BezpiecznaCiaza112023

Grudnióweczki 2013 :)

12 lata 9 miesiąc temu #767191 przez WhiteBlackberry
Dziewczyny...właśnie fajnie, że zaczęlyście temat o położnych i środowiskowych :)
Kurcze, bo ja kompletnie nie w temacie jestem i nie wiem zupełnie nic na ten temat. Co trzeba zrobić? Co mam po prostu pójść do przychodni, powiedzieć, że jestem w ciąży i zapytać czy mogę sobie wybrać położną/pielęgniarke środowiskową czy co? O co w tym wszystkim chodzi?

anitka90 Albo Lays Fromage... mmm aż ślinka mi cieknie no :D
Ale myśle, że jak zjem kilka chipsów dzisiaj to nic się nie stanie, co? :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 9 miesiąc temu #767193 przez Gosica
Kristi nooo to fakt ze Twoje gaciory pełniejsze mają pawo być :silly: tez mam wlasnie takie dla maluszkow platki wiec dlatego sie o te waciki pytalam.

JustaAA niestety bywa ze i mnie dokucza bol plecow. Plus klucie w zebrach czy jakos tak w tej okolicy ale tonjuz mam na co dzien :dry:

WhiteBlackberry szczerze mowiac tez czasem odnosze takie wrazenie czytając Twoje posty :laugh: widocznie podobne Waryjotki jestesmy :lol: A deeej zyc jak by placili za te fury brudnych ciuchow to by ten moj chlop bogaty byl bardzo :silly: I popatrz to my kobiety powinnysmy miec wieksza produkcje a tu zonk.Ale z drugiej strony teraz jak jestesmy hmmm okraglejsze to i ubrac sie nia ma w co,chodzi sie ciagle w powtarzajacych sie zestawach ubran to nie ma sie co dziwic ze duzo tego nie jest :blink:

motylek270 ja juz jestem zapisana do takiej poloznej akurat z osrodka do ktorego jestm zapisana wiec nie mialam z tym problemu.Czekam teraz na tel od niej bo miala dzwonic jak sie czuje itd.Przesympatyczna babka mi sie trafila wiec jestem zadowolona

Anitka90 oooo matkoooo ale mi smaka narobilas na te laysy :blink:

Nutka lez,lez i chuchaj na siebie i dmuchaj :) Ja za to mialam jazdy na cheetosy o smaku pizyy, a teraz mam do nich juz wstret, tyle ich zezarlam :laugh:

[/url]

12 lata 9 miesiąc temu #767197 przez WhiteBlackberry
Gosica Hahaha to prawda :D Gdybyśmy kase za to pranie dostawały to byśmy chyba chodziły oblepione w złocie :lol:
Najwidoczniej takie z nas Krojzolki :D
Teraz wszystkie Lays'y będziemy wpierdzielać bo każda każdej smaka narobiła haha :D
Te ciążowe zachcianki są straszne :D

12 lata 9 miesiąc temu #767200 przez Nutka
Co do pielęgniarki środowiskowej to ja mam wizytę takowej 23 października :) wystarczyło ze poszłam do przychodni sie zapisać i po skierowanie do ortopedy. Pani sama sie wprosiła..

12 lata 9 miesiąc temu #767203 przez anitka90
wiecie co kobietki, ja sobie zrobię wolną sobotę od liczenia kalorii i skusze się na chipsy... a to wszystko przez Was ;p

12 lata 9 miesiąc temu #767207 przez anitka90
a i nie mówiąc już o schoko bonsach :)

12 lata 9 miesiąc temu #767216 przez Gosica
Nie chce mi sie do sklepu dymac bo kawałek do niego mam, ale jak Ł.bedzie wracal z pracy to liste zachciankowych zakupow dostanie :laugh: chyba ze zadziala jakas cudowna moc i sie powstrzymam :silly:

[/url]

12 lata 9 miesiąc temu - 12 lata 9 miesiąc temu #767219 przez WhiteBlackberry
Nutka O prosze to też muszę się wybrać do przychodni i popytać co i jak może i do mnie się wprosi :D

anitka90 Do soboty chcesz czekać? :D
Ja tam dzisiaj się skuszę na chipsy :D Oj tam zaraz, że przez nas no... :silly:
Jak tak kuszą to co zrobić :D Ja zawsze sobie i mojemu tłumacze, że "to nie ja chce, tylko Amelka ma ochote! Dziecku nie odmówie" :D

Gosica Hahahahaha no nie dam rady! Ja też mojego wysyłam po zachcianki bo mi się nie chce! :D
Czytasz mi w myślach :D
Oj u mnie nie ma mocnych...jak już mam zachcianke to muszę ją spełnić :D

12 lata 9 miesiąc temu #767255 przez JustaAA
WhiteBlackberry jejku My też postawiliśmy na to imię:) Ja to juz inaczej nie mówię tylko Amelka kopie Amelka to i tamto :)
Gorzej tylko jak okaże się że to chłopczyk bo poprzednio lekarz powiedział że na 80% dziewczynka....więc zasze zostaje te 20%...:)

Nie wiem jak wy ale ja to ostatnio ciągle bym spała....jak na początku ciąży.
Nie wiem czy to przez ta jesień i szarą pogodę za oknem czy tak już musi być...
Ale po obiadku zawsze obowiązkowy sen jak przedszkolak he he he...:)

12 lata 9 miesiąc temu #767275 przez j_kamilka
Ale dzisiaj tutaj gwar. Co do terminu tou nas tez roznie z miesiaczki 28.11 z usg 3.12 , ale wyjdzie w swoim czasie. Coreczka wyszla 9 dni przed terminem.
Co do pysznosci, fastfoodow i chipsow, jemy je z umiarem, ale zdarza sie. Wszystko dla ludzi. Na zegarze wagowym 6kg do przodu, a to 34tydz. W pierwszej przytylam 9kg.ale to nie najwazniejsze, najwazniejsze, aby dzieciaczki byly zdrowe, my i takprzy karmieniu wszystko zgubimy.
Tutaj w Uk, wychodzi sie po 12h od porodujesli nie ma komplikacji i dzidzia zdrowa, wiecpolozna, badz srodowiskowa przychodza praktycznie. CODZIENNIE. Pozniej to tylko jakie badania robia np. na sluch, przesiewowe. Takze z jednej strony fajnie, ze dochodzi sie do siebie w domku.
My dalej prowadzimy aktywny tryb, a mienowicie z coreczka 2 razy w tyg basem, codzienne spacery na plac zabaw, zjezdzalnie, dodatkowo w domu zabawy, takze nie ma czasu na lezenie do gory brzuchem, a szkoda :/
Miewam skurcze bh juz chyba od 25tc i bol brzucha jest na pozadku dziennym, ale pamietam, ze z corcia bylo podobnie, takze nie martwie sie na zapas, oby tylko wody nie odeszly w jakims miejscu publicznym hehehe. Milego dzionka

12 lata 9 miesiąc temu #767295 przez Asiula315
Hej dziewczyny.... Kurde u mnie brak weny ostatnio.... Albo to pogoda albo hormony...nie wiem.... Co do słodkości, pizzy...itd to. Jadłam nie powiem ze nie.... Przyznaje sie ale teraz juz ograniczam naprawde.... ;) ostatnio jakoś dokuczaja mi bole brzucha.. Nie wiem czy to ccosik groźnego czy nie.... Nie chce panikować...mysle ze to normalne ...wizytę mam za tydzien to sie upewnie czy wszystko ok....pozdrawiam was gorąco....trzymajcie sie :)

12 lata 9 miesiąc temu #767307 przez Marta82
Hej Dziewczyny :)

Wreszcie udalo mi sie nadrobic moje zaleglosci.
Dzisiaj sie obijam w pracy i spedzilam prawie caly dzien na czytaniu Was.

Pszepraszam ze bede odpowiadala ogolnikowo.

Czas leci jak szalony i do porodu zostalo nam coraz mniej czasu.
My wczoraj bylismy u lekarza i nasz niunius wazy juz 1.8kg i wszytko jest z nim dobrze, ze mna zreszta tez. Nastepna wizyte mamy za 3 tyg czyli w 36 tygodniu i lekarz stwierdzil ze pozniej moze sie juz dziac wszytko - w sensie ze mozemy juz rodzic......szok

Moj synus to tez jest mala wiercipietka i daje mi czasami popalic tak ze ciezko chodzic. Moj brzuch czesto ma kwadratowy ksztalt to maly pokazuje nam rozne czesci swojego cialka.
Ostatnie kilka dni mielismy kiepskie bo maly byl super aktywny a przy kazdym kroku moj brzuch twardnial. Poki co od dwoch dni czuje sie lepiej ale to chyba dzieki temu ze po powrocie z pracy uskuteczniam glownie lezenie na kanapie.

Wracajac do pracy to od siedzenia tyle godzin moje stopy puchna okropnie i dzisiaj sobie nawet sciagnelam buty bo juz mi jest niewygodnie. Poki co wciaz jest cieplo i chodze w sandalkach ale pozniej chyba pozycze sobie buty od meza :(. Na szczescie opuchlizna schodzi po nocy wiec sie jeszcze tym nie martwie az tak bardzo. Oby tak zostalo.

Ja tez ogladam porodowke na TLC i zazwyczaj placze jak tylko jakis bobasek sie urodzi. :)

Zaraz jeszcze sprawdze naszego maila i wysle Wam zdjecie mojego wielkiego brzuchola.

Buziaki

12 lata 9 miesiąc temu #767313 przez Marta82
A wracajac jeszcze do tematu poloznej to chyba juz o tym wpominalam na forum ze tutaj nie ma takiego czegos jak polozna srodowiskowa i troche nad tym ubolewam.
Przed porodem jeszcze musze sobie wybrac pediatre i praktycznie z kazdym pytaniem czy problemem zwracam sie prosto do niego.
Ja jeszcze oczywiscie takiego nie mam wybranego.

12 lata 9 miesiąc temu #767345 przez jeta
motylek270 - gratuluję cierpliwości i synka :) Super imię!

WhiteBlackberry - "W oczekiwaniu na dziecko"

JustAA - ja też ostatnio jestem senna i bardzo mi źle z tym, że nie mogę sobie urządzić popołudniowej drzemki - akurat jestem w pracy.

Marta82 - ja też kończę ze łzami w oczach jak bobo na świecie :)

Właśnie u mojego też jakieś duże jajeczka mi się wydawały :)

Śmieciowe jedzenie czasem mi się zdarza... Ale dużo rzadziej niż przed ciążą.

Co do położnej - można sobie wybrać samemu, nie trzeba iść do tej z Twojej przychodni. Każdej kobiecie przysługuje bezpłatna zmiana położnej dwa razy w roku. Położnica i noworodek mogą, ale nie muszą podlegać tej samej położnej. Wyczytałam też, że od 21 do 31 tc przysługuje 1 wizyta tygodniowo a po 32 tc już dwie w tygodniu. Wszystko na fundusz.
Ja dziś napisałam do jednej położnej, okaże się, czy nie jest za późno by jeszcze się spotkać. Tym bardziej, że jak się okaże, że będę miała szwy, to położna też je ściąga. No i ktg zrobi, coś doradzi zawsze. Świadczenia są bezpłatne – refundowane z NFZ, realizowane są u pacjentek ubezpieczonych, które zdecydowały się przejść pod opiekę położnej.

12 lata 9 miesiąc temu #767377 przez Natala
a ja dzisiaj się poplakalam przy tym, a w drugiej zwrotce usmialam :-) wczesniej to slyszalam ale nie wywarło to na mnie takiego wrazenia bo malej w brzuszku nie miałam :-)

Tez muszę się wybrać do przychodni opytac się o ta polozna, moze jakas szpitalna tam pracuje a po drodze wstapie po Lay'sy zielona cebulka, taka ochotę mi na nie narobilyscie :laugh: ja sobie w weekend pozwalamy na takie smakolyki a jutro juz piątek :)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka