: :kiss:

Kasia Dzięki za info o obrzękach :kiss:

Jussstyś czyli powinyśmy się z lekarzem skontaktować, bo ja mam spuchnięte cały czas i nie pomaga nic :huh:

Aniołek[*] 11tc 19.05.2011

12 lata 7 miesiąc temu #422935 przez majka_166
Ja czytalam juz chyba wszystko o dzieciach i mozna sie spotkac z przeroznymi informacjami.
Generalnie niektorzy sa takiego zdania zeby kapac w wodzie , w sumie male dziecko az tak sie nie brudzi. Ale ja duzo teho kupilam wiec bede maluchna moja kapac w specyfikach. Moje zapasy:

-Irena Eris (cos na zasadzie emolium bezzapachowe)
-Oilatum
-nivea (zel, mleczko, mydelko i puder)
-hipp oliwka i krem na niepogode
-oliwka, kremik i mydelko Bambino
-johnson oliwka w zelu, krem na noc, mleczko lagodzace i cos tam jeszcze , ale o tym czytalam najwiecej ze czesto uczula dzieci
-krem do ciala i krem na odparzenia Balneum
-linomag i Bepanthen na pupe i jakis sudocream jeszcze
. nie wiem zobaczymy :)
nagromadzilam troche tego, ale za kazdym razem jak gdzies bylam na zakupach to wladowalam cos dla malej do koszyka .
Lui ogromnie Ci gratuluje i zazdroszcze , ze masz to juz za soba!! Szybko wracaj do siebie

12 lata 7 miesiąc temu #422939 przez majka_166
moj mezuś miał być na 15 a bedzie na 18 a potem jedzie daleko :(
co myslicie o takiej dalszej podrozy?chcialam sie wybrac do Warszawy (okolo 77 km) z siostra , ale jakos tak sie boje zeby przypadkiem nie zaczac rodzic gdzie po drodze ;]

12 lata 7 miesiąc temu #422953 przez 26joanna
kasia7775 ja mam cały czas opuchliznę :( od wczoraj nawet twarz mi napuchła wiec nie wychodzę z domu , ja tez jak wsadzę sobie palucha na stopę to tez mi się robi dołek , ale położna mi mówiła ze na tym etapie ciąży jest normalna opuchlizna i nie mam się niczym przejmować. Odkąd spuchłam przyszło 3 kg :ohmy: waga ładnie się trzymała +8/9 kg a teraz pokazuje plus 12!!!!
majka_166 ja przy Lusi stosowałam do kąpieli zwykle mydełko Bambino , teraz mam płyn Johnsons Baby ( w szpitalu używają , ale dopiero w 3 dobie kapią 1 raz dziecko) później zwykła oliwka Bambino ( uwielbiam jej zapach :lol: ) , do tyłka linomag a w razie odparzeń Sudocrem lub tormentiol ( najlepiej przy Lusi sprawdzał sie tormentiol) .

12 lata 7 miesiąc temu #422957 przez Jussstyś
agnesssa może i tak, ja niby teraz nie mam spuchniętych nóg, bo jest zimno, ale tą prawą jak naciskam to dalej mi zostaje taka dziura :huh: już nie wiem co mam robić :huh: w środę mam wizytę, to może wypytam lekarza :huh: o ile dotrwam do środy, bo moja mama mówi, że na pewno w niedzielę urodzę, no zobaczymy :lol:

12 lata 7 miesiąc temu #422972 przez MADZIA7
LUI GRATULACJE DLA CIEBIE I CÓRECZKI!!! NARESZCIE MASZ TO ZA SOBĄ! ODPOCZYWAJ I WRACAJ DO SIŁ:)

Majka Ty chyba trojaczków się spodziewasz, sporo tego nakupiłaś?;) Co do podróży, to moja dłuższa (200km) ostatnio była m-c temu do teściów, a teraz to już tak maks. pół godz. jazdy. Jeśli pojedziesz, to spisz sobie szpitale po drodze na wszelki wypadek.

12 lata 7 miesiąc temu - 12 lata 7 miesiąc temu #422978 przez baby_55
26joanna jak chodzę na wizyty to widzę jak wszystkim opuchnietym mamusiom mierzą ciśnienie po kilka razy w poczekalni i odnotowują i wiem, że one częściej mają wizyty z tego powodu ustalane, bo generalnie opuchlizna w ciąży, która po odpoczynku nie mija może oznaczać gestozę czyli zatrucie ciążowe a to bardzo niebezpieczne dla maluszka, więc lepiej to dokładnie obserwować i skonsultować z lekarzem

LUI gratulacje :) wracaj szybko do siebie i czekamy na foteczki małej :kiss: :kiss: :kiss:

u mnie też w sumie wszystko gotowe, posprzątane, nawet udało nam się zrobić większy zapas chusteczek z pampersa bo są w tesco na promocji, wychodzi ok. 0,85E za paczkę a przy dwójce to będzie tego trochę schodzić ;)
tylko, że pewnie teraz to jak na złość doczekam do końca miesiąca :laugh:
ech trudno, może jakoś dotrwam z tym moim wielgachnym brzucholem :silly:

lecę obiad gotować i sprzątnę w zabawkach Adiego, póki są z Tatą na spacerze ;) jak wrócą to skoszą trawnik i będą chcieli coś zjeść :woohoo:

12 lata 7 miesiąc temu #422983 przez 26joanna
baby zaskoczyłaś mnie , bo może położna mnie "olała" a ja uważam to za normalne. Ja po nocy wstaje z spuchniętymi nogami , ale widzisz jaka mamy piękną pogodę ze nawet w lecie chyba tak długo ciepło i słonecznie nie było ;) Najgorsze ze prawa nogę i prawa dłoń mam mocniej spuchnięte od lewej strony.... Moze już poczekam do poniedziałku bo mam następną wizytę , ale cicha nadzieje mam ze urodzę wcześniej :blink:

12 lata 7 miesiąc temu #422992 przez agnesssa
Joanna mi twarz nie napuchła, ale po za tym też pisałam jakiś czas temu, ze nagle mi 3 kg przyszły jak spuchłam :huh: No i do tego ciekawe jest to, że też prawa strona bardziej spuchnięta :huh: Już sama nie wiem co myśleć, a jeszcze mnie teraz Baby nastraszyłaś :unsure: Do lekarza się wybieram przyszłym tygodniu jak nie urodzę, ale generalnie jak mówiłam jej że puchnę to powiedziała, że to normalne i że mam ograniczyć sól (której i tak używam tylko jak muszę)

Aniołek[*] 11tc 19.05.2011

12 lata 7 miesiąc temu #423023 przez mala2809
Lui Gratulacje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ale Cie namęczyli w tym szpitalu, teraz dochodź spokojne do siebie i ciesz się malutką :kiss:

12 lata 7 miesiąc temu #423047 przez majka_166
Madzia7- liste szpitali?? o niee ja posiedze chyba jednak w domku,zeby w razie czego urodzic w klinice mojej , tam mam choc troche znajome te twarze. A co do skurczy jesli ich juz dostane to kiedy mam jechac do szpitala? od razu czy pomeczyc sie troche w domu i dopiero jechac ?jak to jest. Kurcze dziewczyny ja chce cesarke, mam obawy przed jakimis komplikacjami :(

12 lata 7 miesiąc temu #423053 przez majka_166
a i nie spodziewam sie trojaczków Madzia7 ale mam tendencje do chomikowania :)
takze pampersami , chusteczkami i ubrankami to mam zawalone pol domu , stu letnia wojne bym przezyla bez wychodzenia z domu :)
u mnie pada deszcz a w dodatku jakiegos dola lapie , jeszcze troche przytyje to wejde chyba tylko w namiot jakis..

12 lata 7 miesiąc temu #423071 przez MADZIA7
Majka jak Ty opisujesz te swoje perypetie, to jakoś tak zabawnie Ci to wychodzi i mnie rozbawiasz:) Co do szpitala, to zależy jak masz daleko, teoretycznie skurcze powinny być gdzieś co 5 min, ja mam zamiar wcześniej jechać, bo mam kawałek do szpitala, i warto wziąć prysznic, bo po nim często skurcze mijają i wtedy wiedomo, ze to fałszywy alarm. Najlepiej, jak wody odejdą, to wtedy wiadomo, że trzeba jechać i tyle:)

Agnessa, Justyś to może tyrknijcie do swoich lekarzy i zapytajcie o te opuchlizny wklęsłe... tak dla bezpieczeństwa.

Patys to dobrze, że wychodzisz przed porodem odpocząć do domku, zawsze to się inaczej odpoczywa. A co do badania, to współczuję, mój lekarz jest bardzo delikatny, tylko raz jak mierzył mi długość szyjki takim przyrządem, to do domu dojść nie mogłam, bo tak bolało, ale to może przez to, że za bardzo się spięłam.

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka