BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE GRUDZIEŃ 2011 !!

14 lata 11 miesiąc temu #215239 przez luska
Drynek super , ze u lekarza wszytko dobrze , tym cc sie nie przejmuj . Dzidzia ma jeszcze czas , żeby się odwrócić ,a jak nie to cesarka to nie koniec świata.No a zakupy udane :laugh: Mi nie wiele co zostało z Olem szalałam na allegro wiec wszystkiego mam nad ale i tak kasy brak bo tak to jest na swoim i czekać trzeba na faktury, a tu swoje musisz regulować nie wiem za co B)
Tygrysico super ten płaszczy hehe do tego jakiś czadowy bereciki ach przystojniak mały będzie :P

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

14 lata 11 miesiąc temu #215359 przez gagusia84
No hejka byłam na zakupach małych i co nieco kupiłam :). Wiec kupiłam 2x Pampersy, szczotka do włosów i grzebyk, wstazka do smoczka by nie zgubic oraz nie mogłam sie powstrzymac i kupiłam zabawke :) A jutro ide zobaczyc łóżeczko i wózek i z jednym mam nadzieje ze wróce do domu :)
Załączniki:

14 lata 11 miesiąc temu #215514 przez adiafora
Zakupy w pełni istne szaleństwo:) Ja wczoraj kupiłam torbę do wózka
allegro.pl/torba-babymoov-one-hand-warszawa-i1857601164.html
ech większość rzeczy już mam , teraz to już zaczynam wymyślać jakieś bawimaty, kołyski, nawilżacz powietrza, zabawka z bijącym sercem itd.Trudno się powstrzymać.
Teraz staram się nadrobić życie towarzyskie na zapas:) Wczoraj byłam na imprezie z okazji dnia nauczyciela i codziennie odwiedzam jakąś koleżankę bo potem trochę będę uziemiona to trzeba pobiegać:)

[link=http://www.zapytajpolozna.pl]
[image noborder] www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=36991 [/image] [/link]

14 lata 11 miesiąc temu #215574 przez luska
Szalejecie kochane hehehe :)

Torby sa swietne ale ja mam do wozka w zetawie była a do tego jeszce z trzy;)

Gagus właśnie powiedz mi ty jesteś w Angli??Ile tam kosztuje paczka pampkow bo wszyscy znajomi mówią , ze tam jest to tanie .Ale nikt nie był mi w stanie powiedzieć ile dokładnie kosztują.Może ty wiesz :)

14 lata 11 miesiąc temu #215669 przez gagusia84
Wiesz co rózne sa ceny pampersów. Ja akurat kupiłam 2 paczki za 10 funtów a w jednej paczce jest 54 pampersów wiec niewiem czy jest taniej zalezy jak trafisz. Czasem sa drozsze i sie nie opłaca ale jak przeliczysz na polskie to chyba na jedno wychodzi.

14 lata 11 miesiąc temu #216530 przez KasiaT
Witam z rana!
No dziewczyny widzę, że teraz wy szalejecie :laugh:
Nam to zostały już tylko kosmetyczne pierdołki więc chwila odsapnięcia :P poczekamy na kolejną wypłatę :silly:
A ja dziś jestem półprzytomna... wczoraj się za bardzo nawodniłam i z zegarkiem w ręku zasuwałam do kibla w nocy co 2 godziny :dry: Po drodze mężowi się oberwało bo zaczął mi chrapać jak już prawie zasnęłam :P

14 lata 11 miesiąc temu #216626 przez gagusia84
Co tu tak ucichło?? Ten koniec ciązy jest taki meczacy bo brzuch coraz wiekszy i schylac sie nie idzie. Ostatnio miałam straszna noc. Najpierw obudziłam sie na siusiu potem o 3 w nocy dzwonił kolego od meża ale nie odebralismy byłam wsciekła a za godzine moja córka chyba chciała pokój sobie powiekszyc bo zaczeła kopac po scianie i to strasznie mocno. Wkoncu o 7 rano kot miałczał pod drzwiami bo głodny :( wiec nic nie pospałam a teraz czeba korzystac bo potem nie bede tak spała jak teraz :). Dzis ide do sklepu zobaczyc za łózeczkiem i wózkiem moze cos dzis kupie :) Piszcie dziewczyny co u was.

14 lata 11 miesiąc temu #216659 przez drynek88
..Dzisiaj lenistwo maz zakazal mi cokolwiek robic ale ja oczywiscie pod jego nieobecnosc pranie robie hi ale teraz leze. W sobote bylam na urodzinach u kuzyna pojadlam troszke i ciacha i smakolykow a najlepsze bylo to ze sie tak nasmialam jak juz dawno tak nie bylo poprostu plakalam kilka razy ze smiechu i musialam w pewnych momentach wychodzic do innego pomieszczenia bo nie moglam sie uspokoic ze smiechu a brzusio mnie bolal az i myslalam ze malutka zaraz wyskoczy z tego brzusia hehe byli sami mlodzi kuzynostwo znajomi itd. popili sobie i gadali glupoty a ja biedna nie moglam wytrzymac ze smiechu ale fajnie bylo :D A wczoraj tez byl fajny dzionek z cala rodzinka wyruszylismy na obiadek do restauracji bo nie chcialo nam sie robic wczoraj obiadku w domu podjadlam pysznie piers pieknie podana z sosen gongonzola i zastanawiam sie czy nic mi sie nie stanie od tego sosu bo to chyba ser kozi musze spojrzec w internecie a wczesniej czytalam ze w ciazy nie mozna takich serow ale bylo pyszne danie poprostu a potem spacerek po miescie i kazdy rozjechal sie w swoja strone a ja z mezulkiem do tesciowej na kawe i9 zastalam tam meza czesc rodziny ktora sie zjechala no i mialam o czym opowiedac jak sie czuje itd, kazdy mnie podziwial jak wygladam bo dlugo mnie nie widzieli :)
Gagusia zabieram sie powoli za pisanie :)

..Natalia..

14 lata 11 miesiąc temu #216688 przez yasminek
Ja dzisiaj w końcu zabrałam się za pranie. Najpierw czekałam, aż mi się trochę tych rzeczy uzbiera, a teraz jest tego tak dużo, że nie mam gdzie suszyć. Chyba przez tydzień będę z nimi walczyć. Bałagan w pokoju się zrobił, wszystko leży na podłodze posegregowane i przygotowane do prania, a mamy tylko jedną suszarkę :( Włączyłam w mieszkaniu ogrzewanie, może szybciej będzie schło. Zazdroszczę tym które mają już wszystko pięknie poprasowane i poukładane w szafkach. Przede mną jeszcze dłuuuga droga.
Udało mi się dzisiaj upolować w lumpku nowe termoopakowanie tommee tippee za 5zł :) Cieszę się bo i tak planowałam podobne kupić. Idę zjeść coś słodkiego, bo za chwilę nie wytrzymam ;)

14 lata 11 miesiąc temu #216739 przez drynek88
DLA GAGUSI:)

DIETA MATKI KARMIACEJ:

Dieta matki karmiacej powinna byc:
- lekko strawna
- uregulowana-powinna uwzgledniac 4-5 posilkow, w tym 3 wieksze(Isniadanie,obiad,kolacja), ewentualnie 1-2 mniejsze(IIsniadanie,podwieczorek)
- urozmaicona-stosowanie roznych produktow spozywczych wysokiej jakosci dostarcza organizmowi wszystkich niezbednych skladnikow odzywczych.

Produkty zalecane w diecie matki karmiacej piersia:
1. Produkty bedace zrodlem bialka-mleko i przetwory mleczne, w tym mleczne napoje fermentowane(jogurt,kefir,maslanka), sery zolte, sery twarogowe, mieso, wedliny, ryby, jaja
2. Produkty bedace zrodlem weglowodanow-produkty zbozowe(pieczywo,kasze,ryz,makaron), warzywa, owoce
3. Produkty bedace zrodlem tluszczu-maslo, oleje roslinne.

W okresie karmienia piersia zwieksza sie zapotrzebowanie na plyny. Wskazane jest picie naturalnych wod zrodlanych i mineralnych nisko-lub sredniozmineralizowanych, slabej herbaty, mleka i/lub napojow mlecznych. Dzienne spozycie sokow owocowych nie powinno przekraczac 0,5l ze wzgledu na duza zawartosc cukru.

Skladniki pokarmowe niezbedne w diecie matki karmiacej piersia:
W zywieniu kobiet karmiacych piersia duze znaczenie ma spozywanie produktow, ktore dostarczaja pelnowartosciowego bialka(pochodzenia zwierzecego), zawierajacego wszystkie niezbedne aminokwasy, oraz produktow bedacych zrodlem bialka roslinnego. Bialko pochodzenia zwierzecego zawieraja: mleko i produkty mleczne oraz mieso i jego przetwory. Zrodlem bialka pochodzenia roslinnego sa produkty zbozowe i nasiona roslin straczkowych.

WAPN- w okresie laktacji zwieksza sie zapotrzebowanie na ten pierwiastek, dlatego nalezy spozywac o jedna porcje poduktow mlecznych wiecej niz w czasie ciazy.
NAJLEPSZYM ZRODLEM WAPNIA SA: mleko i mleczne napoje fermentowane(jogurt,kefir,maslanka), ryby(szprotki,sardynki), zielone warzywa, niektore suszone owoce.
.......................................................................................................
ZELAZO- zwiekszone zapotrzebowanie kobiet karmiacych piersia na ten pierwiastek wynika ze strat zwiazanych z produkcja mleka oraz utrata krwi podczas porodu.
NAJLEPSZYM ZRODLEM ZELAZA SA: mieso i produkty miesne, ryby, jaja, nasiona roslin straczkowatych, ryz pelnoziarnisty, ciemne pieczywo, zielone warzywa(szpinak,brokuly), suszone morele.
.......................................................................................................
Produkty bedace zrodlem WEGLOWODANOW to przede wszystkim artykuly zbozowe(pieczywo,kasze,ryz,makaron)
oraz warzywa i owoce. W diecie matek karmiacych produkty zbozowe stanowia glowne zrodlo energii, witamin z grupy B i pierwiastkow, w tym mikroelementow.
WITAMINA C- dziecko czerpie ja z pokarmu matki. Witamina ta nie jest magazynowana w organizmie, dlaego nalezy spozywac produkty bedace jej zrodlem, zeby miec pewnosc, ze dziecko otrzymuje ja w odpowiednich ilosciach.
NAJLEPSZYM ZRODLEM WITAMINY C SA: warzywa i owoce
TLUSZCZ- rodzaj spozywanego tluszczu ma wplyw na sklad kwasow tluszczowych w pokarmie kobiecym. W okresiem karmienia piersia zwieksza sie zapotrzebowanie na niezbedne kwasy tluszczowe. Mamy karmiace piersia powinny spozywac przede wszystkim tluszcze naturalne, w tym oleje roslinne- w takich proporcjach, aby dostarczaly odpowiedniej ilosci energii i wielonasyconych kwasow tluszczowych.

OGRANICZENIA W DIECIE MATKI KARMIACEJ:
POTRAWY CIEZKO STRAWNE- potrawy smazone, tluste sery, smietana, torty, kremy(moga powodowac bole brzucha u dziecka i u matki)
PRODUKTY WZDYMAJACE- nasiona roslin straczkowych(fasola,groch), warzywa kapustne(rozne rodzaje kapusty), cebula-przyczyniaja sie do powstawania wzdec i bolow brzucha
OSTRE PRZYPRAWY- chilii, pieprz, papryka, musztarda, chrzan-dzialaja drazniaco na przewod pokarmowy i moga wywolywac wysypke rumieniowa, czosnek-moze zmieniac smak mleka i powodowac niechec do ssania piersi przez dziecko
PRODUKTY KONSERWOWANE- potrawy z puszek, koncentraty, produty sztucznie barwione i aromatyzowane, wedliny peklowane(ryzyko wystapienia wysypki i biegunki)
MOCNA KAWA I HERBATA- jako substancje pobudzajace moga wywolywac niepokoj, zaburzac sen dziecka
NAPOJE ALKOHOLOWE- wplywaja niekorzystnie na uklad nerwowy, powoduja sennosc.

Bezwzgledne przeciwskazania!!!
Przy karmieniu piersia sa NIKOTYNA I NARKOTYKI.
Kazda ilosc nikotyny i narkotykow przedostaje sie do mleka matki i jest niebezpieczna dla dziecka. Dym tytoniowy naraza niemowle na problemy z oddychaniem.

KARMIENIE PIERSIA A ALERGIE:
KARMIENIE PIERSIA ZMNIEJSZA RYZYKO WYSTAPIENIA CHOROB ATOPOWYCH- atopowego zapalenia skory, alergii pokarmowych i alergicznych chorob ukladu oddechowego.
MLEKO MATKI:
- jest hipoalergiczne- bialka pokarmu kobiecego nie maja wlasciwosci uczulajacych
- jest pokarmem odznaczajacym sie swoistymi wlasciwosciami
- jest lepiej dostosowane do mozliwosci trawienia i wchlaniania w przewodzie pokarmowym niemowlecia niz mleko krowie.
W mleku matki znajduje sie wiele substancji o duzej wartosci biologicznej(enzymy,hormony,przeciwciala), ktore wspomagaja niedojrzale funkcje obronne i metaboliczne organizmu niemowlecia. Przy rozpoznawaniu alergii pokarmowej u niemowlat karmionych piersia konieczne jest wprowadzenie diety eliminacyjnej matki.

U kobiet i niemowlat z tzw. grupy ryzyka, czyli obciazonych dodatnim wywiadem alergicznym, zaleca sie w okresie karmienia piersia unikanie pokarmow alergizujacych. Alergie pokarmowa u dzieci najczesciej wywoluja bialka mleka krowiego i jaja kurzego. Uczulenie na inne alergeny pokarmowe wystepuje rzadziej. Aby go uniknac, nalezy nowe pokarmy wprowadzac kolejno i osobno, obserwujac reakcje dziecka.

PRODUKTY SILNIE ALERGIZUJACE: PRODUKTY HIPOALERGICZNE;
- mleko zwierzece(przede wszystim krowie) - mieso z kurczaka, indyka, krolika
- jaja - owoce: jablka, gruszki, maliny, porzeczki,
- produkty zbozowe z przenicy agrest, morele, borowki, brzoskwinie, wisnie,
- czekolada, kakao sliwki
- ryby - warzywa: marchew, brokuly, dynia, buraki,
- owoce cytrusowe ziemniaki
- orzechy - produkty zbozowe: ryz, kleik ryzowy, maka,
- orzeszki ziemne i laskowe kasza kukurydziana, kasza jaglana, maka i
skrobia ziemniaczana

Karmienie piersia jest najlepszym sposobem zywienia niemowlat
Pokarm matki dostarcza dziecku:
- wszystkich niezbednych skladnikow odzywczych w optymalnych ilosciach
- naturalnych przeciwcial chroniacych niemowle przed infekcjami
Pokarm matki:
- jest zawsze swiezy i jalowy
- ma wlasciwa temperature
- zmienia sie przez caly okres laktacji, dostosowujac sie do potrzeb dziecka
Organizm kobiety karmiacej piersia wytwarza okolo 1litra pokarmu dziennie.

WAZNE!
Dieta kazdej matki karmiacej piersia powinna byc zbilansowana i zawierac takie produkty, ktore sa najlepiej tolerowane przez nia i dziecko.
Wedlug najnowszych badan alergia pokarmowa dotyka 0,5%-1,7% niemowlat karmionych piersia i 1,9%-4,4%
niemowlat karmionych sztucznie.

..Natalia..

14 lata 11 miesiąc temu #216861 przez Dorciaition
KasiaT cudna fotka maleństwa :)
No i super zakupy Dziewczyny robicie :) Szykujcie się, bo za nie długo "my", a potem WY :lol: :lol: Czas leci jak szalony :)

Alanek[*] :(

14 lata 11 miesiąc temu #216906 przez tygrysica
drynek: aleś sie rozpisała. fiufiu! :cheer:
No gorgonzoli nie wolno w ciąży bo może zawierać bakterie listerii- ubolewam nad tym, bo kochm wszelkie pleśniowe sery, a m bardziej śmierdzący tym pyszniejszy dla mnie... i czerwobe winko do ego- wczoraj u teściów język umoczyłam w jednym wegierskim przepysznym... Ale nie przejmuj sie, bo jak był w sosie to poddany obróbce termicznej i mniejsze sznse na bakterie.
Ja za to chora. Od wczoraj mnie gardlo boli i rozbita jestem. Oby to nie grypa. Kupiłam tantum verde, a mój mąż właśnie poszedł kupić sok z malin, cytrynę i paracetamol na wszelki wypadek jakbym w nocy gorączkę miała. Stwierdziłam, że jak nie przejdzie w 3 dni to pójde do lekarza, bo teraz to sie boje, że jeszcze czymś gorszym bym się tylko w poczekalni albo od samego lekarza zaraziła.
Poza tym wyprałam ciuszki raz jeszcze tym razem dodatkowo z płynem Polleny Bambi i teraz nawet pachna- tak lekko mydlanie, tylko może odrobinkę za słodki zapach jak dla mn9e, ale ujdzie ;) Jak sie lepiej poczuje to się za prasowanie wezme. I popróbuje zrobić zestawy ubraniowe co by wiedzieć czy cos dokupic ;), bo na różny wiek kupowałam.
A oprócz tego mąż zainstalował Heros VI i wreszcie możemy pograć we dwoje- jak za starych czasów- bo z dziesięc lat temu właśnie w Herosów grywaliśmy :) Polecam- odprężająca rozrywka :lol:

14 lata 11 miesiąc temu #216978 przez adiafora
Ech ,a mnie dziś jakiś leń dopadł. Nic tylko cały dzień się objadam tak jeszcze nie miałam. Jutro mam zamiar więcej się poruszać dziś nawet z domu nosa nie wystawiłam. Przyszła mi torba do wózka jest lepsza niż w opisie:) ja w trakcie karmienia mam zamiar jeść wszytko wykluczając używki, jako weganin nie bardzo mogę pozwolić sobie na eliminację strączkowców z diety.

[link=http://www.zapytajpolozna.pl]
[image noborder] www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=36991 [/image] [/link]

14 lata 11 miesiąc temu #217244 przez gagusia84
drynek88 dzieki za wiadomosci skopiowałam sobie to zeby potem nie szukac :).
A ja dzis byłam na zakupach i kupiłam czapke oraz body :) jutro ide kupic na 100% łóżeczko jak bede je miała w domu to wstawie fotke.

14 lata 11 miesiąc temu #217267 przez luska
Gagusia to udanych zakupow.

Mnie też leni dopadł , nic mi sie nie chce :S No ale ten tydziuen sobie pozwole bo nastepny , juz mam zaplanowane co i jak i nie bedzie lenstwa :P

A gagus dzia za info ,czyli dużo taniej bo u nas paczka powyzej 40zł jedna B)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka