BezpiecznaCiaza112023

Grudnióweczki 2013 :)

11 lata 6 miesiąc temu #766249 przez Kristi

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 6 miesiąc temu #766251 przez anitka90
Witam Mamuśki!

u mnie też pogoda taka smutna, pada cały czas :( dobrze, że poprałam ciuszki dla malucha, bo chyba bym się już nie zabrała za to. Dziś wybieram się do przyjaciółki, także kolejny dzień zleci szybciutko. A wszyscy mówili, że ostatnie miesiące będą się okropnie dłużyć, a tu tak biegnie ten czas, ze szok!! zaraz wszystkich świętych i zaczniemy się rozpakowywać. U Listopadówek coraz więcej dzieci a to połowa października dopiero :ohmy:
Mój maluch to już tak się wygina, że czasem aż mnie to boli, jak wepchnie stópkę pod żebra. Już się nie mogę doczekać, aż sobie go obejrzę, a wizyta dopiero 29...

a co do zgagi to od wczoraj nie mogę sobie dać rade, tak bardzo piecze, nawet rennie już mi nie pomaga.

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Paradise cieszę się, że wszystko dobrze. Do maja szybko czas zleci :)

11 lata 6 miesiąc temu #766277 przez WhiteBlackberry
anitka90 Listopadówki już się rozpakowują?! :O
Jejku... a my zaraz za nimi przecież!

11 lata 6 miesiąc temu #766292 przez GOSIA82
Hej Mamuśki!
Ja już po zwolninieniu i od poniedziałku praca-ciężko było wrócić,tym bardziej,że zaległości mnóstwo-teraz pracuję do 3 listopada,potem urlop do 8 grudnia i macierzyńskie(z dniem wyznaczonego porodu).Znowu boli mnie brzuch-to chyba uczulenie na pracę :)
White-moj tak wywija w brzuchu,że nie daję rady czasem.A to po żebrach,a to to pęcherzu,nie wspomnę o tym,że od trzech miesięcy prawie nie śpię-na początku jakoś wytrzymywałam,ale powoli zmęczenie bierze górę i słabo mi,czasem mam wrażenie,że zemdleję.
Co do paznokci to podobno prawda,że położne każą nie obcinać przez trzy tygodnie,ja raczej nie będę tyle czekać.Noworodki mają bardzo ostre paznokcie i robią się im zadziorki,więc mogą się podrapać,a nie wyobrażam sobie trzymać dziecko w rękawiczkach przez trzy tygodnie.
W poniedziałek zaliczyłam szczepionkę przeciw krztuścowi,polio i tężcowi,tu dają już matce pierwszą dawkę.Dostałam też kalendarz szczepień-rotawirusy są pitne-dobrze-jedno ukłucie mniej.
Dziś zaliczyłam małe zakupki: w sklepie kosmetycznym ofertę mamy 3 za 2,zakupiłam resztę kosmetyków,a także paczkę pampersów-zapisałam się do ich klubu i w prezencie dostałam torbę(mata do przewijania w środku,parę kieszonek),nic nadzwyczajnego,ale jak za darmo to nie ma co narzekać).
Nutka-nie strasz mnie z tymi ruchami po 30 tygodniu,ja i tak przerażona jestem.Moja córcia mało się ruszała w brzuchu,czasami to musiałam nią potrząść,żeby się upewnić,że wszystko ok.Faktycznie była bardzo spokojnym dzieckiem.A synuś to masakra,nogi wystawia gdzie może,aż się boję jakie to dziecko będzie... :)

11 lata 6 miesiąc temu #766293 przez Kristi

11 lata 6 miesiąc temu #766309 przez Winka_

U mnie to zazwyczaj corcia kopie w nocy no i czesto ma czkawki az caly brzuch mi podskakuje. Juz coraz ciezej wstac mi z lozka a tu jeszcze zostalo tyle czasu!

karbon to masz termin przesuniety jak ja:) Jakos na 10 grudnia chyba ze 4 mamy maja termin, dobrze bo bede wiedziec ze nie tylko ja przez to przechodza, no chyba ze wczesniej cos sie wykluje albo bedzie troche przenoszona ciaza.

Ja jakos ostatnio rozmawialam z mama i mi wspomniala ze bedzie najmlodsza w swoim roczniku. W sumie rzeczywiscie jak styczniowki juz maja po 10 miesiecy a u nas dopiero sie zacznie to wydaje sie ze to taka przepasc :ohmy: Z czasem to zanika ale na poczatku widac roznice miedzy maluchami :blush:

11 lata 6 miesiąc temu #766317 przez moofka
WhiteB moja też się tak wypina i to już od dłuższego czasu :) ale ja ni cholery nie jestem w stanie zidentyfikować jaka część ciała akurat wystaje ponad poziom brzucha :cheer: w nocy mąż często kładzie rękę na brzuszku i tak śpimy ale ostatnio zdarza mu się zabierać bo zasnąć nie może od kopniaków, a co ja mam powiedzieć :huh:

motylek ja bym tyle na pewno nie wytrzymała w niewiedzy co do płci, poleciałam na dodatkowe usg jak się nasza złośnica nie chciała ujawnić :side:

Paradise zdarza mi się zaglądać na majówki, żeby podczytać co tam u Ciebie nowego :kiss:

anitka90 a ja myślałam że tylko jedna listopadówka się już rozpakowała, serio jest ich więcej :ohmy:

11 lata 6 miesiąc temu #766321 przez WhiteBlackberry
Kristi

11 lata 6 miesiąc temu #766367 przez mała82
Winka_ ręcznie chcesz wszystko prać? Ja to chyba jestem zbyt leniwa na takie prace :)Podziwiam :)

WhiteBlackberry my zdecydowaliśmy się na ten wózek ze względu na dużą gondolę, żeby mały miał w niej dosyć miejsca i kilka innych rzeczy, jak gondola z funkcja kołyski, podnoszone oparcie gondoli, pasy do przenoszenia gondoli :) Moja szwagierka miała ten wózek i była zadowolona z gondoli, ale spacerówka jej nie odpowiadała, za to znajoma była zadowolona z gondoli i ze spacerówki. My najpierw chcieliśmy kupić nowy. Ale gdzieś wpadły mi w oko używane i to bardzo tanie, więc zaczęłam szukać używanych. Kupiłam ten wózek dla gondoli, a ze spacerówką zobaczę, użyję jej kilka razy a jak mi nie będzie odpowiadała to kupię jakąś typową spacerówkę, może tu na forum ktoś jakąś fajną poleci później. Za tą cenę nie będzie mi szkoda pozbyć się tego wózka jak mały wyrośnie z gondoli. Mi wysokość rączki odpowiada, koła nie wiem jakie mamy duże, zapytam męża jak wróci z pracy to dam znać :) Ale wydaje mi się, tak jak ktoś już tu radził, że najlepiej najpierw w sklepie sobie zobaczyć i wypróbować wózek. My najpierw myśleliśmy o innym, już nie pamiętam jaki to model był, ale jak zobaczyliśmy go w sklepie to zrezygnowaliśmy. A i one nie mają skrętnych kół, mi to nie przeszkadza, ale może dla Ciebie to ważne.

JustaAA i motylek270 dajcie znać jak po wizycie :)

Natala nasz mały ważył na ostatniej wizycie 1670g to był 28 tydzień 4 dzień, wg lekarza jest dość duży

Nutka szybkiego powrotu do zdrowia, mnie kilka tygodni temu tez próbowała choroba zaatakować, ale się jej nie dałam :) Leczyłam się herbatkami z miodem, cytryną i imbirem, i mlekiem z miodem.

WhiteBlackberry

11 lata 6 miesiąc temu #766377 przez mała82

11 lata 6 miesiąc temu #766380 przez WhiteBlackberry
mała82 To kawał chłopa nosisz :D
Moja drobniutka, w 26+6 tyg. mieliśmy wizyte to ważyła 950g.
Właśnie dla nas też ta gondola jest mega plusem :) Bo dziecko tak szybko z niej nie wyrośnie. Mi się strasznie spacerówka X-landera XA podoba, ale co z tego skoro gondolka taka malutka...koleżanka urodziła córcie pod koniec lipca, a gondola już teraz jest na nią za mała! :dry:

11 lata 6 miesiąc temu - 11 lata 6 miesiąc temu #766392 przez mała82
WhiteBlackberry My tez chcieliśmy X-landera na początku, też się nam bardzo podobał, to był nasz typ, ale zrezygnowaliśmy właśnie przez wielkość gondoli.
A mały spory, korzysta ze wszystkiego co mu tam dostarczam, ale może teraz przez moją dietę trochę zwolni :) Okaże się na następnej wizycie :)

11 lata 6 miesiąc temu - 11 lata 6 miesiąc temu #766426 przez Natala
no to moja na pewno drobna, bo dla porównania w 28 + 3 tc ważyła 920, lekarz mi przepisał zastrzyki i niby ładnie nadrobiła, zobaczymy co za tydzień nam powie... chociaż w porównaniu do Twojego bobaska to i tak szału nie robi z tym 1,5 kg

11 lata 6 miesiąc temu #766440 przez WhiteBlackberry
Natala Kurcze jak jest możliwość, że możesz się nie zgodzić na cewnik to super! :D
Już wole sikać podczas porodu niż z cewnikiem się męczyć...

11 lata 6 miesiąc temu #766456 przez Kristi
White dla nich to coś normalnego a dla nas trauma. Nam lekarka w szkole rodzenia mówiła że po znieczuleniu nie dostaje się maluszka tylko właśnie po 6h jak znieczulenie puści i też karmić nie można przez te 6h. Może tym razem lepiej zareagujesz w końcu to już drugi raz będzie nie pierwszy.My oglądaliśmy 2 wózki X-landera bo mąż się uparł że jest super ale jest bardzo twardy i o bujaniu można zapomnieć na krawężnik też pewnie ciężko wjechać więc zrezygnowaliśmy.

mała ja do niedawna codziennie oglądałam porodówkę na TLC ale stwierdziłam że to nie ma sensu bo w Polsce nie ma co liczyć na taką opiekę :dry:

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka