BezpiecznaCiaza112023

Żywienie rocznego dziecka:)

14 lata 2 tygodni temu #223814 przez mamamia
witam.
mam wielka prosbe napiszcie jak najlepiej powinno sie zywic dziecko, ktore ukonczylo 1 roczek?
chodzi mi o rozklad dzienny posilkow, tj; godziny i rodzaje jedzenia.
no i jak karmic , aby dziecko przesypialo cala noc? co jest najbardziej pozywne?

dzieki za pomoc

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

14 lata 2 tygodni temu #223875 przez Katunia
Ja mam roczniaka i jemy tak:
rano ok 7.30-8.00 czyli zaraz po przebudzeniu- mleko 240ml z 3 miarkami kaszki
ok 11 serek albo jogurt a od dwoch tygodniu zamiast serka ok 11.00-11.30 zupka,czasem nie ma zupki ale daze zeby wlasnie przed drzemka byla zupka
ok 12 do 14-14.30 drzemka
ok 15 drugie danie - miesko, lub ryba z ryzem,kasza,ziemniaczkami i warzywami,lub makaron z sosem i mieskiem, nalesniki - coraz czesciej je to co my na obiad tylko w lagodniejszej formie
deser - kisiel,owoc,budyn, biszkopty
wieczorem czasem kasza na gesto ale to zalezy ile zjadl obiadu-jak malo to chetnie zje kaszke
na noc mleko 240ml z 2 miarkami keliku
Coraz czesciej na drugie sniadanie lub na kolacje buleczka czy parowka

http://s2.pierwszezabki.pl/042/0421939a0.png?9693

13 lata 11 miesiąc temu #239612 przez eash
Hania ma ok. 11 miesięcy, sama się ostatnio zastanawiam, jak właściwie powinnam ją zywić :( rozwija się doskonale, ale mam wątpliwości, czy wszystko jest ok z jej jedzeniem. porady fachowców są czasem kompletnie oderwane od rzeczywistości - chcąc żywić dziecko wszystkimi pożądanymi produktami wyłącznie ze źródeł ekologicznych dbając w dodatku o ich zdrowe i naturalne przygotowanie oraz o urozmaicanie, musiałabym cała dobę stać przy kuchence i gotować tylko dla małej...

Hania je tak:

ok. 6:30 210 ml mleka modyfikowanego z dwoma miarkami kleiku ryżowego

ok. 10:00 150 ml kaszki manny, owsianej lub wielozbożowej, raczej o naturalnym smaku (nie owocowej) na mleku modyfikowanym z dodatkiem tartych lub gniecionych owoców

ok. 13:30-14 obiadek jednodaniowy, czyli zazwyczaj jakaś gęsta zupka gotowana przeze mnie dla nas wszystkich (pomidorowa, barszcz czerwony, jarzynowa, rosół)

ok. 17 jajeczniczka, chlebek z serkiem lub wędliną, jogurt, budyń, owoce - różnie

ok. 20:30 210 ml mleka modyfikowanego z dwoma miarkami kleiku ryżowego

poza tym przez cały dzień pije herbatkę (granulowana z hippa czy bobovity), soki owocowe, czasem podjada z naszych talerzy, ale minimalnie

myślę, że ona spozywa zdecydowanie za dużo mleka i produktów mlecznych, a za mało warzyw i mięsa, ale często trudno mi w nią wmusić zupkę, mięsem bardzo pluje. nie wiem, jak ją nakłonić do spozywania czegoś innego niż mleko i kaszki i jogurty...

13 lata 11 miesiąc temu #239614 przez Emme
ja sie bardziej zastanawiam, czy dobrze zachowane są proporcje z piramidy Zywieniowej :)

13 lata 11 miesiąc temu #239620 przez Marysia27
piramida żywienia + zamiłowanie dziecka do owoców i warzyw, i kłopot z głowy, nie trzymam się sztywno reguł, czasem coś odpuszczę, czasem przestawię, a Bartek rośnie zdrowo jak na drożdżach :)

13 lata 11 miesiąc temu #240907 przez eash
no dobrze, ale czy mogłybyście podać przykładowe dzienne menu waszego malucha?

13 lata 11 miesiąc temu #240935 przez Emme
u nas jest tak:
rano mleko z kleikiem ryżowym (Bebiko R)
chleb z szynką lub serem, parówki lub jajko.
obiad - czyli to co my jemy na obiad, oczywiście bez szaleństw w smażeniu itp.
czasem dojada mlekiem,
później jakiś jogurt/serek, owoc
W międzyczasie jakieś chrupki, paluszki itp
i na kolację mleko

ciężko napisać jakieś przykładowe menu, bo Tola je z nami, czasem jest to tylko zupa z mięskiem, lub ziemniaki/kasza/ryż/makaron z sosem, mięsko w różnej postaci, problem mamy z surówkami, bo lubi tylko buraczki do obiadu :)

13 lata 11 miesiąc temu #240956 przez Agusiak
Emme napisał:

problem mamy z surówkami, bo lubi tylko buraczki do obiadu :)

to zupełnie tak ja ja :lol:
Buraczki mniam, pycha :lol:

13 lata 11 miesiąc temu #240984 przez ilona
A gotowane warzywa: kalafior, brokuły, marchewka, fasolka?

13 lata 11 miesiąc temu #241017 przez Emme
gotowane lubi, ale nie lubi żadnych surówek np z marchewki tartej czy kapusty

13 lata 11 miesiąc temu #241415 przez eash
no moja warzywa w zupie zje, poduszone, ale jakbym jej cale ugotowane kawalki dala, to rozciapuje w rączkach, rozmazuje po stole, wklada do buzi i pluje w dal... wszystko, tylko nie jedzenie ;)

13 lata 11 miesiąc temu #241419 przez Emme
a u nas znów nie było jedzenia do czasu kiedy się nie pojawiły jakieś kawałki :D

13 lata 11 miesiąc temu #241423 przez Marysia27
A próbowałyście warzyw na parze? są pyszne i w przeciwieństwie do tych z wody zdrowsze, bo nie wygotowane :)
u nas jest tak

rano mleko bebilon pepti

2gie śniadanie kaszka, albo kanapka z dobrą wędliną, własnym dżemem albo nabiałem

obiad- warzywa+ mięso na parze, albo zupka- gotuję zdrowo dla całej rodziny, dużo ziół, bez kostek rosołowych i tym podobnej chemii

podwieczorek- jogurt + owoce

kolacja- mleko, albo kaszka, w zależności od humoru i stopnia głodu u Bartka :lol:

No i w ciągu dnia owoce w różnej formie, oraz kilka biszkoptów, herbatników, od czasu do czasu, jak babcia przyjdzie to kinder czekolada, ale założyłam limit- jeden pasek na tydzień :blush:

13 lata 11 miesiąc temu #241428 przez Emme
Marysia wszystkie warzywa gotuję na parze :D, plusem jest to, że ich się nie soli :D

13 lata 11 miesiąc temu #241440 przez eash
moja Hanka ostatnio jakby stracila apetyt, wypija ogromna butle mleka z kleikiem rano i wieczorem (ostatnio juz po 240ml), ale w ciągu dnia nie chce za bardzo jesc - kaszke na drugie sniadanie jakos zje, czasem nie, obiadu prawie wcale, a na podwieczorek niemal nic - ani kanapki, ani jajecznicy, ani owocow czy serka... wiec che jej troche pozmieniac jadlospis i zrobic tak:

rano kaszka na gesto (jedzona łyżeczką)
drugie sniadanko jakieś leciutkie, np. tylko owoc
obiad konkretny (gesta zupka, miesko z warzywkami itp.)
podwieczorek leciutki (np. jogurt, ale nie za duzy)
na kolacje zostawilabym jej te butle z mlekiem i kleikiem

chodzi mi o to, zeby odciążyć drugie sniadanie i podwieczorek, a dociążyć głowne posiłki. chcę też wyeliminować podjadanie między posiłkami i ilość spożywanego picia (mam wrażenie, że sok lub herbatkę żłopie głównie dlatego, że lubi mieć w buzi smoczek, a nie z powodu pragnienia i przez to brzuszek ma wypełniony płynem, wiec nie je obiadu)

co o tym myslicie?

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka