BezpiecznaCiaza112023

Mamusie marzec 2013

12 lata 8 miesiąc temu - 12 lata 8 miesiąc temu #435186 przez andzia_zg
Cześć dziewczyny :-)

Ale dziś paskudny dzień. Pochmurno i masakrycznie leje deszcz. mialam iść do piekarni ale na razie nie ma szans wyjść z domu.

vernix Lafi spore już macie domki maluszków :lol: Ja mam jeszcze maleńki brzuszek.

Pisałyście też o porodzie tzn o cesarce. Słyszałam, że podobno jak już kobieta raz urodzi cesarką, to kolejne porody też muszą być przez cesarskie cięcie.

[*] Aniołek 10.2014

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 8 miesiąc temu - 12 lata 8 miesiąc temu #435188 przez katarzyna1702
Kika Koniecznie pochwal się swoim "Domkiem" ; :laugh:
Jestem zadowolona z tego swojego gina ale mógłby powiedzieć niby podejrzał ale stwierdził że na następnej już powie na pewno . Dłużej mam niespodziankę płciową :cheer:

12 lata 8 miesiąc temu #435193 przez Lafi
katarzyna nie słuchaj jak ktoś mówi że ból nie do wytrzymania, to nie jest prawdą, dużo kobitek chce po prostu nastraszyć przyszłe mamusie, słuchac co lekarz, położna mówi a będzie dobrze, nastawienie też jest ważne, ja się porodu bałam jak ognia, ale miałam świetną położną, z takim luźnym podejściem, i jakoś poszło - moim zdaniem urozić to nie tak źle, potem jest gorzej,

12 lata 8 miesiąc temu #435196 przez Lafi
andzia z tą cesarką to nieprawda, chociarz są kobitki które muszą rodzić tylko przez cesarke, budowa anatomiczna czy cuś ma wpływ.

12 lata 8 miesiąc temu #435198 przez andzia_zg
Wiecie co... ostatnio bardzo boli mnie kręgosłup. Nie mogę ani siedzieć ani chodzić. Mój mąż mówił, że to niemożliwe aby w 4 miesiącu ciąży bolał kręgosłup. Nawet mu mówiłam, że mam wrażenie, że jestem jakas przekrzywiona, że wczesniej jak stałam przy lustrze to miałam raczej prosta linie plecow od barków do tyłka a teraz wyraźnie mam zaznaczona tą część lędźwiową. Nawet robiłam mu rysunki - ale się ze mnie smiał.
Wczoraj sobie czytałam moja gazetke ciążową i tam akurat było napisane:
"18tydzień ciąży: prawdopodobnie dokuczają Ci bole pleców. spowodowane jest to przegięciem kręgosłupa, które równoważy ciężar brzucha. Delikatne ćwiczenia i odpoczynek w pozycji leżącej powinny pomóc"
Od razu dałam to mężowi do przeczytania i w koncu przestał marudzic, że nie wierzy, że mogą bolec mnie juz plecy.

[*] Aniołek 10.2014

12 lata 8 miesiąc temu #435201 przez sylwia2

a to moj brzusio, wydaje sie nie duzy na zywo a na zdjeciu jest ogromny,
Załączniki:

12 lata 8 miesiąc temu - 12 lata 8 miesiąc temu #435203 przez vernix
Katarzyna Twoje maleństwo robi Ci niespodziankę -nie chce zdradzić co ma między nóżkami, ale pokazało piękną buźkę i rączkę. Coś za coś :)

Też słyszałam, że ból jest silnie odczuwalny przy partych i przy nich nie ma co za bardzo krzyczeć tzn. drzeć się :silly: bo dzidziuś wtedy jest niedotleniony, a trzeba sobie poukładać, że podczas porodu to ono jest najważniejsze i trzeba mu pomóc wydostać się na zewnątrz. Damy radę! trzeba tylko?? słuchać położną, oddychać miarowo, ponoć przeponą jest najlepiej i będzie ok. To rady moich koleżanek "dzieciowych", a co Wy słyszałyście, jakieś ciekawe porady?

12 lata 8 miesiąc temu #435206 przez vernix
Sylwia śliczny brzusio:) mój też wydaje się na zdjęciu mały, a z góry jak na niego patrzę, lub w odbiciu w lustrze jakiś taki duży :P

Mnie od kilku dni boli-bardzo rozciąga i rośnie w górę, tak mówi mężol :)

12 lata 8 miesiąc temu - 12 lata 8 miesiąc temu #435207 przez andzia_zg
sylwia2 też juz masz sporego brzusia? :-)
Czy tylko ja mam takie maleństwo? :silly:

Mnie też od wczoraj rozciąga. Swędzi mnie brzuch, jestem cała napięta, czuję, że naciągają się wiązadła bo też mnie ciągnie w pachwinach no i to tego te mocne bóle kręgosłupa, które mam cały dzień. Chyba dopiero teraz tak naprawdę zaczną nam się powiększać nasze brzuchole

[*] Aniołek 10.2014

12 lata 8 miesiąc temu #435210 przez vernix
Andzia to rozciąganie i swędzenie zapowiada rośnięcie pięknych brzusiów :) teraz szukamy, porównujemy, a potem będą rady: jak ulżyć sobie w nocy ze spaniem, bo brzuchy nas przyciskają :silly: ich wielkość i będziemy wszystkie odliczały dni do porodów. :woohoo:

12 lata 8 miesiąc temu - 12 lata 8 miesiąc temu #435211 przez vernix
Andzia rada na ból kręgosłupa w ciąży:

"Podczas ataku bólu ogrzewaj obolałe miejsce kocem lub termoforem. Jeśli to możliwe – weź ciepłą (ale nie gorącą!) kąpiel, która pomoże rozluźnić napięte mięśnie przykręgosłupowe".

12 lata 8 miesiąc temu #435215 przez kika1985
andzia_zg napisał:

Wiecie co... ostatnio bardzo boli mnie kręgosłup. Nie mogę ani siedzieć ani chodzić. Mój mąż mówił, że to niemożliwe aby w 4 miesiącu ciąży bolał kręgosłup. Nawet mu mówiłam, że mam wrażenie, że jestem jakas przekrzywiona, że wczesniej jak stałam przy lustrze to miałam raczej prosta linie plecow od barków do tyłka a teraz wyraźnie mam zaznaczona tą część lędźwiową. Nawet robiłam mu rysunki - ale się ze mnie smiał.
Wczoraj sobie czytałam moja gazetke ciążową i tam akurat było napisane:
"18tydzień ciąży: prawdopodobnie dokuczają Ci bole pleców. spowodowane jest to przegięciem kręgosłupa, które równoważy ciężar brzucha. Delikatne ćwiczenia i odpoczynek w pozycji leżącej powinny pomóc"
Od razu dałam to mężowi do przeczytania i w koncu przestał marudzic, że nie wierzy, że mogą bolec mnie juz plecy.

andzia powiedz mężowi że jesteś w 5 m-cu :lol: a plecy też mnie bolą, kość ogonowa najbardziej, choć ostatnio się jakoś to uspokoiło:P

12 lata 8 miesiąc temu #435216 przez Lafi
Sylwia słodki brzucho,
mnie też kręgol boli, zamówiłam dzis tego rogala, zobaczymy, dziś spałam z kołdrą pozwijaną, ale budziłam się często. w pierwszej ciąży żaden kręgosłup mnie nie bolał, brzuch miałam troche większy niż teraz, ale w 9 miesiącu! termofor też gdzieś mam.
Zmykam na zakupy, i po młodego do prrzedszkola, a tak mi sie nie chce.

12 lata 8 miesiąc temu #435218 przez kika1985
sylwia fajny brzuszek

vernix mnie parte nie bolały juz, tylko te cholerne skurcze porodowe były bardzo silne pod koniec , słuchać położnej to przede wszystkim i jakoś później w kuńcu każda z nas prędzej czy później urodzi :P

12 lata 8 miesiąc temu #435219 przez sylwia2
Witam dziewczyny bo z tego zaczytania nawet się nie przywitałam. :)
Na zdjęciu jest duży a w rzeczywistości jak spotkam koleżanki na mieście to twierdza ze coś tam widać ale jak bym przytyła, a nie ciąża. Mnie od 3 dni boli lewa strona tzn lewy pośladek aż do kolana od tyłu, w środku, podejrzewam ze to od spania na lewym boku bo staram się przyzwyczajać spać na lewej stronie, zawsze spałam na prawej albo na brzuchy a teraz budzę się w nocy i przekładam na lewa stronę. Moja szwagierka przez to ze trzeba spać na lewej stronie miała całą lewą łydkę w żylakach. A swędzenie brzucha tez mi już doskwiera.

Moderatorzy: ilonaInsomnia
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka