- Posty: 4661
- Otrzymane podziękowania: 14
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie marzec 2013
Mamusie marzec 2013
- andzia_zg
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Andzia

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Beata 26
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- Posty: 856
- Otrzymane podziękowania: 0

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Lafi
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- Posty: 976
- Otrzymane podziękowania: 0
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- kika1985
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Posty: 2708
- Otrzymane podziękowania: 0
kika1985 napisał:
ja jeszcze w pracy siedze ale wam dziewczyny zazdroszczę , jestem już taka zmęczona z chęcią bym tak porządnie odpoczęła, może wezmę urlop na poniedziałek i choć trochę odpocznę
Ale już jutro piątekZrób sobie weekend leżenia do góry brzuchem
Niech mąż sprząta, gotuje a Ty się relaksuj
andzia ale u mnie tak jest codziennie i ja dalej chodze zmęczona
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- lusiaczek82
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Posty: 259
- Otrzymane podziękowania: 0
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- mamcia2013
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- nasz Skarb rośnie u mamusi :)
- Posty: 1855
- Otrzymane podziękowania: 0

Więc głowa do góry i miej to gdzieś jak coś Ci nie wyjdzie

Kika a Ty bierz wolne i odpoczywaj laska

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- kika1985
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Posty: 2708
- Otrzymane podziękowania: 0
andzia może kup jakąś dobrą książkę kucharską tam zawsze wszystko jest wyliczone co ii ile czego:P
lusiaczki a mama ci nie podpowie z tymi wekami? albo net, ja zazwyczaj tak robię
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- andzia_zg
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Andzia
- Posty: 4661
- Otrzymane podziękowania: 14
Rozumiem, że może Ci być głupio, bo od Polki wymaga się przecież, żeby umiała gotować.. ale nie przejmuj się
to o niczym nie świadczy. A jakie problemy z przyprawianiem najczęściej popełniasz? przesalasz? jakich przypraw używasz?
Używam przypraw z Kamisa,do mięsa mielonego, wieprzowego... do kurczaka przyprawę do kurczaka, do tego sól, pieprz. Dodatkowo np do sosów daje majeranek, do innych rzeczy gdzie sa pomidory bazylie i oregano, oregano do sosu grzybowego. Pewnie gdzies tu robię mega błąd albo sypie tego za dużo.
Mam problem też z zagęszczaniem sosów itp.
vernix dzisiejszy sos porowy smakował mężowi

kika też myslalam o jakiejs ksiazce ale każdąktora patrzylam byly jakies trudne przepisy.Nie bylo nigdzie pokzane jak cos zrobic po kolei od podstaw takie najprostsze dania.
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- kika1985
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Posty: 2708
- Otrzymane podziękowania: 0



a zaraz spadam do domku poleżeć i też będę odpoczywać

papa
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- mamcia2013
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- nasz Skarb rośnie u mamusi :)
- Posty: 1855
- Otrzymane podziękowania: 0

Kika masz rację, bierz ten urlop i odpoczywaj.
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Beata 26
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- Posty: 856
- Otrzymane podziękowania: 0
Beata 26 napisał:
Rozumiem, że może Ci być głupio, bo od Polki wymaga się przecież, żeby umiała gotować.. ale nie przejmuj się
to o niczym nie świadczy. A jakie problemy z przyprawianiem najczęściej popełniasz? przesalasz? jakich przypraw używasz?
Używam przypraw z Kamisa,do mięsa mielonego, wieprzowego... do kurczaka przyprawę do kurczaka, do tego sól, pieprz. Dodatkowo np do sosów daje majeranek, do innych rzeczy gdzie sa pomidory bazylie i oregano, oregano do sosu grzybowego. Pewnie gdzies tu robię mega błąd albo sypie tego za dużo.
Mam problem też z zagęszczaniem sosów itp.
vernix dzisiejszy sos porowy smakował mężowi
kika też myslalam o jakiejs ksiazce ale każdąktora patrzylam byly jakies trudne przepisy.Nie bylo nigdzie pokzane jak cos zrobic po kolei od podstaw takie najprostsze dania.
Mogę Ci tylko powiedzieć jak ja robię (może inni robią inaczej - i też dobrze, ale tutaj kilka pomysłów z mojej strony), bo nie widzę ile na żywo czego dajesz.
Nie używam gotowych przypraw (czasem tylko skuszę się na dipy do sałatek - co jest całkiem dobrym rozwiązaniem i dla Ciebie - kiedy masz gości i musisz szybko jakąś sałatkę sklecić - wypróbuj sobie różne smaki). Majeranek dodaję tylko do specyficznych potraw - bo ma on równie specyficzny smak -np. dodaję go do marynowania mięsa i szynki, które potem piekę w piekarniku. Do sałatek z pomidorami dodaję bazylię- zawsze świeżą - nigdy zasuszoną - nie ma porównania w smaku (świeże listki myję i rozrywam na mniejsze części - np. sałatka z pomidorkami koktajlowymi, świeżą bazylią, mini kuleczkami mozarelli plus sól i odrobina zmielonego pieprzu). Oregano prawie nie używam, a moje potrawy na tym nie cierpią.
Jeśli nie jesteś pewna siebie na tej arenie, to trzymaj się podstawowych przypraw, - z solą, pieprzem i słodką papryka plus świeże zioła można zdziałać cuda. Pamiętaj też, że np. sól soli nie jest równa, jedne są mniej słone inne bardziej - używaj zawsze jednej marki przypraw. Potrafy doprawiaj pod koniec ich gotowania (chyba, że to mięso czy gotowane ziemniaki). Zagęszczać sosy nauczył mnie dziadek - ja daję trochę zimnej wody, wsypuję mąkę i najpierw to mieszam tak, by nie było grudek - to bardzo ważne - potem dodaję śmietane/y i razem mieszam bardzo dokładnie - wlewam częściami do sosu - żeby nie przesadzić - łyżka w nim nie musi stać

Przypraw zawsze lepiej ciut mniej, niż za dużo;)
Mój Igor nauczył mnie mega dobrego gulaszu (danie idealne dla męzczyzn) i ten gulasz bez zagęszczania zawsze mu gęsty wychodzi, mi zresztą też, ale to zasługa składników jak myślę - i z pewnością Tobie też wyjdzie - jedyny minus, to jakieś 2-3 godzinki duszenia na wolnym ogniu, ale cały gar - my dwa, trzy dni jemy;) jeśli chcesz, to podrzucę Ci przepis. Poza tym mam mnóstwo przepisów, ale nie będę tu zaśmiecała forum:)
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- patrycja85
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
- Posty: 711
- Otrzymane podziękowania: 0
piękne brzuchy! a ja jeszcze nie mam:(
miałam dziś masę spraw do załatwienia i padam:/ a muszę się uczyć bo w pon następny egz:/
vernix-dziś odebrałam 2 zestawy trylogii dla koleżanek:) zamawiam wszytskim z naszego konta bo mamy już spore zniżki, a koleś w księgarni aż się uśmiecha że za kązdym razem oprócz ksiązek dla nas biorę jeszcze jakąs część trylogii:) mam nadzieje że niedługo zaczniesz czytac:)
fajnie że już kopmletujecie rzeczy dla dzieci . ja miałam się jesczze wstrzymć ale mnie nakręciłyście i jak tylko uporam się z sesją to zacznę szaleć

mój mąż właśnie wychodzi na obronę pracy podyplomowej, to jak macie chwile to trzymajcie kciuki:) pozytywnych myśli nigdy za wiele:)
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- katarzyna1702
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Posty: 474
- Otrzymane podziękowania: 0


Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- mamcia2013
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- nasz Skarb rośnie u mamusi :)
- Posty: 1855
- Otrzymane podziękowania: 0

Becia to Ty niezła gospodyni jesteś jak tak pichcisz


Kasia ja zagęszczanie sosów zostawiaj mojemu Tomkowi


Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Beata 26
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- Posty: 856
- Otrzymane podziękowania: 0
I pewnie, że czasem coś nie wychodzi - mi np. ciasta częściej nie wychodzą niż wychodzą


Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.