BezpiecznaCiaza112023

Mamusie luty 2013 !

12 lata 2 miesiąc temu #614133 przez Pliszka
Monia, zapomniałam Ci napisać jak robię ten szpinak :) No więc przepis jest bardzo prosty. Biorę opakowanie mrożonego szpinaku z Hortexu na patelnię tak żeby się rozpuścił i żeby woda odparowała żeby nie był taki rzadki. Do tego dorzucam dwie trzecie kostki fety z Mlekovity i czubatą łyżeczkę curry, wszystko chwilkę jeszcze razem duszę i gotowe :) Ja juz nie doprawiam niczym więcej bo feta jest bardzo słona i nadaje szpinakowi dość wyrazistego smaku. Ja własnie najbardziej lubię szpinak w tej wersji :) Wczoraj zjadłam całą patelnię już bez niczego, ale jest dobry też do jakiegoś makaronu,kaszy,ryżu albo do jakiegoś mieska dla mięsożerców :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 2 miesiąc temu #614145 przez Paulaaa
Satine znalazlam JEDNA puszke. Faktycznie to mleko mozna dostac tylko w aptece i sa puszki 400g tylko. Takze z tym rosmanem mi sie cos pojebutalo. :-)
Porownalam nan i enfamil i ... nan to zwykla zabielona woda. Mloda zjadla o trzynastej 90ml i spi jak zabita. Oby tylko kupa byla ladna i robiona bez bolu.

Mam nadzieje ze to juz koniec naszych mlecznych histori.

Jakby ktoras chciala to mam na zbyciu pare pudelek bebiko i pare puszek nan. Nie ma to jak robienie zapasow:-p

Zamowilam w aptece trzy puszki. Puszka kosztuje 38,39. Wiec chyba bede kupywala przez neta bo jest deko taniej.

Lece robic obiad. :-)

12 lata 2 miesiąc temu #614198 przez dominia
Jejusiu co za chlop :dry: to chyba po ojcu :p spal do tej pory od samiutkiego rana moze pol godziny !!! Albo ma skok rozwojowy albo zdziwia :) chociaz tyle, ze nie placze, lezy w wozeczku i oglada. Bo czasem wrzeszczy nawet na rekach ;)

My juz mamy wszystko gotowe :) teraz siostra mi ogarnia wlosy :)
W szafie nic nie mialam na dzisiaj zeby ubrac ;) myslalam, ze sie zalamie.. Ale mam takie szczescie, ze ciotka jest taka sama jak ja i pozyczyla mi chyba wszystko co sie dalo :D

12 lata 2 miesiąc temu #614223 przez kasia123m
Domina i Pati powodzenia :) :) :)

Hej laseczki dzieci juz szczepionych co macie kupione n goraczke?w nocy wpadlam na to ze nic nie mam jak cos..

12 lata 2 miesiąc temu #614227 przez Monia_T
My po wizycie u ortopedy i USG bioderek. Doktor powiedział, że mieszczą się w normie ale są w dolnej granicy...cokolwiek to znaczy. Ma jeszcze więcej leżeć na brzuszku i kontrolna wizyta za 3 tygodnie :dry:

Pliszka dziękuję, wypróbuję na pewno :laugh: Ja też uwielbiam szpinak bez niczego, prosto z patelni :) Robię z serem, gałką muszkatołową, beszamelem, warzywami, czosnkiem, cebulą, szynką wędzoną...ale o curry nie słyszałam. Kolejny do kolekcji :blink:

Chrzciny to u nas odległy temat, mój brat musi przyjechać z Holandii, a zresztą nawet nie wiemy kogo wziąć na chrzestną. I chyba zrobię skromny obiad w restauracji dla chrzestnych i dziadków. Dotychczas zawsze zapraszałam pół rodziny na chrzciny i przyjęcie Kini, teraz stwierdziłam, że nie mam ochotę siedzieć z kimś tylko z obowiązku, że wypada go zaprosić.
A jak myślę, że księdzu trzeba zapłacić to mnie szlag trafia...mam swoje poglądy na temat księży i ich chęci pieniędzy...

Alina my mamy łóżeczko z jednej strony do ściany więc na Igę to działa :)
Ciekawe jak u nas ksiądz zareaguje, jak przyjdziemy w sprawie chrzcin, bo mamy ślub cywilny. Możemy wziąć kościelny, nic nie stoi na przeszkodzie poza nasza niechęcią do tego. Jak chrzciliśmy Kinię to w ogóle nie byliśmy małżeństwem i odebrał nam kartki od spowiedzi mówiąc, że i tak nie będą nam potrzebne bo rozgrzeszenia nie dostaniemy.
Koleżanka, która też miała cywilny chrzciła w grudniu to proboszcz postawił warunek, że muszą za jednym zamachem wziąć ślub kościelny. Jak mi z takim "warunkiem" wyskoczy to pójdę do innego kościoła.
Hula hop ma metr średnicy.
Fajnie z tą sesją :woohoo:

Aniajulia to się malutka do bujania przyzwyczaiła. Jedynym wyjściem będzie przeczekanie kilku dni płaczu i nie bujanie. Ale może jak troszkę starsza będzie...
Z tą ospą nieciekawie, mam nadzieję, że Igusia nie złapała.

Dominia, Pati życzę powodzenia :lol:

Paulaa u nas w rossmannie cała gama tych enfamili, ale nie zwróciłam uwagi czy akurat AR mają?

Ola a masz podniesione łóżeczko lub materacyk od stron główki? Mnie też przeraża to, że mogłaby zwymiotować, zachłysnąć się...co prawda Igunia nie ulewa, a i tak sie boję...

Milka moja Iga nie ma skłonności do odparzeń i czasami jak słyszę, że bombie w pampka, a wiem, że to nie koniec to czekam np. pół godziny aż dokończy. Czasami nie wiem kiedy zrobiła, przebieram i widzę bombę...:) Dopóki żadne odparzenie nie wystąpiło to się tym nie martwię :)

Pati z tym domestosem to przesadziła :ohmy: Po pierwsze taka dokładna dezynfekcja jest groźniejsza niż odrobina bakterii, po drugie nie włożyłabym dziecka do wanienki którą chwilę wcześniej czyściłam tak żrącym środkiem.
Są kretynki, które trzymają dzieci w jałowym środowisku a później maluch łapie chorobę za chorobą...

Kasia ja mam czopki z paracetamolem dla niemowląt

Iga dziś zaczęła się chichrać do swojego odbicia w lustrze :laugh: Chyba spodobała jej się ta dziewczynka :woohoo:

Idę zrobić sałatkę z kurczakiem na obiad.

http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/13743

12 lata 2 miesiąc temu #614238 przez Martyna
Monia my też mamy bioderka na granicy i kontrole po 3 tygodniach. Wypada 18 kwietnia. Szeroko pieluchujemy, dużo leżymy i śpimy na brzuszku w pozycji żabki i przy każdym przewijaniu ćwiczymy. Oby na kontroli wszystko było w porządku :)

12 lata 2 miesiąc temu #614249 przez Alina2408
aniajulia jejku to uwazaj z tym szczepieniem...

dominia uda sie wszystko zobaczysz...

pliszka dziekuje bardzo mam nadzieje ze sie uda z ta praca nawet na jakis czas to zaqwsze odsapniemy a moze i oni inaczej w koncu do tego podejda :) tasia tez ma jedna prababcie :)

paula to niezle z ta kupa...

ola witam w leczycy tu sa takie chore sytuacje...

ola moze przerywaj co jakis czas odbijaj moze to pomoze...

satine ja nie mam miejsca i dobrego sprzetu zeby porobic fajne zdjecia a oni maja swoje rekwizyty :)

satine las to pol biedy ale te smieci to rzeczywiscie musi byc wesolo...ja to o chrzcinach nie mysle tylko marka rodzice sie uparli ze oni zorganizuja iciagle mi truja dupe...

martynka w cenie 5 zdjec ale robia wiecej i sama wybierasz ktore a jak chcesz wiecej to doplacasz...

monia to tez macie wesolo z parafia...no to igunia znalazla sobie nowa towarzyszke...

...nie oddam Cię nikomu...

12 lata 2 miesiąc temu #614305 przez ola85
Milka - masz rację, lepiej trochę poleżeć z kupką niż ulewać na przewijaku. Tylko wiesz, czasem jak słyszę mocne huknięcie to trudno się powstrzymać od przebrania :blink:
Martyna - dzięki za odpowiedz. Ja myślę że jeśli Robercik tak lubi szarpać za cycek, to też dobrze mieć kropelki w zapasie :) U nas po nich malutka przy karmieniu była potem w pełni zrelaksowana :)
Monia - materacyk mam wyżej przy główce :blink: moja zawsze jak chlustała to zaraz po karmieniu lub ew. na przewijaku, ale i tak zawsze się boję żeby to się nie zdarzyło jak będzie spała. Jak mam dużo do zrobienia w domu to biorę ją do wózka i jak chcę spać to w wózku usypiam i mam na oku jakby co

12 lata 2 miesiąc temu #614407 przez jadziatopol
Monia chyba podzielam twoj poglad na temat ksiezy i ich chrapke na kaske ;) Hubek tez sie zaczal smiac do swojego odbicia :lol: zrobilas mi smaka na salatke z kurczakiem ...zaraz lece do sklepu :lol:
Pliszka tez nie slyszalam o szpinaku z curry...musze wyprobowac :)
Dominia no to goraco masz dzisiaj...tyle przygotowan...jej nie wiem czy zazdroscic czy wspolczuc ;) ja nie lubie takich imprez rodzinnych ;) mecza mnie okropnie ;)

U nas byl wczoraj znajomy i zrobil nam Taco...wszystko fajnie tylko bylo takie ogniste ,ze zjadlam samo ciasto z warzywami ;)

[/url]

12 lata 2 miesiąc temu #614416 przez Alina2408
zaczynam sie powaznie martwic nie dosc ze mala dostala uczulenia po oliwce to jeszcze zauwazylam ze jak lezy na brzuszku to leci jakby czasem na te strone co ma glowke bardziej plaska... cholera co robic??? jak z nia cwiczyc??? do tego mam wrazenie ze to wszystko zadzialo sie na dniach...

12 lata 2 miesiąc temu - 12 lata 2 miesiąc temu #614453 przez xpatiiix3
Martyna aha no ale o tyle dobrze :) A zależy ile wody naleję :) zazwyczaj tak pupka i nóżki zamoczone a reszta w górze bo potem mi ciężko tą wanienke nosić z tą wodą jak za dużo naleje :P

Dominia może i mój ma ten skok rozwojowy bo o samo od paru dni nawet w nocy nie chce spać jak się zdarzy że 2 h pośpi raz na parę godzin to cud ... tak cały dzień na nogach z nim :P

Kasia ja mam efferalgan czopki 80mg bo są dla dzieci na 4-6kg

Monia no ja oczy na ten domestos zrobiłam :P gdzie dzieciaka do takiej wanienki potem wsadzić nawet mąż tej dziewczyny w szoku był i powiedział, że niby zrobi tak ale widziałam że kręci nosem na to :P

Ja już po kościele po spowiedzi ojj nieciekawie było haha ksiądz powiedział mi że głupia jestem i mam czekać do ślubu ale ja cicho potakiwałam i jest ok uff... :D Obiad na jutro gotowy prawie już tylko ziemniaki czy co tam ugotować i będzie ok :) Ale przystojniaka będę miała w białym garniaku :D

Alina a jaka to oliwka była.?

Córcia Livia tp 20.04.2015 <3
Córcia Nela 03.10.2014 <3
Synek Marcel 19.02.2013 <3
...
Aniołek [*]

12 lata 2 miesiąc temu #614455 przez Monia_T
Jadzia smacznego :woohoo: Nasza była pyszna :woohoo:

Ola nie dziwię się, że chcesz mieć ją cały czas na oku. Dobrze robisz jak tak wymiotowała, mam nadzieję, że w końcu się unormuje :)

Martyna to trzymamy kciuki na Robcia i Igę, żeby wszystko było dobrze :)

Alina spróbuj kłaść małą na podłodze na kocu i sama połóż się z tej strony, której nie lubi. pewnie będzie się w Twoją stronę odwracała. Nie denerwuj się, na pewno wszystko będzie dobrze :)

Mała dziś popołudniu marudna, miała tylko krótkie drzemki po kilka minut. Teraz leży w łóżeczku i cyca rączkę, mimo, że głodna nie jest...czekam kiedy zaśnie :silly:
Ja też mam ochotę ułożyć się wygodnie na kanapie i odpocząć... :blink:

http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/13743

12 lata 2 miesiąc temu #614486 przez aniajulia2
Co do kościoła to również podzielam zdanie Moni. My też jesteśmy po cywilnym i jak zadzwoniłam do kancelarii kościoła spytać ci i jak to powiedział mi ksiądz ze nie udzieli chrztu bo to drugie dziecko a my nadal w grzechu. Wkurzylam się. Wyslalam do kościoła m a on pojechał do księdza który zajmuje się nimi w pracy i co się okazało? Ze nie ma problemu. Zapłacić tylko co laska od 100 zł - to też mnie rozbraja.

Iga dziś popoludniu dała popalic- płakała nie wiadomo czemu. Uspokoiła się dopiero przy kąpieli a po zaczęła znowu płakać :-(

Szczepienie narazie odpada.

12 lata 2 miesiąc temu #614490 przez Satine0
Paulaaa To super :) musisz sobie zamawiać bo przez to, że cięzko je dostać to idą jak świeże bułeczki. Moja mała jak pierwszy raz dostała to mleko to spała 6 godzin :D Najada się nim porządnie a ze jeszcze gestnieje w zołądku to już wogóle :)

12 lata 2 miesiąc temu #614491 przez Alina2408
monia wlasnie ja klade ja na przewijaku i obkreca sie do mnie bo podloga zimna jak diabli... ale dziekuje :)

Moderatorzy: ilonaInsomnia
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka